Hondenborstel gezocht? Bekijk de Top 20 van 2022 [Nu korting]

hondenborstel

Wanneer je een hond hebt, heb je een hondenborstel nodig. Of je nou een kortharig hondenras hebt, of een langharig hondenras. Elke vacht moet wekelijks een keertje lekker door geborsteld worden.

In dit artikel gaan we kijken naar de beste hondenborstels van 2022.

15x de Beste Hondenborstel van 2022 bij Bol.com

Er zijn veel verschillende hondenborstels te koop. Daarom hebben we onderstaande lijst samen gesteld door te kijken naar de best beoordeelde hondenborstel bij bol.com. We hebben bij ons product onderzoek gelet op de kwaliteit, de prijs en de beoordelingen van andere hondeneigenaren.

5x de Beste Hondenborstel van 2022 bij Amazon.nl

Zoals je kunt zien is er een ruime keuze aan hondenborstels. We gaan nu kijken naar de 5 beste die we konden vinden en we letten hier voornamelijk op de kwaliteit, de prijs en de ervaringen van andere mensen.

5x de Beste Hondenborstel – onze Favorieten

Zoals je kunt zien is er een ruime keuze aan hondenborstels. We gaan nu kijken naar de 5 beste die we konden vinden en we letten hier voornamelijk op de kwaliteit, de prijs en de ervaringen van andere mensen.

1. Activet hondenborstel coat grabber zilver – onze favoriet

De Activet Coat grabber is een professionele hondenborstel voor de langharige vachten. Deze borstel is geweldig om de langharige vacht te ontwollen en/of te ontdoen van klitten.

De borstel heeft 2 zijden en gekromde pinnen, die er voor zorgen dat je onderwol gemakkelijk verwijderd en de borstel ontwart gemakkelijk elke klit in de vacht. De Activet is zeer geliefd bij professionele hondentrimmers.

5 sterren review van Bol.com: "Goede ontwoller. Handig in gebruik"

2. Pet Lovers – Hondenborstel – Haarverwijderaar voor huisdieren

De hoogwaardige hondenborstel van Pet lovers vermindert het verharen met maar liefst 95%, dat is de belofte die Pet Lovers maakt. De borstel is geschikt voor de lange-, middellang- en de de dubbele vacht.

De roestvrijstale kamharen zorgen er voor dat je moeiteloos loszittende haren en vuil uit de vacht verwijderd. De borstel heeft ook een handige zelfreinigende functie.

Pet lovers is overtuigd van de werking en kwaliteit van de borstel en biedt een 100% Kwaliteiten Tevredenheidsgarantie! Hondeneigenaren zijn echt laaiend enthousiast over de Pet lovers borstel

5 sterren review van Bol.com: "Heel fijn product, veel minder haren in huis. Eindelijk een kam gevonden die heel goed de losse haren van mijn hond verwijderd. Mijn herder vindt het niet vervelend als hij gekamd wordt en ik doe dit liever dan elke keer mijn stofzuiger te gebruiken voor de losse haren in mijn huis. Erg blij mee."

3. PewinGo Hondenborstel – 5 in 1 borstel

Pewingo komt met deze geweldige 5 in 1 hondenborstel. Je hebt 5 verschillende borstel opzet stukken bij deze hondenborstel, namelijk de:

 • poedelborstel – zachte borstel van syntetische haren
 • rubberen massageborstel
 • pinnenborstel
 • een opzet kam om te ontklitten
 • een opzet kam om onderwol en losse haren te verwijderen

Heb je meerdere honden met verschillende vachtsoorten dan is deze borstel ook super handig om te kopen.

5 sterren review van Amazon: "Iedereen zou dit moeten hebben! Ik heb veel verschillende borstels geprobeerd voor mijn F1 labradoodles-jas en geen van hen doet het half goed als deze borstel. De prijs en kwaliteit is geweldig. Ik heb vanavond een oefenborstel gedaan en de hoeveelheid dode vacht die ik van mijn pup kreeg was fenomenaal. Rekening houdend met het feit dat ik hem ELKE DAG heb geborsteld met een andere bekende merkborstel!! Mijn hond tolereert het ook en het is de EERSTE keer dat hij zich ooit uitstrekt en het leuk vond om een borstel te hebben. (Hij probeert meestal in de borstel te bijten). De verschillende koppen zijn ook fantastisch. Ze doen het allemaal geweldig en het beste van alles is dat geen van de borstels het haar knipt! Ik kan deze borstel niet genoeg aanbevelen"

4. Mister Mill 2 Zijdige Ondervacht Hondenkam – Hondenborstel

De Mister Mill ondervacht hondenkam/hondenborstel is geschikt voor lange en korte vacht met ondervacht, dit zijn vrijwel alle honden. (Stokhaar, (Lang) Ruwhaar, (Half) Langhaar, Krulhaar en Vilthaar)

De hark is uitermate geschikt om de losse haren uit de vacht te verwijderen. De hark heeft 2 kanten:

 • 9 hakige kant – gaat moeiteloos door hardnekkige klitten en zelfs een gematteerde vacht
 • 17 hakige kant – super voor het verwijderen van losse haren uit de vacht.
5 sterren review van Bol.com: "Ondervacht uitkammen wordt kinderspel. normaal gezien ben ik dik een uur bezig en dit verscheidene keren om mijn Duitse Spitzen uit te kammen. Gisteren 5 minuten bezig geweest en 1 hond de rug en zijkanten al gedaan. Verwijderd dode ondervacht heel gemakkelijk."

5. KONG – ZoomGroom – Hondenborstel voor verzorging en shampoo

De Kong zoomgroom is een rubberen hondenborstel die geweldig is voor het gebruik tijdens het wassen van jouw hond, maar ook op de droge hondenvacht levert hij geweldige resultaten.

Je beweegt de borstel in ronddraaiende bewegingen over de vacht, zowel tijdens het wassen als op de droge vacht. Op deze manier verwijder je heel veel losse haren.

De Kong hondenborstel kan gebruikt worden op zowel langharige honden als kortharige honden. Bij langharige honden borstel je de hond eerst met bijvoorbeeld een slickerborstel en vervolgens doe je de vacht na met de Kong ZoomGroom. Zo verwijder je nog even snel alle losse haren die toch nog achter zijn gebleven.

5 sterren review van Amazon: "Beste borstel ooit. Ik heb dit net 5 minuten gebruikt op mijn kortharige bokser en kon niet geloven hoeveel vacht er van haar kwam! Eindelijk een einde aan het hebben van hondenhaar overal in huis, heel erg blij hiermee! Ruby leek het ook leuk te vinden!"

Veel gestelde vragen over de hondenborstel

Aangezien er veel verschillende soorten hondenborstels zijn, begrijpen wij het dat er nog wel een aantal vragen zijn over de hondenborstel. Hieronder proberen wij de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Wat is een hondenborstel?

Een hondenborstel is een borstel die speciaal gemaakt is voor de hondenvacht. Je kunt het vergelijken met een borstel die wij zelf voor ons haar gebruiken.

De borstel verzorgt de vacht van de hond en zorgt dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. De vacht gaat weer glanzen en ziet er stralend uit. Daarnaast verwijder je door te borstelen veel vuil en eventuele beestjes uit de vacht.

Welke soorten hondenborstels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hondenborstels te koop. Hieronder een beschrijving per borstel en voor welk type vacht deze geschikt is.

De slicker borstel / universele hondenborstel

De slicker hondenborstel is geschikt voor alle vacht typen. De borstel heeft roestvrij stalen pinnen, deze verwijderen gemakkelijk en snel alle los zittende haren. Ook klitten verwijderen gaat gemakkelijk met deze borstel

Poedelborstel / verzorgingsborstel / dubbelzijdige hondenborstel

Dit is een veelzijdige hondenborstel. De ene kant van de borstel heeft pinnen, deze kant is uitermate geschikt voor langharige rassen om klitten te verwijderen.

De andere kant van de borstel heeft natuurlijke zachte haren en is heel geschikt voor de kortharige rassen om de losse haren te verwijderen en de vacht weer te laten glanzen.

Pinnenborstel / hondenborstel

Deze hondenborstel lijkt het meest op een borstel die wij ook gebruiken om ons haar te borstelen. Ze hebben roestvrij stalen pinnen met vaak rubberen dopjes aan het uiteinde. Deze pinnenborstel, ook wel speldenknop borstel genoemd, vindt je ook vaak aan de ene kant van een tweezijdige borstel.

je kunt de borstel gebruiken voor de langharige vachten, om de vacht te ontdoen van klitten en weer glanzend en vuil vrij te maken.

Ondervacht kam / ondervacht hondenborstel

Een ondervacht kam is speciaal geschikt voor de middellange en lange vachten met ondervacht. De hondenborstel heeft meestal 3 rijen met borstel tanden.

De zijde met 9 tanden is ideaal voor het verwijderen van harde klitten.
De zijde met 17 tanden is ideaal voor het uitdunnen van haren en het tegengaan van haaruitval.

Herderhark

De herderhark heb je in de dubbele en de enkele hark.

 • De Herderhark Enkel is geschikt voor medium- en langharige honden. Bekijk de Herderhark enkel hier
 • De Herderhark Dubbel is geschikt voor medium- en langharige honden.

De herderhark heeft afgeronde punten, waardoor deze prettig aanvoelen op de huid van de hond. Een herderhark ontrafelt klitten in de vacht.

Rubberen hondenborstel

Een rubberen hondenborstel is ideaal voor kortharige hondenrassen. Deze borstels verwijderen moeiteloos en veilig loszittende haren en masseren de huid, voor een goede doorbloeding en glanzende vacht.

Een rubberen hondenborstel is ook geweldig om tijdens de wasbeurt van jouw hond te gebruiken. Je kunt er de shampoo heel goed mee inmasseren en ook tijdens het wassen verwijder je dan al veel losse haren.

Dierenborstel handschoen

De dierenborstel handschoen is geschikt voor alle hondenvachten maar is het meest effectief bij de kortharige rassen. Met een simpele beweging verwijder je de losse haren uit de vacht van jouw hond en masseer je de huid tegelijkertijd.

De handschoen is ook heel effectief voor het verwijderen van hondenharen van de bank of kleding.

Welke hondenborstel gebruik je voor welke vacht?

Hondenvachten zijn niet allemaal hetzelfde, daarom zijn er ook verschillende hondenborstels voor verschillende honden vachten. Zo gebruik je voor de:

 • Kortharige vacht die in de rui is – een rubberen hondenborstel, deze gebruik je alleen wanneer jouw hond in de rui is, want wanneer jouw hond niet in de rui is kun je met de rubberen borstel de levende haren er mee uittrekken, waardoor jouw hond meer gaat ruien.
 • Kortharige vacht buiten de rui periode – Je kunt jouw kortharige hond af en toe borstelen met een poetsborstel (dit is een borstel met zachte natuurlijke haren) of je gebruikt een licht vochtige microvezeldoek en die wrijf je even lekker over de vacht heen. Zo verwijder je ook losse haren. De vacht bij deze honden is kort, dus klitten gaat de vacht niet.
 • Lang harige vachten zonder ondervacht– deze vachten moeten wekelijks geborsteld worden om klitten te voorkomen, dit doe je het beste met een universele borstel, slickerborstel of een pinnenborstel. Je kan voor de lange zijdenachtige vacht ook een hondenkam gebruiken.
 • lange en korte vacht met ondervacht  (Stokhaar, (Lang) Ruwhaar, (Half) Langhaar, Krulhaar en Vilthaar) – voor deze vachten kan je een speciale ondervacht borstel / herdershark gebruiken. Deze kam/borstel is voor het uitkammen van klitten en verwijderen van losse haren.

Waar moet je op letten wanneer je een hondenborstel gaat kopen?

Zoals je hebt kunnen zien zijn er verschillende hondenborstels voor verschillende honden vachten. Waar je op moet letten bij het kopen van een hondenborstel is:

Het type vacht van jouw hond.

Kies een borstel die past bij de vacht van jouw hond. Wanneer je een langharige hond hebt, kies je een borstel voor de langharige vacht. Heeft jouw hond een ondervacht, kijk dan naar een borstel die geschikt is voor de ondervacht.

De maat van de hondenborstel

Hondenborstels komen namelijk ook vaak in verschillende maten. Een grote hondenborstel op een klein hondje gebruiken werkt vaak niet zo lekker en met een te kleine borstel op een grote hond ben je wel erg lang bezig om de vacht weer mooi en klit vrij te krijgen.

Beoordelingen van andere hondeneigenaren

Beoordelingen kunnen je goed helpen bij het maken van de keuze voor de beste hondenborstel. Hondeneigenaren die super tevreden zijn over hun aankoop, laten dit graag weten en benoemen dan ook de pluspunten van het zwembad. Wanneer er ook minpunten aan het product zijn worden deze meestal ook goed beschreven. Lees de beoordelingen dus even goed door, voordat je een keuze maakt.

beste hondenborstel

Hoe maak je een hondenborstel schoon?

Het verwijderen van de haren uit de hondenborstel hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ze met je handen uit de borstel verwijderen. Ik zelf verwijder de haren altijd met een kam uit de borstel. Ze de kam aan onder de haren in de borstel en trek hem omhoog. |Zo heb je meestal alle haren in 1 keer uit de borstel.

Moet ik mijn hond voor of na het wassen borstelen?

Je borstel jouw hond voordat hij in bad gaat. De reden is, wanneer jouw hond klitten heeft en je maakt de vacht nat, dan trekken de klitten strakker aan, wat pijnlijk is voor jouw hond. Zorg er daarom voor dat jouw hond klitvrij is voor dat hij in bad gaat, de gebruik een goede hondenborstel.

Vinden honden het leuk om geborsteld te worden?

Ja, zeker wanneer je dit van jongs af aan doet. Borstelen is hele goede manier om een hele goede band met jouw hond te krijgen. Honden vinden het fijn als je op zo’n hechte manier met ze bezig bent. Zolang het borstelen maar op de juiste manier gebeurt.

Hoe borstel je een hond?

Een hond borstelen is niet moeilijk wanneer je een goede hondenborstel gebruikt en de borstel zijn werk laat doen. Borstelen doe je vanuit jouw pols, je zet (bijna) geen kracht op de borstel, want dit doet de hond pijn en dan zal jouw hond ook niet meer geneigd zijn om mee te werken. Je borstel altijd met de haren van de vacht mee.

Uitgebreide video waarin een hondentrimster uitlegt hoe je jouw hond moet borstelen

Wat zijn de voordelen van de wekelijkse borstelbeurt van jouw hond?

Het borstelen van jouw hond met een goede hondenborstel heeft vele voordelen, zowel voor jou als voor de hond.

 • Je vindt veel minder losse haren in jouw huis, dus minder stofzuigen
 • Borstelen voorkomt klitten en verdeelt de natuurlijke oliën goed door de vacht van jouw hond
 • De vacht van jouw hond blijft schoner, waardoor hij minder vaak in bad hoeft.
 • Tijdens het borstelen kun je meteen de vacht en huid van jouw hond goed controleren op huidaandoeningen, irritaties, en/of vlooien en teken.

We zijn aan het einde van dit artikel. We hopen dat jullie het een leuk artikel vinden en geslaagd zijn in het vinden van de beste hondenborstel voor jouw hond.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.