Hondenrassen per FCI Groep

Hodnenrassen

Hieronder vindt je een beschrijving van het karakter en de vacht van verschillende hondenrassen ingedeeld per FCI Groep:

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt!

FCI Groep 1 – Schapenhoeders en Veedrijvers

Hondenrassen uit deze groep zijn speciaal gefokt om kuddes te drijven, hoeden en bewaken. Het zijn dan ook honden die veel beweging nodig hebben.

Deze hondenrassen zijn vaak erg op hun baas gericht en hebben een hoog jachtinstinct. Als je ze niet goed traint zijn bewegende objecten, dieren en mensen en kinderen iets waar deze honden graag achteraan jagen.

FCI Groep 2 – Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Pinchers en Schnauzers zijn van oorsprong gefokt om muizen en ratten te vangen. Het zijn ook prima wakers

De Molossers uit deze groep gingen vroeger mee met het leger ter verdediging en om spullen te dragen. Sommige honden uit deze groep werden ook gebruikt voor gevechten met beren en of stieren

FCI Groep 3 – Terriërs

Dit is de groep verdelgers van wild zowel onder de grond als boven de grond. Deze honden zijn gek op graven. Ze hebben ook een groot ego. Voor deze groep geldt ook vast is vast, dus als ze iets te pakken hebben houden ze het vast.

Heb je andere huisdieren, zoals hamsters, of marmotten, cavia’s of katten, werk dan echt goed aan de socialisatie van jouw hond, anders zal jouw terriër naar alles en iedereen blaffen.

FCI Groep 4 – Dashonden

Deze honden hebben een groot jachtinstinct. Ze jagen op dieren onder de grond.

De langharige honden uit deze groep zijn wat zachtaardiger. De ruwharige honden zijn wat feller en de kleinere rassen uit deze groep kunnen wat angstiger zijn. Als baasje moet consistent en streng zijn in de opvoeding, anders is jouw hond de roedelleider.

FCI Groep 5 – Spitsen en oertypen

Spitshonden werden gebruikt om te trekken, jagen en te waken. Spitsen zijn poolhonden. De hondenrassen uit deze groep zijn veelal jagers en erg onafhankelijk. De sledehonden, zoals de Husky en de Malamute, hebben graag een hondenmaatje. Ze kunnen erg slecht tegen alleen zijn en ze kunnen wat afstandelijk zijn naar mensen. Training is belangrijk want deze honden staan graag bovenaan de rangorde.

FCI Groep 6 – Lopende honden en zweethonden

Dit zijn ook jachthonden. Ze werden gebruikt om wild op te sporen en op te drijven. De hondenrassen uit deze groep zijn echte roedeldieren met een groot jachtinstinct. Training is dan ook zeker belangrijk, want buiten lopen ze echt hun neus achterna.

FCI Groep 7 – Staande honden

Staande of voorstaande honden zijn gefokt om het geschoten wild aan te wijzen. Ze blijven stil staan en kijken naar het aangeschoten dier, op commando zullen ze het dier meenemen en naar hun baas brengen.

Deze honden hebben veel energie en een natuurlijk jachtinstinct. Ook hier geld dat socialisatie erg belangrijk is. Verder zijn dit gevoelige hondenrassen die zich hechten aan de baas en familie.

FCI Groep 8 – Retrievers, Spaniels en Waterhonden

De Retrievers en Spaniels zijn voornamelijk gefokt om geschoten wild te gaan halen. Dit zijn echte gezinshonden, deze honden houden van spelen, zoals apporteren en hebben een lang uithoudingsvermogen.

De Waterhonden zijn voornamelijk gefokt om wild uit het water te halen. het zijn uitstekende zwemmers.

De hondenrassen in deze groepen zijn alle zeer sociaal en aanhankelijk.

FCI Groep 9 – Gezelschapshonden

De naam zegt het al, de honden uit deze groep zijn gefokt om je gezelschap te houden. Deze hondenrassen zijn niet graag alleen en gaan graag overal mee naar toe. Door een goede training en opvoeding is het alleen laten wel goed aan te leren. De honden uit deze groep hechten zich erg aan de baas.

FCI Groep 10 – Windhonden

Windhonden zijn jachthonden. Windhonden jagen met hun ogen, dus met hun zicht, niet met hun neus. Ze jagen op wild, sporen wild op en doden het wild. Loop je buiten zijn deze honden erg actief en als ze wild zien luisteren ze (bijna) niet meer. In huis zijn ze rustig en aanhankelijk. Volgens de wet is het verboden dat honden buiten op dieren jagen. Dit hondenras moet dus veelal aan de lijn gehouden worden. Dit is een ras die je goed naast de fiets kunt leren rennen voor de beweging, of samen joggen.

Nog niet erkend door de FCI, Bastaardhonden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.