Honden tanden poetsen, hoe doe je dat?

Honden Tanden Poetsen

Het tanden poetsen bij honden is soms een lastig klusje maar met enige training en doorzettingsvermogen lukt het jou ook om de tanden van jouw hond te poetsten.

tamdenpoetsen hond

Honden Tanden Poetsen, De gebitsverzorging van jouw hond is belangrijk.

Honden tanden poetsen, ja ook dat moet gebeuren. Net zoals je eigen gebit, moet je het gebit van je hond ook poetsen. En het is toch het beste om daar al mee te beginnen als ze pup zijn, dan hoef je het nog niet echt met tandpasta te doen, maar je kan al wel beginnen met je vinger langs de tanden van je hond te gaan bewegen.

Als honden jong zijn kauwen ze vaak nog veel op botjes, maar als ze ouder worden, wordt dit minder en dit merk je aan hun gebit.

Ze gaan meer stinken uit hun bek en hun tanden worden minder wit. Een slecht onderhouden gebit geeft niet alleen gezondheidsproblemen bij mensen maar ook bij honden. Een slecht gebit kan de volgende ernstige gezondheidsproblemen bij honden veroorzaken:

  • hartziekten
  • leverziekten
  • nier falen

Ook is het laten reinigen van het gebit van een hond door de dierenarts een dure aangelegenheid en je hond moet hier voor onder narcose gebracht worden. Dus ook hier geldt liever voorkomen dan genezen.

Wat voor tandpasta en tandenborstel gebruik je voor een hond?

Gelukkig is dit in elke dierenzaak makkelijk te vinden. Gebruik absoluut niet dezelfde tandpasta als die jezelf gebruikt, want deze bevat fluoride en dit is giftig voor honden. Beaphar verkoopt honden tandpasta en tandenborstel die erg goed zijn. De tandpasta wordt door bijna elke hond lekker gevonden. Onze Nikita was ook gek op deze tandpasta.

Hoe laat je je hond wennen aan het tanden poetsen?

Begin jong, het liefst al als je hond nog een puppy is, met het laten wennen aan het tanden poetsen. Hieronder het stappenplan:

  • Masseer de bek van je hond aan de zijkanten, maak rustige draaiende bewegingen
  • Kijk af en toe in de bek/mond van je hond en bekijk zijn tanden en kiezen
  • Is je hond goed gewend aan bovenstaande handelingen, doe dan een gaasje om je vinger en ga met dat gaasje over de buitenkanten van de kiezen en tanden van je hond heen. (je hoeft ook alleen de buitenkanten van het gebit te poetsen en de tanden natuurlijk)

Door het regelmatig herhalen van de bovenstaande stappen raakt je puppy, of volwassen hond er helemaal vertrouwd mee dat je aan zijn gebit komt en dat er niks engs aan is. Beloon hem na de handelingen met een lekker snoepje.

Nu is je hond klaar om een tandenborstel en hondentandpasta te geen gebruiken. Ik liet nikiet eerst wel altijd even proeven, maar dit hoeft niet. Je doet nu de tandpasta op de borstel en gaat eigenlijk precies hetzelfde doen als wat je met het gaasje om je vinger deed. Er zijn trouwens ook handige vinger tandborstels te koop voor honden, als je dit makkelijker vindt.

Instructie video van petplan om de tanden van je hond te poetsen

Ik wil geen honden tanden poetsen

Dat kan ook, maar je wil wel het gebit van je hond schoon houden. Er zijn ook andere manieren die heel effectief werken. In dit geval heb ik wat producten getest van Beezteez. Waarom dit merk, omdat de producten 100% natuurlijk zijn en daar ben ik wel echt een voorstander van. Beezteez heeft de volgende producten die super werken om het gebit van je hond schoon te houden:

  • Clean Teeth Gel: Deze Gel breng je aan op de hoektanden van je hond, jouw hond verspreid dit zelf door zijn hele bek. Lekker makkelijk dus. Aangezien deze gel lekker plakkerig is blijft hij goed en lang zitten. Deze gel verwijderd tandplak en lost tandsteen op en je hoeft het maar 2 keer per week te gebruiken
  • Fresh Mint FoamHeel makkelijk in gebruik, gewoon aan de zijkanten in de bek van je hond spuiten. Het geeft meteen een frisse adem en veel belangrijker het doodt de bacterien. Echt een aanrader!
  • Water Additives:Hier kan je gewoon 1 eetlepel van door het water van je hond doen. Er zijn 4 verschillende soorten water additives verkrijgbaar. Naast de basis voor gezond tandvlees en een frisse adem is er ook de Hip&Joint, deze bevordert gezonde heupen en gewrichten. Er is de Skin&Coat die zorgt voor e9200000011222063en gezonde huid en vacht en ten slotte is er de Digestive welke een goede spijsvertering bevorderd.

Naast het poetsen van de tanden van je hond, help je zijn gebit ook gezond te houden door hem botjes te geven. En er zijn ook speeltjes die er helemaal op gericht zijn om zijn gebit schoon te houden, zoals bijvoorbeeld deze leuke bal ook van Beeztees. De rubberen massagebal is van een super sterke kwaliteit en masseert het tandvlees van je hond.

Naast het met grote regelmaat poetsen van de tanden van je hond is en blijft het altijd belangrijk om bij het jaarlijkse dierenarts bezoek, het gebit van je hond even na te laten kijken. Mocht je hond voor de jaarlijkse controle gebitsproblemen hebben dan moet je meteen een afspraak maken.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.