Waarom likken Honden aan hun eigen wonden?

afbeelding rocky kruising pomeriaan/Yorkie

Waarom likken honden aan hun eigen wonden?

Rocky is nu ruim een jaar oud en wij hebben hem toch laten castreren, Onze voornaamste reden was omdat hij hier best wel reageert op loopse teven, begrijpelijk. En zoals Cesar Millan zou zeggen, hij wil er op maar hij mag nooit, dat vonden wij toch wel zielig.

De ingreep is goed verlopen. Uiteraard was hij vrij zielig toen hij thuis kwam, denk niet dat hij echt goed begrijpt wat er gebeurd is. Je baasje brengt je weg en als je weer opgehaald wordt heb je een zere”, blauwe “zak om het zo maar te zeggen. Hij kreeg pijnmedicatie mee voor 4 dagen en die heeft goed geholpen. We hadden de volgende dag al het idee dat hij er geen last meer van had.

Alleen ging het wel snel “jeuken” of had hij het idee, van hé er is iets veranderd bij mijn plasser in de buurt, daar wil ik even uitgebreid aan gaan likken, maar ja dat mocht hij niet. 10 dagen lang mocht hij er niet aan zitten, dus absoluut niet aan zijn wond likken. Eerst hadden we een plastic kap bij hem om, maar die vonden we toch best groot bij zo’n klein hondje, dus hebben we gekozen voor een opblaasbare kraag. Wij zijn er goed tevreden over, want hij kan echt niet bij zijn wond komen en zijn oren zijn nog gewoon vrij.

Waarom willen honden aan hun eigen wonden likken?

Elke honden bezitter is er mee bekend een hond likt graag en helemaal aan wondjes. Wond likken is een instinctieve reactie, ze kunnen niet naar een medicijnkastje voor een ontsmettingsmiddel of iets dergelijks. Het enige dat ze kunnen gebruiken is hun mond. Het speeksel in hun mond bevat een eiwit, ook wel bloedplaatjesweefselfactor genoemd, dat de bloedstolling kan helpen bevorderen. Hondenspeeksel bevat ook Opiorphin  (een endogene chemische verbinding), dat werkt als een pijnstiller.

Waarom mag een hond dan niet aan zijn wond likken?

Het kan voordelen hebben, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het likken aan de wond kan de genezing vertragen of in sommige gevallen erger maken of infecties veroorzaken. Uw hond heeft miljarden bacteriën in zijn mond welke onschadelijk zijn in de mond, maar als bijvoorbeeld de bacterie Pasteurella diep in een open wond terecht komt kan deze hele ernstige infecties veroorzaken. Denk hierbij aan infecties die tot een amputatie leiden of erger, die levensbedreigend zijn.

Producten die je hond helpen verhinderen om aan zijn wond te likken.

Gelukkig zijn er genoeg producten die goed helpen om er voor te zorgen dat je hond niet aan zijn wond kan likken.

Een Comfy cone, kan een oplossing zijn, maar let wel op dat je hond er toch niet bij kan om dat het zachter materiaal is. Deze is er ook in de hard plastic variant ook effectief, maar soms wel wat onhandig.

wij gebruiken voor Rocky de beschermkraag. Dit is gewoon een hoes waarin een opblaasbandje zit, dus die blaas je op en dat belemmerd de hond om goed te likken als hij net gecastreerd is.

Kijk wel goed welke maat je nodig hebt en welke het meest effectief is voor de situatie van jouw hond. Heeft je hond iets aan zijn poot, dan is de beschermkraag niet zo effectief, maar de doorzichtige hard plastic kraag weer wel.

Andere oplossingen kunnen zijn:

  • een t-shirt aan doen
  • een romper aandoen
  • een sok om de poot doen
  • een verband aanbrengen

Ik eindig met het beterschap wensen van je hond!

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.