Waarom Spelen met je hond zo belangrijk is!

spelen met je hond

Geschatte leestijd: 7 minuten

Spelen met je hond, niet alleen heel leuk maar ook heel belangrijk voor jullie band

spelen met je hond

Net zoals bij menselijke baby’s is het voor je hondenkindje ook heel belangrijk om te spelen. Spelen met je hond is Ten eerste leuk, maar je hondje leert ook hoe ver hij kan gaan en wat hij dus wel en niet mag. Deze les begint al in het nest, zijn moeder begint daar ook al vrij snel mee en als hij broertjes en zusje heeft, heeft hij daar lol mee en hoor je soms ook gepiep en hierdoor leert jou puppy dat hij niet zo hard mag bijten.

Spelen met je hond is eigenlijk lol hebben en trainen tegelijk

Spelen met je hond heeft sowieso vele voordelen

Het zorgt voor stress vermindering bij je hond en bij jezelf

Al speel je maar 5 minuutjes per keer samen. Je zal zien dat jouw hond heel blij en relaxt is tijdens en na het spelen. En kijk dan ook eens naar jezelf, hoe voel jij je na die paar minuten van lol?

Je bouwt een goede mens/hond band op samen

Als je met je hond speelt dan bouw je de hond-mens band op.  Honden vinden het heerlijk om met andere honden te spelen, maar ze vinden het net zo geweldig om met hun mensen vrienden te spelen. Je kan het spelen met je hond ook gebruiken tijdens de training, volgt hij de geleerde commando’s goed op, dan krijgt hij als beloning even speeltijd met jou. Onderzoeken hebben uitgewezen dat hoe meer speeltijd jouw hond krijgt met jou des te minder gedragsproblemen je hebt met je hond zoals:

Spelen met je hond
  • Trekken aan de lijn
  • Kauwen op spullen waar ze niet voor bedoeld zijn
  • Janken
  • Graven in de tuin

Het helpt je hond gezond en slank te houden

ja dat is echt waar, veel honden zijn te dik en dat is zowel voor mensen als voor honden niet gezond. Door te spelen met je hond, beweegt je hond meer en jijzelf misschien ook wel J

Overgewicht leidt tot allerlei gezondheidsproblemen bij honden. Het kan leiden tot problemen met hun gewrichten, diabetes en vele andere problemen.

De grootste veroorzaker van overgewicht bij honden wordt veroorzaakt door de voeding die voornamelijk bestaat uit granen en andere levensmiddelen die ongeschikt  zijn voor honden.

En let ook niet op de aanbevolen hoeveelheid voor je hond, want deze vaak echt veel te hoog. Yara zou eigenlijk ook zo’n 175 gram brokken per dag moeten eten, nou dat eet ze echt niet hoor. 

Yara is geen hondje wat “aanvalt” op de bak en als ze vol is dan stopt ze ook, maar heel veel honden doen dat niet, dus vraag desnoods aan je dierenarts hoeveel jou hond nodig heeft.

En anders let gewoon op zijn gewicht, wordt hij dikker, dan is het dat hij of te weinig beweegt of teveel eet. Wil je je hond graag goed en gezond voer geven dan zou ik kiezen voor de merken Barf en of Renske. Van het merk Renske zijn ook heerlijke brokken dus droogvoer te koop.

Ze zijn gelukkiger, zowel fysiek als mentaal. Een hond die moe is is een gelukkige hond.

 
Spelen met je hond is niet alleen heel leuk, het is ook echt goed voor je hond.

  • Is je hond wat angstig, zoals onze Yara, dan wordt je hond zelfverzekerder door het spelen.
  • Heb je een hond die verwaarloosd was, dan zal het in het begin moeilijk zijn, maar toch leert hij je sneller vertrouwen doordat je met hem speelt
  • Je hond leert wat de grenzen zijn
  • Je hond wordt er ook moe van en je weet een hond die moe is is een gelukkige hond
  • Speel ook met je hond als hij ouder is, misschien veel korter dan normaal, maar ook voor je senior hond blijft dit een geweldige activiteit

Spelen met je hond is goed voor je sociale leven.

spelen3

Let maar eens op, als je buiten speelt met je hond en jullie hebben echt lol. Mensen zijn dan sneller geneigd om te kijken of om even een praatje te maken.

Misschien hebben ze zelf ook wel een hond en kunnen die twee het ook goed vinden samen.

Dus als je de volgende keer gaat wandelen of lekker naar het park neem een balletje mee, of zoek een stok en laat je hond gezellig apporteren, je hond vindt het een super leuk spelletje en komt moe en voldaan terug van de wandeling. Yara loopt nooit los hier in de buurt, maar ik neem dan de lange riem van 5 meter mee en zoek een stok en ga lekker spelen, of we gaan samen stukjes rennen, dan hebben we de grootste lol. Het maakt mij ook gelukkiger 🙂

Hoe vaak speel jij met je hond?

Studies hebben uitgewezen dat honden van mensen die dagelijks met hun hond spelen. En dan bedoel ik echt geen uren per dag. Deze honden hebben beduidend minder of zelfs geen gedragsproblemen dan mensen die nooit speeltijd inlassen met hun hond.

Er is een groeiende acceptatie onder wetenschappers dat spelen heel erg belangrijk is en het type en de frequentie van spelen zijn echt een goede indicator voor de kwaliteit van leven van een hond

Hondengedragsexpert Dr. Emily Blackwell bestudeerde 4.000 hondenbezitters en ontdekte dat hoe minder ze met hun huisdieren speelden, hoe groter de kans was dat de honden last zouden hebben van een of meer van de 22 gedragsproblemen.

Ik wens je veel speel plezier met jouw hond.

Het lijkt me leuk om berichtjes te ontvangen wat jij gedaan hebt met jouw hond.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.