Hondenras de Airedale Terriër, karakter en beschrijving

profielfoto Airedale terriër

De Airedale Terriër, de grootste van de Terriërs ook wel the King of the Terriërs genoemd.

Groep: FCI 3  Terriërs
Land van herkomst: Verenigd koninkrijk – Engeland
Levensverwachting: 10 – 12 jaar

Geschiedenis van de Airedale Terriër

Een grappig detail is dat de Airedale Terriër wordt ook wel the King of Terriërs genoemd, is niet ontwikkeld door Royals maar door arbeiders.

Het ras is ontstaan in het plaatsje Yorkshire in Engeland, waar de rivier de Aire doorstroomt.

Men zocht hier een jager die de otters, marters en andere dieren die de oever vernietigden kon pakken.

Men begon te kruizen met de honden uit de gemeenschap, de Otterhound en de nu uitgestorven  rassen als de Engelse Black and Tan Terriër.

Hieruit is de onverschrokken sterkte Airedale Terriër ontstaan.

Tijdens de eerste wereldoorlog deden ze ook dienst voor de Britse strijdkrachten als boodschappers, waakhonden en schildwachten.

Door hun veelzijdige inzet werden deze honden ook wel “Waterside Terriër” of “Working Terriër” genoemd. In 1880 kregen ze hun definitieve naam: Airedale Terriër.

Uiterlijk

Airedale terrier
 • Hoogte: Reu 58 – 61 cm
 • Hoogte: Teef 56 – 59 cm
 • Gewicht: Reu 23 – 29 kilo
 • Gewicht: Teef 18 – 20 kilo
 • Vacht: Hard, dicht en draadachtig. Boven vacht is hard draadachtig en stug. Onder vacht is korter en zachter. De gehele vacht moet glad en gesloten zijn en het hele lichaam en de benen bedekken.
 • Vachtkleuren: black and tan. Het zadelpatroon, een zwart zadel en met lichtbruine benen, snuit en buik

Karakter van de Airedale Terriër

De Airedale Terriër is een energieke en intelligente hond met een uniek karakter. Hier zijn enkele eigenschappen die vaak geassocieerd worden met het karakter van de Airedale Terriër:

 • Intelligent en leergierig: Airedale Terriërs staan bekend om hun intelligentie en snelle leervermogen. Ze zijn in staat om nieuwe commando’s en taken snel op te pikken. Deze intelligentie kan echter soms gepaard gaan met een eigenzinnig karakter, dus een consistente en geduldige trainingsaanpak is belangrijk.
 • Energiek en actief: Airedale Terriërs hebben veel energie en zijn van nature actief. Ze houden van fysieke activiteiten en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Lange wandelingen, spelen in de tuin en mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling en destructief gedrag te voorkomen.
 • Beschermend en waakzaam: Airedale Terriërs hebben een sterk beschermend instinct en kunnen waakzaam zijn. Ze hebben de neiging om hun gezin en eigendommen te beschermen en kunnen alert reageren op ongewone geluiden of gebeurtenissen. Ze maken uitstekende waakhonden en kunnen potentiële gevaren opmerken.
 • Zelfverzekerd en moedig: Airedale Terriërs hebben vaak een zelfverzekerd en moedig karakter. Ze zijn niet snel onder de indruk en tonen vastberadenheid in verschillende situaties. Dit maakt hen tot standvastige metgezellen en ze kunnen goed omgaan met uitdagingen.
 • Sociaal en aanhankelijk: Airedale Terriërs zijn vaak sociaal en genieten van het gezelschap van hun gezin. Ze hebben meestal een vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze kunnen goed overweg met kinderen en kunnen zich ook goed aanpassen aan andere huisdieren als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden.
 • Speels en humoristisch: Airedale Terriërs hebben vaak een speelse en humoristische kant. Ze zijn inventief en vinden plezier in het spelen met speelgoed en het bedenken van grappige capriolen. Ze hebben een levendige persoonlijkheid die zorgt voor veel plezier en entertainment.

Het is belangrijk op te merken dat individuele Airedale Terriërs variaties kunnen hebben in temperament en persoonlijkheid. Vroege socialisatie, gehoorzaamheidstraining en liefdevolle verzorging zijn essentieel om het karakter en gedrag van een Airedale Terriër te vormen. Met de juiste opvoeding en aandacht kunnen Airedale Terriërs trouwe en levendige metgezellen zijn.

Zijn karakter puntsgewijs:

 • Moedig en beschermend
 • Ze zijn, mits ze goed gesocialiseerd zijn, goed met kinderen, maar voor kleine kinderen kunnen ze net iets te ruw zijn in hun spel.
 • Vrolijk
 • Gezellig
 • Aanhankelijk
 • Altijd in voor een spelletje
 • heeft veel energie, levendig
 • Intelligent
 • Loyaal
 • eigenwijs en onafhankelijk
 • Goede waakhond
 • het is een luidruchtige hond
 • Het zijn goede gravers en kauwers
 • Zelfverzekerd
 • Dit ras verveelt zich snel, dus zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale uitdaging, denk aan honden puzzels of hondenspeelgoed van Kong.
 • Ze zijn heel graag bij het gezin

Opvoeding

De opvoeding van een Airedale Terriër vereist een consequente, geduldige en positieve aanpak. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de opvoeding van een Airedale Terriër:

 • Socialisatie: Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je Airedale Terriër. Het is belangrijk om hem bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. Introduceer hem geleidelijk aan nieuwe ervaringen en zorg ervoor dat hij positieve associaties ontwikkelt. Dit helpt bij het vormen van een goed aangepaste en goed gesocialiseerde volwassen hond.
 • Gehoorzaamheidstraining: Airedale Terriërs zijn intelligente honden, maar ze kunnen ook koppig en onafhankelijk zijn. Een consistente en positieve trainingsaanpak is essentieel. Gebruik beloningen, lof en positieve versterking om gewenst gedrag te belonen en te versterken. Wees geduldig en consequent in je training en geef duidelijke en consistente commando’s.
 • Leiderschap en consistentie: Airedale Terriërs hebben behoefte aan een stabiele en geduldige leiderschapsstructuur. Wees een kalme, zelfverzekerde en consistente leider voor je hond. Bied duidelijke regels, grenzen en routines. Het is belangrijk dat alle gezinsleden op dezelfde manier met de hond omgaan en dezelfde verwachtingen hanteren.
 • Mentale en fysieke stimulatie: Airedale Terriërs zijn actieve en energieke honden die zowel fysieke als mentale stimulatie nodig hebben. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging door dagelijkse wandelingen, spelen in de tuin en andere actieve bezigheden. Daarnaast is het belangrijk om hen mentaal uit te dagen door middel van interactieve speeltjes, puzzels en trainingsoefeningen.
 • Positieve socialisatie met andere dieren: Airedale Terriërs kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn. Begeleid de interacties zorgvuldig en zorg voor positieve ervaringen. Leer je Airedale Terriër om zich respectvol en sociaal te gedragen ten opzichte van andere dieren.
 • Geduld en consistentie bij zindelijkheidstraining: Airedale Terriërs kunnen soms wat langer de tijd nemen om zindelijkheid te bereiken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistente zindelijkheidstraining toe te passen. Gebruik positieve bekrachtiging en beloningen om gewenst gedrag te bevorderen. Wees consequent in het nemen van je hond naar de juiste plek om te plassen en geef hem regelmatige kansen om buiten zijn behoefte te doen.

Het is aan te raden om te werken met een ervaren hondentrainer of gedragsspecialist bij de opvoeding van een Airedale Terriër, vooral als je geen ervaring hebt met dit ras. Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een positieve en gehoorzame relatie met je hond en kunnen eventuele gedragsproblemen vroegtijdig aanpakken. Met de juiste opvoeding en aandacht kan een Airedale Terriër een loyale, gehoorzame en goed aangepaste metgezel zijn.

Vervolgtrainingen en andere cursussen om met jouw Airedale Terriër te doen.

Naast dagelijkse wandelingen heeft dit actieve hondenras ook andere uitdagingen nodig om hem gelukkig en gezond te houden. Aangezien het een hond is met veel energie en zeker als pup nogal onstuimig is het aan te raden om de onderstaande vervolgtrainingen en cursussen te gaan doen:

Investeer in intelligentie speelgoed zoals honden puzzels, een wobbler, Kong speelgoed om jouw hond metaal happy te houden.

Airedale Terriërs zijn fanatieke kauwers dus zorg ook voor goede kauwbotten om hem lekker bezig te houden.

Verzorging van de Airedale Terriër

Airedale terrier geslaagd

De vacht:

De vacht van deze hond moet wekelijks geborsteld worden een goede hondenborstel of een goede medium grove kam.

In de rui periode en alleen in de rui periode mag een herdersharkje gebruikt worden, deze haalt de loszittende ondervacht er mee uit. Je kun je hond ook 3 of 4 keer per jaar bij een hondentrimmer brengen hier wordt jouw hond dan netjes geplukt.

Plukken houdt in dat het oude dode haar verwijdert wordt, door met de handen te plukken of door een trimmesje te gebruiken.

Het scheren van de hond wordt afgeraden want dit kan op termijn allerlei huidkwalen en huidirritaties veroorzaken.

De Ogen:

Mocht er een beetje prut bij de ogen zitten dan kun je dit met een watje en lauw water schoonmaken. Wel altijd uit de ooghoek wrijven. Houd dit goed bij, dit voorkomt harde stukken in de ooghoeken en ooginfecties.

De nagels:

Voor elke hond is het belangrijk dat de nagels niet te lang zijn. De nagels kun je zelf knippen of je laat het bij de dierenarts of de honden trimsalon doen.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

 • Heupdysplasie – afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Een aandoening die pijn en bewegingsstoornissen geeft. Chirugische ingreep is mogelijk of therapie om de pijn te verlichten
 • Hypothyreoïdie – een traag werkende schildklier. Symptomen kunnen zijn: lethargie, sloom, lusteloos, slechte doffe of droge vacht, huidinfecties, haaruitval enz.
 • Maag dilatatie volvulus (maagkanteling) – na het eten moet de hond eerst een uur ofzo rusten, dit voorkomt een maagkanteling. Bij een maagkanteling, draait de maag om de as en raakt afgesloten. De maag vult zich met lucht en kantelt. Dit is levensbedreigend. Symptomen zijn: kokhalzen, kwijlen, hartritmestoornis, buikpijn, sloomheid of heel rusteloos. Je hond voelt zich acuut heel erg beroerd.
 • Allergieën – Airedale Terriërs zijn vatbaar voor allergieën dit kan gaan om zowel voedsel allergieën als contact allergieën
 • Cataract en andere oogaandoeningen – cataract = staar
 • Ellenboogdysplasie (ED) – afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht, denk aan een loszittend stukje bot in het gewricht
 • Progressieve Retina atrofie (PRA) – staafjes/kegeltjes van het netvlies sterven af of zijn verkeerd afgelegd, dit kan nachtblindheid veroorzaken
 • Kanker

5 leuke weetjes over de Airedale Terriër

 1. Ze zijn de grootste van de terriërs, vandaar ook de bijnaam “King of the Terriërs”
 2. Het was het eerste hondenras dat als politiehond werd gebruikt in Groot Brittannië en Duitsland
 3. De Airedale Terriër verliest bijna geen haar en is daarom ook een hypoallergeen hondenras
 4. De bijnaam van de helaas over leden acteur John Wayne, was Duke. Duke was de naam van zijn eigen Airedale Terriër.
 5. Een Airedale Terriër teefje baart gemiddeld 8 puppy’s.

Een Airedale Terriër puppy kopen?

Wil jij na alles gelezen te hebben over dit leuke, actieve en slimme hondenras zelf een Airedale Terriër puppy kopen, bezoek dan de rasvereniging.

Airedale Terriër Club Nederland op deze website vindt je een lijst met gerenommeerde Fokkers

en ze hebben pagina’s waar je informatie kunt vinden over:

Als afsluiter nog een leuk filmpje met schattige Airedale terriër puppies

Heel veel plezier met jouw Airedale Terriër Puppy!

Groetjes van Simone & Nikita

Shop producten voor honden

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.