Nagels knippen hond, Tips en Trucs

nagels knippen bij hond

Nagels knippen hond. De nagels knippen bij een hond kan soms best eng zijn om te doen, daarom in deze blog een uitleg hoe je de nagels van jouw hond kunt knippen.

Waarom is het zo belangrijk om de nagels knippen bij een hond te knippen?

Om dit uit te leggen gaan we een beetje naar de botten kijken van de honden voet. Een hond heeft 25 botjes in zijn voet zitten. Wanneer je een hond zijn poot op tilt en even zachtjes tegen een nagel duwt, dan lijkt het wel of ze een licht schok absorberende werking hebben, het nagel bed van de hond.

Er is dus ruimte in het nagelbed om te veren, om schokken te absorberen en dit is goed. Wanneer een nagel te lang is drukt deze schokabsorberende werking door op de botjes in de voet van de hond.

Te lange nagels voor een te lange tijd veroorzaken uiteindelijk Artrose bij jouw hond, helemaal als jouw hond ouder wordt. Lees ook mijn blog: Artrose bij Honden, oorzaken en Symptomen

Feit: Honden slijten hun nagels niet echt door te lopen, alleen door te rennen op beton/stenen slijten de nagels iets af

Wanneer zijn de nagels van jouw hond te lang?

nagels knippen bij hond
Bron foto: Bol.com – Nagels knippen hond

De nagels van een hond groeien net als onze nagels. Honden die veel rennen over harde oppervlaktes hebben vaak goed afgesleten nagels, maar bij de meeste honden moeten de nagels echt regelmatige geknipt worden. Te lange nagels kunnen rond groeien en dan in het vlees van de voetzool groeien, dit is pijnlijk.

Te lange nagels kunnen ook gaan splijten, ook dit is geen fijn gevoel voor jouw hond

Waar je op kunt letten als de nagels van jouw hond te lang zijn:

 • Een handige manier om het te zien is, zet de poot van jouw hond op een wit vel papier. De nagels van de hond mogen de grond eigenlijk net niet raken.
 • Een andere manier om te weten dat de nagels te lang zijn is als je deze hoort tikken op de vloer als jouw hond loopt.
 • Wanneer jouw hond hinkt of moeilijk loopt is het ook verstandig om even te kijken naar de lengte van de nagels.
 • Likt jouw hond heel veel aan zijn poten, ook dit kan een teken zijn dat je de nagels moet knippen bij jouw hond.

Wat heb je nodig om de nagels van jouw hond te knippen?

We gaan in deze blog leren om goed en veilig de nagels van jouw hond te knippen.

Een goede nagelknipper voor honden

Een potje Ppp nail safe tegen nagelbloeden 14 gr, dat klinkt misschien eng, maar is gewoon echt heel handig om in huis te hebben. Het kan gebeuren dat de ader in de nagel geraakt wordt en dan kan deze iets gaan bloeden.

Leuk is het niet als het gebeurd, maar gelukkig is er heel goed spul zoals Ppp nail safe tegen nagelbloeden 14 gr om het bloeden direct te stoppen.

Je kunt ook een elektrische nagelvijl kiezen, de Pets Luxury Life Elektrische Nagel Vijl is erg stil en is gemakkelijk in te stellen. Je krijgt er een hele duidelijke handleiding bij.

Laat je hond wel wennen aan een elektrische nagelvijl, want ze kunnen het in het begin ook wel een beetje raar vinden. Is je hond hier aan gewend dan is het heel makkelijk en zal je eigenlijk nooit last hebben van bloedende nagels. Ideaal voor honden die zwarte nagels hebben.

De nagels knippen bij jouw hond, hoe doe je dat precies?

Het makkelijkste is als je al begint als jouw hond nog een puppy is, dan kan hij er aan wennen dat dit een terugkerende handeling is. Geen zorgen als jouw hond al volwassen is, dit gaan we ook uitleggen.

Stappenplan voor het knippen van de nagels van jouw puppy

 1. Laat de nageltang of nagelvijl aan jouw puppy zien, laat hem er aan ruiken enzo, maar knip nog niks. Geef hem een beloning.
 2. De volgende dag laat je de nagelknipper weer zien en mag jouw pup er weer aan ruiken, maar nu ga je ook de poot en de nagels van jouw pup voorzichtig aanraken met de nagelknipper en een lekker snoepje erna
 3. Op dag 3 ga je een klein stukje van 1 nagel knippen en ook dit beloon je weer.
 4. Op dag 4 knip je nog een nageltje of nog meer nagels, het ligt er aan hoe goed jouw puppy er op reageert. Beloon het daarna nog wel, zo bouwt jouw puppy een hele goede associatie op met het nagels knippen.

Stappenplan voor het knippen van de nagels van jouw volwassen hond.

Als je nog nooit eerder zelf de nagels van jouw hond hebt geknipt, kan het even wennen zijn. Vraag desnoods uitleg bij de dierenarts of bij een hondentrimmer.

 1. Pak een poot van jouw hond, plaats je duim aan de onderkant en druk op een kussentje onder de voet. Eventuele haren moet je even naar achteren kammen of houden zodat je de nagels kunt zien.
 2. Duw iets op het kussentje hierdoor komt de nagels iets naar voren en is deze beter te zien.
 3. Knip nu een klein stukje recht af van de nagel.

Een super tip voor langharige honden

Heb jij een langharige hond en zitten de haren in de weg als je jouw hond zijn nagels wilt knippen? Bewaar dan zo’n oranje netje waar sinaasappels in zitten. Doet dat netje om de poot van jouw hond en laat de nagels door de gaatjes komen, de haren worden op deze manier goed tegen gehouden door het oranje netje.

Hoe kan je zien tot waar je mag knippen?

Je ziet het het makkelijkst bij de witte hondennagels, dan zie je de ader, de bloedtoevoer lopen, bij een zwarte nagel is dat niet te zien.

Witte nagels

Bij een witte nagel kan je de bloedtoevoer echt goed zien en waar deze stopt. Je kan het helemaal goed zien als je jouw mobiel er onder neerlegt met de zaklamp aan en op de voet van jouw hond gericht.

Knip nooit helemaal tot de ader, maar laat een stukje speling over, zo heb je geen kans op een bloedende nagel.

Zwarte of donkere nagels

Bij zwarte of donkere nagels kun je het beste hele kleine stukjes per keer knippen. Kijk eerst in de nagel, zie je dan een ronde cirkel zitten dan is dat het leven en moet je dus niet knippen want dan krijg je bloed.

Zie je dit niet, knip dan hele kleine stukjes per keer.

Een video met hele duidelijke uitleg voor het nagels knippen bij honden

De nagels bij jouw hond vijlen met een elektrische nagelvijl

Veel Elektrische nagelvijls zijn tegenwoordig gelukkig erg stil in gebruik. De motor is bijna geruisloos, dit maakt het vijlen van de nagels gemakkelijk, maar je moet het jouw hond nog wel aanleren.

Stappenplan voor het gebruik van een elektrische nagelvijl voor honden

Onderstaande stappen kun je over meerdere dagen verdelen om het jouw hond rustig aan te leren.

 1. Zet je hond op een tafel, pak de elektrische nagelvijl en zet deze aan.
 2. Til een voorpoot op van jouw hond met de nagelvijl nog aan en laat jouw hond hier even aan wennen, beloon jouw hond als hij rustig blijft zitten
 3. De volgende stap is, zet de nagelvijl weer aan en nu raak je met de elektrische nagelvijl de poot aan van jouw hond. Hierdoor kan hij wennen aan de trilling van het apparaat. Beloon ook deze stap.
 4. De laatste stap is dat we echt een nagel gaan vijlen. We pakken de poot vast, onze duim onder de voetzooltjes, zodat we de nagels goed kunnen zien. Nu doen we 1 nagel van onder naar boven met onze elektrische nagelvijl. We vijlen slecht kleine stukjes van de nagel af. Je kan het voor deze dag bij 1 of 2 nageltjes laten, maar is jouw hond echt al heel comfortabel bij elektrische nagelvijl dan mag je uiteraard ook alle nagels doen.

Gebruik weer een netje als jouw hond lange haren heeft, zodat je gemakkelijk de haren naar achteren kunt houden en de nagels goed kunt zien.

Vergeet de vijfde nagel van de hond niet, de hubertusklauw, ook wel wolfsklauw genoemd. Deze zit vaak aan de binnenkant net boven de voet. Niet elke hond heeft deze hubertusklauw, maar als jouw hond hem wel heeft moet je hem wel knippen.

Deze nagel kan nooit zelf af slijten, want hij raakt de grond niet. Wel groeit hij gewoon door, hij groeit dan rond waardoor hij in het vel kan groeien of jouw hond kan er mee blijven haken achter iets.

We zijn aan het einde van deze blog. Hopelijk gaat het nagels knippen bij jouw hond nu een stuk makkelijker.

Mocht je het toch niet echt zelf durven te doen, dan kan je het door een hondentrimmer laten doen of door de dierenarts. Je kunt hen ook vragen om jouw te laten zien hoe je het thuis kunt doen.

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Shop producten voor honden

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.