Basset Hound: Wat maakt ze uniek? (5 Interessante Feitjes)

basset hound

De Basset Hound is oorspronkelijk gefokt als jachthond. Met hun sterke reukvermogen en korte poten waren ze ideaal voor het opsporen van wild. Later werd de Basset Hound populair als gezinshond vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke karakter.

In dit artikel vertellen we je alles over dit leuke hondenras, de Basset hound

Groep: FCI 6  Lopende en zweethonden
Land van herkomst: Frankrijk – Groot Brittanie
Levensverwachting: 10-12 jaar

Geschiedenis van de Basset hound

De geschiedenis van de basset hound begint in Frankrijk. Dit ras is ontstaan voor de jacht op klein wild. Door het fokken uit andere houndrassen, werd de basset hound ontwikkeld. Het ras werd al snel populair bij de Franse adel vanwege zijn uitstekende jachtvaardigheden.

In de 19e eeuw bracht een Engelse edelman enkele basset hounds naar Engeland. Daar werden ze verder ontwikkeld en gefokt om te voldoen aan de Engelse standaarden.

In 1885 werd de basset hound erkend als ras door de American Kennel Club. Vandaag de dag is de basset hound nog steeds een populair ras vanwege zijn vriendelijke karakter en unieke uiterlijk.

Uiterlijk van de Basset hound

In deze tekst wordt beschreven hoe de Basset Hound eruitziet en welke eigenschappen deze hondensoort heeft. Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste punten uit de tekst:

 • De Basset Hound is een laagbenige jachthond met een robuuste bouw en korte poten.
 • De huid van de Basset Hound is los en rimpelig, vooral rond het gezicht en de nek, waardoor er afhangende onderste oogleden en lange oren ontstaan.
 • De oren van de Basset Hound kunnen tot wel 30 centimeter lang zijn en hebben een kenmerkende vorm die lijkt op een traan.
 • De kortharige vacht van de Basset Hound is meestal driekleurig (zwart-wit-bruin) of rood-wit van kleur.
 • Het gewicht van vrouwelijke Basset Hounds varieert tussen de 20 en 29 kilogram, terwijl mannelijke Basset Hounds tussen de 25 en 34 kilogram wegen.
 • De hoogte van de Basset Hound varieert tussen de 28 en 36 centimeter voor vrouwtjes en tussen de 30 en 38 centimeter voor mannetjes.
 • Er zijn verschillende kleuren waarin de Basset Hound voorkomt, zoals lemon & white, bruin-wit, zwartbruin, driekleurig, zwart-wit en rood-wit.
 • Het temperament van de Basset Hound is vriendelijk, toegewijd, aanhankelijk en zachtaardig, maar soms ook eigenwijs.
 • Basset Hounds hebben een goed reukvermogen en worden vaak ingezet voor de jacht op klein wild.
 • De kosten van een Basset Hound pup kunnen variëren, afhankelijk van de fokker en de locatie. Het is belangrijk om te investeren in een gezonde en goed opgevoede pup, waarbij de gezondheid van de ouders en de stamboom van de pup van belang zijn.

Training en opvoeding

zittende basset hound

Basset Hounds zijn prachtige honden met een eigenzinnig karakter. Geduldige en consistente training is belangrijk voor deze honden. Ze kunnen koppig zijn en hebben een sterke neus, dus de training moet interessant en uitdagend zijn.

Socialisatie van jongs af aan is cruciaal om agressie of verlegenheid te voorkomen. Het is belangrijk om Basset Hounds te laten wennen aan verschillende situaties en mensen. Dit kan bijvoorbeeld door ze mee te nemen naar drukke plaatsen of door ze te laten spelen met andere honden.

Basset Hounds hebben de neiging om te blaffen en kunnen luidruchtig zijn. Daarom is het trainen van commando’s zoals ‘stil’ nuttig. Beloningen zoals traktaties en lof werken goed bij het trainen van deze honden. Het is belangrijk om te onthouden dat Basset Honden gevoelig zijn voor overgewicht, dus traktaties moeten met mate worden gegeven.

Oefeningen zoals wandelen en speeltijd kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van de training van de Basset Hond. Wandelen is niet alleen goed voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun mentale gezondheid. Basset Hounds zijn van nature jagers, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging te geven om hun energie kwijt te kunnen.

Kortom, geduldige en consistente training is essentieel voor het opvoeden van een Basset Hound. Door socialisatie en het aanleren van commando’s en beloningen, kunnen deze honden goed getraind worden. Het is belangrijk om voldoende beweging te geven en hun energie kwijt te kunnen. Met de juiste training kunnen Basset Hounds geweldige huisdieren zijn.

Karakteristieken van de Basset

Basset Hounds staan vooral bekend om hun droevige ogen en lange oren, maar hun sociale eigenschappen zijn minstens zo opvallend. Deze honden zijn namelijk zeer sociaal, kalm en speels. Ze houden van gezelschap en zijn liefdevol richting mensen, vooral kinderen. Ook kunnen ze goed overweg met andere honden en huisdieren. Hun vriendelijke karakter maakt dat ze makkelijk contact leggen met onbekenden, al kunnen ze wel hard gaan blaffen als ze gevaar ruiken.

Het is belangrijk om te weten dat basset honden behoefte hebben aan gezelschap. Als ze regelmatig alleen zijn, kan het daarom beter zijn om nog een andere hond in huis te halen. Op die manier hebben ze altijd iemand om mee te spelen en te knuffelen. Het is ook goed om te weten dat deze honden niet graag alleen gelaten worden en soms last kunnen hebben van verlatingsangst.

Loyaliteit
Een Basset staat bekend om zijn loyaliteit. Deze hond zal altijd trouw blijven aan zijn baasje en zorgt voor een goede bescherming van het huis.

Sociaal
De Basset is een sociale hond. Hij vindt het heerlijk om samen te zijn met andere mensen en dieren en zal dan ook snel vriendjes maken.

Opvoeding
Door zijn eigenwijsheid kan de opvoeding van een Basset soms lastig zijn, maar met de juiste training kan deze hond goed worden opgevoed.

Geschikt voor gezinnen
Gelukkig is de Basset Hound van nature rustig en geduldig, waardoor hij goed in een gezinssituatie past.

Actief en speels
Ondanks zijn kalme karakter is de Basset ook speels en actief. Hij houdt ervan om te rennen en te spelen, wat hem een ideale hond maakt voor een actieve levensstijl.

Jachthond
Tot slot is de Basset Hond een echte jachthond. Met zijn goede reukvermogen en doorzettingsvermogen kan hij goed worden ingezet bij de jacht.

Verzorging

Verzorging van een Basset Hound

Vachtverzorging
Het borstelen van de vacht is essentieel om de vacht gezond en glanzend te houden. Het is aan te raden om de vacht minstens twee keer per week te borstelen om klitten en vuil te verwijderen.

Oorverzorging
Het reinigen van de oren is ook belangrijk, omdat Basset honden gevoelig zijn voor oorinfecties. Het is daarom belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken en te controleren op tekenen van infecties.

Nagelverzorging
Het regelmatig knippen van de nagels is ook belangrijk om te voorkomen dat ze te lang worden en problemen veroorzaken bij het lopen.

Tandverzorging
Tanden poetsen is ook belangrijk om tandheelkundige problemen te voorkomen. Het is aan te raden om de tanden van jouw Basset minstens twee keer per week te poetsen.

Beweging en activiteit
Voldoende beweging en activiteit zijn ook belangrijk voor de gezondheid van jouw Basset. Het is aan te raden om uw hond dagelijks minstens een uur te laten wandelen.

Voeding
Tot slot is het belangrijk om jouw Basset Hond gezonde voeding te geven om ervoor te zorgen dat hij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Verschillende kleuren en variëteiten van de Basset Hound

portret van de basset hound

Kleuren en variëteiten van de Basset Hound:

 • Tricolor: combinatie van zwart, wit en bruin
 • Lemon & White: lichtbruine kleur met witte accenten
 • Red & White: rode kleur met witte accenten
 • Mahogany & White: diepbruine kleur met witte accenten
 • Black & White: zwarte accenten met witte accenten
 • Tan & White: lichte bruine kleur met witte accenten

Of je nu op zoek bent naar een opvallende kleur of een meer neutrale optie, er is altijd wel een Basset die bij jou past.

5 tips voor het trainen van een Basset Hound

Basset Hounds zijn prachtige honden met een eigenzinnig karakter.

 1. Geduldige en consistente training is belangrijk voor deze honden. Ze kunnen koppig zijn en hebben een sterke neus, dus de training moet interessant en uitdagend zijn.
 2. Socialisatie van jongs af aan is cruciaal om agressie of verlegenheid te voorkomen. Het is belangrijk om Basset Hounds te laten wennen aan verschillende situaties en mensen. Dit kan bijvoorbeeld door ze mee te nemen naar drukke plaatsen of door ze te laten spelen met andere honden.
 3. Basset honden hebben de neiging om te blaffen en kunnen luidruchtig zijn. Daarom is het trainen van commando’s zoals ‘stil’ nuttig. Beloningen zoals traktaties en lof werken goed bij het trainen van deze honden.
 4. Het is belangrijk om te onthouden dat Basset Hounds gevoelig zijn voor overgewicht, dus traktaties moeten met mate worden gegeven.
 5. Oefeningen zoals wandelen en speeltijd kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van de training van de Basset. Wandelen is niet alleen goed voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun mentale gezondheid. Bassets zijn van nature jagers, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging te geven om hun energie kwijt te kunnen.

Kortom, geduldige en consistente training is essentieel voor het opvoeden van een Basset. Door socialisatie en het aanleren van commando’s en beloningen, kunnen deze honden goed getraind worden. Het is belangrijk om voldoende beweging te geven en hun energie kwijt te kunnen. Met de juiste training kunnen Basset Hounds geweldige huisdieren zijn.

Levensverwachting van de Basset Hond

De levensverwachting van een Basset Hond ligt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar. Dit kan echter variëren afhankelijk van de gezondheid en levensstijl van de hond.

Om de levensduur van uw Basset te verlengen, is het belangrijk om hem goed te verzorgen en regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles en vaccinaties.

Basset Hounds zijn over het algemeen vrij gezonde honden, maar ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals obesitas, oorontstekingen en heup- of elleboogdysplasie.

Het is ook belangrijk om hun lange oren regelmatig schoon te maken en te controleren op infecties. Het geven van een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging zal helpen om jouw Basset gezond en gelukkig te houden. Door goed voor uw Basset Hond te zorgen, kunt je ervoor zorgen dat hij een lang en gezond leven leidt.

Veel voorkomende Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen bij de Basset

Gewrichtsproblemen
Basset hounds hebben vanwege hun lange en zware lichaamsbouw vaak last van gewrichtsproblemen. Overgewicht kan deze problemen verergeren, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw basset hound op een gezond gewicht blijft.

Oogproblemen
Basset hounds kunnen last hebben van oogproblemen, zoals entropion en cataracten.

Huidproblemen
Allergieën of parasieten zoals vlooien en teken kunnen huidproblemen veroorzaken bij basset hounds.

Oorinfecties
Door de hangende oren die de gehoorgang bedekken en vocht vasthouden, komen oorinfecties vaak voor bij basset hounds.

Maag- en darmproblemen
Bassets kunnen ook last hebben van maag- en darmproblemen, zoals gastro-enteritis en obstipatie.

Belang van dierenartsbezoek
Het is belangrijk om regelmatig een dierenarts te bezoeken en eventuele gezondheidsproblemen snel aan te pakken, zodat uw basset hound een lang en gezond leven kan leiden.

profielfoto basset hound

Activiteiten en beweging

Basset hounds hebben dagelijks een uur beweging nodig om gezond te blijven. Ze staan bekend om hun luiheid en hebben niet veel behoefte aan intensieve activiteiten. Korte wandelingen zijn voldoende om hen te laten bewegen en hun energie kwijt te raken.

Tijdens groeispurten moet de beweging echter wel worden geminimaliseerd om gewrichtsproblemen te voorkomen. Dit betekent dat er tijdens deze periodes niet te veel geforceerd moet worden.

Ook is het belangrijk om te weten dat Basset Hounds vanwege hun lichaamslengte niet de trap op en af mogen totdat ze 18 maanden oud zijn. Dit helpt om problemen met hun rug en gewrichten te voorkomen.

Echter, vanwege hun aanleg tot overgewicht is het wel belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Zwemmen kan een fijne activiteit zijn voor basset hounds, omdat het hun gewrichten ontlast en het een goede cardiovasculaire oefening is.

Naast fysieke activiteit hebben basset hounds ook voldoende mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen. Spelletjes, puzzels en trainingsessies kunnen hierbij helpen. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen activiteiten en rust voor basset hounds, om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

Welke sporten zijn geschikt voor een basset hound?

Basset hounds zijn een ras dat bekend staat om hun korte benen en lange oren. Ze zijn niet de meest atletische honden, maar dat betekent niet dat ze geen sporten kunnen beoefenen. Er zijn verschillende activiteiten die geschikt zijn voor basset hounds.

 • Wandelen is een van de beste manieren om een basset in beweging te krijgen. Het is een lage impact-activiteit die hen helpt om gezond te blijven en hun spieren te versterken. Basset honden zijn dol op snuffelen en verkennen, dus neem ze mee op een wandeling in de natuur waar ze hun neus kunnen gebruiken.
 • Speuren is een andere activiteit die goed past bij basset honden. Hun sterke reukvermogen maakt hen uitstekende speurhonden. U kunt een speurtocht opzetten met behulp van voedselbeloningen om uw basset hound te trainen en hun geest te stimuleren.
 • Zoekspelletjes zijn ook geweldig voor basset honden. Verstop hun favoriete speeltje of traktatie en laat hen het vinden. Dit houdt hen bezig en geeft hen een mentale uitdaging.
 • Agility is een sport waarbij honden een hindernisbaan moeten afleggen. Hoewel basset hounds niet bekend staan om hun snelheid en wendbaarheid, kunnen ze wel genieten van een niet-competitieve versie van deze sport. Het kan helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten en hun coördinatie te verbeteren.
 • Gehoorzaamheidstraining is ook een goede manier om basset hounds actief en betrokken te houden. Het helpt hen om hun gehoorzaamheid te verbeteren en nieuwe commando’s te leren.
 • Flyball is een teamsport waarbij honden een parcours afleggen en een bal moeten halen. Hoewel basset hounds misschien niet snel genoeg zijn voor een competitieve versie van deze sport, kunnen ze wel plezier hebben met een niet-competitieve variant.
 • Clean boot hunting is een traditionele jachttechniek waarbij honden worden getraind om op konijnen en hazen te jagen. Hoewel deze activiteit niet geschikt is voor alle basset hounds, kan het een goede manier zijn om hun natuurlijke instincten te stimuleren en hen in beweging te krijgen.

Kortom, er zijn verschillende sporten en activiteiten die geschikt zijn voor basset hounds. Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat u moet kijken naar hun individuele behoeften en capaciteiten voordat u begint met een nieuwe activiteit.

5 interessante feitjes over de basset hound

 1. De basset hound is een hondenras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt en gefokt werd voor de jacht op klein wild zoals konijnen en hazen. Door hun uitstekende reukvermogen kunnen ze geuren volgen die al dagen oud zijn. Dit maakt ze tot goede jachthonden.
 2. Een kenmerkend aspect van de basset hound is hun lage, zware stem. Dit wordt ook wel het ‘bassetblaf’ genoemd. Het is een unieke eigenschap die dit ras onderscheidt van andere hondenrassen.
 3. Hoewel basset hounds van nature lui lijken te zijn, hebben ze eigenlijk veel beweging nodig om gezond te blijven. Een dagelijkse wandeling of activiteit is daarom essentieel voor hun welzijn.
 4. Wat de basset hond zo herkenbaar maakt, zijn hun lange oren en rimpelige gezichten. Het is één van de meest opvallende hondenrassen en wordt vaak gebruikt in films en televisieseries. Enkele bekende Basset Honden zijn de geliefde cartoonfiguur Droopy en de hond uit de film “The Fox and the Hound”. Hun schattige uiterlijk en charmante karakter hebben ervoor gezorgd dat dit ras wereldwijd populair is geworden als huisdier en jachthond.
 5. In 2018 was er een basset hound genaamd ‘Lulu’ die geschiedenis schreef. Ze was namelijk de eerste hond ooit die de marathon van Maryland voltooide. Dit laat zien dat deze honden, ondanks hun luie imago, toch tot grootse prestaties in staat zijn.

Video van een Blaffende Basset hond

Op zoek naar een Basset Hound pup? Zo vind je de juiste fokker!

Als je op zoek bent naar een Basset Hound pup, is het belangrijk om een goede fokker te vinden. Gelukkig zijn er verschillende websites waar je informatie kunt vinden over Basset Hound fokkers.

Op de website www.basset-hound.nl/fokkers.html vind je bijvoorbeeld een lijst met fokkers die lid zijn van de Nederlandse Basset Hound Club. Hier kun je per fokker zien of er op dit moment pups beschikbaar zijn en welke ouderdieren er gebruikt worden.

Een andere optie is de website www.nbhc.nl/fokkers/, hier vind je ook een lijst met fokkers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Basset Hound Club.

Het is belangrijk om te weten dat je bij een goede fokker vaak wat meer betaalt voor een pup, maar dat je dan wel zeker weet dat de pup gezond is en goed gesocialiseerd wordt. Het is daarom verstandig om je goed te verdiepen in de fokker voordat je een pup koopt.

Leuke Basset hound artikelen

Onderstaand een lijst met leuke artikelen om voor jezelf te kopen of cadeau te doen aan een Basset hond liefhebber.

Veel gestelde vragen over de Basset hond

Hieronder proberen wij de meest gestelde vragen over de Basset hond te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen, stel deze dan gerust in de reacties onderaan dit artikel.

Kan een basset alleen zijn?

De Basset Hound is een gezelschapshond en kan slecht tegen alleen zijn. Ze hechten zich sterk aan hun baasje en vinden het fijn om in de buurt te zijn. Als een Basset Hound te lang alleen wordt gelaten, kan hij last krijgen van verlatingsangst en gaan blaffen of vernielen. Het is daarom belangrijk om een Basset Hound niet te lang alleen te laten en voldoende aandacht en gezelschap te bieden.

Wat kost een basset hound pup?

Als je op zoek bent naar een basset hound pup, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hierbij komen kijken. Gemiddeld kost een basset hound pup tussen de €700 en €1500, afhankelijk van de fokker en de stamboomkosten.
Investeren in een goede fokker
Het is belangrijk om te investeren in een goede fokker die de gezondheid van de honden hoog in het vaandel heeft staan. Dit kan betekenen dat je wat meer betaalt voor je pup, maar dit kan op lange termijn juist kosten besparen op gezondheidskosten.
Onderhoudskosten
Naast de aanschafprijs zijn er ook onderhoudskosten zoals voer, verzorgingsproducten en dierenartsbezoeken.
Training en socialisatiekosten
Training en socialisatiekosten zijn ook belangrijk om te overwegen. Het is aan te raden om je pup te laten trainen en socialiseren door een professional om gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen.
Conclusie
Kortom, als je overweegt om een basset hound pup aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met alle kosten die hierbij komen kijken. Investeer in een goede fokker, houd rekening met onderhoudskosten en investeer in training en socialisatie om op lange termijn kosten te besparen.

Wat betekend Basset?

De naam Basset is afgeleid van het Franse woord “bas” wat laag betekent. Dit is een passende naam voor de Basset Hound vanwege zijn korte, gedrongen lichaam en korte poten. In het kort betekent Basset “laag”, wat perfect past bij dit unieke en charmante ras.

Waarom heeft een Basset lange oren?

De lange oren van de Basset Hound zijn een opvallend kenmerk van dit ras. Het is echter niet alleen een kwestie van uiterlijk, maar heeft ook een functie. De lange oren helpen de Basset bij het opsporen van geurbronnen dicht bij de grond. Door de oren over de grond te slepen, vangen ze geuren op en leiden ze de hond naar de bron.


Basset Hounds hebben een eigenwijs karakter en kunnen soms wat lui zijn, maar zijn over het algemeen vriendelijke en trouwe gezinshonden.

Laat me weten of jij een Basset hond hebt.

We zijn aan het einde van dit artikel. We hopen dat jullie het een leuk artikel vinden, zo ja, laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.