Charmante Havanezer: Klein formaat, groot plezier!

Havanezer puppy

Stel je een kleine pluizige metgezel voor die net zo levendig is als een zonnestraal en even charmant als een oude filmster. Dat is de onweerstaanbare Havanezer in een notendop! Met zijn betoverende krulvacht en ondeugende ogen smelt deze speelse viervoeter moeiteloos harten. De Havanezer is niet alleen een trouwe metgezel, maar ook een bron van vreugde en opwinding, klaar om elk moment van je leven te verrijken.

Laten we samen een duik nemen in de wereld van dit fascinerende ras en ontdekken waarom dit hondenras zo geliefd is bij zowel ervaren hondenliefhebbers als nieuwkomers in de hondenwereld.

FCI Groep: 9 – Gezelschapshonden
Land van Herkomst: Cuba
Levensverwachting: 14 – 16 jaar

Geschiedenis van de Havanezer

De geschiedenis van de Havanezer is gehuld in de mysterieuze sfeer van vervlogen tijden. Oorspronkelijk afkomstig uit het bruisende Havana, Cuba, wordt aangenomen dat dit charmante ras al eeuwenlang het gezelschap van de lokale bevolking verrijkt. De Havanezer, die oorspronkelijk de “Blanquito de la Habana” werd genoemd, groeide uit tot een geliefd ras aan het keizerlijke hof van Cuba in de 18e eeuw.

Met zijn luxueuze krulvacht en levendige persoonlijkheid was de Havanezer een favoriet in elegante salons en koninklijke vertrekken. Naarmate de jaren verstreken, werd de Havanezer verspreid over de wereld en blijft hij vandaag de dag een bron van vreugde en genegenheid voor hondenliefhebbers overal ter wereld.

De rijke geschiedenis van de Havanezer weerspiegelt zijn status als een betoverende metgezel die zijn erfgoed met trots draagt.

Het uiterlijk van de havanezer

Het uiterlijk van de Havanezer is kenmerkend en onderscheidt zich door zijn charmante en elegante verschijning.

Hier zijn enkele opvallende kenmerken van het uiterlijk van de Havanezer:

 • Grootte: De Havanezer is een kleine hond met een compacte en stevige lichaamsbouw. Over het algemeen wegen ze meestal tussen de 4,5 en 7 kilogram. 23 – 27 cm (Volwassen, Op de schoft)
 • Vacht: Een van de meest opvallende kenmerken van dit hondenras is zijn lange, zijdeachtige vacht. Deze vacht is vaak golvend tot krullend en kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, crème, bruin, zwart, zilver en combinaties daarvan.
 • Krullen: De krullende vacht van de Havanezer kan de indruk wekken dat hij een pluizige vacht heeft. Het is belangrijk om de vacht goed te verzorgen om klitten en klitten te voorkomen.
 • Hoofd: De Havanezer heeft een aantrekkelijk hoofd met expressieve ogen en een zwarte, brede neus. Zijn ogen zijn groot, rond en donker, wat hem een alerte en intelligente uitdrukking geeft.
 • Oren: De oren van dit hondje zijn hoog aangezet, en ze hangen meestal dicht bij het hoofd. Ze zijn bedekt met zijdeachtig haar dat bijdraagt aan het charmante uiterlijk van de hond.
 • Staart: De staart van de Havanezer is hoog aangezet en wordt meestal hoog gedragen over de rug. Het kan krullend zijn en bedekt met dezelfde lange vacht als de rest van het lichaam.
 • Bouw: Ondanks zijn kleine formaat heeft de Havanezer een evenredige en goed gespierde lichaamsbouw. Zijn rechte rug en levendige houding dragen bij aan zijn trotse uitstraling.
 • Beweging: De Havanezer beweegt zich met een veerkrachtige, lichte tred. Zijn energieke stappen en opgewekte houding weerspiegelen zijn levendige karakter.

Kortom, de Havanezer heeft een uniek en betoverend uiterlijk met zijn krullende vacht, expressieve ogen en charmante uitstraling. Zijn elegante verschijning en levendige karakter maken hem tot een opvallende en geliefde metgezel.

Het karakter van de havanezer

Havanezer

Het karakter van de Havanezer is als een bruisend mengsel van vrolijkheid, intelligentie en toewijding. Dit kleine ras staat bekend om zijn unieke persoonlijkheid en charmante eigenschappen die hem tot een geliefde metgezel maken.

Allereerst staat dit hondenras bekend om zijn levendige en speelse karakter. Hij is altijd in voor een spelletje en kan gemakkelijk de lach op je gezicht toveren met zijn ondeugende streken. Zijn vreugdevolle aanwezigheid en enthousiasme voor het leven maken hem tot een echte oppepper, zelfs op de meest sombere dagen.

Daarnaast is de Havanezer buitengewoon intelligent en leergierig. Hij geniet van uitdagingen en pikt snel nieuwe vaardigheden op. Dit maakt hem een plezier om mee te trainen en te socialiseren. De Havanezer heeft vaak een bijna menselijke expressie in zijn ogen, wat het gemakkelijk maakt om een sterke band met hem op te bouwen.

Deze kleine metgezel heeft ook een diepgewortelde behoefte aan gezelschap en genegenheid. Hij hecht sterk aan zijn menselijke familie en wil graag betrokken zijn bij hun activiteiten. De Havanezer gedijt goed in een omgeving waar hij geliefd en betrokken wordt, en hij kan soms zelfs een beetje aanhankelijk zijn.

Ondanks zijn levendige persoonlijkheid, heeft dit hondenras over het algemeen een zachtaardig en vriendelijk karakter. Hij staat open voor nieuwe mensen en andere huisdieren, waardoor hij een geweldige keuze is voor gezinnen en huishoudens met andere dieren.

Kortom, de Havanezer is een vreugdevolle en loyale metgezel die zijn eigenaar veel geluk en genegenheid brengt. Zijn combinatie van speelsheid, intelligentie en toewijding maakt hem tot een geweldige aanvulling op uiteenlopende levensstijlen.

Hier is een samenvattende lijst van de karaktereigenschappen van de Havanezer:

 • Levendig: Speels en bruisend, altijd klaar voor een spelletje en vreugdevolle interacties.
 • Intelligent: Snelle leerling die geniet van uitdagingen en nieuwe vaardigheden oppikt.
 • Toegewijd: Hecht sterk aan zijn menselijke familie en gedijt in nauwe banden.
 • Aanhankelijk: Verlangt naar genegenheid en gezelschap, kan soms aanhankelijk zijn.
 • Vriendelijk: Heeft een vriendelijk en zachtaardig karakter, staat open voor nieuwe mensen en huisdieren.
 • Charmant: Trekt de aandacht met zijn unieke persoonlijkheid en oogstrelende verschijning.
 • Sociaal: Past zich goed aan verschillende sociale situaties aan en gedijt in gezelschap van anderen.
 • Ondeugend: Vertoont soms ondeugende streken en kan een speelse kant laten zien.
 • Betrokken: Wil graag deelnemen aan gezinsactiviteiten en betrokken zijn bij het dagelijkse leven.
 • Loyaal: Ontwikkelt sterke banden met zijn eigenaar en toont loyaliteit en genegenheid.

De Havanezer combineert al deze eigenschappen tot een uniek en betoverend karakter dat hem tot een geweldige metgezel maakt.

Training en opvoeding


De training en opvoeding van een Havanezer vereisen geduld, positieve versterking en consistente aanpak. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij de training en opvoeding van je Havanezer:

 • Begin Vroeg: Begin met de training en socialisatie van je Havanezer zodra je hem in huis haalt, bij voorkeur als hij nog een puppy is. Vroege training legt een sterke basis voor gehoorzaamheid en gedragsvaardigheden.
 • Positieve Versterking: Gebruik positieve versterking, zoals lof, beloningen en traktaties, om gewenst gedrag te belonen. Deze hondjes reageren goed op positieve bekrachtiging en zullen eerder herhalen wat hen beloningen oplevert.
 • Korte en Leuke Trainingssessies: Houd trainingssessies kort en boeiend, omdat Havanezers de neiging hebben om snel afgeleid te raken. Houd sessies leuk en interessant om hun aandacht vast te houden.
 • Geduld en Herhaling: Wees geduldig en herhaal commando’s en oefeningen consistent. Havanezers kunnen soms eigenwijs zijn, dus blijf kalm en volhardend.
 • Socialisatie: Zorg voor vroege en voortdurende socialisatie met andere honden, mensen en verschillende situaties. Dit helpt om vertrouwen te ontwikkelen en ongewenst gedrag te verminderen.
 • Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando’s zoals “zit”, “lig”, “blijf” en “kom hier”. Deze gehoorzaamheidstraining zal niet alleen helpen bij dagelijkse interacties, maar ook bij de veiligheid van je hond.
 • Zindelijkheidstraining: Begin met zindelijkheidstraining zodra je puppy thuis is. Neem hem regelmatig naar buiten, beloon hem als hij buiten plast of poept en wees geduldig tijdens dit proces.
 • Leer Om Alleen Te Zijn: Havanezers kunnen aanhankelijk zijn en last hebben van verlatingsangst. Leer ze geleidelijk om alleen te zijn door korte periodes van scheiding op te bouwen.
 • Leuke Activiteiten: Bied mentale en fysieke stimulatie door leuke activiteiten zoals puzzelspelletjes, speurwerk, gehoorzaamheidswedstrijden en korte wandelingen.
 • Grenzen Stellen: Leer je Havanezer wat acceptabel gedrag is en stel duidelijke grenzen. Wees consequent met regels om verwarring te voorkomen.

Onthoud dat elke hond individueel is, dus pas je aanpak aan op basis van de persoonlijkheid van je Havanezer. Met geduld, liefde en positieve training kun je een goed opgevoede en gehoorzame metgezel uit je puppy laten groeien. Overweeg ook om professionele hondentraining in te schakelen als je specifieke uitdagingen tegenkomt.

Tips voor de verzorging


Het verzorgen van een Havanezer is essentieel om zijn gezondheid en uiterlijk te behouden.

Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je Havanezer:

 • Vachtverzorging: De lange, krullende vacht van de Havanezer vereist regelmatige verzorging om klitten en klitten te voorkomen. Borstel de vacht minstens twee tot drie keer per week om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Gebruik een borstel met zachte haren om de vacht voorzichtig te kammen.
 • Baden: Geef je Havanezer ongeveer eens in de vier tot zes weken een bad, of wanneer dat nodig is. Gebruik een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt om shampoo-resten te verwijderen.
 • Oogverzorging: Havanezers kunnen gevoelig zijn voor traanstrepen vanwege hun ogen. Maak dagelijks voorzichtig de ooghoeken schoon met een vochtig doekje om traanstrepen te verminderen.
 • Gebitsverzorging: Poets regelmatig de tanden van je Havanezer om tandplak en tandsteen te voorkomen. Gebruik een hondentandpasta en tandenborstel die geschikt zijn voor honden.
 • Oorverzorging: Controleer de oren wekelijks op vuil, infecties of ophoping van oorsmeer. Reinig de oren indien nodig met een zachte, vochtige doek of een hondenoorspoeling, maar steek nooit voorwerpen diep in de gehoorgang.
 • Nagelverzorging: Knip de nagels van je Havanezer regelmatig bij om te voorkomen dat ze te lang worden. Wees voorzichtig om niet te ver in de nagel te knippen, omdat dit het gevoelige deel kan beschadigen.
 • Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor de behoeften van je Havanezer. Overleg met een dierenarts over de beste voedingskeuzes en hoeveelheid voedsel.
 • Beweging: Bied dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie om de energie van je Havanezer te kanaliseren en gezond te houden. Korte wandelingen, speelactiviteiten en puzzelspelletjes zijn geweldige opties.
 • Bezoek aan de Dierenarts: Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel voor de gezondheid van je Havanezer. Zorg ervoor dat hij up-to-date is met vaccinaties, ontworming en vlooien- en tekenpreventie.
 • Liefdevolle Aandacht: Havanezers zijn sociale honden die graag deel uitmaken van het gezin. Bied voldoende liefdevolle aandacht, knuffels en interactie om hun welzijn te bevorderen.

Door regelmatige verzorging en aandacht te besteden aan de behoeften van je Havanezer, kun je ervoor zorgen dat hij gezond, gelukkig en stralend blijft.

Havanezer hond

Voeding en dieet


Een evenwichtig en voedzaam dieet is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van je Havanezer. Hier zijn enkele tips en richtlijnen voor voeding en dieet voor je Havanezer:

 1. Hoogwaardige Hondenvoeding: Kies voor een premium merk hondenvoer van goede kwaliteit dat geschikt is voor de grootte, leeftijd en activiteitenniveau van je Hondje. Kijk naar voeding met hoogwaardige eiwitten, vetten, vezels en essentiële voedingsstoffen.
 2. Portiegrootte: Volg de aanbevolen portiegroottes op de verpakking van het hondenvoer en pas deze aan op basis van de individuele behoeften van je Havanezer. Weeg je hond regelmatig om ervoor te zorgen dat hij een gezond gewicht behoudt.
 3. Maaltijden en Schema: Verdeel de dagelijkse voeding van je Havanezer in meerdere kleine maaltijden gedurende de dag. Dit helpt om overeten te voorkomen en zorgt voor een betere spijsvertering.
 4. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de groei, ontwikkeling en spierbehoud van je hond. Kies voeding met hoogwaardige dierlijke eiwitten, zoals kip, kalkoen, vis of lam.
 5. Vetten: Gezonde vetten zijn belangrijk voor de energie van je hond en de gezondheid van zijn huid en vacht. Kies voeding met gezonde bronnen van vet, zoals visolie of lijnzaadolie.
 6. Granen en Koolhydraten: Havanezers kunnen goed gedijen op een dieet met matige hoeveelheden gezonde koolhydraten zoals volkoren granen, groenten en fruit. Vermijd voeding met te veel vulstoffen of bewerkte granen.
 7. Vers Water: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers en schoon drinkwater. Hydratatie is essentieel voor zijn algehele gezondheid.
 8. Traktaties: Geef traktaties met mate en kies gezonde opties die passen binnen het dagelijkse dieet van je Havanezer. Overmatige traktaties kunnen leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen.
 9. Dieetwensen en Allergieën: Houd rekening met eventuele dieetwensen, voedselallergieën of gevoeligheden van je Havanezer. Raadpleeg een dierenarts als je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft.
 10. Veterinaire Advies: Overleg altijd met een dierenarts over het dieet en de voedingsbehoeften van je Havanezer. Een dierenarts kan aanbevelingen doen op basis van de specifieke gezondheid en behoeften van je hond.

Onthoud dat de voedingsbehoeften kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd, gezondheidstoestand en activiteitenniveau van je Havanezer. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige voeding en om de voeding aan te passen aan de behoeften van je hond gedurende zijn hele leven.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Net als bij veel andere hondenrassen kunnen Havanezers vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele ziekten en aandoeningen die vaker voorkomen bij Havanezers:

 • Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit de groef kan schieten, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 • Hartproblemen: Ze kunnen vatbaar zijn voor hartgerelateerde aandoeningen, zoals mitralisklepinsufficiëntie (een aandoening van de hartkleppen).
 • Oogproblemen: Ze kunnen oogziekten ontwikkelen, waaronder cataract (staar), netvliesloslating en glaucoom.
 • Legg-Calvé-Perthes Ziekte: Dit is een aandoening waarbij het dijbeenkopje afsterft, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 • Hypothyreoïdie: Een trage schildklierfunctie kan voorkomen bij Havanezers en kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.
 • Allergieën: Havanezers kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën, huidallergieën en omgevingsallergenen.
 • Gebitsproblemen: Net als veel kleine rassen kunnen Havanezers vatbaar zijn voor tandvleesproblemen en tandsteenophoping.
 • Leverproblemen: Bepaalde leveraandoeningen kunnen voorkomen bij Havanezers, zoals leververvetting.
 • Alopecia X: Dit is een aandoening die haarverlies en huidveranderingen veroorzaakt en vaak bij het ras wordt gezien.

Het is belangrijk om samen te werken met een dierenarts die ervaring heeft met Havanezers en hun gezondheidsbehoeften. Regelmatige veterinaire controles en gezondheidsscreenings kunnen helpen om vroegtijdig ziekten te detecteren en het welzijn van je Havanezer te waarborgen. Bij het selecteren van een puppy is het ook belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die zich bewust is van genetische gezondheidsproblemen en streeft naar het fokken van gezonde honden.

Een Havanezer puppy kopen? zo vind je een betrouwbare fokker

Cutest Havanese Puppies at Play

Het vinden van een betrouwbare Havanezer fokker is essentieel om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed verzorgde puppy krijgt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een betrouwbare fokker te vinden:

 1. Onderzoek: Begin met online onderzoek naar fokkers die Havanezers fokken. Je kunt hondenforums, rasverenigingen, websites en sociale media gebruiken om fokkers te vinden.
 2. Rasverenigingen: Zoek naar erkende rasverenigingen of kennelclubs die zich richten op Havanezers. Deze organisaties hebben vaak lijsten van fokkers die aan bepaalde normen voldoen.
 3. Referenties: Vraag om aanbevelingen van andere Havanezer-eigenaren, dierenartsen of lokale hondenclubs. Persoonlijke ervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden.
 4. Bezoek Fokkers: Plan bezoeken aan fokkers om de omgeving en de leefomstandigheden van de puppy’s te bekijken. Een betrouwbare fokker zal je graag laten zien waar de pups worden grootgebracht.
 5. Stel Vragen: Stel de fokker vragen over hun fokprogramma, gezondheidstests voor ouderhonden, voedingsgewoonten, socialisatie en opvoeding van de puppy’s.
 6. Gezondheidsgaranties: Vraag naar gezondheidsgaranties en medische dossiers van de ouderhonden en puppy’s. Een goede fokker zal open en eerlijk zijn over de gezondheid van hun honden.
 7. Kennis en Expertise: Zoek fokkers die goed geïnformeerd zijn over het ras, de geschiedenis, de gezondheidsrisico’s en de verzorging van Havanezers.
 8. Transparantie: Een betrouwbare fokker zal bereid zijn om je te informeren over eventuele genetische gezondheidsproblemen die het ras kunnen treffen, evenals de stappen die ze nemen om deze problemen te minimaliseren.
 9. Beoordelingen en Ervaringen: Lees beoordelingen en ervaringen van andere puppykopers bij de fokker. Dit kan je een idee geven van de kwaliteit en integriteit van de fokker.
 10. Verantwoord Fokken: Een betrouwbare fokker zal zich houden aan de ethische principes van verantwoord fokken, inclusief het selecteren van ouderhonden op basis van gezondheid, temperament en rasstandaarden.

Onthoud dat het vinden van een betrouwbare fokker tijd en geduld kan vergen. Het is belangrijk om kritisch te zijn en geen haast te hebben bij het nemen van een beslissing. Het welzijn van de puppy en je eigen gemoedsrust staan voorop.

Benodigdheden voor je Havanezer puppy

Het voorbereiden van de juiste benodigdheden voor je Havanezer puppy is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel en gelukkig voelt in zijn nieuwe huis. Hier is een lijst met essentiële benodigdheden:

 • Puppyvoeding: Kies een hoogwaardig puppyvoer dat geschikt is voor de grootte en leeftijd van je Havanezer. Overleg met je dierenarts over de beste voedingsopties.
 • Voerbakjes: Zorg voor stevige, niet-giftige voerbakjes voor zowel voedsel als water. Roestvrijstalen of keramische bakjes zijn goede opties.
 • Halsband en Riemen: Kies een goed passende halsband en een lichte, comfortabele riem voor wandelingen en trainingssessies.
 • Puppykooi of Bench: Een veilige en comfortabele plek waar je puppy zich kan terugtrekken en slapen. Dit kan helpen bij zindelijkheidstraining en het creëren van een gevoel van veiligheid.
 • Kussen of Bed: Bied een zacht, wasbaar kussen of bed waar je puppy kan rusten en slapen.
 • Kauwspeelgoed: Zorg voor een assortiment van puppyvriendelijk kauwspeelgoed om te helpen bij het verminderen van tanden krijgen en verveling.
 • Puppytraining Pads: Handig voor zindelijkheidstraining, vooral als je in een appartement woont.
 • Puppy Shampoo en Borstels: Zorg voor milde puppyshampoo en zachte borstels om de vacht van je Havanezer schoon en klitvrij te houden.
 • Tandenborstel en Tandpasta: Start vroeg met tandverzorging door een tandenborstel en tandpasta speciaal voor honden aan te schaffen.
 • Puppytoiletartikelen: Inclusief poepzakjes voor het opruimen van uitwerpselen tijdens wandelingen en vuilnisbakken voor thuis.
 • Veiligheidspoorten: Voor het beperken van de toegang tot bepaalde delen van het huis.
 • Trainingssnacks: Gebruik kleine, gezonde traktaties voor training en beloning.
 • ID-tag en Microchip: Voorzie je puppy van een halsband met een identificatietag en overweeg een microchip voor permanente identificatie.
 • Puppyboeken en Gidsen: Informeer jezelf over puppyverzorging, training en gedrag met behulp van boeken en online bronnen.
 • Dierenartsafspraken: Regel een eerste dierenartsafspraak voor gezondheidscontroles, vaccinaties en het opstellen van een gezondheidsplan.

Het is belangrijk om de behoeften en persoonlijkheid van je Havanezer puppy te leren kennen en aan te passen aan de specifieke benodigdheden die hij nodig heeft. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je je puppy een goede start geven in zijn nieuwe thuis.

Veel gestelde vragen

Havanezer puppy

Laten we nu een duik nemen in enkele veelvoorkomende vragen over dit vrolijke hondenras! Maar wacht, heb je nog een andere vraag die niet in de lijst staat? Aarzel niet om deze te delen in de opmerkingen onderaan dit artikel. We staan klaar om te antwoorden!

Hoe groot wordt een Havanezer?

Havanezers zijn over het algemeen kleine honden met een volwassen gewicht tussen 4,5 en 7 kilogram en een schofthoogte van ongeveer 21 tot 29 centimeter.

Zijn Havanezers goede gezinshonden?

Ja, Havanezers kunnen geweldige gezinshonden zijn. Ze gedijen goed in huishoudens met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd worden.

Zijn Havanezers gemakkelijk te trainen?

Over het algemeen is dit hondenras intelligent en leergierig, waardoor ze over het algemeen gemakkelijk te trainen zijn. Positieve versterking en geduldige consistentie zijn belangrijk.

Zijn Havanezers geschikt voor appartementen?

Ja, ze kunnen goed in appartementen leven, omdat ze klein zijn en niet veel ruimte nodig hebben. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn nog steeds belangrijk voor hun welzijn.


De Havanezer, met zijn sprankelende persoonlijkheid, weelderige krullen en liefdevolle aard, is als een bundel vreugde verpakt in een pluizig jasje. Deze kleine metgezel weet moeiteloos harten te veroveren en glimlachen tevoorschijn te toveren, waar hij ook gaat.

Of het nu gaat om vrolijke avonturen in het park of knusse momenten thuis, dit hondje voegt een extra dosis warmte en geluk toe aan elke dag. Laat de liefdevolle energie en charmante aanwezigheid van de Havanezer je hart verwarmen en je dagen verrijken met onvergetelijke herinneringen.

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.