fbpx

Hond Jarig? Verras je hond met een hondentaart.

Pup Introduceren bij Andere Hond, Hoe doe je dat?

introductie puppy aan oudere hond
pup introduceren bij volwassen hond

Hoe ga je nieuwe puppy voorstellen aan je andere hond?

1.) Jij kent jouw Hond

Hoe ga je de nieuwe pup introduceren aan je andere hond?
Jij kent jouw eigen hond als geen ander, dus jij weet ook hoe jouw hond zal gaan reageren op een puppy. Toen wij Nikita nog hadden wilden wij er ook een andere hond bij nemen, maar Nikita was een echte “einzelganger”, dat vertelde ze ons bij het asiel ook. Nikita werd er absoluut niet gelukkig van als wij een tweede hond in huis zouden nemen, daarom hebben wij dit ook nooit gedaan. Daarom zeg ik, jij kent jouw hond het best, laat je door niks en niemand iets wijsmaken. Mensen zeggen vaak met zijn tweeën is het gezelliger en vaak is dat ook zo! Maar is jouw hond een einzelganger, dan wordt jouw hond er niet gelukkiger van. Nikita was gelukkig met ons, zonder ons was ze alleen, geen andere hond of ander dier kon dat veranderen voor haar. Als jij denk dat jouw hond er klaar voor is, maak het dan leuk voor beide honden. Maak de introductie gezellig.

2.) Introduceer jouw hond en de pup aan elkaar op een neutrale plek

Waarom op neutraal gebied, omdat dit bij de oudere hond het gevoel van bezitterigheid of bescherming wegneemt, waardoor de pup zich ook veiliger voelt. Jouw oudere hond voelt direct aan dat hij hier te maken heeft met een baby, een puppy. Het beste is om een rustige afgelegen plek te kiezen zonder al te veel verkeer en dergelijke voor de 1e introductie.

3.) Maak er meteen een positieve ervaring van

Een optie is als je met zijn tweeën bent, de ene gaat met het puppy naar de gekozen plek, de andere haalt de andere hond op. Jouw eerste hond vindt het dan ook al gezellig want hij mag lekker mee met de baas. Zorg voor wat speelattributen zoals bijvoorbeeld tennisballen of een frisbee. Dan kunnen ze meteen even samen spelen en rijdt dan samen als 1 pack, 1 roedel naar je huis toe.

4.) Puppy proef je huis ongeveer 2 weken van te voren

Honden zijn vaak gevoelig voor veranderingen, op deze manier kan je hond vast wennen aan alle nieuwe spullen die je in huis haalt, zoals nieuwe speeltjes, een bench, misschien hekjes om dingen af te sluiten enz. Zet de bench wel gesloten neer, anders denk je hond misschien dat is een lekker nieuw plekje voor mij en wil hij deze niet meer afstaan als de pup er is.

Een Goed boek met een duidelijke uitleg over het gedrag van een pup. Je krijgt veel tips en adviezen die je direct toe kunt passen.

 

5.) Begin al met het veranderen van de routine

Misschien is jouw hond wel gewend dat als jij wakker wordt hij meteen naar buiten mag. Als de pup er straks is, zal deze eerst naar buiten moeten, want die is nog niet zindelijk en dat wil je zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. Dus laat je hond een week of 2 voor dat de pup komt alvast wennen aan opstaan, half uurtje wachten en dan pas lopen. Zo is jouw hond al gewend aan de veranderde routine als de pup er is.

pup introduceren bij andere hond

Nog een paar tips om je hond voor te stellen aan je nieuwe puppy

  • Zorg dat je hond altijd een plek heeft waar hij zich terug kan trekken als hij het even gehad heeft met de kleine druktemaker
  • Corrigeer je hond niet als hij grom of blaft naar je puppy. Probeer de pup af te leiden als hij je andere hond aan bijten en vervelen is. Jouw nieuwe puppy moet zijn grenzen ook nog goed gaan leren.
  • Zorg nog steeds ook voor quality one on one time met je hond, zoals spelen, wandelen en trainen zonder de pup erbij.
  • Accepteer geen bezitterigheid over wat dan ook, dus niet over speeltjes, botjes, manden, etensbakken enz. Dit train je door alles af en toe af te pakken en weer terug te geven.
  • Forceer niks, sommige honden worden de beste vrienden, andere tolereren elkaar alleen en meer niet. Je kan het vrienden worden wel stimuleren door samen te lopen en proberen om ze samen te lopen. Samen aangelijnd wandelen is een veilige manier voor honden om elkaar te leren kennen. Gebruik dan wel een lange lijn van minimaal 3 meter.
  • Houd er rekening mee dat de pup nog niet super goed is in de hondentaal. Tot nu toe heeft hij dit alleen maar geoefend met zijn nest genootjes en die wilde net als hij maar 1 ding en dat is spelen, spelen, spelen. Je oudere hond vindt dit maar niks en gaat hem dit snel leren, schrik dus niet van een grom en snauw van jouw oudere hond naar de pup.
  • Is jouw pup heel druk en valt jouw ouder hond aan, een soort schijnaanval, met andere woorden, er gebeurd niks. Schrik dan niet, je oudere hond laat de pup weten dat hij rustiger moet doen. Je oudere hond zal jouw pup de “hondenregels” leren op de manier zoals honden dat doen.

6.) Wat je absoluut niet moet doen!

  • Niet samen in een bench zetten. Zorg dat je pup en oudere hond een aparte bench hebben, als ze in een bench slapen
  • Niet optillen. Laat je puppy naar binnen lopen, niet optillen.
  • Niet vechten. Hou in de gaten als het goed gaat dat ze spelen en niet vechten. Als ze lang spelen, dan moet je er goed op letten, vermoeidheid kan overgaan in minder leuk spelen of vechten.

Is je ene hond een mannetje, dus een reu en de andere een vrouwtje, dus een teef, dan gaat het vaker goed samen

Heb je nog meer tips, laat ze me weten in de commentaren hier onder.

Heel veel plezier met je nieuwe puppy!

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Shop producten voor honden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.