Help, mijn hond heeft Baknijd

Help mijn hond heeft baknijd

Geschatte leestijd: 5 minuten

Baknijd bij honden, wat is dat precies?

Help mijn hond heeft baknijd

Vertoont jouw hond Baknijd gedrag? Dit is ongewenst gedrag en dat willen we natuurlijk niet.

Wat baknijd inhoudt is dat je als je je hond eten geeft bijna een meter bij de bak vandaan moet blijven, anders begint jouw hond te grommen of erger.

Dit is uiteraard gedrag wat niet wenselijk is en het kan bij elk hondenras voorkomen, groot of klein.

En geloof me het komt vaker voor dan je denk hoor en helemaal als je geen consequente regels hebt voor je hond. Laats hadden wij vrienden over met een hondje, net iets groter dan een chihuahua, toen het hondje van zijn baasje een snoepje kreeg zagen we een heel ander hondje. Het hondje liet meteen zijn tanden zien en begon te grommen als de baas alleen maar keek naar het snoepje.

Dit baknijd gedrag willen wij dus niet, dus hoe gaan we dat goed doen bij ons puppy?

 • Geef je puppy eten, kleine beetje
 • Ga er eens naast zitten op je knieën, doe net of je ook een hapje wil, let op dit doe je alleen bij een puppy van een week of acht die je zelf dus net hebt
 • Als het eten op is, leg er dan met je hond nog wat brokjes in, want je hebt hem te weinig gegeven.
 • Duw je puppy bij het toevoegen van eten iets naar achteren, dan leert hij dat ook meteen, dat jou aanwezigheid en hand betekent dat hij eten krijgt.
 • Haal nooit eten uit de bak, want dan gaat de hond denken dat als jij komt of jouw hand dat hij op moet passen dat zijn eten wordt “gestolen” en dat kan gaan lijden tot agressie.
 • Herhaal deze oefening bij elke maaltijd en geef het rustig de tijd, je zal zien dat jij straks altijd bij de voerbak kan komen.
 • Als jouw puppy zichzelf echt op zijn gemak voelt met jou bij zijn etensbak, dan kan je de bak oppakken en er dan voer in doen, want jouw puppy heeft dan geleerd dat als hij jou zijn etensbak geeft dan krijgt hij meer eten.

Tip: deze oefening werkt het beste met een puppy die niet bijna omvalt van de honger.

baknijd bij hond

Hoe ga je om met baknijd bij een oudere hond?

Is jouw hond al wat ouder en is hij agressief als jij bij zijn eten of een speeltje in de buurt komt dan is het het beste om te beginnen met de basics. Alles valt en staat ook met geduld heb en zelf kalm blijven ook al kan het soms frustrerend zijn. Zo laten we beginnen:

 • Je geeft je hond pas eten na de wandeling
 • Geef je hond het commando zit en wachten als jij zijn etensbak pakt, laat hem ook nog even wachten als je de bak neer zet.
 • Als je hond aan het eten is gooi dan iets heel lekkers in zijn bak, zoals kaas of bacon, dit doe je zodat je hond jou niet meer als een bedreiging gaat zien als je in de buurt van zijn eten komt
 • Een andere optie is als je hond lekker brokken staat te eten, pak jij iets heel lekkers zoals vlees voor hem om te eten, wat jouw hond hier leert is dat niemand zijn eten steelt of op eet, als hij even niet op let en dat als zijn baasje komt en hij laat zijn bak brokken even staan en gaat naar zijn baasje dat hij dan een heerlijke traktatie krijgt.

Lukt dit bovenstaande niet omdat jouw hond echt te agressief gedrag vertoont, dan doen we het volgende

 • Geef je hond met de hand te eten, jij bent dan meteen de leider want jij bepaalt wat, wanneer en hoeveel de hond mag eten. In het begin kost dit even tijd, maar het is de training dubbel en dwars waard.

Uiteraard zijn er nog meer manieren om dit baknijd gedrag te stoppen, maar deze werken voor mij erg goed. Het allerbeste is om het niet zo ver te laten komen, dus begin direct met jouw puppy met deze training en jouw puppy zal opgroeien tot een stabiele en happy hond. 

Tot slot nog een video over een hond met baknijd

En hoe deze hondentrainer het aan gaat pakken

Kom je er niet uit met jouw puppy of hond, vraag het me en ik ben altijd bereid om je te helpen.

cooltext147198044957300

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.