Wanneer moet je stoppen met puppyvoer?

Wanneer moet je stoppen met puppyvoer?

Wanneer moet je stoppen met puppyvoer voor jouw puppy? Wanneer stap je over van puppyvoer naar volwassen voer? En kan je zomaar overstappen op voer voor volwassen honden.

Wanneer jij net een pup hebt is dit een vraag die je jezelf zeker zal stellen. In deze blog zullen we zo goed mogelijk proberen uit te leggen wanneer en hoe je stopt met het geven van puppyvoer.

wanneer moet je stoppen met puppyvoer

Wat is het verschil tussen puppyvoer en volwassen voer?

Puppy’s groeien snel en hebben daarom andere voedingsbehoefte nodig dan wanneer ze volwassen zijn. Puppyvoer bevat vaak meer calorieën om de groei te ondersteunen. De balans tussen vitaminen en mineralen is ook anders voor de groei van de botten en de spieren.

Voer voor volwassen honden bevat beduidend minder calorieën, want dit heeft een hond die uitgegroeid is ook niet meer nodig. Wanneer je een volwassen hond puppyvoer zou blijven geven, zal hij al snel te dik worden.

Hoeveel voer geef ik mijn puppy?

Richtlijnen voor de hoeveelheid voer die je jouw puppy moet geven staan eigenlijk altijd vermeld op de verpakkingen van het puppyvoer.

Royal Canin heeft hun voer onderverdeeld per veel hondenrassen maar ook per grootte van het hondenras:

Op elke zak hondenvoer van Royal Canin staat een voedingstabel, zodat je precies weet hoeveel je mag geven.

Aantal voer momenten per dag wanneer jouw puppy de onderstaande leeftijd heeft:

6 en 12 weken oud, geef de aanbevolen hoeveelheid verdeeld over 4 porties per dag.
3 tot 6 maanden oud, verdeel de aanbevolen hoeveelheid nu over 3 porties per dag.
6 tot 12 maanden oud, verdeel de aanbevolen hoeveelheid over 2 porties per dag

Wanneer je naast brokken ook ander voer geeft of puppy snacks, verlaag dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, anders wordt jouw puppy misschien te dik.

Op welke leeftijd stop ik met het geven van puppyvoer?

Wanneer een pup volwassen is, dat verschilt een beetje qua ras en de grootte van het ras. Normaal gesproken zeggen we dat wanneer een pup 1 jaar oud is, hij volwassen is en dus over mag op ander voer.

Grotere hondenrassen doen er echter langer over om volwassen te worden, daarom kan onderstaand overzichtje je beter helpen:

  • Kleine hondenrassen – het gewicht ligt meestal tussen 1-10 kg. Deze hondjes zijn vaak volwassen en uitgegroeid tussen de leeftijd van 9 en 10 maanden
  • Middelgrote hondenrassen – het gewicht ligt tussen de 10-25 kg. Middelgrote honden zijn vaak uitgegroeid wanneer ze 12 maanden oud zijn.
  • Grote hondenrassen – het geicht ligt tussen de 25-40kg. Grote hondenrassen bereiken hun volwassenheid pas rond de 18 maanden tot 2 jaar, dit houdt in dat zij tot die tijd dus puppyvoer eten.
Wanneer moet je stoppen met puppyvoer?

Hoe stap je over van puppy voer naar volwassen voer?

Wanneer je het voer van jouw pup wil veranderen naar volwassen voer moet je dit in stapjes doen. Als je te snel van voer verandert kan jouw puppy maag klachten krijgen en zich niet lekker gaan voelen. De beste manier om over te stappen is geleidelijk in ongeveer 7 dagen:

  • dag 1 en 2 – geef 2/3 puppyvoer en 1/3 volwassen voer
  • dag 3 en 4 – geef 2/4 puppy voer en 2/4 volwassen voer (half om half dus)
  • dag 5 en 6 – geef 1/4 puppy voer en 3/4 volwassen voer
  • dag 7 – geef 4/4 volwassen voer (100% dus)

We zijn aan het einde van deze blog. Hopelijk is het duidelijk tot wanneer je puppyvoer geeft en wanneer je overstapt op voer voor volwassen honden.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.