5 leuke honden trucjes om jouw hond te leren

hond-maakt-buiging

Geschatte leestijd: 10 minuten

Honden trucjes aanleren is gewoon leuk om samen te doen, voor jou en voor jouw hond.

hond trucjes leren

Hondentraining is niet alleen het leren van basis commando’s. Hondentrucjes leren is een geweldige mentale stimulatie voor jouw hond en het is ook nog eens heel leuk om te doen.

Het samen bezig zijn met het leren van het trucje is al goed voor de onderlinge band.

Wat je nodig hebt is een lading lekkere honden training snoepjes, een goed humeur en een dosis geduld.

We gaan er in deze blog wel vanuit dat jouw hond de commando’s Zit, Pootje geven en blijf al onder controle heeft. Kan jouw hond dit nog niet lees dan eerst even: 5 Commando’s die elke hond moet leren!

Houd trainingssessies kort en leuk. ongeveer 5 minuten per trainingssessie!

1. Leer jouw hond gedag zwaaien

hond trucje poot omhoog

Hoe leuk is dat, je hebt visite gehad en ze gaan naar huis en jouw hond zwaait ze ook even gedag. Zwaaien is een soort High Five maar dan van afstand.

Stappen om het honden trucje Zwaaien te leren:

 1. Zorg dat je hond zit.
 2. Leg een snoepje op je hand en laat het je hond zien en sluit dan je hand (maak een losse vuist)
 3. Houd je hand voor je hond, nog niet te hoog, zodra hij zijn poot er op legt geef je hem een snoepje, herhaal dit meerdere keren totdat jouw hond het goed doorheeft
 4. Nu ga je je hand wat hoger houden en ook nu als jouw hond zijn poot optilt en jouw hand aanraakt geef je hem een snoepje. Herhaal dit meerdere keren totdat jouw hond het goed doorheeft.
 5. Nu houden we onze hand, zonder snoepje, iets hoger en open voor de hond, zoals bij een High Five. Raakt de poot van jouw hond jouw hand aan dan beloon je dit. De bedoeling is dat jouw hond dit met 1 poot doet en niet met beide poten. Herhaal dit ook weer een aantal keren totdat hij het goed door heeft.
 6. Houd nu jouw open hand iets verder weg, zodat jouw hond er net niet bij kan en voeg het commando “Doei” toe, of het engelse commando “Wave”. De naam maakt niet uit, dit mag je zelf kiezen wat jij leuk vindt. Als het goed is geeft jouw hond nu een high Five in de lucht zonder dat hij jou hand raakt. Herhaal dit ook weer meerder keren.

Gefeliciteerd, jouw hond heeft zojuist het trucje Zwaaien geleerd.

2. Het honden trucje “Mooi Zitten” leren

Mooi zitten ziet er altijd leuk uit als je hond dat doet. Wil je een snoepje, ga “mooi zit”!

hond geeft high five

Stappen om het honden trucje “Mooi Zitten” te leren.

 1. Begin met het hondencommando “zit” en zorg dat je hond zit
 2. Houdt een snoepje in je hand en beweeg deze naar net boven het hoofd van jouw hond. De bedoeling is nu dat de hond blijft zitten en alleen met zijn bovenlichaam omhoog komt. Dit vergt ook wel wat balans van jouw hond, dus veel herhalen totdat hij het goed door heeft.
 3. Nu de hand naar voren boven het hoofd van jouw hond bewegen zonder snoepje. De bedoeling is dat jouw hond weer opkomt met alleen zijn boven lichaam. Doet hij dit dan beloon je dit uiteraard, oefen dit ook weer meerder keren.
 4. Als stap 3 helemaal goed gaat, voeg je het verbale commando toe bijvoorbeeld “zit mooi” of “ga mooi zitten” of welk woord je ook maar wilt gebruiken en je beloont het met een snoepje.
 5. Na voldoende herhalingen zal jouw hond alleen al mooi gaan zitten als jij het door jouw gekozen woord gebruikt.

3. Jouw hond laten bidden voor zijn eten

Wil jij dat jouw hond eerst netjes een gebedje doet voordat hij zijn eten krijgt? Zie de video hieronder dat honden dat echt heel goed kunnen!

Stappen om je hond te leren bidden:

 1. Hiervoor heb je een opstapje nodig, een klein krukje ofzoiets. Het moet iets zijn waar jouw hond gemakkelijk zijn poot op kan leggen. Voor een Maltezer gebruik je een laag krukje, voor een Dobermann kan je een wat hoger opstapje gebruiken of misschien wel de keukentafel.
 2. Gebruik een snoepje en beweeg je hand over het krukje, zodat jouw hond zijn poot op het krukje legt. Beloon dit met het snoepje en herhaal
 3. Nu wordt het moeilijker, want we willen dat jouw hond met 2 poten op het krukje komt. Hiervoor vonden we 1 poot al goed, dus we gaan jouw hond een beetje helpen. Jouw hond legt 1 poot op het krukje, hij krijgt geen snoepje, maar je beweegt het snoepje iets verder van het krukje. Hopelijk zorgt dit ervoor dat jouw hond naar het snoepje wil en nu heeft hij zijn andere poot ook nodig. 2 poten op het krukje is een uitbundig “goed zo” en een snoepje. Ook dit weer meerdere keren herhalen.
 4. Nu jouw hond met 2 poten op het krukje staat, pak je een snoepje in je hand en houdt deze voor zijn neus en beweeg jouw hand dan naar beneden met het snoepje. Het hoofd van jouw hond gaat dan ook zakken, dit is goed en dit belonen we.
 5. Hierna gaan we alleen het laten zakken van het hoofd niet meer direct belonen, we gaan jouw hond laten wachten, zodat hij zijn hoofd helemaal laat zakken, net alsof hij gaat bidden, geef nu ook het verbale commando en herhaal.
 6. Doe je deze oefening daarna met een grotere stabiele stoel. De grote hangt af van de grote van jouw hond, dan kan je hem er met beide poten tegen aan laten staan, vervolgens geef je het snoepje van onder en zeg je het commando “Bid” of iets dergelijks. Jouw hond zal nu zijn hoofd tussen zijn voorpoten laten zakken om bij het snoepje te kunnen.

4. Honden trucje, je hond door een hoepel laten springen

Je hond door een hoepel leren springen is leuk om samen in de tuin of op het balkon te doen, maar ook leuk om aan de visite te showen.

hond springt door hoepel

Stappenplan om je hond door een hoepel te laten springen:

 1. Je hebt een hoepel nodig, deze houdt je met 1 hand vast en plaatst hem tegen de muur. Tegen de muur is handig omdat je dan de mogelijkheid om er omheen te lopen verkleint voor jouw hond.
 2. In je andere hand heb je een snoepje en je lokt jouw hond door de hoepel. Je kunt het snoepje ook door de hoepel gooien ver genoeg dat jouw hond er wel echt doorheen moet lopen. Dit herhaal je totdat jouw hond gemakkelijk door de hoepel loopt.
 3. De volgende stap is dat je de hoepel een klein stukje van de grond houdt, maar nog wel tegen de muur, zodat hij een beetje moet springen. Herhaal dit ook weer meerdere malen en misschien is het beter om deze oefening over meerdere dagen te verdelen.
 4. De laatste stap is dat je de hoepel gewoon in de ruimte houdt dus niet meer tegen de muur en je leert je hond om er door te springen. Houdt de hoepel niet te hoog, tenzij jouw hond dat echt aan kan en durft. Uiteraard beloon je dit uitbundig en met snoepjes

Vind je agility of behendigheid leuk om te doen met jouw hond, dan kan ik je onderstaande producten aanbevelen

5. Honden trucje: leer je hond kusjes te geven

Dit is toch echt wel 1 van de liefste hondentrucjes die je jouw hond kunt leren

hond trucjes leren

Je pakt je snoepjes en bijvoorbeeld een Tube Kong Stuff’n all natural pindakaas of je gebruikt een post-it. Ik geef toe dat het met de Kong Stuff’n all natural pindakaas of een andere smeerbaar product wat goed is voor honden, wel het makkelijkst is om aan te leren.

Stappenplan om jouw hond een kusje te laten geven met Kong pindakaas of iets anders:

 1. Doe wat pindakaas op je vingertop om te kijken of je hond het echt lekker vindt en eraf likt
 2. Nu doe je een likje pindakaas op je wang, en ga je het woord “Kusje” toevoegen
 3. draai jouw wang met de pindakaas naar jouw hond, zeg Kusje of kus en als jouw hond het van jouw wang af likt, zeg je uitbundig goed zooooo
 4. Herhaal dit een aantal keer en ga de pindakaas dan afbouwen, zodat jouw hond op het commando “kus” alleen jouw wang al kust.

Stappenplan kusje geven met een post-it:

 1. Plak een post-it op jouw hand en laat het aan jouw hond zien. Mijn honden gingen er meteen met hun neus heen om te ruiken of het eetbaar was denk ik 😉
 2. Raakt jouw hond met zijn neus de post-it aan dan zeg je bijvoorbeeld “JA” en geef je een snoepje, dit herhaal je totdat ze dit goed doorhebben. Dus post-it met neus aanraken = snoepje. Wissel ook af en toe van hand waar je de post-it op plakt.
 3. Hou nu je hand met de post-it erop iets verder weg, dus niet vlak voor hun neus en oefen hetzelfde een aantal keer totdat ze het goed door hebben. Beloon het juiste gedrag.
 4. Nu gaan we een naam toevoegen aan de handeling, in ons geval, kus of geef kus of zoiets. Zeg nu Kus en laat je hand met de post-it erop zien, raakt hij de post-it aan met zijn neus, dan beloon je dit en dit herhalen we ook een aantal keren.
 5. Plak de post-it nu op je wang, zeg Kus en raakt jouw hond met zijn neus de post-it aan dan beloon je dit. Ook dit herhaal je totdat het er goed in zit.
 6. De laatste stap is zonder post-it maar door alleen het woord Kus te zeggen, raakt jouw hond jouw wang aan met zijn neus. Beloon het en herhaal het een keer of 10 zodat het er goed in zit bij jouw hond.

Dit is het einde van deze blog. Ik hoop dat jullie veel plezier hebben gehad met het lezen en nog meer plezier zullen hebben met het oefenen van deze trucjes.

Wij hier zijn ook aan het oefenen en hebben de grootste lol, moet ik toegeven, maar de trucjes zit er nog niet heel goed in bij mijn honden, dus nog even dooroefenen.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vindt je vast ook leuk om te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.