Agressieve hond, hoe los je agressief gedrag op?

agressieve hond

Geschatte leestijd: 8 minuten

Een agressieve hond is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen een hondentrainer inschakelen

Wat is agressie bij honden?

Agressie is de dreiging van de hond om schade aan een ander dier of mens aan te brengen. Dit uit een hond door te vijandig gaan:

 • Grommen (grommen is niet altijd een uiting van agressie, maar je hoort en ziet het verschil wel)
 • Bijten
 • Happen
 • Vijandig Blaffen
 • uitvallen

Agressiviteit versus Reactiviteit

Agressie bij honden wordt vaak verward met reactiviteit. Reactieve honden reageren overdreven op bepaalde prikkels, mensen, andere honden of situaties. Angst is meestal de veroorzaker van reactief gedrag.

Reactieve honden zijn vaak bang voor bijvoorbeeld mannen, kinderen, sommige voorwerpen. Het gedrag dat ze dan kunnen vertonen is:

 • Blaffen
 • Trekken aan de lijn
 • rondjes draaien, flippen
 • Grommen

Mijn hond Rocky vertoont dit gedrag als hij een andere hond in het park aan ziet komen die hij nog niet kent. Hij begint te blaffen en flipt echt helemaal aan de lijn.

De oplossing die wij hanteren is: Hem duidelijk maken wat wij van hem willen, dus wij weten dat zijn trigger een andere hond is, als we deze zien aankomen doen wij het volgende:

 • We laten hem zitten en naar ons kijken, de hond passeert en Rocky krijgt snoepjes als hij rustig blijft. Zo leert hij dat het leuk is als er een andere hond voorbij komt zolang hij rustig blijft. Later mag hij de andere hond ook begroeten als hij rustig blijft. Deze oefening vergt veel geduld en kalmte van jouw als baasje.
 • We blokkeren het zicht op de andere hond door bijvoorbeeld naast een auto te wachten, ook hier vragen we Rocky om zijn aandacht op ons te richten.

Reactiviteit kan wel omslaan in agressie als je het niet meteen goed aanpakt. Train positief en heb geduld. Schakel desnoods een goede hondentrainer in.

Een agressieve hond

Waardoor worden honden agressief?

Een hond kan agressief zijn of worden door verschillende oorzaken.

Mogelijke oorzaken van agressief gedrag zijn:

Jouw hond heeft pijn

Als jouw hond ziek is of pijn heeft, dan kan jouw hond plotseling agressief worden. Honden hebben een hele hoge pijngrens, veel hoger dan wij mensen.

Agressief gedrag ontstaat dan plotseling, jouw hond gaat inene grommen, bijten of happen. Vaak ligt de oorzaak dan bij een ziekte of letsel bij jouw hond.

Vaak weet je als baasje niet eens dat er iets met jouw hond is, denk aan dit geval aan een tumor bij jouw hond of een onderliggende ziekte.

Ook Artrose bij jouw hond kan voor een plotselinge verandering in het gedrag van jouw hond zorgen. Lees ook mijn blog: Artrose bij Honden, oorzaken en Symptomen

Dementie , vaak bij oudere honden, kan ook een oorzaak zijn van plotselinge agressie bij honden.

Als je vermoedt dat ziekte of letsel de oorzaak is voor de verandering in het gedrag, maak dan meteen een afspraak bij de dierenarts.

Baknijd of het beschermen van spullen kan ook agressief gedrag veroorzaken

Je hebt honden bij wie je niet bij de etensbak in de buurt mag komen, of honden die als ze een speeltje hebben het echt niet meer zonder slag of stoot loslaten. Lees ook mijn blog: Help, mijn hond heeft Baknijd

Normaal gesproken train je dit al met jouw puppy, dat je alles gewoon aan kunt raken, dat dat normaal is en dat je niet van plan bent om hem van zijn eten te beroven.

Is dit echter niet getraind en jouw hond heeft wat meer aanleg voor het bewaken van zijn spullen, dan kan je agressief te zien krijgen, voordat hij overgaat tot een aanval of bijten.

Het agressieve gedrag wat jouw hond dan laat zien kan zijn:

 • De tanden laten zien
 • Grommen, beetje in een lage toon
 • De lippen optillen
 • Het wit van de ogen laten zien – het walvisoog
 • Verstijven
 • Een harde blik geven, dus de ogen van jouw hond laten je duidelijk zien dat je weg moet gaan.

Wat je kunt doen is het voorwerp wat jouw hond bewaakt proberen te ruilen. Gaat het om de voerbak, dan kan je beginnen met er af en toe wat lekkers in te gooien. Let altijd op de lichaamstaal van jouw hond.

Wees geduldig met dit gedrag om het weer goed te krijgen en schakel desnoods een hondengedragsdeskundige in.

Een agressieve hond door angst.

Angst is één van de meest voorkomende oorzaken van agressief gedrag bij honden. Wanneer een hond zich angstig voelt of bedreigd wil hij weg rennen, dat is zijn instinct, als deze mogelijkheid er niet is dan is zijn enige optie om zijn lichaamstaal te gebruiken.

Honden die angst agressie vertonen zijn vaak niet goed gesocialiseerd. Lees ook mijn blog: Puppy Socialisatie Lijst

Verder is het voor ons mensen belangrijk om de lichaamstaal van de honden te leren begrijpen. Wanneer je een angstige hond op de kop aait, dus van bovenaf zal hij sneller geneigd zijn agressief gedrag te voortonen.

Het aanstaren van een angstige hond, of direct in een rechte lijn op een angstige hond aflopen is bedreigend gedrag voor een hond.

Vaak zeggen mensen dan dingen als: “ik ben wel aardig hoor” of “alle honden vinden mijn leuk”.

Angstige honden hebben geen persoonlijke hekel aan mensen, ze zijn gewoon bang. Beter is om ze te helpen om met situaties en allerlei soorten mensen en geluiden om te gaan.

Wees geduldig en kalm met het trainen en leer de hondentaal. Heel veel honden beten kunnen voorkomen worden als wij het gedrag van honden, de hondentaal zouden leren begrijpen.

Je kunt al beginnen met leren door mijn blog Kalmerende Signalen, leer de taal van jouw hond! te lezen.

Heb je er liever hulp bij, schakel dan een hondengedragsdeskundige in en koop het geweldige boekje van Kalmerende Signalen van Turid Rugaas

Frustratie- en omgeleide agressie

Frustratie ontstaat wanneer je niet krijgt wat je wilt, of ergens niet bij kunt wat je wilt hebben. Bij honden is dat precies hetzelfde als bij mensen.

Communicatie is ook belangrijk bij frustratie agressie, als wij niet duidelijk zijn naar onze honden en onze honden begrijpen echt niet wat wij van ze willen, dan kan dit leiden tot frustratie en uiteindelijk te agressief gedrag.

Een voorbeeld, de krant wordt bezorgd en jouw hond wil de krant uit de brievenbus pakken en deze verscheuren. Jij stelt dit niet op prijs en hebt de toegang tot de brievenbus geblokkeerd. Jouw hond is gefrustreerd, want hij wil die krant kapot scheuren en jij hebt hem niet duidelijk gemaakt waarom dat niet mag, of een alternatief aangeleerd wat hij wel mag doen.

Jouw hond kan zijn frustratie nu op iets anders gaan richten. Gedrag wat je vaak ziet bij gefrustreerde honden is:

 • Jammeren en janken
 • slopen, dingen slopen in huis
 • In de lijn bijten tijdens het uitlaten
 • Grommen, happen, bijten
 • Trekken aan de lijn
 • hyperactief zijn

Omgeleide agressie is als een hond zijn frustratie op een andere hond of op jouw af reageert als hij niet krijgt wat hij heel graag wil.

Een voorbeeld van omgeleide agressie:

Je loopt met twee honden buiten. één van jouw honden raakt onwijs opgewonden van een andere hond die hij aan ziet komen. Hij gedraagt zich als een idioot aan de lijn, blaft heel erg ook vrij hoog en trekt aan de lijn omdat hij er heen wil. Helaas jij blokkeert hem. Nu kan de gefrustreerde hond zijn frustratie loslaten op jouw andere hond, of op jou zelf, door te happen, bijten of wat dan ook.

Ook in dit geval geldt dat jouw hond niet begrijpt wat er wel van hem verwacht wordt. Wanneer je jouw hond traint om gewenst gedrag te laten zien zal deze vorm van agressie afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Redenen van Frustratie agressie kunnen zijn:

 • Geen goede socialisatie
 • Jouw hond is niet getraind op het aanleren van gewenst gedrag.
 • Gebrek aan mentale stimulatie. Snuffelmatten en hondenpuzzels zijn heel goed voor de mentale stimulatie voor jouw hond.
 • Algeheel gebrek aan goede hondentraining
 • Jouw hond zit de hele dag in een bench, dus vrijheidsbeperking
 • Een hond die aangelijnd in een tuin zit kan ook gefrustreerd raken.
 • Te weinig sociale interacties
 • geen toegang tot eten en drinken.
 • Jouw hond is Te moe, zorg dat hij ook voldoende rust krijgt.
agressieve hond

Oplossingen om agressie bij honden tegen te gaan

Heb jij een agressieve hond, dan is de oplossing echt trainen met jouw hond. Je kunt op hondentraining gaan met jouw hond bij een goede hondenschool of een online hondentraining volgen.

Wat je zelf kunt doen is:

 • Leer jouw hond de basis commando’s, lees mijn blog: 5 Commando’s die elke hond moet leren!
 • Geef jouw hond regelmatig zijn hondenbrokken uit een snuffelmat of hondenpuzzel, deze zijn heel goed voor de ontwikkeling van het zelf oplossende vermogen van jouw hond. Hierdoor zal jouw hond zelfverzekerder gaan worden.
 • Leer de hondentaal en koop het boekje “Kalmerende signalen” van Turid Rugaas daarnaast is het boek “Door de ogen van de Hond” van Jos Oosting ook een aanrader
 • Leer jouw hond zelfbeheersing. Een voorbeeld is rustig de deur uit leren lopen in plaats van dat hij jou meteen mee de straat op sleurt.

We zijn aan het einde van deze blog. Ik hoop dat agressiviteit bij honden een beetje duidelijker is geworden en ook dat je wat hebt aan de tips.

Veel plezier en succes met het trainen van jouw hond.

Groetjes Simone & nikita

Deze Blogs vind je vast ook leuk om nog te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.