Help mijn hond verhaart heel erg!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Heb jij een hond die verhaart? Sommige hondenrassen hebben een dubbele vacht en verharen normaal gesproken 2 keer per jaar, maar als je teveel borstelt gaan ze vaker verharen.

Je hebt ook hondenrassen waarbij de hond bijna niet verhaart. Lees mijn blog: Top 10 hondenrassen die niet verharen

Jij hebt dus een hond die verhaart. Lees hier alle tips hoe je het beste vachten die verharen kunt behandelen

mijn hond verhaart

De ruiperiode bij honden, jouw hond verhaart dan erg.

De gemiddelde hond verhaart 2 keer per jaar dus 2 rui periodes per jaar en man oh man wat een haar kan je dan soms vinden, gek wordt je er van, maar hoe kunnen we nu het best omgaan met de ruiperiodes.

Laten we het eerst eens hebben over de verschillende soorten vachten. Je hebt:

 • Glad/kortharige rassen zoals de Mopshond, sharpai enz. verharen in 1 keer, lijkt wel een ontploffing
 • Stokharige vachten met ondervacht – de bovenvacht is kort, hard en vrij stug, de ondervacht is zacht. Verharen 2 keer per jaar in 1 keer
  • Korte stokvacht =/- 2cm – Labrador, Rottweiler, hollandse Herder, Shiba Inu enz
  • Middellange stokvacht +/- 6cm – Duitse Herder, Alaska Malamute, Siberische Husky enz.
  • Lange Stokvacht tot 30cm – Pekinees, Keeshonden, Chow Chow enz.
 • Ruwharige vachten, verharen in 1 keer, vacht moet geplukt worden – Foxterrier, ruwharige teckel enz.
 • Langharige vachten zonder ondervacht, verharen hetzelfde als wij mensen, hebben geen echte ruifase – Maltezer, Yorkshire terriër enz.
 • Langharige vachten met ondervacht zoals de Shih Tzu, Schapendoes, Lhasa Apso, Tibetaanse Terriër enz.
 • Viltvachten zoals de komondor, puli enz.
 • Naakthonden

Kan mijn hond meer gaan verharen door teveel borstelen?

Ja, als je je hond teveel borstelt dan verstoor je de natuurlijke haargroei, wat bedoel ik daar mee? Honden die normaal 2 keer per jaar in de rui zijn, die borstel je een keer goed tijdens de ruifase, dan laat je de haren een dag of drie met rust en dan borstel je nog een een keer goed.

Ga je te veel borstelen, dan loop je het risico dat je naast de dode haren, de haren die loslaten tijdens de rui, ook de nieuwe haren mee los trekt. Dit verstoord de normale haargroei waardoor de hond steeds vaker verhaart, dus dan creëer je meer ruiperodes per jaar.

Mijn hond verhaart
ruifase Shiba Inu

Goede tip voor de ruifase

Een andere optie is neem je hond mee naar de trimsalon, laat hem lekker wassen en goed droogblazen. Dit kan je door de trimmer laten doen, maar er zijn ook trimsalons waar je je hond zelf kunt wassen en drogen.

Als je dit doet in de ruifase, dan blaas je eigenlijk heel veel dode haren zo uit de vacht, deze heb je dan niet in huis. Jou hond verhaart dan minder erg in huis.

Je hond zal alleen wel even moeten wennen aan de föhn bij de trimsalon, want deze maakt veel herrie en veel honden vinden dat best spannend in het begin.

Een tip is om een handdoek over de oren van je hond te houden, zo demp je het geluid wat voor hem of haar.

Houdt er rekening mee dat als je het zelf doet, je hond wassen en droogblazen dat je heel wat schoonmaak werk hebt daarna. Een husky, golden retriever of bijvoorbeeld Shiba Inu uitblazen geven het effect van sneeuw (in de vorm van haren uiteraard) in de trimsalon 🙂

Heb je thuis een waterblazer, of doodlebooster voor je hond, doe het dan ook niet buiten of op je balkon, want je buren zullen er niet blij mee zijn. Het grote voordeel echter van deze methode is wel dat je heel snel van heel veel dode haren af bent bij je hond, dus minder haren in huis, dus minder stofzuigen 🙂

Qumax Professionele Hondenföhn met 4 Opzetstukken

Waterblazer voor Honden – Stil Design – Compact en Modern – Zwart

Wat voor borstel kan ik het beste gebruiken?

De medium of zachte universeel borstel mag je tijdens de ruifase gebruiken. Let op altijd borstelen met een losse pols, dus geen harde kracht op de borstel zetten. Een harde universele borstel mag alleen voor poedels worden gebruikt.

De pinnenborstel, zonder nopjes. Deze borstel bedoelt is bedoelt voor de honden met wat langer haar om het haar los te houden en niet in de klit,

En dan hebben we ook nog het rubberenmatje dat kan je gebruiken bij kortharige honden om de dode haren te verwijderen tijdens de ruifase.

Oh help ik heb al teveel geborsteld en mijn hond is bijna altijd in de rui.

Ook dat is te herstellen, het duurt wel weer even maar het kan zeker weer goed komen. Je kan de hond naar een goede trimster brengen en zij kan door de juiste verzorging zorgen dat de normale haargroei van jouw hond weer hersteld wordt, hier gaan wel 2 a 3 ruifases overheen.

Wat je gaat doen is de vacht met rust laten en overschakelen naar een natuurlijk borstelritme. Als de vacht niet heel erg verhaart tussen de ruifases in laat je de vacht met rust, dus niet kammen of borstelen.

Na ongeveer 6 weken na het niet borstelen gaat de hond dan heel erg verharen, na de volgende 6 weken merk je dat de vacht tot rust komt en zo wordt de natuurlijk haargroei weer tot stand gebracht.

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.