Waarom volgt mijn hond mij overal?

Waarom volgt mijn hond mij overal? In deze blog gaan we eens kijken naar de vele redenen die het kan hebben waarom jouw hond jouw overal volgt.

Sommige honden volgen je overal waar je gaat. Het is net of je er een schaduw bij hebt. Enige privacy op het toilet is er ook niet meer bij.

Veel honden lijken dit leuk te vinden, om jouw overal te volgen. Het kan gewoon een teken van interesse zijn in jou, maar het kan ook een andere oorzaak hebben zoals: een onderliggende angst, of gebrek aan zelfvertrouwen bij jouw hond.

Redenen waarom jouw hond jou overal volgt?

waarom volgt mijn hond mij overal

Wanneer jouw hond jouw overal volg is het een teken dat hij je vertrouwt en van je houdt. Het behoort ook tot het natuurlijk sociale gedrag van honden om in de gaten te houden wat jij als baasje allemaal doet, om zo ook een goede band te houden.

Het kan echter ook te erg worden, zo erg zelfs dat jouw hond in paniek is als je weggaat, of dat je bijna geen teen kan bewegen of jouw hond zit er.

1. Hond volgt je overal omdat Je hond houdt van je

Het jou overal volgen betekent vaak dat jouw hond echt heel veel van jouw houdt. Honden zijn super sociale dieren en willen graag bij hun baasje in de buurt zijn. Jij bent zijn hele wereld, bij jouw voelt hij zich veilig, jij speelt met hem, bij jouw is hij gelukkig.

De betekenis van persoonlijke ruimte is jouw hond dan misschien niet geheel duidelijk, maar dat hij jouw overal volgt mag je vaak opvatten als een groot compliment.

2. Jouw hond volgt je overal omdat Jouw hond nieuwsgierig is

Alle honden zijn van nature erg nieuwsgierig, maar sommige net iets meer dan andere. Ze willen gewoon zien of er voor hun misschien ook iets interessants te doen is, daar waar jij heen gaat.

3. Jouw hond volgt je overal uit Verveling, jouw hond verveelt zich

Honden hebben dagelijks een goede balans nodig van zowel fysieke als mentale uitdagingen. Wanneer ze deze niet krijgen kan het ook zo zijn dat ze je overal gaan volgen, omdat ze iets te doen willen hebben. Geef je hond dan eens een hondenpuzzel, of een snuffelmat , leuk kauwspeelgoed of een lekkere kauwstaaf, als het volgen dan stopt, dan weet je dat het was omdat jouw hond zich verveelde.

Hond met hondenpuzzel

4. Jouw hond volgt je overal omdat jouw hond wil je iets vertellen

Wanneer jouw hond jou plotseling begint te volgen, dan kan het zo zijn dat hij gewoon naar buiten moet, omdat hij zijn behoefte moet doen.

Honden worden ook vaak aanhankelijker als ze zich niet lekker voelen of ziek zijn, maar ook als ze op een andere manier hulp nodig hebben.

Merk je veranderingen in het gedrag, naast het overal volgen van je, zoals lusteloos zijn, onrustig, veel hijgen of iets dergelijks, houdt het dan even in de gaten en maak anders een afspraak bij de dierenarts.

5. Jouw hond volgt je overal omdat hij last heeft van Verlatingsangst

Wanneer jouw hond het liefst de hele dag aan jouw vast geplakt zit en ook in paniek raakt als jij even weg moet, dan heeft jouw hond waarschijnlijk last van verlatingsangst.

Wanneer dit het geval is dan is het tijd om hier meteen iets aan te gaan doen.

Tips om jouw hond meer zelfvertrouwen te geven

  • Geef je hond genoeg fysieke en mentale uitdaging op een dag. Dus lekker wandelen en geef hem thuis een hondenpuzzel of een snuffelmat.
  • Zorg dat hij een lekkere eigen plaats heeft en lig daar wat lekkere kauwstaven bij in buurt, wat hondenknuffels en leuk kauwspeelgoed. Zorg ook dat hij de commando’s “blijf” en “plaats” gaat leren. Het doel hiervan is dat hij moet leren om tot rust te komen op zijn eigen plekje. Laat jouw hond ook weten dat je blij bent dat hij op zijn eigen plekje ligt of speelt.
  • Laat hem meer andere honden ontmoeten als je buiten loopt, sociale interacties met andere honden, maar ook met mensen vergroten het zelfvertrouwen van jouw hond.
  • Wees consequent en duidelijk in de opvoeding. Honden zijn gelukkiger met een eigenaar die duidelijk is en consequent.
  • Kijk of het goed of werkt om de tv of radio aan te hebben als je even weggaat. Korte momentjes het huis verlaten of naar een andere kamer gaan met de deur dicht, leren jouw hond dat er niks ergs gebeurd als jij er even niet bent. Ook hiervan groeit zijn zelfvertrouwen. Uiteindelijk bouw je dit op naar langere momenten. Het beste is ook om weer naar binnen te komen als jouw hond geen geluid maakt, want dat is wat we willen.
  • Speel eens een spelletje binnen met jouw hond, lees hiervoor mijn blog: Hondenspelletjes, ontdek hier de 15 leukste om binnen te spelen
  • Wanneer jouw hond heel erg aan jou hangt, dan kan je, als er andere leden binnen het gezin zijn, vragen of zij de hond even uit willen laten.
  • Verlaat het huis rustig en vrolijk en wanneer je thuiskomt, dit is best moeilijk, begroet die vrolijke super gelukkige stuiterbal niet meteen. Laat hem even tot rust komen. De reden hiervan is dat jouw hond moet leren dat het helemaal niet erg of eng is als jij er even niet bent.

We zijn aan het einde van deze blog. Ik hoop dat het duidelijk is geworden waarom jouw hond jou overal volgt in huis.

Groetjes Simone & nikita

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.