Help mijn hond gromt en blaft naar andere honden

enthousiaste York aan de lijn

Geschatte leestijd: 9 minuten

Mijn hond blaft naar andere honden, wanneer ik buiten loop en er komt een hond aan die hij niet kent, gaat hij meteen als een idioot te keer. Herkenbaar? is dit agressief gedrag of enthousiast gedrag?

Review van bol.com Duidelijk omschreven hoe je honden met ‘moeilijk’ gedrag kunt sturen door ze de juiste instrumenten te geven. Niet corrigeren maar helpen.

Waarom blaft mijn hond naar andere honden?

Deze blog gaat over enthousiast gedrag naar andere honden. In een volgende blog zal ik agressief of angstig gedrag beschrijven van een hond. Of blaffen naar alles en iedereen.

mijn hond gromt en blaft naar andere honden

Je gaat gezellig wandelen met je hond of honden en er komt een andere persoon aan die precies hetzelfde idee had als jij. Jouw hond ziet de andere hond en draait helemaal door, maar dan ook echt volledig.

Ik heb zo’n hond, hondje eigenlijk, Rocky, mijn yorkshire/pomeriaan mix. Als wij buiten lopen en hij ziet een andere hond, dan gaat blaft mijn hond naar andere honden. Het is nog erger dan blaffen het is bijna gillen.

Om eerlijk te zijn vind ik het echt verschrikkelijk als hij dat doet. Ik heb echt het gevoel dat ik voor schut loop. Helemaal omdat ik zelf Natural Dog trainer ben en dan heb ik een hond die zo reageert.

mijn hond gromt en blaft naar andere honden
Rocky mijn yorkshire/pomeriaan mix

Er was dus maar 1 oplossing: het probleem oplossen. Ik had al snel door dat het bij Rocky geen agressief gedrag was, maar meer enthousiasme. Hij vindt het zo onwijs gezellig dat er nog een hond buiten loopt. Hij wil kennismaken, gedag zeggen, begroeten, hoe je het maar noemen wil. Maar het geeft hem duidelijk ook veel stress, want anders zou hij nooit in zo’n hoog energie level komen.

Rocky is dus niet agressief maar hyper enthousiast. Alleen andere hondeneigenaren zien dat niet meteen. Ik zeg altijd, als Rocky een grote hond zou zijn, denk aan grote, Rottweiler, Bouvier, Herdershond, dan zou ik me ook rot schrikken van dit gedrag.

mijn hond gromt en blaft naar andere honden
Dit ziet er meteen veel angstaanjagender uit!

Honden zijn roedeldieren, wij behoren tot de roedel van onze honden en onze honden begrijpen dat er leiders en volgers in hun roedel zijn!

Vaak zie je ook aan de reactie van de andere hond of hij het als agressief ervaart. Wanneer Rocky zo te keer gaat, zie je de andere hond vaak heel relaxt kijken of dat ze willen zeggen: “doe eens rustig joh, er is niks aan de hand”

Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat ik gelukkig ben, maar mijn honden ook. Mijn doel was dan ook om goed met Rocky te gaan communiceren. Ik ben zijn gedrag goed gaan observeren en meer met hem gaan trainen, maar ook meer met hem gaan spelen. Dit gaf een verschil van dag en nacht!

Hoe kan je jouw enthousiaste begroeter afleren om te blaffen naar andere honden?

Rocky is eigenlijk een soort van gefrustreerde begroeter, die de andere hond wanhopig wil laten horen dat hij er ook loopt. Hij loopt luidkeels “hallo” te roepen in de vorm van geblaf. Wanneer hij dan hallo mag zeggen wordt hij vaak wel rustiger, alleen leert hij hierdoor dat hij dit met zijn blafgedrag bereikt.

Dat willen we dus niet, want het is voor de andere hond ook niet leuk als hij er zo opgewonden en luid blaffend naar toe loopt. De andere hond kan er ook agressief op reageren, waardoor pure opwinding om kan slaan in agressie.

Wat we onze hond moeten leren is dat we willen dat hij rustig blijft als hij een andere hond ziet.

Een goede methode die je daar bij kan helpen is de BAT methode. Volgens de BAT 2.0 methode ga je jouw uitbundige begroeter gecontroleerd leren om rustig gedag te zeggen.

De hele trainingsmethode is gebaseerd op positieve bekrachtiging, dus we straffen niet.

De afkorting BAT staat voor Behavior Adjustment Training. Letterlijk: training om gedrag te veranderen.

Met BAT help je een hond (dier) zijn gedrag te veranderen zodat hij zelfvertrouwen en sociale
vaardigen kan ontwikkelen.

Wil je meer leren over de BAT 2.0 methode dan kan ik je het boek aanraden. Je vindt hier een link naar het boek wat te koop is bij bol.com

4 andere tips om het blaf gedrag naar andere honden te stoppen

 1. Ik word weer de baas over het eten – wat ik daar mee bedoel is, dat ik geen eten meer in huis laat liggen voor Rocky. Ook niet voor Yara, mijn maltezer, want dat kan niet anders.
  Normaal lag er bij ons in huis altijd eten en een hele berg afgekloven botjes! Herkenbaar?
  Wij vonden dat onze honden altijd bij hun eten moesten kunnen. Dit is ook ontstaan uit gemakzucht, omdat ze nooit meteen gingen eten als we eten neerzette, dus lieten we het maar staan.
  Het gevolg hiervan is dat onze honden ons niet als roedelleider zien. Soms gaat dat goed, maar in Rocky zijn geval dus echt niet.
 2. Observeren wat er gebeurt als er een andere hond aankomt – Als ik buiten loop en er komt een andere hond aan, dan gaat Rocky zijn enthousiasme, of zijn energie leven van 0 naar 8 of 10 in een seconde tijd.
  Als Rocky zo enthousiast is kan ik helemaal niks met hem. De adrenaline giert door zijn lijfje en hij hoort of ziet niks meer, behalve die andere hond.
  In deze fase kan je dus niet trainen met je hond.
  Om eerlijk te zijn, raak ik zelf in deze fase ook geïrriteerd en gefrustreerd, dus dat geeft een dubbel negatief effect.
  We gaan dus proberen te voorkomen dat Rocky boven energie level 7 komt.
 3. Jouw hond leren om te kalmeren – deze super krachtig methode werkt echt extreem goed.
  Je loopt buiten met je hond, er komt een andere hond aan. Jouw hond wordt al opgewonden/enthousiast.
  Met je hond aan de lijn loop je langzaam iets verder weg van de naderende hond.
  Jij blijft kalm, je gaat op je hurken zitten, je pakt de halsband van jouw hond vast onder zijn kin, met de palm van je hand naar boven.
  jij kijkt rustig naar de grond.
  Wat er nu gebeurd is dat jouw hond jouw gaat observeren.
  Hij leest aan jouw lichaamshouding dat er niks engs gaat gebeuren, dat de andere hond niet eng is.
  Als jij de leider bent leert jouw hond hierdoor dat hij kalm moet en mag blijven.
  Reageert jouw hond totaal niet op deze methode, dan moet je werken aan jouw rol als roedelleider, want dat ben je nu dan helaas niet.
 4. Begin thuis in huis met trainen – Wil jij de roedelleider zijn, begin dan thuis met de correcte training.
  Thuis heb je ook vaak meer succes omdat er minder afleidingen zijn.
  Nog een super succesvolle tool is een “time out”
  Als Rocky thuis continue aan het blaffen was om aandacht dan zat hij hoog in zijn energie.
  Ik raak er gefrustreerd van, begin mijn stem te verheffen e.d. en wat ik er mee bereik is dat Rocky zijn zin heeft. Hij heeft de aandacht waar hij om vroeg.
  Hij gaat blaffen en ik reageer, met het gevolg dat hij meer gaat blaffen.
  De juiste aanpak voor dit gedrag is: Niet praten, schreeuwen of wat dan ook. Kalm opstaan, naar je hond toelopen, in dit geval Rocky hem oppakken of rustig begeleiden naar een veilige “Time Out”plek.
  Bij ons is dit nu de gang, die is niet zo groot, maar heeft wel een raam. Een douche of toilet kan ook voor een korte “Time Out”
  Na een paar minuutjes en als hij niet meer blaft, mag hij de gang weer uit, als een lief gekalmeerd hondje.
  Aangezien geen enkele hond het leuk vindt om gescheiden te worden van zijn roedel, zal hij na 1 of meerdere “Time Outs” door hebben dat dit gedrag van overmatig blaffen hem niks leuks oplevert.

Wordt de beste roedelleider voor je honden die je maar kunt zijn en jouw honden zullen je altijd volgen.

Heel veel succes met deze tips en met jullie toekomstige relaxte wandelingen samen met jouw kalme hond.

Relaxt wandelen met een kalme hond

Review van bol.com Duidelijk omschreven hoe je honden met ‘moeilijk’ gedrag kunt sturen door ze de juiste instrumenten te geven. Niet corrigeren maar helpen.

Groetjes Simone & nikita

Deze Blogs vind je vast ook leuk om te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.