Help mijn hond springt tegen mensen op!

Hond springt tegen mensen op
hond springt tegen mensen op

Springt jou hond ook tegen mensen op en heb je er genoeg van?

Vaak vinden we het leuk als onze hond nog een puppy is dat hij aangerend komt en dan op zijn achterpootjes gaat staan en tegen je opspringt om aandacht te vragen.

Maar als jouw puppy een volwassen hond wordt en helemaal als je een groter ras hebt, dan wordt het opspringen van jouw hond tegen mensen vervelend. In het ergste geval valt iemand gewoon om, of raakt gewond omdat jouw hond tegen hem opspringt, mits je een groot ras hebt natuurlijk.

Ik heb een Maltezer, dan moet je wel heel klein zijn om om te vallen 🙂

Tegen mensen opspringen is ongewenst gedrag, het is gewoon aandacht vragen op een manier die niet gewenst is.

Maar ook ik wil niet dat Yara tegen mensen op springt! Ik wil eigenlijk helemaal geen gedrag van Yara wat andere mensen zou kunnen irriteren, om de simpele reden dat ik niet wil dat iemand mijn hond misschien wel schopt of slaat omdat ik haar niet goed heb opgevoed.

Wij hebben altijd als regel gehouden dat Yara niet geaaid mag worden als ze tegen iemand op springt. Je mag haar alleen aaien als ze zit of rustig staat, maar geloof me, dit is voor sommige mensen moeilijker dan voor Yara

Wat moet je niet doen als jouw hond tegen iedereen opspringt

 • Aai je hond zeker niet als hij tegen je opspringt, het is beter om dit gedrag compleet te negeren. Door hem te aaien als hij tegen je opspringt of tegen andere mensen, dan zeg je tegen je hond dat hij het goed doet. En aangezien je dit gedrag niet wilt is het logisch om geen affectie te geven. Vertel dit ook tegen je gasten bij binnenkomst.
 • Ook niet je stem verheffen door hard “Nee” te zeggen, echt volledig negeren, want negatieve aandacht is ook aandacht
 • Knie opheffen om het opspringen te blokkeren, niet doen, ook dit is een vorm van aandacht en dit is wat je hond wil.

Wat moet je wel doen om het opspringen tegen mensen af te leren.

Boek van Cesar Millan


 • Ga werken aan je leiderschap positie, ja echt waar, je bent niet de baas of de leider van je hond als jouw hond tegen anderen mensen opspringt.
 • Negeren en wegdraaien, zonder ook maar iets te zeggen of geïrriteerd te raken.
 • Leer je hond een beter alternatief, door hem bijvoorbeeld te laten zitten en leer de mensen in je omgeving dat ze je hond dan pas aan mogen halen.

Is jouw hond al ouder en een fanatieke (op)springer, dan kan je mensen in je omgeving vragen mee te helpen met de training.

Vraag iemand om naar je hond toe te komen, zodra de persoon bij je hond is geef je je hond het commando zit en als hij dit doet beloon je dit. Kan jou springer zich toch niet beheersen, vraag de persoon dan om stil te blijven staan en het gedrag te negeren en begin weer heel rustig opnieuw. 

Heel belangrijk: vertel je bezoek van te voren dat je jouw hond aan het trainen bent om niet op te springen. Veel bezoek, vrienden, familie en opa’s en oma’s vinden het niet erg om zo uitbundig begroet te worden. Zij kennen jouw hond, maar vreemde mensen kennen jouw hond niet en zijn niet altijd gediend van dit gedrag.

Hoe ga je ermee om als je hond buiten tegen mensen opspringt?

Zodra het binnen goed gaat kan je buiten gaan oefenen. Loopt er iemand buiten waar je hond naar toe wil, geef hem dan het “zit” commando zodra hij bij die persoon is en beloon hem hiervoor. Je kan het die persoon ook zeggen dat je aan het trainen bent met je hond.

Je loopt buiten en jouw hond is gewoon echt overenthousiast. Jouw hond wil echt iedereen uitbundig begroeten die ook buiten loopt. Hmm.. dat is dan niet echt een relaxte wandeling. Tenzij het alleen maar vrienden en bekenden zijn die je buiten tegenkomt. En dan maar hopen dat ze niet netjes gekleed zijn voor een feestje. 

Maar goed even to the point. Jouw hond is dus echt overenthousiast. Hij springt niet alleen op bij bezoek, maar ook buiten tegen iedereen die hij tegenkomt. 

Een tip om te oefenen is:

 • spreek met vrienden, bekenden, familie af, die willen helpen.
 • Laat ze alvast ergens op de route in bijvoorbeeld het park gaan staan.
 • Jij zorgt dat ze snoepjes bij zich hebben die jouw hond lekker vindt. 
 • Spreek met vrienden af om te gaan lopen, een blokje om. Ieder de andere kant op
 • Jouw hond herkent de persoon, reageert weer super enthousiast. 
 • Alleen nu geeft de persoon jouw hond het commando “Zit” en jouw hond krijgt een snoepje.
 • Zo ga je het hele rondje wandelen af en elke vriend doet hetzelfde.

Misschien moet je dit wel een paar keer herhalen, maar ik verzeker je dat jouw hond leert, dat zitten hem iets lekkers oplevert. En dat tegen mensen opspringen hem leert dat hij genegeerd wordt. Jouw hond leert zo op een leuke manier hoe hij met vreemde mensen om moet gaan.

Laat me weten wat de keuze is geworden van jouw hond 🙂 En onthoud in honden training, geduld is een schone zaak. Jouw hond moet wel even de tijd krijgen om dit te gaan begrijpen.

Zelf ben ik een groot fan van the Dog Wispherer, vandaar ook zijn boek erbij in deze blog. Wil je je hond gewoon goed trainen of wil je gewoon een goed naslagwerk dan is dit boek een super naslag werk wat iedere hondenliefhebber zou moeten hebben.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, het kost maar €39,95 en is ook als e-book te koop dan kost het maar €7,99

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.