Ziekte van Cushing bij honden

Hond en ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is een ziekte die we in sommige blogs zien staan bij erfelijke ziekten en aandoeningen. In deze blog gaan we uitleggen wat de ziekte precies in houdt, wat de symptomen zijn en hoe het behandeld kan worden.

Ziekte van Cushing hond

Wat is de Ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing ook wel het symdroom van Cushing genoemd, is hormonaal en wordt vaak veroorzaakt door een tumor. En dan ligt het eraan waar de tumor zich bevindt.

 • Hypofyse tumor – Tumor in het hoofd, dit is bij 85% van de gevallen zo, deze is meestal goedaardig
 • Bijnier tumor – Een tumor in de buik, dit is het geval bij de overige 15% en deze is meestal kwaadaardig.

Deze ziekte tast de bijnieren van de hond aan, waardoor deze veel te veel cortisol aan gaan maken. Cortisol is een belangrijk stresshormoon van het lichaam. Hierdoor is het net of het lichaam van jouw hond constant stress ervaart en dit is uiteraard nooit goed.

Er is nog een andere reden waardoor jouw hond de ziekte van Cushing kan krijgen en dat is:

 • Geïnduceerde Cushing – wanneer jouw hond bijvoorbeeld voor een allergie lange tijd is behandeld met corticosteroïden kan de ziekte ook ontstaan. In dit geval probeer je dus de ene aandoening te bestrijden en ontstaat de andere ziekte.

Wat zijn de symptomen van de Ziekte van Cushing?

De ziekte kan bij elk hondenras voorkomen, maar lijkt vaker voor te komen bij onder andere teckels , boxers, Boston Terriër en toy poedels. De ziekte van Cushing ontstaat bijna altijd als de hond op middelbare of oudere leeftijd is.

Symptomen die het meest voorkomen zijn:

 • Veel drinken en plassen
 • Veel eten, maar echt veel meer dan normaal, het lijkt wel vraatzucht bij jouw hond dan.
 • Niet meer loops worden
 • Futloos
 • Spierzwakte, je merkt dat de spieren van jouw hond zwakker worden
 • Hijgen
 • De vacht wordt dunner, jouw hond kan zelfs kale plekken krijgen en je ziet meer mee-eters.
 • Dikke opgezette buik

Symptomen die minder vaak voorkomen zijn:

 • Aanhoudende Blaasontstekingen
 • Suikerziekte
 • Pigmentvlekken op de huid
 • Longembolie
 • Abnormaal verhoogde spierspanning, dus het hele lijf staat strak van de spanning
Ziekte van Cushing bij honden

Hoe wordt de diagnose Ziekte van Cushing vastgesteld bij jouw hond?

Wanneer de dierenarts vermoed dat jouw hond de ziekte van Cushing heeft zal hij voorstellen om een urine test af te nemen bij jouw hond en dit misschien gedurende meerdere dagen doen. In 70% van de gevallen kan de diagnose van de ziekte van Cushing dan vastgesteld worden.

De hoeveelheid cortisol in het lichaam kan gemeten worden door een urinetest en een bloedonderzoek. Het hormoon Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en regelt de aanmaak van glucose en de afbraak van verschillende eiwitten.

Wanneer jouw hond ziek is, stress heeft, zich extreem inspant, een trauma heeft opgelopen of overgewicht heeft kan de aanmaak van cortisol verhoogt zijn.

Het hormoon Cortisol heeft invloed op de bloeddruk, het afweersysteem en het cholesterol van jouw hond.

Wanneer jouw hond de ziekte van Cushing heeft wordt er continue te veel cortisol aangemaakt in het lichaam.

Wanneer het nog niet duidelijk is kan er besloten worden om een echo van de buik te maken en een bloedonderzoek te laten doen.

Behandeling van de Ziekte van Cushing

De behandeling is verschillend afhankelijk van waar de tumor zit. Onderstaande behandelingen worden door het MCD uitgevoerd bij de ziekte van Cushing

 • Hypofyse tumor – wanneer de ziekte wordt veroorzaakt door een kleine goedaardige tumor bij de hersenen dan wordt levenslang het medicijn Vetoryl® (trilostane) en jouw hond blijft ook onder behandeling van de dierenarts.
 • Grote Hypofyse tumor – wanneer het gaat om een grote goedaardige tumor, dit kan gezien worden op een CT scan, dan gaat de voorkeur uit naar het operatief verwijderen van de tumor
 • Bijnier tumor – Voor een meestal kwaadaardige bijnier tumor is een grote buikoperatie noodzakelijk om de tumor te verwijderen. Wanneer de tumor niet uitgezaaid is, is de kans dat de hond genezen is, is de tumor wel uitgezaaid dan wordt een het medicijn Lysodren® voorgeschreven. Uitzaaiingen zijn te zien op een röntgenfoto.
 • Geïnduceerde Cushing – Bij deze vorm van de ziekte van Cushing worden de toegediende corticosteroïden voor de andere kwaal, gecontroleerd afgebouwd. Helaas komt dan de ziekte waarvoor jouw hond de corticosteroïden kreeg wel weer terug.

Hoe ontstaat de Ziekte van Cushing?

Het is een van ziekte dan van nature voorkomt bij honden. De enige andere oorzaak is dat het kan ontstaan door het langdurig toedienen van corticosteroïden omdat jouw hond bijvoorbeeld last heeft van een allergie of andere aandoening.

De ziekte kan bij elk hondenras voorkomen, maar komt beduidend meer voor bij:

Wat is de levensverwachting van een hond met de Ziekte van Cushing?

De gemiddelde levensverwachting van honden met de ziekte van Cushing is 2 tot 3 jaar. Het is ook afhankelijk hoe snel in het ziekte proces de diagnose wordt gesteld, is een tumor volledig te verwijderen en zijn er geen uitzaaiingen dan is de levensverwachting langer tot normaal.

Darmen in Balans – Hond (tot 30 kg) – Bevat probiotica – Bij o.a. diarree 

Wanneer jouw hond bijwerkingen heeft van de medicijnen zoals diarree dan is het aan te raden om jouw hond Darmen in Balans te geven. De werking van de darmen is heel belangrijk om jouw hond gezond te houden.

De World Health Organization (WHO) definieert probiotica als volgt: Probiotica zijn levende organismen die, indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen, een positief gezondheidseffect hebben op mens en dier. Probiotica voor honden produceren SCFA-vetzuren die de groei en activiteit van schadelijke bacteriën zoals E. Coli, Salmonella en Clostridium remmen en tegelijkertijd de goede bacteriën in de darmen helpen. Tevens kunnen probiotica infecties in de urinewegen voorkomen en allergische reacties bij honden verminderen.

Darmen in Balans is 100% natuurlijk en mag voor langere tijd gebruikt worden. Wanneer het nodig is om het langer te gebruiken, overleg dit dan wel met een dierenarts. Je kunt Darmen in Balans aan jouw hond geven als:

 • hij heel veel last heeft van winderigheid
 • na een antibioticakuur
 • de ontlasting van jouw hond erg dun is en hij diarree heeft.
 • jouw hond last heeft van maagkrampen

Wanneer de darmen van jouw hond gezond zijn werkt het immuun systeem van jouw hond ook perfect.

We zijn aan het einde van deze blog. Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden wat de Ziekte van Cushing bij honden precies is en wat je er aan kunt doen.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.