Kamperen met honden: 10 Tips voor een geweldige vakantie!

kamperen met honden

Kamperen met honden is als een avontuurlijk en vreugdevol symfonie van trouwe poten, wapperende oren en natuurlijke schoonheid. Wanneer je de drukte van alledag achter je laat en jezelf onderdompelt in de omhelzing van de wildernis, ontdek je al snel dat de aanwezigheid van je trouwe viervoeter een extra dimensie toevoegt aan dit prachtige buitenavontuur.

Samen struinen door beboste paden, de geur van knisperend kampvuur vermengd met de aardse geuren van het bos, en de symfonie van nachtelijke geluiden die je tent omringen – kamperen met honden creëert een unieke band tussen mens, dier en natuur. In deze intieme dans tussen mens en loyale metgezel delen jullie momenten van verwondering, opwinding en een diepe connectie met de wereld om jullie heen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over kamperen met honden, zodat jullie er een onvergetelijke vakantie van kunnen maken.

Kamperen met honden

Kamperen met honden verwijst naar het avontuur van kamperen, waarbij je jouw trouwe viervoeter meeneemt op een campingtrip in de natuur. In plaats van je hond thuis te laten of naar een pension te brengen, neem je hem mee op je kampeerreis, zodat jullie samen van de buitenlucht kunnen genieten.

Dit type kamperen biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Gezelschap: Kamperen met je hond geeft je gezelschap tijdens je buitenactiviteiten en avonturen. Het delen van de ervaring met je harige metgezel kan erg lonend en plezierig zijn.
 • Versterking van de band: Tijdens het kamperen krijg je de kans om de band met je hond te versterken door samen nieuwe ervaringen op te doen en quality time door te brengen.
 • Beweging en activiteit: Kamperen in de natuur betekent dat er veel mogelijkheden zijn om te wandelen, rennen en spelen met je hond, wat zowel voor jou als je hond gezond is.
 • Hondvriendelijke omgeving: Veel campings zijn tegenwoordig hondvriendelijk en bieden speciale voorzieningen, zoals hondenuitlaatplekken en aangelijnde wandelpaden.
 • Avontuur: Kamperen met je hond kan je kampeertrip nog avontuurlijker maken, aangezien je hond nieuwe geuren en omgevingen zal ontdekken.

Om ervoor te zorgen dat het kamperen met je hond een aangename ervaring is, is het essentieel om enkele voorbereidingen te treffen, zoals het meenemen van de juiste uitrusting, zorgen voor voldoende voedsel en water, regelmatige gezondheidscontroles en het naleven van de regels van de camping met betrekking tot huisdieren.

Het is belangrijk om je hond te allen tijde veilig en gezond te houden tijdens het kamperen, terwijl je samen geniet van de prachtige natuur en buitenactiviteiten.

10 Tips voor Kamperen met Honden

Hier zijn 10 handige tips voor kamperen met honden:

 1. Voorbereiding en training: Zorg ervoor dat je hond basistraining heeft gehad, inclusief commando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom hier”. Ook als je hond nog nooit heeft gekampeerd, oefen dan met een proefnacht in een tent in je achtertuin.
 2. Gezondheidscontrole: Voordat je gaat kamperen, neem je hond mee voor een gezondheidscontrole bij de dierenarts om er zeker van te zijn dat hij in goede conditie is voor de reis.
 3. Vaccinaties en identificatie: Zorg ervoor dat de vaccinaties van je hond up-to-date zijn. Bevestig een halsband met een ID-tag aan je hond met jouw contactgegevens.
 4. Geschikte slaapplek: Laat je hond slapen in zijn eigen vertrouwde bed of op een hondenmatje in de tent. Zorg voor voldoende dekens als het ’s nachts koud kan worden.
 5. Aangelijnd houden: Houd je hond te allen tijde aangelijnd, vooral als er andere kampeerders of wilde dieren in de buurt zijn. Dit zorgt voor veiligheid en respecteert de regels van de camping.
 6. Voldoende voeding en water: Neem voldoende hondenvoer en water mee voor de hele kampeertrip, en houd rekening met het actieve karakter van kamperen.
 7. Bescherming tegen vlooien en teken: Controleer je hond regelmatig op teken en vlooien en gebruik indien nodig een geschikt antiparasitair middel.
 8. Opruimen van uitwerpselen: Ruim altijd de uitwerpselen van je hond op en gooi ze op de juiste manier weg. Gebruik hondenpoepzakjes. Laat de kampeerplek schoon achter.
 9. Weer en temperatuur: Bescherm je hond tegen extreme weersomstandigheden, zoals kou, regen of hitte. Zorg voor schaduw en koel water op warme dagen.
 10. Veiligheid in de natuur: Houd je hond uit de buurt van wilde dieren en giftige planten. Pas op voor gevaarlijke situaties, zoals sterke stromingen bij rivieren of steile kliffen.

Met deze tips kan kamperen met je hond een geweldige ervaring zijn voor jullie beiden. Geniet van de natuur en de tijd samen in de buitenlucht!

Kampeeruitrusting voor honden, wat heb je nodig? – kamperen met honden

Bij het kamperen met honden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle nodige kampeeruitrusting voor je trouwe viervoeter bij je hebt. Hier is een lijst met essentiële kampeeruitrusting voor honden:

 1. Hondenbed of -matje: Een comfortabel bed of matje waar je hond op kan slapen en ontspannen in de tent.
 2. Hondenriem: Een stevige hondenriem om je hond aangelijnd te houden op de camping en tijdens wandelingen.
 3. Hondenhalsband of -tuigje: Zorg ervoor dat je hond een goed passende halsband of tuigje draagt met een ID-tag waarop jouw contactgegevens staan.
 4. Hondenvoer: Voldoende hondenvoer voor de hele kampeertrip, en eventueel een luchtdichte container om het voer vers te houden.
 5. Water en drinkbak: Draag voldoende schoon water voor je hond, evenals een drinkbak waaruit hij gemakkelijk kan drinken.
 6. Hondenspeelgoed: Neem het favoriete speelgoed van je hond mee om hem bezig te houden en te vermaken.
 7. Poepzakjes: Zorg voor biologisch afbreekbare poepzakjes om de uitwerpselen van je hond op te ruimen en op een milieuvriendelijke manier weg te gooien.
 8. Hondenshampoo en handdoek: Als je van plan bent om je hond te laten zwemmen, neem dan hondenshampoo en een handdoek mee om hem na het zwemmen schoon en droog te maken.
 9. EHBO-kit voor honden: Zorg voor een EHBO-kit met basisbenodigdheden voor noodgevallen en let op eventuele allergieën of medische aandoeningen van je hond.
 10. Hondendeken of -jas: Afhankelijk van het seizoen en het weer, kan het handig zijn om een hondendeken of -jas mee te nemen om je hond warm te houden.
 11. Tie-out of hondenpen / aanlegspiraal: Als de camping het toelaat, kan een tie-out of hondenpen handig zijn om je hond veilig vast te zetten bij de kampeerplek.
 12. Vuilniszakken: Houd vuilniszakken bij de hand om afval op te ruimen en de kampeerplek schoon te houden.

Zorg ervoor dat je de kampeeruitrusting voor je hond goed inpakt en dat hij comfortabel en veilig is tijdens de reis. Het meenemen van de juiste uitrusting zorgt ervoor dat je hond net zo van de kampeerervaring kan genieten als jij!

€11,99
Bol.com

Leuke activiteiten om met je hond te doen tijdens het kamperen met honden

Als je gaat kamperen met honden, zijn er tal van leuke activiteiten die je samen met je harige metgezel kunt ondernemen. Hier zijn enkele leuke activiteiten om te doen tijdens je kampeertrip:

 • Wandelen en trektochten: Verken de natuurlijke schoonheid van de omgeving door samen te wandelen of wandeltochten te maken. Honden genieten van het volgen van nieuwe geuren en het ontdekken van onbekende paden.
 • Zwemmen: Als je op een kampeerplek in de buurt van een meer, rivier of strand verblijft, overweeg dan om samen te zwemmen. Veel honden houden ervan om in het water te spelen en af te koelen op warme dagen.
 • Spelletjes en frisbee: Speel spelletjes zoals apporteren, frisbee of touwtrekken. Deze activiteiten bevorderen de interactie en het plezier tussen jou en je hond.
 • Kampvuur: Geniet van een gezellig kampvuur ’s avonds. Je hond kan naast je zitten en ontspannen terwijl je verhalen vertelt of gewoon van de sterrenhemel geniet.
 • Hondensporten: Overweeg om hondensporten uit te proberen, zoals behendigheid of flyball, als je hond ervan houdt om actief bezig te zijn.
 • Rustig relaxen: Kamperen is ook een kans om te ontspannen. Breng wat rustige tijd door met je hond door samen te zitten en te genieten van de natuur om je heen.
 • Hondenspeelplaatsen: Sommige campings hebben speciale hondenspeelplaatsen waar je hond kan spelen en interactie kan hebben met andere huisdieren.
 • Dieren in het wild bekijken: Observeer samen wilde dieren als vogels, eekhoorns of konijnen. Let erop dat je hond rustig blijft en het wild niet verstoort.
 • Foto’s maken: Maak leuke foto’s van je hond terwijl hij geniet van de kampeerervaring. Het zijn mooie herinneringen om vast te leggen.
 • Hondvriendelijke evenementen: Kijk of er hondvriendelijke evenementen worden georganiseerd in de buurt van de camping, zoals hondenwandelingen of hondenfestivals.
 • Trailrun: Leg samen met je hond een uitdagend parcours af voor conditie en het versterken van jullie band.
 • Samen genieten van een picknick: Maak een ontspannende picknick en neem wat lekkers mee voor jezelf en je hond. Geniet van elkaars gezelschap in de natuur.

Houd bij het kiezen van activiteiten rekening met de behoeften en fysieke mogelijkheden van je hond. Zorg ervoor dat hij voldoende water, rust en schaduw krijgt, vooral op warme dagen. Kamperen met je hond biedt een geweldige gelegenheid om samen avonturen te beleven en onvergetelijke momenten te creëren.

Kamperen met honden: waar te zoeken naar hond vriendelijke kampeerplekken

Wanneer je wilt gaan kamperen met honden is het belangrijk om campings te vinden waar honden zijn toegestaan, maar let ook goed op de voorzieningen voor honden.

Hond vriendelijke kampeerplekken vinden – kamperen met honden
Bij het zoeken naar hond vriendelijke kampeerplekken is het belangrijk om te kijken naar campings die specifiek huisdieren toestaan.
Niet alle campings staan huisdieren toe, dus het is essentieel om dit van tevoren te controleren. Zo voorkom je teleurstellingen en weet je zeker dat je welkom bent met je viervoeter.

Ruimte voor honden om te rennen en spelen – kamperen met honden
Kijk of er voldoende ruimte is voor honden om te rennen en spelen. Honden hebben beweging nodig, dus het is fijn als er genoeg ruimte is op de camping of in de directe omgeving. Dit zorgt ervoor dat je hond zich lekker kan uitleven en jullie beiden kunnen genieten van de buitenlucht.

Beperkingen en regels voor honden op de camping – kamperen met honden
Informeer altijd naar eventuele beperkingen of regels voor honden op de camping. Sommige campings hebben bijvoorbeeld bepaalde tijden waarop honden aangelijnd moeten zijn of restricties voor bepaalde hondenrassen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je verblijf.

Uitlaatmogelijkheden voor honden – kamperen met honden
Vraag naar de aanwezigheid van wandelpaden of nabijgelegen parken waar honden kunnen worden uitgelaten. Het is fijn als er mogelijkheden zijn om mooie wandelingen te maken met je hond in de omgeving van de camping. Zo kunnen jullie samen genieten van de natuur en nieuwe plekken ontdekken.

Faciliteiten voor honden op de camping – kamperen met honden
Let op de aanwezigheid van faciliteiten zoals hondenuitlaatgebieden, hondendouches of hondenwasplaatsen. Sommige campings bieden speciale voorzieningen voor honden, zoals afgezette uitlaatgebieden of zelfs douches waar je je viervoeter kunt schoonmaken na een modderige wandeling. Dit kan erg handig zijn en het verblijf nog comfortabeler maken.

Mogelijkheden voor lange wandelingen in de omgeving – kamperen met honden
Daarnaast is het prettig als er mogelijkheden zijn voor lange wandelingen in de omgeving. Een camping met mooie wandelroutes in de buurt biedt de perfecte gelegenheid om samen met je viervoeter op avontuur te gaan.

Hondenspeelweides of -parken – kamperen met honden
Het is ook fijn als er hondenspeelweides of -parken aanwezig zijn op de camping. Hier kan je hond lekker rennen en spelen met andere honden.

Toegang tot zwemwater – kamperen met honden
Voor honden die graag zwemmen, is het belangrijk dat er toegang is tot zwemwater. Zo kunnen ze heerlijk afkoelen tijdens warme zomerdagen.

Mogelijkheid voor hondentraining of -workshops – kamperen met honden
Daarnaast bieden sommige campings ook de mogelijkheid om hondentraining of -workshops te volgen. Dit kan erg interessant zijn voor baasjes die hun hond nieuwe vaardigheden willen aanleren.

Informatie over nabijgelegen dierenartsen en hondenuitlaatservices – kamperen met honden
Tot slot is het handig om informatie te hebben over nabijgelegen dierenartsen of hondenuitlaatservices. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je hond, dan weet je waar je terecht kunt voor professionele hulp.

Beoordelingen van andere kampeerders met honden – kamperen met honden

Lees beoordelingen van andere kampeerders met honden om te zien hoe hondvriendelijk de camping daadwerkelijk is. Ervaringen van andere hondenbezitters kunnen je een goed beeld geven van de faciliteiten, de sfeer en de algemene houding ten opzichte van honden op de camping. Dit kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor een hondvriendelijke kampeerplek.

Met al deze hondvriendelijke faciliteiten en services is het mogelijk om een geweldige kampeerervaring te hebben met je trouwe viervoeter.

kamperen met hond

Veel gestelde vragen over kamperen met honden

Wanneer je wilt gaan kamperen met honden dan kunnen er nog best wel een aantal vragen bij je opkomen. Hieronder proberen wij de meest gestelde vragen over kamperen met honden te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen, stel deze dan gerust in de reacties onderaan dit artikel.

Wat kost een hond op de camping?

Kamperen met honden is een populaire keuze voor veel gezinnen die graag hun trouwe viervoeter meenemen op vakantie. Maar wat kost het nu eigenlijk om een hond mee te nemen naar de camping?
De kosten kunnen variëren, afhankelijk van de camping en het type accommodatie dat je kiest. Over het algemeen rekenen campings een toeslag voor het verblijf van uw gezelschapsdier. Gemiddeld liggen deze kosten rond de € 5 per kampeerplaats en € 9,50 per huuraccommodatie per nacht per hond. Het is altijd verstandig om vooraf te informeren bij de camping waar je wilt verblijven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kun je zorgeloos genieten van jouw vakantie samen met uw hond.

Kamperen met honden, Wat zijn de beste campings in Nederland?

Er zijn talloze kampeerterreinen die speciale faciliteiten bieden voor hondenliefhebbers. In deze gebieden kunnen honden vrij rondrennen in de prachtige natuur. Daarnaast zijn er campings die beschikken over speciale hondenuitlaatgebieden, waar honden veilig kunnen rennen en spelen. Voor de strandliefhebbers onder ons zijn er kampeerlocaties in de buurt van hondvriendelijke stranden. Hier kunnen honden genieten van het zand, de zee en de ruimte om te rennen.
Ook zijn er campings met wandelroutes die speciaal geschikt zijn voor honden en hun baasjes. Zo kunnen zij samen genieten van lange wandelingen door de mooie omgeving. Voor extra plezier en vermaak zijn er kampeerterreinen met hondenspeelplaatsen en -activiteiten. Hier kunnen honden zich uitleven in de speeltuin of meedoen aan leuke activiteiten georganiseerd voor honden.
Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om te kamperen met honden en te genieten van een vakantie vol avontuur en ontspanning. Op de website van de ANWB Camping vind je een handige lijst met kampeerlocaties in Nederland die geschikt zijn voor hondenliefhebbers.

Kamperen met honden: Vinden honden kamperen leuk?

De meeste honden vinden kamperen leuk, vooral als ze goed zijn getraind en gewend zijn aan buitenactiviteiten. Kamperen biedt honden de mogelijkheid om nieuwe omgevingen te verkennen, interessante geuren te ontdekken en samen met hun baasje avonturen te beleven. Er zijn verschillende redenen waarom honden kamperen leuk kunnen vinden:

 1. Natuurlijke omgeving: Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren, en kamperen stelt hen in staat om nieuwe geuren en omgevingen te verkennen, wat hun zintuigen stimuleert.
 2. Fysieke activiteit: Kamperen gaat vaak gepaard met wandelingen, spelen en andere buitenactiviteiten, wat honden in staat stelt om hun energie kwijt te raken en actief bezig te zijn.
 3. Tijd met hun baasje: Honden zijn sociale dieren en hechten zich sterk aan hun eigenaar. Kamperen biedt hen de mogelijkheid om quality time door te brengen met hun baasje, wat de band tussen hen kan versterken.
 4. Samen buiten zijn: Honden zijn roedeldieren en genieten vaak van de gezelligheid van hun gezin. Kamperen biedt hen de mogelijkheid om samen buiten te zijn en deel te nemen aan familieactiviteiten.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Sommige honden kunnen nerveus of gestrest zijn door onbekende geluiden, geuren of omgevingen. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om je hond vooraf aan kampeersituaties te laten wennen door korte uitjes naar buiten en nieuwe omgevingen te maken. Het is ook belangrijk om de veiligheid en het welzijn van je hond tijdens het kamperen te waarborgen, inclusief het bieden van voldoende water, voedsel, schaduw en rust.

Als je hond geniet van buitenactiviteiten, nieuwe ervaringen en tijd doorbrengen met jou, is de kans groot dat kamperen een geweldige en plezierige ervaring voor hem zal zijn.


Dus, wanneer de laatste stralen van de zon de horizon kussen en de nachtelijke hemel zich uitstrekt als een donker fluwelen doek bezaaid met fonkelende sterren, realiseer je je dat kamperen met honden niet alleen gaat om het verkennen van de natuur, maar ook om het verkennen van de grenzeloze vreugde en liefde die onze trouwe metgezellen in ons leven brengen. Terwijl je je nestelt in je knusse slaapzak, met je trouwe viervoeter aan je zijde, besef je dat deze momenten van pure eenvoud en verbinding met de natuur en je geliefde huisdier, voor altijd in je hart gegrift zullen blijven.

Kamperen met honden is meer dan een avontuur – het is een herinnering aan de onvergetelijke band tussen mens, hond en de prachtige wereld die ons omringt.

Dit was ons artikel over kamperen met honden. Wij vonden het leuk om te schrijven en wij hopen dat jullie het een leuk artikel vinden om te lezen. Wij wensen jullie een geweldige en onvergetelijk kampeervakantie met jullie hond of honden.

Groetjes Simone & nikita
€11,99
Bol.com
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.