Hondentaal: Hoe goed kent jouw hond jou?

Hondentaal

Geschatte leestijd: 7 minuten

De hondentaal is fascinerend, wie wil er nou niet een gesprek met zijn hond kunnen voeren. Jouw hond begrijpt de menselijke lichaamstaal in ieder geval perfect.

Hondentaal begrijpen

Hoe goed ken jij de hondentaal?

We willen allemaal zo graag de hondentaal leren, we bestuderen hun gedrag tot in elk detail. Maar denk je er weleens over na hoe veel jouw hond eigenlijk over jou weet. Eigenlijk doet jouw hond hetzelfde met jou, zij bestudeert jou als het ware ook en daardoor weet zij precies hoe jij je voelt.

Wij willen onze hond het liefst begrijpen in onze eigen taal, de hondentaal spreken we niet of nog niet, of misschien wel niet meer. Onze honden lezen ons mensen door middel van energie, geur en lichaamstaal.

Je hond weet precies hoe jij je voelt.

Je hebt dat gevoel vast ook weleens, dat jouw hond de enige is die jou begrijpt, want als jij verdrietig bent, dan komt zij naar je toe om even lekker te knuffelen, of je krijgt overheerlijke honden kusjes. En als jij heel blij bent, lijkt je hond ook heel blij te zijn, zij loopt vrolijk kwispelend rond of komt speeltjes brengen ofzo. Dit alles komt omdat jouw hond precies weet hoe jij je voelt, jij hoeft geen hondentaal te spreken, jouw hond leest jouw energie, bemerkt de verandering in de toon van je stem, ziet jou lichaamshouding. Tegen je hond kan je niet liegen, want je energie en je uitstraling liegt nooit.

Je hond weet wat je van plan bent te gaan doen

Kan mijn hond dan in de toekomst denken vraag je je vast af, nou eigenlijk wel, d.m.v. je eigen lichaamstaal. Voorbeeld: Je bent van plan om weg te gaan, wat doe je dan:

 • Je pakt je schoenen en trekt deze aan
 • vervolgens zoek of pak je je sleutels
 • je doet je jas aan

Jouw hond weet al hoe laat het is, je gaat weg, want dat gebeurd meestal als je deze handelingen verricht en je hele lichaamstaal en energie laat haar zien dat zij deze keer niet mee gaat.

Dat ze een keer thuis blijft is niks mis mee. Hoogstwaarschijnlijk vindt ze dat heerlijk. Wij geven Yara altijd een hondenpuzzel, roepen “Doei”en geven een handkus en dan gaan we. Wij vinden dit prettig, het is onze routine en voor Yara ook. Het is voor haar de routine, Oh ze gaan, ik mag niet mee, maar ze komen weer terug.

Tip: en als je deze handeling ontspannen doet, zal je hond ook ontspannen op je blijven wachten

Je hond weet ook hoe je echt over iemand anders denkt.  je hond leest jouw energie

Soms heb je mensen waar je aardig tegen doet, maar eigenlijk vindt je ze gewoonweg niet aardig. Jouw hond houdt je niet voor de gek, die voelt de wat negatievere energie, de gesloten houding die je aanneemt, de lichte spanning in jou, ook al doe je nog zo je best om spontaan over te komen, je hond heeft allang door aan alle signalen die jij non-verbaal, met je energie doorgeeft, dat deze persoon misschien niet zo aardig is.

Het tegenovergestelde is ook waar, kom je iemand tegen die je echt graag mag, dan straal je dat uit, jouw hele energie en lichaamstaal veranderd weer, je hond zal dan ook blijer en enthousiaster reageren.

Jouw hond weet ook wat jij echt voor haar voelt

Ook dat straal je uit met je energie en lichaamstaal. En als jij jouw hond bijvoorbeeld alleen knuffelt als zij lekker rustig is, zal zij leren dat als zij een rustige energie heeft ze lekkere knuffels krijgt. Dat is hetzelfde als je hond een keer niet wil luisteren en je raakt gefrustreerd, jouw energie is dan zwak dat voelt zij waardoor ze helemaal niet meer geneigd is om te luisteren.

De taal van de dieren gaat via het hart, dus als jij met heel je hart van jouw hond houdt, haar opvoedt zodat ze een gelukkig en stabiel leven kan houden, dan zal jouw hond met heel haar hart van jou houden.

Ik vind de hondentaal, het hondengedrag en het communiceren met dieren echt fascinerend. Ik lees daar ook veel boeken over. één van mijn favoriete boeken is:

boek de vrouw die naar honden luistert

Door op de afbeelding te klikken kan je dit boek zelf ook kopen bij bol.com, het is een inspirerend boek met veel duidelijke praktijkvoorbeelden.

De hondentaal is dus energie, emoties en lichaamstaal.

Blijf jij kalm en assertief, zoals de bekende Cesar Millan altijd zegt, dan zal jouw hond beter naar jouw luisteren.

In de honden wereld zal een agressieve hond nooit de roedelleider zijn, dus waarom zou jouw hond wel luisteren naar jou als jij alleen maar schreeuwt?

Loop jij zelfverzekerd buiten met je hond, met je rug recht, maar wel ontspannen. De kans is groot dat jouw hond ook ontspannen naast jou loopt en zich zelfverzekerd voelt.

Loop jij daarentegen recht maar gespannen en klaar om in de aanval te gaan, dan voelt en ziet jouw hond dit ook en het rondje lopen zal voor haar ook niet zo ontspannen meer zijn

Hoe gebruiken honden geur in de hondentaal?

honden neus, hondentaal

Voor buiten geldt eigenlijk, snuffelen aan plasjes door andere honden is voor honden een beetje hetzelfde als whatsappen voor ons. Ze laten berichtjes voor elkaar achter.

Het snuffelen aan elkaars kont is ook communicatie. Zo begroeten ze elkaar, net zoals wij mensen elkaar een hand geven. Ze leren op deze manier ook waar de andere hond geweest is en wat voor voer hij op heeft. Ze kunnen zelfs ruiken of een hond ziek is.

Ruiken Honden angst bij mensen?

Ja dat klopt, als je angstig bent of gestrest, ga je zweten, je hart gaat sneller kloppen je wordt onrustiger. De combinatie van deze factoren is niet te verbergen voor een hond. Dus ruikt een hond het echt, nee dat niet echt denk ik, maar alle signalen bij elkaar geef hem wel een duidelijk beeld.

De neus van een hond ruikt wel 100 duizend keer beter dan de neus van ons mensen. Iets verbergen voor je hond is er dus echt niet bij.

Een hond is een expert in het observeren van jouw gedrag. Zo weet hij precies wat je gaat doen, of in welke emotionele staat jij je bevindt. Als jouw hond daar zo goed in is, laten wij er dan goed in worden om onze hond goed te bestuderen zodat wij ook goed met hem kunnen communiceren.

Groetjes Simone & nikita

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

3 Comments

 1. Nikita,

  Ich würde lieben, Ihnen für diese wunderbare Beitrag zu bedanken. I zu oft dazu, wie Sie besser mit unseren 4 Beiner kommunizieren gewundert.

  Ich weiß, dass Hunde sind scharfsinnig genug, um Ton sicher verstehen, aber ich wirklich zu wundern sich über die ganze Sprache Sache.
  Wow nochmals danke ich liebe Ihre Website,

  Gary

 2. Nikita,

  Ich würde lieben, Ihnen für diese wunderbare Beitrag zu bedanken. I zu oft dazu, wie Sie besser mit unseren 4 Beiner kommunizieren gewundert.

  Ich weiß, dass Hunde sind scharfsinnig genug, um Ton sicher verstehen, aber ich wirklich zu wundern sich über die ganze Sprache Sache.
  Wow nochmals danke ich liebe Ihre Website,

  Gary

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.