Barsoi: Een echt rustige en elegante hond

Barsoi hond

De Barsoi is een hondenras dat behoort tot de FCI Rasgroep 10, de windhonden. Het ras heeft zijn oorsprong in Rusland en werd vroeger vooral gebruikt voor de jacht op wolven en hazen.

Het karakter van de Barsoi is over het algemeen rustig en zelfverzekerd. Ze zijn vaak wat afstandelijk tegenover vreemden, maar kunnen wel goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Andere namen voor de barsoi hond zijn: Borzoi, of Russische Wolfshond

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de elegante Barsoi.

FCI Groep: 10 – Windhonden
Land van Herkomst: Rusland, Wit-Rusland
Levensverwachting: 7 – 10 jaar

Geschiedenis van de Barsoi

De Barsoi is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Rusland. In de 17e eeuw werd dit ras speciaal gefokt door Russische aristocraten voor de jacht op wolven en hazen. De Barsoi staat bekend om zijn snelheid en behendigheid, waardoor hij zeer geschikt was voor deze taak.

In de 20e eeuw werd de Borzoi geëxporteerd naar andere landen, waaronder Nederland. Tegenwoordig wordt de Barsoi niet meer gebruikt voor de jacht, maar voornamelijk als gezelschapshond. De Borzoi is een elegante hond met een rustig karakter en een sterke band met zijn baas.

Hoewel de Borzoi tegenwoordig voornamelijk als gezelschapshond wordt gehouden, blijft zijn geschiedenis als jachthond nog steeds zichtbaar in zijn uiterlijk en gedrag. Zo heeft de Barsoi nog steeds een sterke drive om te rennen en te jagen, en heeft hij een slank en gespierd lichaam dat hem in staat stelt om snelheid te maken.

Al met al is de Barsoi een bijzonder ras met een rijke geschiedenis en een uniek karakter. Zijn afkomst als jachthond mag dan wel verleden tijd zijn, maar zijn schoonheid en loyaliteit maken hem nog steeds geliefd bij vele hondenliefhebbers over de hele wereld.

Uiterlijk en kenmerken van de Barsoi

De Barsoi is een grote en elegante hond.

 • Schofthoogte Reuen: 75 – 85 cm
 • Schofthoogte teef: 68 – 78 cm
 • Gewicht Reu: ongeveer 34 – 47 kg
 • Gewicht Teef: ongeveer 25 – 40 kg

De lichaamsbouw van de Barsoi is slank en lang, waardoor hij een indrukwekkende verschijning is.

De vacht van de Barsoi is lang, zijdeachtig en vaak golvend. Deze kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, zwart, grijs, rood en bruin.

Het hoofd van de Borzoi is lang en smal met een rechte neusbrug. De oren zijn klein en hangen dicht tegen het hoofd aan. De ogen zijn groot en amandelvormig en geven de Barsoi een intense blik.

De staart van de Borzoi is lang en dun en wordt vaak gekruld gedragen. De beweging van de Barsoi is sierlijk en elegant, waarbij hij met lange passen voortbeweegt.

Kortom, de Barsoi is een majestueuze hond met een indrukwekkend uiterlijk en kenmerkende eigenschappen.

barsoi hond

Het unieke karakter van de Barsoi

De Barsoi is een hondenras dat bekend staat om zijn rustige en kalme karakter. Deze eigenschap maakt de Borzoi een ideale metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een rustige hond. In deze tekst zullen we meer leren over dit mooie hondenras.

Rustig en kalm karakter
De Barsoi staat bekend om zijn rustige en kalme karakter. Dit maakt hem ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe metgezel die niet te druk is. De Borzoi heeft niet de behoefte om constant aandacht te krijgen van zijn eigenaar, omdat hij onafhankelijk en intelligent is.

Onafhankelijk en intelligent
De Barsoi is een intelligente hond die niet altijd aandacht nodig heeft van zijn eigenaar. Hij kan goed zelfstandig zijn en heeft niet de behoefte om constant bij zijn baasje te zijn. Dit maakt de Barsoi een ideale metgezel voor mensen die niet de hele dag thuis zijn.

Gereserveerdheid tegenover vreemden
Hoewel de Barsoi over het algemeen vriendelijk is naar bekenden, kan hij gereserveerd zijn tegenover vreemden. Dit komt doordat de Borzoi van nature een waakhond is en zijn territorium graag beschermt. Het is daarom belangrijk om de Borzoi op jonge leeftijd goed te socialiseren, zodat hij leert omgaan met verschillende situaties en mensen.

Goed in omgang met andere honden
Een ander positief aspect van de Barsoi is dat hij goed kan omgaan met andere honden. Dit maakt hem een geschikte hond om in een huishouden met meerdere honden te hebben. Het is wel belangrijk om de Borzoi op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden, zodat hij weet hoe hij zich moet gedragen in sociale situaties.

Belang van socialisatie
Al met al is de Barsoi een prachtige hond met een rustig en kalm karakter. Door zijn intelligentie en onafhankelijkheid is hij een ideale metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe hond die niet constant aandacht nodig heeft. Het is echter wel belangrijk om de Borzoi goed te socialiseren, zodat hij kan omgaan met verschillende situaties en mensen. Dit geldt met name voor zijn gereserveerdheid tegenover vreemden en zijn omgang met andere honden.

Opvoeding

De opvoeding en training van de Barsoi zijn essentieel voor het ontwikkelen van een gezonde en gelukkige hond. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn bij het trainen van deze honden. Ze zijn gevoelig voor harde behandeling en moeten op een positieve manier worden getraind. Een vroege socialisatie met andere honden en mensen is ook van groot belang voor de Borzoi.

Beweging en activiteit

Barsois hebben veel beweging nodig, zoals lange wandelingen en rennen in een omheinde ruimte. Dit is nodig om hun energie kwijt te kunnen en om te voorkomen dat ze destructief gedrag gaan vertonen. Gehoorzaamheidstraining kan helpen bij het beheersen van hun jachtinstinct en zorgen voor een betere controle over de hond.

Hondensporten

Barsois zijn intelligent en kunnen goed presteren in verschillende hondensporten zoals coursing en behendigheid. Deze sporten bieden een uitlaatklep voor hun energie en helpen bij het ontwikkelen van hun fysieke en mentale vaardigheden.

Conclusie

Een goede opvoeding en training van de Barsoi zorgt voor een gezonde en gelukkige hond die goed kan functioneren in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de opvoeding, beweging en activiteit, en eventuele hondensporten.

rennende barsoi

Verzorging en voeding van de Borzoi

Verzorging en voeding van de Barsoi

Borstelen van de vacht:
De Barsoi staat bekend om zijn lange en zijdezachte vacht. Om deze vacht in goede conditie te houden is het belangrijk om regelmatig te borstelen. Een keer per week is voldoende om klitten en vuil te verwijderen. Ook kan je de vacht af en toe wassen met een milde shampoo.

Regelmatig trimmen van de nagels:
De Barsoi heeft lange nagels die snel kunnen groeien. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig te trimmen om problemen met het lopen te voorkomen. Het is aan te raden om dit elke 4 tot 6 weken te doen.

Voldoende beweging en ruimte om te rennen:
De Borzoi is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is daarom belangrijk dat hij voldoende ruimte heeft om te rennen en te spelen. Een grote tuin of een uitlaatgebied in de buurt is ideaal voor de Barsoi.

Hoogwaardig droogvoer met voldoende eiwitten:
Een gezonde voeding is essentieel voor de Barsoi. Kies daarom voor hoogwaardig droogvoer met voldoende eiwitten om in de energiebehoefte van de hond te voorzien. Het voer moet afgestemd zijn op de grootte en de leeftijd van de hond.

Beperkte hoeveelheid snacks en tafelresten:
Snacks en tafelresten kunnen bijdragen aan overgewicht en gezondheidsproblemen bij de Borzoi. Geef daarom alleen af en toe een kleine hoeveelheid snacks en vermijd tafelresten.

Regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts:
De Barsoi is een relatief gezonde hond, maar het is belangrijk om regelmatig een gezondheidscontrole bij de dierenarts te laten uitvoeren. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Barsoi

De Barsoi, ook wel bekend als de Russische windhond, is een prachtige en majestueuze hond. Helaas hebben ze net als andere hondenrassen ook te maken met gezondheidsproblemen.

 • Heupdysplasie – Een veelvoorkomend probleem bij de Barsoi is heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Barsoi te controleren of de ouders getest zijn op heupdysplasie.
 • Cataract en progressieve retina atrofie – Ook oogproblemen komen voor bij de Borzoi, zoals cataract en progressieve retina atrofie. Deze aandoeningen kunnen leiden tot blindheid en moeten regelmatig gecontroleerd worden door een dierenarts.
 • Maagtorsie – maagtorsie is een ander probleem waar de Barsoi gevoelig voor is. Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag omdraait en afgesloten raakt. Het is belangrijk om de hond na het eten rust te geven en niet te veel te laten bewegen.
 • Dermatitis – Huidproblemen, zoals dermatitis, kunnen ook voorkomen bij de Borzoi. Het is belangrijk om de hond goed te verzorgen en regelmatig te borstelen om huidirritaties te voorkomen.
 • Schildklierproblemen en gevoeligheid voor bepaalde medicijnen – Schildklierproblemen en gevoeligheid voor bepaalde medicijnen zijn ook zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij de Barsoi. Het is daarom belangrijk om de hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en eventuele medicatie goed te doseren.

Kortom, de Borzoi is een prachtige hond, maar net als andere rassen hebben ze te maken met gezondheidsproblemen. Door regelmatige controle en goede verzorging kunnen deze problemen voorkomen en/of behandeld worden.

Activiteiten en sporten

Barsoi’s zijn actieve honden die graag bewegen.

Er zijn verschillende activiteiten en sporten waar ze aan kunnen deelnemen om hun energie kwijt te kunnen en hun vaardigheden te verbeteren.

 • Coursing
  Een van deze activiteiten is coursing, waarbij de honden achter een kunsthaas aanrennen op een parcours.
 • Behendigheid
  Een andere activiteit is behendigheid, waarbij de hond een parcours met hindernissen aflegt.
 • Flyball
  Ook flyball, waarbij de hond over hindernissen springt en een bal moet vangen, is een populaire sport onder Barsoi-eigenaren.
 • Gehoorzaamheidstraining
  Gehoorzaamheidstraining is ook belangrijk voor deze honden, omdat ze soms eigenwijs kunnen zijn.
 • Wandelen en hiken
  Wandelen en hiken zijn goede manieren om de Borzoi te laten bewegen en genieten van de buitenlucht.

Belangrijke overweging
Het is belangrijk om te onthouden dat de Barsoi gevoelig zijn voor blessures, dus het is belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij hun fysieke capaciteiten en grenzen.

6 interessante feitjes over de barsoi

 • De Barsoi is een oud ras dat al eeuwenlang in Rusland wordt gefokt. Dit ras staat bekend om zijn elegante en gracieuze verschijning.
 • Barsois hebben een zeer hoog uithoudingsvermogen en kunnen lange afstanden rennen zonder moe te worden. Dit maakt hen tot uitstekende jachthonden die in staat zijn om prooien zoals hazen en konijnen te achtervolgen en te vangen.
 • De Borzoi heeft een onafhankelijke en soms eigenwijze persoonlijkheid, maar ondanks hun grootte hebben ze een zachte aard en zijn ze meestal erg vriendelijk tegenover mensen. Deze honden zijn dan ook geschikt als gezelschapshond voor mensen die van grote honden houden.
 • Een interessant feitje over de Borzoi is dat ze oorspronkelijk gefokt werden door de adel in Rusland om op wolven te jagen. Later werden ze ook gebruikt om op herten en ander groot wild te jagen.
 • Het jachtinstinct van de Borzoi is dus aangeboren en nog steeds aanwezig bij deze honden.
 • Barsoi’s worden niet vaak gebruikt als werkhond, omdat ze niet erg gehoorzaam zijn en niet goed luisteren naar commando’s.

Al met al is de Barsoi een bijzonder ras met een rijke geschiedenis en unieke eigenschappen. Hun elegante verschijning, hoge uithoudingsvermogen en jachtinstinct maken hen tot geweldige honden voor mensen die van grote en actieve honden houden.

Een leuke korte video over de Borzoi

Een Barsoi fokker zoeken

Als je op zoek bent naar een Barsoi fokker, zijn er verschillende manieren om deze te vinden.

 • Een goede eerste stap is om te zoeken naar erkende fokkers. Deze fokkers voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en hebben vaak jarenlange ervaring met het fokken van Barsoi honden.
 • Je kunt ook contact opnemen met rasverenigingen, die je kunnen helpen bij het vinden van betrouwbare fokkers en informatie kunnen geven over het ras.
 • Online zoekmachines kunnen ook nuttig zijn, omdat ze je kunnen helpen bij het vinden van fokkers in jouw regio.
 • Dierenasiels zijn een andere optie om te overwegen, omdat ze soms Borzoi honden hebben die op zoek zijn naar een nieuw thuis.
 • Advertenties op websites kunnen ook een bron zijn voor het vinden van fokkers, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te onderzoeken of de fokker betrouwbaar is.
 • Tot slot kan mond-tot-mondreclame ook nuttig zijn, omdat mensen die al ervaring hebben met het vinden van een Barsoi fokker hun kennis en tips kunnen delen.

Leuke Barsoi artikelen

Onderstaand een lijst met leuke artikelen om voor jezelf te kopen of cadeau te doen aan een Borzoi liefhebber.

€11,95
as of november 27, 2023 6:27 am
Amazon.nl
€225,00
as of november 27, 2023 6:27 am
Amazon.nl

Veel gestelde vragen over de Barsoi

Hieronder proberen wij de meest gestelde vragen over de Borzoi te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen, stel deze dan gerust in de reacties onderaan dit artikel.

Wat is het juiste voer voor een Borzoi?

De Barsoi is een groot ras dat oorspronkelijk uit Rusland komt. Het is belangrijk om de juiste voeding te geven aan deze hond, afhankelijk van zijn leeftijd en activiteit.
Leeftijd en activiteit
Een volwassen Barsoi heeft minder eiwitten nodig dan een jonge Barsoi in de groei. Daarom is het belangrijk om het voer hierop af te stemmen. Ook de activiteit van de hond speelt een rol bij het bepalen van het juiste voer.
Speciaal voer voor grote rassen
Het is aan te raden om voer te kiezen dat speciaal is samengesteld voor grote rassen zoals de Borzoi. Dit voer bevat vaak de juiste verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten die de hond nodig heeft.
Natuurlijke ingrediënten en conserveermiddelen
Het is belangrijk om voer te kiezen met natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde conserveermiddelen. Dit zorgt ervoor dat de hond gezonde voeding binnenkrijgt en geen schadelijke stoffen.
Geen tafelrestjes of mensenvoer
Het geven van tafelrestjes of mensenvoer wordt afgeraden omdat dit kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen. Het is beter om de hond voeding te geven die speciaal voor hem is samengesteld.
Raadpleeg een expert
Raadpleeg altijd een dierenarts of voedingsexpert voor advies over het juiste voer voor jouw Borzoi. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste voer en eventuele vragen beantwoorden.

Hoe duur is een barsoi pup?

Een Barsoi pup is over het algemeen een prijzige aankoop.
De prijs van een Borzoi pup kan variëren tussen de €1000 en €3000, afhankelijk van de fokker en de stamboom van de pup.
Het is belangrijk om te beseffen dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de totale kosten van het houden van een Borzoi.
Er zijn namelijk nog vele andere kosten verbonden aan de verzorging en opvoeding van deze prachtige honden.
Zo moet er gezorgd worden voor voeding, medische zorg, training en eventuele kosten voor het lidmaatschap van een hondenvereniging.
Het is dan ook belangrijk om goed na te denken voordat je besluit een Barsoi pup aan te schaffen.
Een Borzoi is namelijk niet alleen een financiële investering, maar ook een tijdsinvestering. Het vergt namelijk veel tijd en energie om deze honden goed op te voeden en te trainen.
Maar als je bereid bent om deze inzet te leveren, dan zul je beloond worden met een trouwe en liefdevolle metgezel voor het leven.

Kan een barsoi goed alleen zijn?

De Barsoi is een prachtige hond met een rijke geschiedenis als jachthond. Deze hond heeft zijn jachtpassie behouden en houdt enorm veel van rennen.
Echter, hij houdt er ook van om lekker bij je op de bank te liggen en geniet graag van het gezelschap van zijn mensen.
De Borzoi is heel gehecht aan zijn eigenaren en is dan ook gevoelig voor stemmingen. Hij voelt zich niet graag alleen en kan hierdoor angstig worden. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan deze hond te besteden en hem niet lang alleen te laten.
Zorg voor voldoende afleiding en beweging zodat hij zich niet verveelt en zich veilig voelt in zijn omgeving.
Een Barsoi kan goed alleen zijn, maar dit vereist wel de nodige aandacht en training. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je besluit om een Barsoi in huis te nemen.


De Barsoi, ook wel bekend als de Russische windhond, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Rusland. Het ras werd gefokt om te jagen op wolven en hazen en om te dienen als gezelschapshond voor de Russische aristocratie. Het ras werd ook gebruikt voor hondengevechten, wat in de 19e eeuw verboden werd.

Tegenwoordig wordt de Barsoi vooral gefokt als gezelschapshond. Ze zijn ook nog steeds geschikt voor de jacht en worden soms gebruikt voor hondenshows.

We zijn aan het einde van dit artikel. We hopen dat jullie het een leuk artikel vinden en nu alles weten over dit elegante hondenras.

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.