Angstige hond: Help mijn hond is bang voor mannen.

bange hond

Heb jij een angstige hond? En is jouw hond helemaal bang voor mannen? 

Een angstige hond is niet alleen vervelend voor jou als baasje, maar ook voor je hond. Yara is ook wat angstiger, altijd geweest, al van pups af aan.

Ik blijf Yara helpen en we zijn al heel ver gekomen. Ik wil gewoon dat ze van een angstige hond naar een stabiele gelukkige hond gaat!

Yara is ook banger voor mannen dan voor vrouwen en Yara is niet de enige hond die dit probleem heeft. Waarom zijn honden eigenlijk soms zo bang voor bepaalde mensen of dingen.

We weten dat dieren leven op instinct, één slechte ervaring kan ze leren dat alles wat daar op lijkt een reden is om er bang voor te zijn.

Voorbeeld: Er valt een bezem bijna op een puppy, dit kan er voor zorgen dat jouw hond altijd bang is voor een bezem of iets wat er op lijkt.

hond bang voor mannen

Maar waarom zijn honden vaker bang voor mannen dan voor vrouwen?

Ondanks dat er veel onderzoek naar is gedaan, is het niet echt duidelijk waarom een hond vaker wat banger is voor mannen dan voor vrouwen. We gaan er vanuit dat puppy’s in deze gevallen meer vrouwen om zich heen gehad hebben dan mannen.

Een ander punt is dat mannen groter zijn dan vrouwen, vaak wel tenminste en ze hebben een zwaardere stem.

Beide ingrediënten zijn bedreigend voor een hond en hun instinct verteld jouw hond/puppy om niet te dicht bij deze energie te komen, want het zou gevaarlijk kunnen zijn.

Een andere reden/mogelijkheid zou kunnen zijn dat vrouwen andere “ruiken” dan mannen ook door de bad en douche producten die vrouwen gebruiken. In de honden wereld worden puppy’s opgevoed door de moeder, de vader is er eigenlijk nooit bij.

De vrouwelijke geur van oestrogeen is iets waar de pups vanaf een jonge leeftijd aan blootgesteld zijn en deze geur wordt ook geassocieerd met hun eerste voedselbron en zorg. De geur van de moeder staat gelijk aan veiligheid.

Nog een verschil tussen mannen en vrouwen is de benadering. Een vrouw benaderd een puppy/hond meestal op een zorgzame en geruststellende manier, terwijl mannen sneller een assertievere speelse houding aannemen. Je hebt vast wel eens een man op zijn knieën zien zitten bij een hond/puppy en hem uitnodigt om te spelen.

De man bedoelt dit heel goed maar realiseert zich niet dat hij veel groter is dan de gemiddelde hond en zeker veel groter dan een pup. Dus desondanks dat dit super leuk bedoelt is, kan dit voor de hond/pup als zeer bedreigend overkomen. Vrouwen zijn wat gemoedelijker en vragen de hond meer om te spelen op een veel rustigere manier.

hond bang voor mannen

Bovenstaande zijn allemaal vermoedens, wetenschappelijk is er niet bewezen waarom een hond sneller geneigd is banger te zijn voor mannen dan voor vrouwen.

Maar mijn hond is bang voor mannen, wat kan ik er aan doen?

Heb jij een angstige hond? Een hond die bang is voor mannen?

Het goede nieuws is dat met geduld er zeker iets aan te doen is om jouw hond niet meer bang te laten zijn voor mannen.

Houdt er alleen rekening mee dat een angstprobleem bij honden veel moeilijker te herstellen is dan een agressie probleem bij honden.

Het oplossen van problemen met een angstige hond kosten gewoon iets meer tijd en geduld.

1. Joue hond is bang voor mannen, voor alle mannen of alleen voor bepaalde mannen?

Soms lijkt het of jouw hond bang is voor alle mannen, maar vaak is dit niet zo. Yara is bijvoorbeeld echt bang voor bepaalde mannen en voor andere weer een stuk minder.

Het kan zijn dat jouw hond bang is voor een specifieke man, bijvoorbeeld mannen met baarden, in uniform, mannen met zware stemmen, lange mannen, of misschien mannen van een bepaalde etnische groep. Probeer eerst uit te zoeken waar jouw hond precies bang voor is.

Mocht de angst bij jouw hond om gaan slaan in agressie, dus wil hij de man of mannen gaan aanvallen, dan is het aan te raden om een professionele hondentrainer in te schakelen

2. Vraag vrienden om te helpen met jouw angstige hond

Yara gaat mee naar mijn werk en daar werken heel veel mannen. Ik heb sommige mannelijke collega’s ook gevraagd of ze mij wilden helpen met Yara haar angst. Eerst door ze in mijn kantoor te laten en haar te negeren, ook als Yara toch durfde te komen snuffelen.

Daarna heb ik ze Yara haar favoriete snoepjes gegeven en gevraagd of ze deze aan haar wilde geven. In het begin als ze nog niet helemaal durfde mochten ze de snoepjes eerst op de grond neer leggen zodat Yara ze durfde te pakken.

Bij vrienden van ons vragen we het ook, om haar even de tijd te geven en leggen we uit dat ze angstig is voor mannen en dat het niet persoonlijk is, want dat denken mensen gek genoeg ook vaak.

Wat in Yara haar nadeel werkt is dat het een klein schattig maltezertje is met een zeer hoge aaibaarheids- factor. En mensen begrijpen vaak niet goed dat een hond ook angstig kan zijn. Maar ook hier geldt oefening baart kunst en mensen die je willen helpen!

hond bang voor mannen

3. Zorg dat je je hond zelf af kunt leiden- angstige hond

Als je buiten loopt kan je gewoon niet aan iedereen vragen om hier rekening mee te houden, wat handig is is om je hond een commando te leren of een geluid, waardoor jouw hond meteen naar jou kijkt.

Dit train je eerst thuis in een rustige kamer.

Je maakt een geluid, bijvoorbeeld, klakklak met je tong, als je hond er op reageert door naar jou te kijken beloon je dit met een snoepje.

Zo kan je dit dan na goede oefening buiten ook doen, op deze manier help je jouw hond door een voor hem angstige situatie heen.

3. Let goed op je eigen reactie op bepaalde personen.

Bij mij op me werk weet ik al precies op wie Yara vrij heftig reageert. Als ik dit laat merken omdat ik die persoon zie, versterk ik de angst bij Yara. Dus probeer niet te visualiseren / geen dingen in je hoofd te halen die er (nog) niet zijn.

Honden voelen alles en als jouw energie verandert, of je hond voelt angst bij jou, dan zal hij hier zeker op reageren. Honden weerspiegelen onze eigen energie.

Ondersteuning met natuurlijke supplementen

Wat ook nog een optie is zijn natuurlijke supplementen. Ik ben een voorstander van natuurlijke producten die vrij zijn van chemicaliën

Primeval Stressless Hond – Anti Stressmiddel – 135 gr

PRODUCTBESCHRIJVING

Net als mensen, hebben veel honden last van angst, slapeloosheid en stress. Primeval is een uniek rustgeven supplement, wat niet alleen helpt bij stress en angst maar ook helpt als jouw hond juist hyperactief is.

Primeval werkt op natuurlijke basis en wordt aanbevolen door hondengedragstherapeuten. Jouw hond wordt er lekker ontspannen van, maar niet duf.

Ingrediënten: L-Theanine 20 mg, Valeriaan 150 mg, Passiebloem 150mg, Meidoorn 150 mg, Havervrucht 300 mg, Magnesium 30 mg, Biergist 150 mg.

Gedrag in Balans – Hond (tot 30kg) – o.a. bij stress en angst – 45 tabletten a 400mg

PRODUCTBESCHRIJVING

Organimal werkt met 100% natuurlijk ingrediënten en bevat geen kunstmatige en chemische toevoegingen.

Gedrag in Balans van Organimal brengt de rust weer terug in jouw hond, zonder dat hij er suf en lusteloos van wordt.

Gebruikers van deze pilletjes zijn zeer positief en zien duidelijke positieve gedragsveranderingen bij hun angstige hond. Honden worden meer ontspannen, vriendelijker naar andere honden, minder angstig voor alles, hondjes komen uit hun schulp.

Ingredienten:

 • Valeriaan wortel extract
 • Citroenmelisse blad extract
 • Rosmarinezuur
 • L-Tryptofaan
 • B1 Vitamine – Thiamine HCI
 • Vitamine B2 – Riboflavine
 • B3 Vitamine – Nicotinamide
 • Vitamine B6 – Pyridoxine HCI
 • B9 Vitamine B9 – Foliumzuur
 • Magnesium stearaat + citraat
 • D – Pantothnate
Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.