Waarom likt mijn Hond Mij?

Waarom likt mijn hond mijn gezicht?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Waarom likt mijn hond mij? Vraag jij je dat ook weleens af, of is jouw hond niet zo’n uitbundige likker?

Hond likt gezicht vrouw

Ja waarom likt jouw hond jou eigenlijk?

Ja waarom likken onze honden ook ons, we weten in ieder geval dat ze het bij elkaar ook doen. Nou het leuke nieuws is dat als jouw hond jou ook likt dat het in ieder geval een liefdevol gebaar is. Een soort van zeggen: Ik hou ook van jou! En zeg nou eerlijk, dat is toch een heerlijk gevoel.

Dat zie je ook op alle foto’s waarop een hond het gezicht van zijn baasje likt, elk baasje lacht en kijkt gelukkig. Honden zijn erg sociaal en leven graag in een groep, roedel.

Als je ziet dat een hond een andere hond likt dan is het ook een vorm van communicatie of een soort antwoord op iets. Ze willen er in ieder geval mee zeggen dat ze lief zijn.

Bij puppies zie je het meteen al, het likken. Als je een puppy de lippen van een andere hond ziet likken, zegt hij daarmee: “hey zullen we vriendjes zijn”

Likt je puppy niet extreem veel vind zelfs een oudere hond het wel goed. Als een senior hond er genoeg van heeft dan laat hij dat weten door een snauw of een grom, zoiets van klaar nu!

Onze honden likken vaak ons gezicht, Yara doet dat ook, hiermee laten ze ons dus zien dat ze van ons houden en tonen ze gewoon affectie. Honden kusjes noemen we dat ook wel.

Redenen waarom jouw hond jouw likt kunnen zijn:

  • Genegenheid – echt waar de belangrijkste reden dat honden jouw likken is om gewoon “ik hou van jou” tegen je te zeggen. Hoe lief is dat! Het is gedrag wat ze van hun moeder hebben geleerd. En het maakt niet uit waar ze likken, de boodschap is hetzelfde. Wil jij ook in hondentaal “Ik hou van jou” terugzeggen tegen jouw hond, lees dan ook mijn blog: In Hondentaal “Ik hou van Jou” tegen je hond leren zeggen.
  • Je smaakt lekker – waarschijnlijk proeft onze huid wat zout en vindt jouw hond die smaak gewoon erg lekker. Hij neemt dus een likje en denkt, wat een aparte maar lekkere smaak, daar wil ik wel meer van proeven.
  • Aandacht vragen – Als je gelikt wordt door een hond ga je eigenlijk altijd wel lachen. De meeste mensen vinden het een lekker en beetje kriebelend gevoel. Jouw hond heeft hierdoor geleerd dat hij een leuke reactie bij mensen oproept en dat mensen hem dan gaan aaien, of hij krijgt wat lekkers ofzo. Zelfs een negatieve reactie zoals “niet doen” of iets dergelijks is aandacht. Dus voelt jouw hond zich een beetje eenzaam of heeft hij behoefte aan een aai, dan kan dat ook een reden zijn dat hij jouw likt.

Wat als het likken teveel wordt?

hond likt gezicht van kind als teken van affectie.

Dat gebeurd ook je hond blijft jou maar likken, hij kan niet bij je zitten of likt je gezicht, handen of wat dan ook. Het wordt gewoon vervelend en van jou mag het wel wat minder. Dan kan het ook iets anders betekenen zoals:

  • Hey ik wil Nu aandacht!
  • Ik wil dat het op mijn manier gebeurd en wel Nu!

Je ziet het ook meer bij honden die angstig zijn of erg onzeker, dan zoeken ze eigenlijk een soort bescherming bij jou, ze willen gerustgesteld worden. Of honden die overdreven onderdanig zijn likken ook meer. IS dit het geval dan moet je je hond toch helpen door hem wat zelfverzekerder te maken d.m.v. een goede hondentraining bijvoorbeeld, zodat hij meer zelfvertrouwen krijgt. Of wat ik zelf aan echte aanrader vindt is het boek van Cesar Millan, The Dog Wishperer, wie kent hem niet. Het boek leest makkelijk, het is echt een musthave in de kast van elke hondenbezitter. De uitleg is praktisch en helder.

Boek Cesar Milan

Wanneer is het genoeg?

Sommige mensen kunnen geen genoeg krijgen van honden kusjes, maar andere mensen moeten er echt helemaal niks van hebben. Die willen het gewoon absoluut niet.

Als je hond ook de gezichten van je vrienden likt en er zitten vrienden bij die dit echt niet willen, dan kan je je hond beter een commando aanleren, zoals naar je gezicht wijzen en dan zeggen “kusje” Als je dan een lik van hem krijgt, dan prijs je hem en zeg je goed zo, of iets dergelijks en geef je hem een snoepje.

Zo leert hij dat hij het alleen mag doen wanneer jij het zegt en likt en lebbert hij niet je hele vrienden en kennissenkring af 🙂

Met hondenkusjes bedoel ik de likken op het gezicht, niet tong tegen tong, dit is sowieso niet goed, omdat wij mensen andere bacteriën in onze mond hebben dan onze hondenkinderen

Heb jij een hond die een beetje uit zijn mond/bek stinkt? Dan zijn de honden kusjes toch een stuk minder prettig wat ik kan aanraden is om de
Beaphar Mondspray – 150 ml
te gaan gebruiken.

Beaphar Mondspray is gemakkelijk in gebruik en zorgt voor een hygiënisch frisse mond en houdt de tanden schoon. De spray bevat 3 tandverzorgende enzymen, deze gaan tandplak en de vorming van tandsteen tegen.

Je hond ruikt weer fris en jullie kunnen weer ongegeneerd genieten van de honden kusjes, want laten we eerlijk zijn, honden kusjes maken je helemaal happy en vrolijk.

Groetjes Simone & nikita

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.