Samen met je hond bezig zijn is heel goed voor de onderlinge band. Wat is er dan leuker om je hond trucjes te leren, maar hoe leert een hond precies?
In dit artikel leggen we uit hoe een hond dingen leert. Ook leren we je hoe een hond trucjes leert.

Wat is hondengedrag? – Hoe leert een hond?
Laten we bij het begin beginnen, hoe leert een hond uberhaubt dingen?
Een hond leert van de gevolgen van zijn gedrag. Maar wat is dan normaal honden gedrag? Zie mijn lijstje hieronder met voorbeelden:
- Snuffelen
- Janken
- Blaffen
- Vechten
- Bijten
- Zitten
- Liggen
- Poepen
- Achter bewegende dingen aanjagen
Dit is allemaal normaal hondengedrag. En sommige gedragingen uit dit lijstje vinden we leuk, lief en schattig, maar sommige dingen vinden we ronduit irritant.
Leerprincipes van een Hond – hoe leert een hond?
Klassieke conditionering (Pavlov)
Een hond gaat verband leggen tussen 2 prikkels. Bijvoorbeeld de deurbel, eerst zegt dat een hond niks, dan gaat hij doorkrijgen dat er iedere keer als de deurbel gaat gezellig bezoek komt waardoor de hond dus gaat blaffen als de volgende keer de deurbel gaat.
Operante conditionering (Skinner)
Een hond gaat verband leggen tussen zijn gedrag en het gevolg ervan. Krijgt de hond iets lekker als hij een poot geeft, dan zal hij dit vaker gaan doen. Draai je iedere keer je hoofd weg als de hond een poot geeft dan zal hij dit minder vaak gaan doen.
Je kan dus gewenst en ongewenst gedrag sturen bij de hond, wil je dat hij iets vaker gaat doen, dan beloon je het en andersom werkt dat hetzelfde.

Positieve bekrachtiging (prikkel toevoegen gedrag zal toenemen)
Je leert je hond een commando / woord / handgebaar om te gaan zitten en iedere keer als hij gaat zitten, dus het gevraagde uitvoert krijgt hij een koekje. Zorg wel dat je timing goed is en echt het zitten beloond, dus direct belonen als de hond het gewenste gedrag laat zien.
Zorg dat je echt alleen gewenst gedrag beloond, want als je hond bijvoorbeeld bij de tuindeur zit te blaffen omdat hij wat hoort buiten en jij laat je hond naar buiten om van het geblaf af te zijn, dan leert jouw hond juist, als ik ga blaffen mag ik naar buiten.
dus gewenst gedrag laten zien = belonen(aangename prikkel) = gewenst gedrag zal toenemen
Negatieve bekrachtiging (prikkel wegnemen gedrag zal toenemen)
Hierbij leer de hond dat een voor hem negatieve prikkel verdwijnt als hij gewenst gedrag laat zien. Bijvoorbeeld je leert je hond zitten door zijn kont naar de grond te duwen, het duwen op de grond is negatief, maar de hond leert dat als hij gaat zitten het duwen op de rug meteen verdwijnt.
Negatieve bekrachtiging is ook blaffen naar een postbode, omdat jouw hond dit misschien eng vindt en de beloning voor jouw hond is ook dat de postbode weggaat. Het is dus beter om je hond te leren dat een postbode niet eng is en dat hij hier niet naar hoeft te blaffen.

Positieve straf/correctie (prikkel toevoegen het gedrag zal afnemen)
Jouw hond ontvangt iets wat hij niet leuk vindt als hij gedrag laat zien wat jij niet wil met het doel dat dit gedrag afneemt.
Voorbeeld je wilt gezellig gaan wandelen, jij pakt zijn riem, jouw hond is super druk, is helemaal door het dolle heen, bijt in zijn riem enz. Jouw hond wil zo graag gaan lopen dat hij niet meer te houden is.
Wat jij wilt is dat hij rustig gaat zitten en dat je kalm naar buiten kunnen. Wat je dan kan doen is de riem weer terug liggen waar je hem vandaan gepakt hebt.
Jouw hond zal dan doorkrijgen, hé als ik zo druk en idioot doe als we gaan lopen dan gaan we niet lopen.
Als je dan gaat lopen als hij rustig is, zal hij snel dit verband gaan leggen en de volgende keer rustiger zijn als je wilt gaan wandelen.
Negatieve straf/correctie (prikkel wegnemen gedrag zal afnemen)
Jouw hond springt tegen je op en jij keert hem de rug toe. Jouw hond wil dus aandacht maar krijgt dat juist niet omdat jij niet wilt dat hij tegen je opspringt. Of jouw hond loopt los en je roept hem bij je en lijnt hem aan. Zijn vrijheid wordt hem afgenomen terwijl hij luistert dus je hond zal minder goed gaan reageren op het commando hier.
Wanneer een hond een commando goed uitvoert krijgt hij een snoepje, voert hij het commando niet goed uit krijgt hij niks, dat is negatieve bekrachtiging. Hij krijgt geen snoepje = prikkel wegnemen -> het niet goed uitvoeren van het commando zal dan afnemen
Het wegnemen van iets prettigs na het vertonen van ongewenst gedrag. het ongewenste gedrag zal afnemen
Goed nu weten we hoe een hond leert 🙂
Hoe leer je je hond trucjes? – Hoe leert een hond
Laten we een paar trucjes gaan leren:
Hoe leert een hond het commando Zit
- Kies een rustige omgeving het liefst in huis of een aparte kamer in huis.
- Gebruik kleine snoepjes, we willen geen overgewicht creëren bij onze honden 🙂
- Hou de snoepjes in je hand en en beweeg deze via de neus naar het voorhoofd. Je hond heeft de snoepjes al geroken en wil ze volgen dus hierdoor zal hij gaan zitten
- Zodra je hond met zijn billen op de grond zit, zeg je Zit en goed zo of iets leuks en geef je meteen het snoepje
- Oefenen, oefenen en oefenen (niet langer dan ongeveer 5 minuten per trainingsessie)
- Oefen het dan ook op andere plaatsen, anders denkt je hond dat hij alleen in die kamer hoeft te zitten
- Als het commando “Zit”er goed inzit, ga je afbouwen met de snoepjes geven, dus bijvoorbeeld na 2 keer een goede “Zit”een snoepje en dan na 3 keer enz.
Hoe leert een hond het commando Pootje geven
- Kies weer een rustige omgeving het liefst binnen zonder te veel afleiding
- Laat je hond zitten, met het commando “Zit” dat heb je hierboven net geleerd dus dat is handig
- Houd snoepjes in een vuist en beweeg de hand met de snoepjes rond de neus van je hond.
- Je hond ruikt de snoepjes en wil deze pakken en dit doet hij door met zijn poot te proberen de snoepjes uit jouw hand te slaan. Dan pak je meteen zijn pootje en zegt “goed zo” of Yes zoals in het onderstaande flimpje en geeft een snoepje
- Lukt dit niet, dan kan je nog proberen om zachtjes tegen de nagels te tikken met je hand, net of je er iets onder wilt schuiven. De kans is groot dat je hond dit irritant vindt en dan zijn poot op tilt omdat jij er af moet blijven. Dan pak je de poot en zegt weer Goed zo of iets wat je wilt en geeft een snoepjes
- Blijven oefenen totdat je hond het goed door hebt en dan kan je er een woord aan gaan verbinden.
Je kan elk woord wat jij wilt verbinden aan een trucje.
Hoe leert een hond het commando High Five
De High Five wordt in het filmpje hieronder goed uitgelegd. Ook zie je de Hoe je een “geef Poot” kan oefenen en “Gedag zeggen”, hoe leuk is dat 🙂
Succes met je hond trucjes leren! Wil je nog meer trucjes leren, laat het me weten in de reacties hieronder .

Gerelateerde berichten
Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator