Mijn hond is bang in de auto.

Hond in auto

Er zijn honden die bang in de auto zijn, ze vinden autorijden gewoon niet leuk. Autorijden brengt ze heel veel stress en angst. . Ze schieten al helemaal in de stress als ze door hebben dat ze de auto in moeten. Buiten gaan ze al met 4 poten vol in de ankers en werken op alle mogelijke manieren tegen om maar niet in de auto te hoeven.

Een auto is voor honden ook best een raar ding, als je het door de ogen van de hond bekijkt. De motor van een auto maakt herrie, alles trilt een beetje als je er inzit. De wereld vliegt voorbij, dit alles kan er voor zorgen dat jouw hond bang is in de auto.

Hond in de auto

Er zijn ook heel veel honden die autorijden geweldig vinden. Ze associëren het met iets leuks, ze gaan iets leuks doen. Behalve als je naar de dierenarts gaat, dat vinden de meeste honden vaak minder leuk.

Puppy’s zijn meestal niet bang in de auto, maar wagenziek

Heb jij een nieuwe pup en ga je deze ophalen bij de fokker? Neem dan tissues en een handdoek mee. Puppy’s zijn vaak wagenziek en moeten dan overgeven in de auto.

De meeste pups groeien hier over heen naarmate ze ouder worden. Helaas slaat de wagenziekte of reisziekte sommige honden ook om naar angst in de auto. Of jouw pup groeit op tot een volwassen hond maar de wagenziekte blijft.

Het is best begrijpelijk dat jouw hond angst in de auto krijgt als hij iedere keer ziek wordt als hij er in gaat. Via associatie leert hij nu ook dat de auto niet leuk is.

Symptomen van wagenziekte bij honden zijn:

 • Gestrest, onrustig
 • Veel hijgen
 • Braken of kokhalzen
 • Kwijlen
 • Veel smakgeluiden maken
 • Erg trillen

Wat kun je doen als jouw hond wagenziekte heeft?

Je kunt het er met je dierenarts over hebben, misschien kan deze iets voorschrijven tegen wagenziekte bij jouw hond. Een ander alternatief om eens te proberen is:

Animigo Caninexiety angst bij hond
Kalmerend Supplement Voor Honden

Caninexiety van Animigo is een natuurlijke ondersteuning bij stress. Dit is de pasta, maar er bestaan ook tabletjes van. De producten van Animigo zijn 100% natuurlijk en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Animigo is GMP-gecertificeerd, dit houdt in Good Manufacturing Practices (goede manier van produceren) 

Verder tips bij wagenziekte zijn:

 • Geef een uur voor de autorit geen voer meer en beperk water
 • Zet een raampje open in de auto, gewoon op een kiertje
 • Zorg dat het niet al te warm wordt in de auto
 • Spray wat Pet Remedy Spray in je auto, dit is een antistress spray

Zorg dat je hond veilig zit in de auto

Er zijn veel producten op de markt voor honden in de auto. Je kan een autostoeltje kopen, dit is meer voor de kleinere honden.

Autostoeltje voor hond die bang is in de auto

In een autostoel zit jouw hond veilig. De autostoel wordt geleverd met een veiligheidsriem zodat jouw hond er niet uit kan springen. Naast de veiligheid is het andere voordeel van een stoeltje dat jouw auto minder vies wordt.

Veel honden vinden het toch minder angstig in de auto als ze in een stoeltje zitten en je kan er ook nog een favoriete speeltje bij liggen of iets dergelijks.

Voor de grotere honden heb je een hondendeken, ook deze houdt je auto schoon, maar je hond zit ook veilig. Moet jij hard remmen dan kan hij niet tussen de bank en de stoelen vallen.

Is jouw hond niet bang in de auto en heb je geen problemen met zand, modder en of kwijl op je auto bekleding dan is een Happy Pet Petgear Dog Seat Belt ook voldoende. De Seat Belt is te bevestigen aan het tuigje van de hond, het andere uiteinde van de Seat Belt klikt u in de veiligheidssluiting van de autogordel. 

Deze gordel voor honden zorgt ervoor dat als jij hard moet remmen je hond niet door de auto wordt geslingerd en dat geeft toch echt wel een veilig gevoel tijdens de autorit.

Hoe kan je hond trainen om niet bang in de auto te zijn?

Heeft jouw hond een negatieve associatie met de auto, dan kunnen we deze ombuigen naar een positieve. Dit gaan we in stapjes aanpakken, want angst ombuigen naar iets positiefs vergt geduld. Er is geen quick fix.

Een negatieve associatie ontstaat bijvoorbeeld ook als jouw hond alleen maar mee gaat in de auto voor een bezoekje aan de dierenarts.

We gaan de auto weer leuk maken. Hoe lang het duurt hangt af van hoe diep de angst voor de auto bij jouw hond zit. Het hele proces kan heel snel gaan, maar het kan ook weken duren.

De eerste methode: Maak een spelletje van de auto

 • Als voorbereiding verstop je vast super lekker snoepjes in de auto
 • Wees vrolijk en blij en ga gezellig spelen met jouw hond in de buurt van de auto. Spelen is blijheid en dus het tegenovergestelde van angst, maak er een echt feestje van en heb veel plezier samen.
 • Ga steeds wat meer richting de auto zolang jouw hond blij en happy blijft.
 • Open dan de deuren van de auto, reageert jouw hond goed, ga dan in de auto en nodig jouw hond ook uit. Waarschijnlijk ruikt hij het lekkers al en wint zijn neus het van de angst. Laat hem lekker snuffelen en zijn beloningen opeten.
 • Blijf even rustig zitten en geef veel complimentjes, laat de deuren nog open.
 • Is jouw hond voldoende relaxt sluit dan de deur en start de auto.
 • Begin met korte ritjes naar leuke bestemmingen, zoals een park, het bos, een speelveldje, een bezoekje bij opa en oma enz.

Methode twee: als jouw hond echt heel erg bang voor de auto is.

Deze methode is makkelijker om te doen als je het met je partner, vriend of vriendin kan doen. In ieder geval samen met iemand op wie jouw hond ook echt gek is. Het is eigenlijk hetzelfde als de eerste methode alleen heb je nu meer hulp van de andere persoon.

 • Zorg dat je een jackpot aan snoepjes bij je hebt en/of een favoriet speeltje
 • Loop met jouw hond aan de lijn richting de auto tot een punt waarop jouw hondje nog relaxt is en geef hem dan wat lekkers en veel complimentjes.
 • Jouw partner, of vriend of vriendin gaat vast in de auto (met lekkere hondensnoepjes), de deuren van de auto zijn open.
 • jij begeleid jouw hond richting de auto met veel vrolijkheid en lekkere snoepjes. De partner in de auto stimuleert jouw hond op een hele positieve manier om in de auto te komen en uiteraard ook met super lekkere snoepjes.
 • Komt jouw hond de auto in, neem dan de tijd voor knuffels, positieve bekrachtigingen (complimenten). Geef hem wat lekkers en laat hem daar van genieten, voordat je een deur dicht doet.
 • Gaat alles goed en is jouw hond nog relaxt, sluit dan de deuren, geef hem weer wat lekkers en start de auto.
 • Ga een klein stukje rijden en laat jouw partner jouw hond nog wat snoepjes geven tijdens het rijden.
 • Rijdt naar een leuke bestemming en speel daar weer even met jouw hond en ga dan weer naar huis.

Zo maak je in kleine stapjes autorijden weer leuk. Heb geduld en overhaast het niet.

Ik hoop dat jullie binnenkort gezellige stress vrije autoritjes kunnen maken met jullie hond.

Wil je meer lezen over angst bij honden, lees dan ook mijn blogs:

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.