Lippen likken, waarom doet een hond dat?

lip likkende hond

Geschatte leestijd: 6 minuten

Lippen likken bij jouw hond is gedrag wat je vaak ziet, maar waarom doen honden dat?

Lippen likken Hond

Lippen likken is hondentaal

Het likken van de lippen is gedrag wat je veel ziet bij honden. Het is hondentaal (lichaamstaal) maar kan heel veel betekenen.

Normaal gesproken zie je het honden doen als ze net iets lekkers hebben gegeten, of als ze iets lekkers te eten zien bij jouw op je bord.

Heeft jouw hond niet net gegeten maar blijft hij wel zijn lippen likken dan kan het ook iets anders betekenen.

In hondenvaktaal noemen we lippen likken “Tongelen”

Wat betekent het als jouw hond zijn lippen likt?

Tongelen is een kalmerend signaal, dus dit houdt in dat jouw hond stress ervaart. Het is een beweging van de tong richting de neus. Het kan ook zijn dat jouw hond zijn hele neus aflikt, maar dit hoeft niet altijd.

Tongelen of de lippen likken komt meestal voor als jouw hond bang is en stress ervaart of iets lekkers te eten kan krijgen.

Vaak zie je dit gedrag bij de dierenarts, maar ook als je een video van je hond maakt en veel te dicht bijkomt met de camera.

In deze video hieronder zie je duidelijk tongel gedrag van Yara, omdat ik opzettelijk veel te dicht bij kwam met mijn mobiel. Yara laat zelfs een gaap zien om mij duidelijk te maken dat ik te dicht bij ben met mijn mobiel.

Niet echt aardig van mij, maar voor deze blog moest het even. En we zijn geëindigd met Yara haar favoriete snoepjes om het toch weer leuk te maken.

In dit voorbeeld is het duidelijk een stress signaal en vaak gaat dit samen met andere kalmerende signalen, zoals in dit geval gapen, maar honden laat ook vaak het wit van hun ogen zien.

Lees ook mijn blog: Kalmerende Signalen, leer de taal van jouw hond! hierin worden meerdere signalen van de hondentaal besproken.

Aangeleerd gedrag.

Honden leren via associatieleer, dus het kan zo zijn dat jouw hond het likken van de lippen heeft geassocieerd met een leuk gevolg. Hij heeft hier meerdere malen iets mee bereikt wat hij leuk vindt, dus hij zal het gedrag herhalen om meer van het leuks of lekkers te krijgen.

Wil je meer leren over de hondentaal, lees dan onderstaand boek van Turid Rugaas, echt een Aanrader

Andere betekenissen van het likken van de lippen

Is jouw hond echt constant zijn lippen aan het likken dan kan er iets anders aan de hand zijn, zoals:

 • Misselijkheid – Zie je jouw hond veel de lippen likken en veel slikken misschien ook nog in combinatie met gras eten, dan is de kans groot dat jouw hond wat misselijk is. Geeft jouw hond 1 of 2 keer over en is hij dan weer in zijn normale doen, dan is er niks aan de hand. Blijft jouw hond echter zijn lippen likken en overgeven, maak dan een afspraak bij de dierenarts.
 • Insectenbeet – is jouw hond door iets gestoken, een mug of een wesp, dit kan overmatig lippen aan de lippen veroorzaken. Het kan ook dat jouw hond een niet zo gezellig onderonsje met een andere hond heeft gehad en in zijn lip gebeten is. Kijk dus even goed bij jouw hond of je een wondje of een bultje of iets ziet zitten als hij overmatig zijn lippen likt.
 • Parodontitis – tandplak en tandsteen in de mond van de hond veroorzaken ontstekingen. Dit is 1 van de meest voorkomende problemen bij honden. Je ziet de tandplak zitten op de tanden en de mond van jouw hond gaat minder fris ruiken. Ongemak in de mond kan overmatig het likken van de lippen veroorzaken. Lees ook mijn blog: Honden tanden poetsen, hoe doe je dat? Vermoed jij dat jouw hond veel tandplak heeft en pijn in zijn mond, maak dan een afspraak bij de dierenarts voor een gebitsreiniging.
 • Uitdroging – heeft jouw hond heftige diarree of geeft hij veel over, of beide? Houdt dit al wat langer aan, ga dan zo snel mogelijk naar de Dierenarts. De reden dat jouw hond constant zijn lippen likt kan zijn dat hij uitgedroogd is. De dierenarts kan dit vaststellen en jouw hond de vloeistof toedienen die hij nodig heeft om zich weer goed te voelen. Bij uitdroging zul je ook andere symptomen zien bij jouw hond, zoals:
  • lusteloosheid
  • verhoogde hartslag
  • de ogen liggen dieper
  • de huidelasticiteit is minder
 • Iets ingeslikt – er is een stukje van een botje, of een speeltje of iets dergelijks in de mond blijven steken, wat jouw hond er niet uitkrijgt. Is dit de reden van het lippen likken van jouw hond, handel dan snel. Verwijder het object, lukt dit niet ga dan snel naar de dierenarts.
 • Pijn – het kan zijn dat jouw hond pijn heeft en iedere hond reageert anders op pijn. De ene hond gaat janken of blaffen, maar de andere hond doet niks anders dan zijn lippen likken. De pijn kan dan veroorzaakt worden door nier- of leveraandoeningen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts om te achterhalen wat de oorzaak is.
 • Giftige stof gegeten – als jouw hond iets heeft gegeten wat hij beter niet had kunnen doen kan hij ook meer zijn lippen gaan likken. Dit kan zijn omdat hij een vieze smaak in zijn mond heeft, maar bij twijfel ga naar de dierenarts. Lees ook mijn blogs: Wat is giftig voor honden? en Welke kamerplanten zijn giftig voor honden?

Wat moet je doen als jouw hond zijn lippen likt?

Normaal gesproken is het geen gedrag om je zorgen over te maken. Tenzij jouw hond inene overmatig zijn lippen gaat likken.

 • Eerst vaststellen wat de reden is. Is jouw hond bang of heeft hij zijn ogen en neus gericht op iets lekkers, dan is het geen reden tot ongerustheid.
 • Controleer de mond en de lippen. Zie je een wondje of iets dergelijks, kijk of je dit zelf kan behandelen of niet.
 • Open de mond van jouw hond en kijk of er niks in zit wat hij er niet uit krijgt,
 • Ga meteen naar de dierenarts als het gedrag van jouw hond plotseling veranderd en je ziet symptomen zoals:
  • diarree
  • overgeven
  • lusteloos
  • geen eetlust
  • gewichtstoename of -afname

We zijn aan het einde van deze blog. We hebben weer een stukje van de hondentaal geleerd en hopelijk is het gedrag van het likken van de lippen van jouw hond een stuk duidelijker geworden.

Groetjes Simone & nikita

Dit vind je misschien ook leuk om nog te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.