Gefeliciteerd met jullie nieuwe pup of nieuwe hond. We gaan het in deze blog hebben over pup introduceren bij andere hond, hoe doe je dat op de juiste manier.
Hoe ga je nieuwe puppy voorstellen aan je andere hond?
1.) Jij kent jouw Hond
Hoe ga je de nieuwe pup introduceren aan je andere hond?
Jij kent jouw eigen hond als geen ander, dus jij weet ook hoe jouw hond zal gaan reageren op een puppy. Toen wij Nikita nog hadden wilden wij er ook een andere hond bij nemen, maar Nikita was een echte “einzelganger”, dat vertelde ze ons bij het asiel ook.
Nikita werd er absoluut niet gelukkig van als wij een tweede hond in huis zouden nemen, daarom hebben wij dit ook nooit gedaan. Daarom zeg ik, jij kent jouw hond het best, laat je door niks en niemand iets wijsmaken. Mensen zeggen vaak met zijn tweeën is het gezelliger en vaak is dat ook zo! Maar is jouw hond een einzelganger, dan wordt jouw hond er niet gelukkiger van.
Nikita was gelukkig met ons, zonder ons was ze alleen, geen andere hond of ander dier kon dat veranderen voor haar. Als jij denk dat jouw hond er klaar voor is, maak het dan leuk voor beide honden. Maak de introductie gezellig.
2.) Vraag een geurdoekje aan de fokker
Heb jij jouw nieuwe pup al uitgekozen bij de fokker, vraag dan of je een doekje mee mag met de geur van de nieuwe pup er aan. De fokker kan gewoon een stukje doek even goed over het puppy wrijven, of je odet het zelf even.
Het doekje neem je mee naar huis en geef je aan jouw andere hond, zo kan jouw hond zich er meteen voorbereiden op het nieuwe gezinslid.
3.) Introduceer jouw hond en de pup aan elkaar op een neutrale plek
Waarom op neutraal gebied, omdat dit bij de oudere hond het gevoel van bezitterigheid of bescherming wegneemt, waardoor de pup zich ook veiliger voelt. Jouw oudere hond voelt direct aan dat hij hier te maken heeft met een baby, een puppy.
Het beste is om een rustige afgelegen plek te kiezen zonder al te veel verkeer en dergelijke voor de 1e introductie.
Geef beide honden de ruimte om aan elkaar te snuffelen. Door elkaar goed te besnuffelen leren ze elkaar goed kennen. Er mag ook een hek tussen staan om aan elkaar te ruiken, als je het zelf nog te spannend vindt.
Onthoudt wel dat honden het voelen als je gespannen bent, dus probeer te ontspannen en geef jouw oudere hond en de pup een eerlijke kans.
4.) Maak er meteen een positieve ervaring van
Een optie is als je met zijn tweeën bent, de ene gaat met het puppy naar de gekozen plek, de andere haalt de andere hond op. Jouw eerste hond vindt het dan ook al gezellig want hij mag lekker mee met de baas. Zorg voor wat speelattributen zoals bijvoorbeeld tennisballen of een frisbee. Dan kunnen ze meteen even samen spelen en rijdt dan samen als 1 pack, 1 roedel naar je huis toe.

5.) Parallel wandelen
Een andere zeer effectieve manier om pup te introduceren bij jouw andere hond is parallel wandelen
Parallel lopen is letterlijk naast elkaar wandelen met een afstand ertussen. De honden kunnen elkaar niet aanraken, maar ze kunnen elkaar wel ruiken en zien
Parallel wandelen helpt bij de honden om eventueel aanwezige spanning of angst te verminderen. De honden worden afgeleid door de geuren en geluiden om zich heen, maar hebben wel degelijk door dat er een andere hond in de buurt is.
Op de manier kunnen de pup en de oudere hond goed aan elkaar wennen.
Voor parallel wandelen moet je wel met zijn tweeën zijn, indien mogelijk een meter of 10 uit elkaar, dit mag ook achter elkaar zijn, als naast elkaar niet lukt.
Na ongeveer 10 minuten of minder, wissel je van hond en als je achter elkaar liep, mag nu de andere hond voorop.
Lees ook mijn blog: Hondentuigje: Deze 30 zijn Comfortabel en Stijlvol [Korting]
.
6.) Puppy proef je huis ongeveer 2 weken van te voren
Honden zijn vaak gevoelig voor veranderingen, op deze manier kan je hond vast wennen aan alle nieuwe spullen die je in huis haalt, zoals nieuwe speeltjes, een bench, misschien hekjes om dingen af te sluiten enz. Zet de bench wel gesloten neer, anders denk je hond misschien dat is een lekker nieuw plekje voor mij en wil hij deze niet meer afstaan als de pup er is.

Lees ook mijn blog: Beste Hondenboek, mijn Top 20 van 2022 [Best Beoordeeld]
7.) Begin al met het veranderen van de routine
Misschien is jouw hond wel gewend dat als jij wakker wordt hij meteen naar buiten mag. Als de pup er straks is, zal deze eerst naar buiten moeten, want die is nog niet zindelijk en dat wil je zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. Dus laat je hond een week of 2 voor dat de pup komt alvast wennen aan opstaan, half uurtje wachten en dan pas lopen. Zo is jouw hond al gewend aan de veranderde routine als de pup er is.

Nog een paar tips om je hond voor te stellen aan je nieuwe puppy
- Zorg dat je hond altijd een plek heeft waar hij zich terug kan trekken als hij het even gehad heeft met de kleine druktemaker
- Corrigeer je hond niet als hij grom of blaft naar je puppy. Probeer de pup af te leiden als hij je andere hond aan bijten en vervelen is. Jouw nieuwe puppy moet zijn grenzen ook nog goed gaan leren.
- Zorg nog steeds ook voor quality one on one time met je hond, zoals spelen, wandelen en trainen zonder de pup erbij.
- Accepteer geen bezitterigheid over wat dan ook, dus niet over speeltjes, botjes, manden, etensbakken enz. Dit train je door alles af en toe af te pakken en weer terug te geven.
- Forceer niks, sommige honden worden de beste vrienden, andere tolereren elkaar alleen en meer niet. Je kan het vrienden worden wel stimuleren door samen te lopen en proberen om ze samen te lopen. Samen aangelijnd wandelen is een veilige manier voor honden om elkaar te leren kennen. Gebruik dan wel een lange lijn van minimaal 3 meter.
- Houd er rekening mee dat de pup nog niet super goed is in de hondentaal. Tot nu toe heeft hij dit alleen maar geoefend met zijn nest genootjes en die wilde net als hij maar 1 ding en dat is spelen, spelen, spelen. Je oudere hond vindt dit maar niks en gaat hem dit snel leren, schrik dus niet van een grom en snauw van jouw oudere hond naar de pup.
- Is jouw pup heel druk en valt hij jouw ouder hond aan, een soort schijnaanval, met andere woorden, er gebeurd niks. Schrik dan niet, je oudere hond laat de pup weten dat hij rustiger moet doen. Je oudere hond zal jouw pup de “hondenregels” leren op de manier zoals honden dat doen.
8.) Wat je absoluut niet moet doen!
- Niet samen in een bench zetten. Zorg dat je pup en oudere hond een aparte bench hebben, als ze in een bench slapen
- Niet optillen. Laat je puppy naar binnen lopen, niet optillen.
- Niet vechten. Hou in de gaten als het goed gaat dat ze spelen en niet vechten. Als ze lang spelen, dan moet je er goed op letten, vermoeidheid kan overgaan in minder leuk spelen of vechten.
Is je ene hond een mannetje, dus een reu en de andere een vrouwtje, dus een teef, dan gaat het vaker goed samen
Mijn oudere hond vindt de puppy niet leuk!
Soms kan het lijken of de oudere hond de pup niet leuk vindt of niet aardig vindt. Laten we daarom eens kijken wat er precies gebeurt.
Mijn oudere hond is jaloers op de pup
Het introduceren van een pup bij een oudere hond gaat niet altijd over rozen.
Honden hebben niet dezelfde emoties als wij mensen, maar het kan voorkomen dat de oudere hond toch jaloers gedrag vertoont, dit kan zich uiten in:
- Beschermend gedrag over het speelgoed
- Grommen als jij je oudere hond aait en de pup komt er aan
- Speelgoed afpakken van de pup
- Meer beschermend zijn over alles, speelgoed, eten, zijn baasje(s)
De beste oplossing hiervoor is meer quality time doorbrengen met beide honden, en wandel ook regelmatig alleen met jouw oudere hond.
Beloon je oudere hond ook regelmatig als hij de nieuwe pup wel netjes benaderd. Positieve bekrachtiging werkt altijd erg goed en veel sneller dan boos worden
De pup bijt de oudere hond
Bijten en kauwen is, tot op zekere hoogte, normaal hondengedrag. De puppy wil waarschijnlijk de andre hond verleiden tot spelen.
De reactie van de oudere hond laat zien of hij wel of geen zin heeft in een spelletje en jouw pup zal daar op reageren. Zo heeft hij ook de bijtrem in het nest geleerd van zijn moeder en de andere pups.
Wordt de oudere hond te agressief en ben je bang dat hij de pup kwaad zal doen, grijp dan in. Je kunt al goed ingrijpen door hard in je handen te klappen. Roep één van de honden naar je toe en geef deze even een time out, dus even naar de bench of een andere kamer, niet boos of kwaad, gewoon rustig even een time out instellen.
De pup blijft de oudere hond lastig vallen
Puppy’s kunnen soms tot vervelends aan toe door gaan en dit kan het engelen geduld van jouw oudere hond erg op de proef stellen.
Laat het niet zover komen en help jouw oudere hond door de pup een ander alternatief aan te bieden zoals een lekkere kauwstaaf of een puppy Kong zodat hij zich daar even op uit kan leven.
Geef ook meteen je oudere hond even de ruimte om even lekker te ontspannen na al die drukte.
Jouw puppy kan dan of ook even lekker gaan slapen of even met zijn eigen speelgoed gaan spelen.
Puppy Speelgoed
Voor super leuk speelgoed voor jouw puppy, lees dan ook:
– Puppy Speelgoed. 28x de beste voor Tandjes krijgen [Korting⭐]
– Beeztees hondenkussen ⭐ Bekijk de Top 15 van 2023 [Korting]
Mijn oudere hond valt de pup aan
Dat willen we niet hebben, als dit het geval is dan moet je even goed opletten als ze samen zijn. Let goed op de lichaamstaal van beiden honden. Lees anders ook: Kalmerende Signalen, leer de taal van jouw hond!
Als je ziet dat jouw oudere hond tekenen van spanning of opwinding vertoont, zoals grommen, grijp dan in. Ingrijpen kan door bijvoorbeeld hard “HEE” te roepen, dat vindt ik altijd het beste werken. Je kunt ook een vrolijke manier gebruiken om ze af te leiden.
Stuur beiden honden even naar hun eigen plaats of ruimte om te ontspannen.
Houdt er rekening mee dat een oudere hond vaak echt wel “alone time” nodig heeft om even te ontsnappen van alle capriolen van een jonge enthousiaste puppy. Geef hem die ruimte waar hij even mag relaxen zonder dat er een pup aan zijn oren hangt 🙂
Labrador retriever ontmoet de nieuwe pup
Super leuke video van een Labrador Retriever die helemaal door het dolle heen is als de eigenaar de nieuwe pup, een Cocker Spaniël, mee naar huis brengt.
Heb je nog meer tips, laat ze me weten in de commentaren hier onder.
Heel veel plezier met je nieuwe puppy!

Gerelateerde berichten
Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator