Karakter Labradoodle

Labradoodle

Geschatte leestijd: 7 minuten

Land van herkomst: Australië
FCI groep: Geen, nog niet erkend

Labradoodle puppy

Geschiedenis Labradoodle

De altijd vrolijke labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. Wally Onron een fokker van de Royal Victorian Guide Dogs Association kruiste voor het eerst een labrador en een poedel in het jaar 1989.

Wally Onron heeft ook de naam Labradoodle bedacht. Hij kwam tot deze kruising omdat een koppel hem had gevraagd om een hypoallergene hulphond te fokken. In dit geval een blindengeleidehond

Uiterlijk Labradoodle

Schofthoogte: 60 tot 65 cm
Gewicht: Reu: 25 – 35kg Teef: 20 – 27kg
Leeftijdsverwachting: 12 tot 14 jaar
Vachtkleuren kunnen zijn: wit, rood, bruin, zwart, zilver-, karamel- chocoladebruin, abrikoos en goudkleurig

Karakter Labradoodle

Een blije vrolijke, actieve hond. Hij is vrij intelligent en daardoor makkelijk te trainen. De Labradoodle heeft een echte pleaser mentaliteit en dit maakt hem uitermate geschikt om opgeleid te worden als hulphond. Als je de hond goed opvoed en socialiseert is het een perfecte gezellige gezinshond. De Labradoodle is ook een actieve hond en houd van zwemmen.

Waar je de hond ook voor moet trainen is dat zijn uitbundige karakter er nog wel eens voor kan zorgen dat hij erg aan de lijn trekt tijdens wandelingen, helemaal als hij een andere hond ziet, of een persoon die hij leuk vindt, maar denk ook aan andere dieren zoals vogels, katten en misschien konijnen.

Ook wil je het opspringen wel zo snel mogelijk afleren, want zijn enthousiasme zal er vaak niet van kunnen weerhouden om tegen die aardige buurvrouw of buurman op te springen. En als jouw hond net door een modderplas heeft gelopen, denk ik niet dat jouw buurman of buurvrouw nog zo blij met jullie is 😉

Het is een zachtaardige hond met een uitbundig karakter. Kleine kinderen kunnen hierdoor makkelijk per ongeluk omver gelopen worden. Mede door zijn zachtaardige karakter is de hond niet echt geschikt als waakhond. Een inbreker zal eerder kwispelend begroet worden dan angstaanjagend weggejaagd worden.

Opvoeding

Aangezien de Labradoodle een intelligente hond is, is hij makkelijk te trainen. Net zoals elke hond heeft dit ras een consequente opvoeding nodig. Goed socialiseren is altijd belangrijk, laat je Labradoodle puppy al kennis maken met zoveel mogelijk verschillende mensen, plaatsen, andere honden en dieren en geluiden. Zo weet je bijna zeker dat jouw hond op groeit tot een stabiele volwassen vrolijke Labradoodle. Puppy training en vervolgtraining zijn dan ook zeker aan te raden.

Handboek Labradoodle

Vachtverzorging

De Labradoodle staat er om bekend een hond te zijn waar je niet allergisch voor bent, dit komt omdat de hond bijna niet verhaart. Iemand die allergisch is voor honden is allergisch voor het speeksel en de huidschilfers. De labradoodle heeft een doorgroeiende vacht waardoor hij minder haren verliest en mensen dus niet snel allergisch zijn voor die leuke hondenras.

De Labradoodle mag geen ondervacht hebben.

De Labradoodle is er in 3 vachtvarianten:

 • de fleece vacht golvend: mooie los hangende vacht
 • De fleece vacht krullend: sommige plukken haar zien er spiraalvormig uit
 • de wollen vacht: sterk krullen, moeilijk te borstelen, lijkt op de vacht van een poedel of een schaap.

De labradoodle is er ook in 3 maten, wat klinkt dat raar hè, maar ik bedoel ze komen in 3 grote varianten. je hebt de:

 • Mini Labradoodle: tussen de 35 en 42 centimeter hoog en weegt tussen de 7 en 13 kilogram.
 • Medium Labradoodle: tussen de 43 en 52 centimeter hoog en weegt tussen de 13 en 20 kilogram.
 • Standaard Labradoodle: tussen de 53 tot 63 centimeter hoog en weegt tussen de 23 en 30 kilogram.

een Labradoodle verhaart dus niet, maar moet wel regelmatig/dagelijks worden om klitvorming tegen te gaan. 1 keer per 2 maanden naar een goede hondentrimmer is ook geen overbodige luxe.

Ooronstekingen komen regelmatig voor bij Labradoodles, maak deze regelmatig schoon met een oorreininger voor dieren en een make-upreiningings watje. Let ook op de haren in het oor, dat die er uit geplukt worden.

Beweging en sport

De Labradoodle is een actieve hond die al snel 1,5 tot 2 uur beweging per dag nodig heeft. (hoeft niet in 1 wandeling) Zwemmen doet hij ook graag. Ze hebben zowel fysieke als mentale uitdaging nodig. Met een blokje om kom je er niet.

Leuke sporten om te doen met jouw labradoodle:

springende labradoodle pup

Ziekten en erfelijke aandoeningen

 • Heupdysplasie – aandoening die pijn en bewegingsstoornissen geeft. chirugische ingreep mogelijk of therapie om de pijn te verlichten
 • Elleboogdysplasie – komt overeen met heupdysplasie maar dan in de elleboog.
 • Ziekte van Addison – een auto-immuunziekte, lees er alles over via deze link
 • Retinadysplasie – abnormale ontwikkeling van het netvlies

Voor wie zijn Labradoodle geschikt als huishond?

 • voor gezinnen met kinderen, vanwege het zachtaardige karakter van de labradoodle
 • voor actieve mensen, die zelf ook houden van lange wandelingen met hun hond
 • voor mensen die veel tijd kunnen besteden aan de verzorging van de vacht, of ze regelmatig naar de trimsalon brengen.
 • voor mensen die veel thuis zijn, werk je 40 uur in de week, dan zou een dagopvang een goed alternatief kunnen zijn voor die uren.

Wil je zelf een Labradoodle pup kopen?

Ga op zoek naar goede fokkers. Labradoodles zijn best prijzig, dus verdiep je echt even in de fokker. Bezoeker er meerdere als dat mogelijk is. Stel veel vragen over bijvoorbeeld de ouders en of je de ouders mag zien? De procedure van een goede fokker is:

 • een kennismakingsgesprek wordt pas ingepland als de inschrijving voor een nest geopend is.
 • Een goede fokker stelt jou ook vragen, ze willen bijvoorbeeld weten hoeveel tijd jij per dag aan je pup kan besteden.
 • waar jouw hond komt te slapen?
 • of je andere huisdieren hebt.
 • of je nagedacht hebt over de verzorging van jouw labradoodle puppy.

Verder speelt gevoel toch ook altijd een belangrijke rol, jij moet een goed gevoel hebben bij de fokker en de fokker moet een goed gevoel hebben bij jou.

Tot slot nog een leuk Engelstalig filmpje over dit super leuke hondenras, de Labradoodle, al was je nog niet verliefd op deze super leuke energieke hond, dan ben je het na het kijken van dit filmpje zeker 🙂

Veel plezier met jouw Labradoodle pup!

Groetjes van Simone & Nikita

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

2 Comments

 1. bedankt voor de tips hoe een pup te introduceren bij een andere hond.
  Wij hebben een Nederlandse schapendoes. Een fantastisch ras, lief vriendelijk aanhankelijk en altijd in om te spelen. 18 maart krijgen wij een tweede pup in ons gezin. Ik ben benieuwd hoe onze 4.5 jarige dit vind. Buiten is ze altijd op zoek naar speelkameraadjes en ook corrigeert ze op een hele leuke en goede manier andere jonge honden. Binnen voorzie ik nog wel wat jaloerse reacties. wij hopen dat een speelkameraad de angst voor harde geluiden bij onze oude hond wat weg neemt. Buiten zoekt ze namelijk steun bij haar vrienden.

  1. Hoi, Wat leuk dat er binnenkort een pup bij komt. Je zal zien dat dat snel echt maatjes worden. Jaloezie kun je proberen tegen te gaan door dagelijks ook wat quality time met je oudere hond in te bouwen. Wij hebben ook 1 maltezer van nu 6 en een pomeriaan/yorkie mix van ruim 1.5. Wat wij ook strikt doen is bij het geven van beloningen gaat dat altijd op leeftijd. Qua de angst voor de harde geluiden, dat is afwachten, jouw pup kan juist ook gaan kijken hoe jouw schapendoes reageert, maar er komen binnenkort nog meer blog’s over angst online. Heel veel plezier met jullie puppy straks en met jullie schapendoes. Groetjes Simone

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.