Rustige hond: Hoe krijg ik mijn Hond Rustig?

rustige hond

Daar wordt best veel naar gevraagd en gezocht merk ik. Hoe krijg ik mijn hond rustig? of mijn hond is hyperactief, ik wil een rustige hond?

Als een hond continue druk en onrustig is dan kan jouw hond niet ontspannen. Een hond die niet rustig kan zijn is niet alleen vervelend voor jouw als baasje, maar ook voor de hond zelf.

Hoe zou jij het vinden als je bijna 24 uur per dag “aan” zou staan, daar wordt je ook niet happier van en het is ongezond.

We gaan jou hond dus helpen ontspannen, want we willen een rustige hond.

Slaap is heel belangrijk voor honden. Honden slapen tussen de 14 en 18 uur per dag dat is dus gemiddeld 16 uur per dag.

Die gemiddeld 16 uur slaap doet jouw hond niet in één keer maar verdeeld over de hele dag en nacht.

Rustige hond

Symptomen van een hond die niet rustig is en niet kan ontspannen.

 • Je overal de hele dag door volgen in huis, als jij een teen beweegt, beweegt jouw hond ook meteen.
 • Veel aandacht vragen – aandacht vragen is ook zijn kop op je schoot leggen, op je voet gaan zitten, met een speeltje aankomen e.d.
 • Snel blaffen bij geluidjes, dus je hond reageert op alles vrij heftig. Als er bijvoorbeeld aangebeld wordt mag jouw hond best even blaffen, maar niet te lang.
 • Continue heen en weer lopen of rondjes om de tafel lopen ofzo

Minder voorkomend gedag kan zijn:

 • Vliegen achterna zitten
 • overmatig likken aan de poten bijvoorbeeld
 • eigen staart achterna zitten
 • kauwen op staart of poten tot letsel aan toe

Hoe krijg ik mijn hond rustig als ik thuiskom?

Heb jij een hond die helemaal door het dolle is als je even weg bent geweest. Het liefst springt hij tegen je op, struikel je bijna over je hond enz.

Het belangrijkste wat je dan doet is jouw hond negeren, zonder iets te zeggen!

Regel 3 van de Packleader Rules.

Blijft jouw hond doorgaan, dit train je het makkelijkst door je hond zijn riem om te houden, dan pak je hem bij de halsband en zet hem in een time-out. Net zoals bij kinderen, doe je dit ook bij honden en dit werkt super. Even een paar minuten apart en je hond is rustiger, want hij wil zeker niet gescheiden zijn van je en jij wilt niet dat hij zo druk is en tegen je opspringt en alles.

Vervolgens negeer je druk en ongewenst gedrag weer. Dit vergt wel veel geduld van jezelf als packleader en zorg dat je kalm blijft.

Wil je je hond bij de riem pakken maar maakt hij er een spelletje van, lijn dan een korte riem aan de halsband en laat die er aanzitten, dan pak je hem makkelijker. Achter je hond aanrennen maakt hem uiteraard alleen maar drukker.

Vraag ook visite om jouw hond even te negeren. Snuffelen mag uiteraard wel, want daar is het een hond voor, maar ook bij visite moet jouw hond zich weten te gedragen. Lukt dit niet, dan weer een korte time-out.

Gaat het beter dan mag je, op jouw voorwaarden, je hond best wel even lekker knuffelen, maar gedrag wat je niet wilt, negeren en bijvoorbeeld een ongewenste poot op je arm, rustig wegduwen. Dit herhaal je net zolang tot je hond het begrijpt.

No Touch, No Talk, No Eye-contact

Cesar Milan

Hoe krijg je een rustige hond die kan ontspannen?

Om weer een rustige hond te krijgen moet jij de packleader worden, dus de baas. En dat klinkt voor sommige hondenliefhebbers niet leuk, maar dat is het wel.

Packleader zijn houdt niet in dat je heel streng moet zijn en dat je niet leuk meer bent voor je hond. Het zegt juist het tegenovergestelde, jouw hond weet dan dat je heel veel van hem houdt, want je bent duidelijk naar jouw hond toe.

Honden houden van duidelijkheid, van duidelijke regels. De meeste honden zijn zelf niet geschikt als roedelleider en dan willen ze ook niet.

Lees de lovingYourDog Packreader rules voor een rustige hond nog maar eens goed door in dit handige E-bookje:

Een goede wandeling kan ook helpen om je hond rustig te krijgen, maar onthoudt als je bijvoorbeeld elke dag een wandeling van 3 uur gaat doen, dan went jouw hond daar ook aan.

Als het ware creëer je door het toevoegen van heel veel beweging een topsporter en daar kan je dan niet zomaar mee stoppen.

Topsporters moet hun trainen ook afbouwen als ze willen stoppen met het beoefenen van topsport, die stoppen ook niet van de ene op de andere dag.

Wat kun je nog meer doen om een Rustige hond te krijgen

Lees de packleader Rules van LovingYourDog goed door, je vind ze ook in beschreven in deze blog

 • Wandel 3 keer per dag met je hond, het ligt een beetjes aan het ras hond hoeveel beweging jouw hond nodig heeft, maar mijn regel is wel dat elke hond minimaal 3 keer per dag 20 minuten moet wandelen.
 • Als de mogelijkheid er is, laat je hond lekker los rennen op een veldje, neem een balletje mee, of iets anders of organiseer een honden Play Date.
 • Geef je hond binnen eens vaker een Hondenpuzzel, neuswerk maakt een hond veel moeier dan een wandeling en het is een super mentale stimulatie voor jouw hond. Leer het hem wel, want als hij de puzzel niet snapt is het frustrerend.
 • Geef geen voer meer uit een voerbak. Is jouw hond erg onzeker en onrustig, voer hem dan regelmatig met de hand. Gebruik anders een Kong of een Kong wobbeler zodat hij moet “werken” voor zijn eten.
 • Geef je hond voer en snoepjes uit een snuffelmat, deze snuffelmatten zijn ook heel goed voor de mentale stimulatie, dit maakt het voor jouw hond interessanter, het geeft hem uitdaging en voldoening.
 • Negeer je hond even totdat hij rustig is als je thuiskomt. Dit is even wennen want je bent zelf ook blij om je hond weer te zien, maar dit doet echt wonderen voor zijn gedrag.
rustige hond

Rust is voor een hond heel belangrijk! Tijdens zijn slaap kan hij gebeurtenissen verwerken en zo kan hij weer nieuwe dingen. Eigenlijk is dat bij ons mensen niet veel anders.

Zorg er daarom voor dat je hond een eigen plek heeft, met een goede hondenmand of een honden kussen. Meerdere plekken is nog beter. Een plek waar jouw hond zich veilig voelt en echt kan ontspannen.

Wordt de packleader en geef jouw hond datgene wat hij verdient en dan heb je of krijg je een gelukkige rustige hond.

Veel plezier met het trainen van jouw hond. Ik hoop dat je snel weer een relaxte en rustige hond hebt.

Groetjes Simone & nikita

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.