Mijn Hond heeft Verlatingsangst.

Hond heeft verlatingsangst
Mijn hond kan niet alleen

Een hond die niet alleen kan zijn, dat is zielig voor de hond, maar vaak ook voor je buren. Verlatingsangst is stressvol voor je hond en voor jouzelf ook. Alleen thuisblijven is iets wat jouw hond moet leren en dat begint ook weer met dat jij de Packleader moet zijn.

Als je de 5 regels volledig onder controle hebt dan gaat het alleen blijven prima. Jouw hond hoeft dan niet meer gestrest te zijn dat hij op jou moet letten en over jouw moet waken, want hij is niet langer de Packleader.

Dus nog even een kleine opsomming van de 5 regels:

 1. Jij bent de baas over het eten en de botjes e.d.
 2. Als jouw hond blaft in de tuin of naar de deur of wat dan ook, zeg je Dank je Wel en jouw hond begrijpt dat er geen gevaar dreigt
 3. Als je even bent weggeweest en komt weer thuis, of de kamer weer in, dan negeer je jouw hond eerst totdat hij rustig is en dan pas haal je hem aan.
 4. Jij hebt de controle over alles, ook over de knuffel tijd
 5. De wandeling verloopt vlekkeloos.
Mijn hond heeft verlatingsangst

Alleen een Packleader houdt de roedel bij elkaar! Alleen een Packleader mag weggaan wanneer hij wil. Zorg dat jouw hond een lid is van de Roedel, Geen Packleader!

Symptomen van Verlatingsangst bij jouw Hond

 • Blaffen
 • Janken
 • Huilen
 • Dingen slopen
 • Graven
 • Proberen te ontsnappen
 • Jou overal in huis volgen
 • en nog veel meer.

Waarom heeft jouw hond verlatingsangst?

Als jouw hond denkt dat hij de Packleader is, dan is het voor een hond als jij naar je werk gaat, hetzelfde als een moeder die haar kind kwijt is geraakt in een grote winkelketen.

Kan je je de paniek voorstellen die jouw hond dan doormaakt als je hem alleen laat, terwijl jouw hond zich zelf ziet als de Packleader!

Die paniek willen we niet, we houden van onze hond. We willen, net zoals we willen voor onze kinderen, dat ze zelfverzekerd en vol vertrouwen, stabiel en liefdevol opgroeien. Dus eerst ga jij leren om de Packleader te zijn!

Daarna gaan je jouw hond leren om alleen te zijn. Wij de “baasjes” moeten dit onze honden leren. En er zijn meerdere manieren om je hond te leren om alleen thuis te blijven. Kijk welke goed bij jou en je hond past.

Meestal begin je met een een minuutje ofzo weggaan, maar wel dat je je hond kan horen. Blaft hij erg, dan wacht je even. Het mooiste is naar binnen gaan als je hond niet blaft, dan heb je meteen de goede associatie.

Soms lukt dit niet, jouw hond is extreem van slag, dan doe je het volgende:
je gaat naar binnen. Jouw hond is SUPER blij dat je er weer bent, vliegt op je af, gaat tegen je opstaan, blaft als een idioot, draait rondjes enz. Je kan het zo gek niet bedenken, maar….

Jij negeert jouw hond. Echt volledig negeren, totdat jouw hond rustig is en alleen dan geef je pas de knuffels en de snoepjes!

En dit hele gebeuren ga je oefenen, heel veel oefenen. Je kan dit goed doen in een weekend of je neemt een paar dagen vrij, maar het kost wat tijd van jouw kant ook.

Denk maar aan een baby die moet leren lopen, dan zeg je ook niet als het de eerste keer niet lukt. Oeps, wij hebben er eentje die niet kan lopen kijk maar het lukt hem niet! Bij je kinderen investeer je ook tijd in het aanleren van lopen, praten, lezen, schrijven, eten, plassen en poepen op het toilet. Voor je honden is dat hetzelfde, alleen gaat het iets sneller, als je het goed doet.

bulldog ligt op de grond

Mijn hond weet altijd precies wanneer ik wegga.

Dat klopt. Je kan niet liegen tegen jouw hond. Je hebt een routine van dingen die je doet voordat je weggaat en jouw hond kan jouw lichaamstaal echt veel beter lezen, dan jij de zijne.

Wat je kan doen is je routine veranderen, zodat de ergste stres er vanaf is. Dus normaal heb je bijvoorbeeld deze volgorde:

 1. Opstaan
 2. Koffie drinken
 3. TV aan om het nieuws te kijken
 4. Aankleden
 5. Hond uitlaten
 6. Hond iets lekkers geven
 7. Sleutels pakken
 8. Weggaan

Nu is het weekend en je gaat oefenen, dus je staat op, kleedt je aan en gaat met je hond wandelen. Je geeft hem iets lekkers en je pakt je sleutels. Jouw hond is al alert want Jij gaat weg, denkt hij, maar dat doe je niet. Je legt je sleutels weer terug en je geeft je hond een snoepje. Met een duur woord noemen we dit Counterconditionering.

Je zet de TV wat regelmatiger gewoon even uit, net zoals je zou doen als je naar je werk gaat. Alleen nu ga je niet weg. Je geeft je hond iets lekkers.

Dit kan je dus met al je routines doen en zie je nu wat er gebeurd! Jouw hond leert nu dat al die dingen die hem normaal gesproken angstig maken hem nu iets lekkers opleveren, dus het is leuk.

We gaan het alleen blijven leuk maken!

Hoe ik het met mijn honden doe is als volgt. Yara krijgt een hondenpuzzel met wat lekkers en Rocky krijgt een goedgevulde Kong.

Nadat ik ze in het begin geleerd heb om alleen te blijven door minuutjes weg te gaan of naar buiten met de deur dicht. Bij binnenkomst heb ik ze genegeerd totdat ze rustig waren. Uiteindelijk ben ik gaan onderzoeken waar ze echt blij van worden.

Yara wordt niet blij van een Kong, zij is liever lui dan moe en vindt dat echt teveel werk, maar een niet te moeilijk puzzel vindt ze Geweldig. Ze kijkt me letterlijk de deur uit als ik die puzzel klaar maak.

Rocky daarentegen doet graag iets voor zijn eten. Hij wordt helemaal happy van een gevulde Kong, of een Kong Wobbler, dus die krijgt hij.

Daarnaast zorg ik ervoor dat ik ook gewoon kalm en relaxt ben. Dus geen drama’s van “oh mama moet jullie alleen laten! Sorryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, nu zijn jullie de hele dag zielig alleen.

Nee ik geef ze blij hun puzzel en Kong zeg ze gedag en ga weg en laat 2 blije honden achter met een heerlijke snack.

Sommige hondentrainers willen niet dat je jouw hond gedag zegt, maar bij mijn honden werkt het wel heel goed. Ze weten dat ik wegga, dat zij wat lekkers krijgen en dat ik weer terugkom.

Hond alleen thuis laten in een Bench

Het is wel belangrijk dat jouw hond in een veilige situatie alleen thuis blijft. Rocky verbleef als pup in een bench, dit voor zijn eigen veiligheid.

Rocky had nog al de neiging om aan kabeltjes te zitten als pupje en dat wil je natuurlijk niet. Als wij dan weggingen verbleef hij in een bench, ook dit hebben we opgebouwd met minuutjes in het begin. In zijn bench kreeg hij dan altijd een Kong en een botje als wij weggingen.

In de bench hing een bakje met water en geloof me een bakje wat je op kunt hangen is super makkelijk en scheelt een hoop geklieder. Er lag ook altijd een trainingpad en uiteraard een lekker kussen.

Wordt je hond ouder en is hij niet meer zo nieuwsgierig naar snoertjes en dergelijke dan kan je beginnen met een deel van je huis afsluiten alleen voor je hond.

Op dit moment heeft Rocky gewoon de woonkamer tot zijn beschikking.

Ik heb ook een huisdierencamera

HuisdierenCamera
Deze kun je kopen bij Bol.com

Ik vind dat erg prettig. Ik zie het als een soort babyfoon en het geeft mij een goed gevoel dat ik via mijn mobiel kan zien wat er thuis gebeurd. Wat ik je kan vertellen is dat mijn honden en de jouwe hoogstwaarschijnlijk ook, het grootste deel van de dag heerlijk liggen te slapen. Eerst zijn ze alleen maar bezig met het lekkers wat ze hebben gekregen en daarna gaan ze heerlijk liggen slapen.

Volgens mij zijn ze soms blij dat ze even rust hebben 🙂

Ze verplaatsen zich wel meerdere malen per dag, maar er worden geen hondenfeestjes gevierd 🙂

Nou ik hoop dat jouw hond binnenkort van zijn verlatingsangst af is.

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Aanbevolen producten in deze blog

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.