Bekijk de wereld door de ogen van jouw hond

Grappige hond met rozen op achtergrond

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ogen van een hond

We weten allemaal dat honden blind en doof worden geboren. Pas na 10-14 dagen openen ze hun oogjes en gaan de gehoorgangen open

Hoe zou jij het vinden als je de wereld een kon zien door de ogen van jouw hond?

Vroeger dachten we dat een hond alleen zwart en wit zag, maar studies hebben uitgewezen dat dat zeker niet het geval is. Honden zijn eigenlijk net als sommige mensen gewoon kleurenblind en kunnen de kleuren rood en groen niet herkennen, dit weten we dus door het aantal kegeltjes en staafjes in de ogen van hond.

Want in zowel de ogen van de mens als de hond zitten kegeltjes en staafjes. Met staafjes zien we contrast en met kegeltjes zien we kleur. Normale mensen ogen hebben bevatten 3 soorten kleur opsporings- cellen ofwel 3 kegeltjes, hierdoor kunnen we rood van groen onderscheiden en blauw van geel. Honden ogen bevatten maar 2 kegeltjes hierdoor kunnen ze alleen blauw van geel onderscheiden.

Leuke app die jouw de wereld door de ogen van jouw hond laat zien.

Logo Chromatic Vision Simulator App

Als je een mobiele telefoon hebt kan je deze app gratis downloaden: CVSimulator , hierop zitten 4 opties om mee te “kijken” als je de “P”selecteert, de P staat voor Pronatope dan komt deze optie het dichts in de buurt van hoe jouw hond de wereld ziet, dus je kan hier letterlijk mee door de ogen van jouw hond kijken. Hieronder een voorbeeld van wat we zouden zien als we letterlijk de wereld door de ogen van onze hond bekijken, dus zien wat jouw hond ziet.

Een leuk voorbeeld hieronder, van een knal roze kussen van het merk “lief” met een bijpassend speeltje. Voor een hond, is dit dus gewoon een beige/bruinachtig kussen.

Normaal  

Voorbeeld honden kussen en speeltje door onze ogen gezien

                                                                                                            

 

Pronatope (door de ogen van een hond)

Kleur hondenspeeltje en kussen door de ogen van de hond gezien

Honden ogen hebben wel weer meer staafjes dan wij mensen, dit zorgt ervoor dat honden weer veel beter in het donker kunnen zien dan wij mensen.

 

Wat is het verschil tussen het gezichtsveld van de hond t.o.v. de mens?

Het gezichtsveld is datgene wat we zien zonder ons hoof te bewegen en het Blikveld is datgene wat we zien als we ons hoofd draaien

Maar laten we eerst eens kijken naar het verschil van het gezichtsveld van de hond t.o.v. het gezichtsveld van de mens.

verschil gezichtsveld mens en hond

Het gezichtsveld van de hond (250 graden) is duidelijk groter dan dat van de mens (190 graden), maar wat houdt dit precies in:

Een hond ziet beduidend meer van de wereld dan wij mensen, maar wij mensen kunnen ons weer beter focussen op voorwerpen die zich op verschillende afstanden bevinden.  Wij mensen kunnen veel verder kijken dan honden, denk bijvoorbeeld aan de sterren in de lucht.

Boek door de ogen van de hond

Een hond daarentegen kan maar scherp kijken op afstanden tussen de 5 en de 80 meter. Bewegende objecten kunnen wel weer van een grotere afstand worden waargenomen door honden, dit kan variëren van afstanden tussen de 800 en 1000 meter

Een hond ziet beduidend minder details dit wil zeggen dat als jij aan de andere kant van een groot veld staat, jouw hond jou waarschijnlijk niet herkend. Ga jij echter lopen / bewegen, dan herkent jouw hond jou aan je bewegingen en als de wind goed staat aan jouw geur.

En dat laatste, geur, dat is hoe een hond de wereld echt ziet. Wij zien meer kleur en vinden de wisselingen van de jaargetijden bijvoorbeeld heel mooi om te zien in de natuur. Onze honden zien deze hele wisseling ook, maar dan via hun neus.

Hopelijk is het nu een beetje duidelijker hoe onze honden de wereld zien. Bekijk de wereld door de ogen van jouw hond als je een speeltje koopt. Gebruik de app en je zal zien waarom jouw hond soms een tennisbal niet kan vinden in het gras!

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.