Hondenras de Bichon Frisé

Bichon frise hoofd

De Bichon Frisé, een klein hondje met een stevige persoonlijkheid

Bichon Frisé

FCI Groep: 9 – Gezelschapshonden
Land van Herkomst: België / Frankrijk
Levensverwachting: 12 – 15 jaar

Geschiedenis van de Bichon Frisé

Over de exacte herkomst verschillen de meningen nogal. De één zegt het ras stamt af van Barbet in de Mediterranee. De ander zegt het ras is ontstaan door kruisingen met de Maltezer, Bolognezer en kleine witte Poedels. Wat wel bekend is, is dat ze in de 15e eeuw door Italiaanse zeelieden werden meegenomen naar het eiland Tenerife en toen de naam Bichon Tenerife kregen.

Tijdens de renaissance werd de Bichon Tenerife meegenomen naar Frankrijk en in de 16e eeuw werd dit hondenras erg populair bij het Spaanse hof.  De Spaanse hofschilder Francis Goya y Lucientes legde deze kleine witte hondjes regelmatig vast in zijn werken.

Na de franse revolutie, zo rond 1789 nam de populariteit voor dit hondenras af. In het begin van de 20ste eeuw leefde deze lieve hondjes zelfs een tijd als straathondjes. De Bichon Frisé is erg goed in het doen van kunstjes en hierdoor werden ze toen ook veel gebruikt als circushondjes in het circus en vertoonden ze hun kunstjes voor straatmuzikanten.

Liefhebbers van het hondenras hebben de hondjes van de straten gehaald en zijn een fokprogramma gestart. In 1933 werd de officiële ras standaard opgesteld, de naam Bichon Tenerife werd toen veranderd naar Bichon a Poil Frise – “Bichon van het krullende haar”.

Pas in 1934 werd door het FCI de Bichon Frisé in het Franse Stamboek erkend als Frans/Belgisch ras. De Bichon Frise Club of America werd in 1964 in San Diego opgericht.

Pas in 1971 accepteerde de AKC de Bichon in de klasse Diversen en een jaar later volgde volledige erkenning van het ras in de Non-Sporting Group.

Uiterlijk

 • Schofthoogte Reuen: 23 – 30 cm
 • Schofthoogte teef: 23 – 28 cm
 • Gewicht Reu: ongeveer 6 – 7 kg
 • Gewicht Teef: ongeveer 4 – 5 kg
 • Vacht: wit, zacht en zijdeachtig, losjes spiraal vormend hangend, niet plat, niet gekoord. De lengte is ongeveer 7 tot 10 cm
 • Vachtkleur: zuiver wit
staande Bichon Frisé

Karakter van de Bichon Frisé

 • erg slim
 • speels
 • lief
 • aanhankelijk
 • temperamentvol
 • hechten zich erg aan het gezin en het baasje
 • blaffen weinig
 • sociaal
 • goed met andere honden en huisdieren
 • gevoelig
 • zachtaardig
 • vrolijk
 • zijn niet graag alleen thuis
 • artistiek

Opvoeding

De Bichon Frisé is een erg intelligent hondje dus een consequente opvoeding is wel van belang.

Breng training en oefeningen op een leuke manier en voor je het weer kennen ze alle trucjes.

Dit hondenras train je het best op een kalme en lieve manier.

Goede socialisatie is voor elke hondenras erg goed voor de opvoeding en ontwikkeling. Wil je meer weten over socialisatie lees dan mijn blog: Puppy Socialisatie Lijst

Hoe leer je jouw Bichon puppy alles wat hij moet leren, door op een puppy cursus of volg een online puppy cursus te gaan.

Het grootste verschil met een online puppy cursus en een gewone puppy cursus is de socialisatie met andere hondjes.

Lees daarom de Puppy Socialisatie Lijst goed door en schrijf je meteen in voor de Online Puppy Cursus, want een goed begin is het halve werk!

Verzorging

De Vacht

De vacht moet minimaal 2 a 3 keer per week goed geborsteld worden, dagelijks is nog beter. Dit hondenras kun je het beste elke 4 tot 6 weken naar de honden trimsalon brengen voor een lekker bad en een knipbeurtje om de vacht optimaal en klitvrij te houden.

De ondervacht van de Bichon frisé blijft in de vacht zitten en dit veroorzaakt klitten, daarom is het vele borstelen echt een must bij deze hondjes.

De Ogen van de Bichon Frisé

De Bichon frisé heeft snel last van traanogen, dus met grote regelmaat de oogjes schoonmaken. Als je de ogen schoonmaakt met een watje, moet je altijd vanuit de ooghoek wegwrijven, anders duw je het juist in de traanbuizen.

De druppels die ik echt aanraadt om te gebruiken als jij hond last heeft van traanogen zijn de druppels van Organimal. je druppelt in het begin 2 of 3 keer per dag en de prut in de ogen verdwijnt, de bruine traanstrepen gaan ook weg.

De nagels van de Bichon Frisé

De nageltjes van de Bichon frisé moeten ook regelmatig geknipt worden. Je kunt de nagels bij de dierenarts laten knippen of bij de hondentrimmer, maar zelf kun je dit ook goed doen.

De tanden

Honden krijgen net als wij last van tandplak, begin daarom al jong met het poetsen van de tanden, dit voorkomt gebitsproblemen op latere leeftijd. Lees daarom ook mijn blog: Honden tanden poetsen, hoe doe je dat?

De Oren

Wekelijks de oren even nakijken en schoonmaken indien nodig, Gebruik hiervoor een speciale oor reiniger voor honden.

Bekijk onderstaande video waarom het oor reinigen zo belangrijk is voor jouw hond en wat de symptomen kunnen zijn als jouw hond last heeft van zijn oren.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk hondenras kunnen ziekten voorkomen

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende ziekten en erfelijke aandoeningen van de Maltezer

 • Patella Luxatie – de knieschijf zit los en naast de normaal kraakbeensleuf schiet, hierdoor gaat jouw hond kreupel lopen.
 • Cataract – staar – vertroebeling van de lens
 • Heupdysplasie – afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Een aandoening die pijn en bewegingsstoornissen geeft. Chirurgische ingreep is mogelijk of therapie om de pijn te verlichten.
 • Elleboogdysplasie (ED) – afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht, denk aan een loszittend stukje bot in het gewricht

5 leuke weetje over de Bichon Frisé

 1. Ze houden niet echt van water, dus ga je lekker met ze wandelen op het strand dan blijven ze uit de buurt van de zee.
 2. De langstlevende Bichon Frisé is 19 jaar oud geworden
 3. Bichon Frisé betekent in het frans zoiets als: gekruld schoothondje
 4. Je hebt echt een maatje met dit leuke hondje, want ze gaan het liefst overal mee naar toe met je. Alleen thuisblijven is iets waar dit hondje niet echt gelukkig van wordt.
 5. Het is een hypoallergeen hondenras. Ze verharen net zoals wij mensen, dus ze zorgen niet voor allergische reacties bij mensen.

Bichon Frisé producten

Een kleine selectie van de super leuke artikelen die je van dit schattige hondenras kunt kopen.

Bichon Frisé puppy kopen of meer informatie

Bezoek onderstaande websites voor informatie over pups, goede fokkers en nog meer informatie

Ik wens je heel veel plezier met jouw volwassen of Bichon Frisé puppy.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.