Langharige Hondenrassen: Vachtverzorging Succes Tips 2023

langharige hondenrassen - Yorkshire terrier

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige honden eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een hondenshow zijn gestapt? Dat komt omdat ze langharige hondenrassen zijn, met prachtige, glanzende langharige vachten die hen die betoverende uitstraling geven. Denk aan Shih Tzu’s met hun zijdezachte manen of de majestueuze Afghaanse Windhonden met hun golvende lokken. Deze honden zijn als levende knuffels met hun weelderige vachten, maar achter die prachtige vachten schuilt een beetje werk. In dit artikel duiken we in de magische wereld van langharige honden en onthullen we de geheimen van vachtverzorging, allemaal in begrijpelijke menselijke taal.

Dus, laten we samen ontdekken hoe je jouw pluizige vriend er op zijn best uit kunt laten zien en zich geweldig kunt laten voelen!

Wat zijn langharige honden?

Langharige honden zijn hondenrassen met lange, glazende vachten die doorgaans langer zijn dan die van kortharige rassen. Deze vachten kunnen variëren in textuur, kleur en dichtheid, afhankelijk van het specifieke ras. Langharige honden hebben vaak prachtige en opvallende vachten die hen een unieke uitstraling geven. Voorbeelden van langharige hondenrassen zijn onder andere de Shih Tzu, Maltese, Afghaanse Hound, Collie, en nog vele andere. Vanwege hun lange vachten hebben deze honden over het algemeen meer aandacht en verzorging nodig om matten, klitten en huidproblemen te voorkomen en hun vacht gezond en mooi te houden.

Voorbeelden van langharige hondenrassen

Er zijn veel verschillende langharige hondenrassen.

Hieronder zijn enkele voorbeelden van de meest bekende langharige hondenrassen:

 • Shih Tzu: Shih Tzu’s hebben een weelderige, lange, en zijdeachtige vacht die regelmatige verzorging vereist.
 • Maltezer: Maltese honden hebben een zijdezachte, lange witte vacht, en ze staan bekend om hun elegantie.
 • Afghaanse windhond: Deze honden hebben prachtige, golvende, en zijdeachtige vachten.
 • Collie: Collies hebben dubbele vachten, waarvan de bovenste laag lang en dik is, terwijl de ondervacht korter is.
 • Newfoundlander: Deze grote honden hebben een dichte, waterafstotende vacht met langere haren rond de nek en staart.
 • Golden Retriever: Hoewel Golden Retrievers voornamelijk kortharig zijn, hebben sommige een langere, golvende vacht.
 • Pekingees: Deze kleine honden hebben een lange, golvende vacht die vaak wordt geborsteld en gestyled.
 • Cavalier King Charles Spaniel: Ze hebben zachte, lange oren en bevedering aan hun staart en poten.
 • Leonberger: Leonbergers hebben een dichte, lange vacht die hen helpt om koude weersomstandigheden te weerstaan.
 • Tibetaanse Terriër: Ze hebben een dikke vacht die regelmatige verzorging vereist om matten (klitten) te voorkomen.

Deze rassen vereisen vaak meer aandacht en tijd voor vachtverzorging vanwege hun lange, prachtige vachten.

Vachtverzorging voor Langharige Puppy’s: Waar te Beginnen

De komst van een schattige langharige puppy in je leven is een vreugdevol moment, maar het brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om goed voor de vacht van je nieuwe vriend te zorgen. Langharige puppy’s, zoals Shih Tzu’s, Maltese, of Cocker Spaniels, hebben het potentieel om uit te groeien tot prachtige, langharige volwassen honden, maar dit vereist de juiste verzorging vanaf een jonge leeftijd.

In dit artikel bespreken we de basisprincipes van vachtverzorging voor langharige puppy’s, zodat je hun prachtige vachten gezond en klitvrij kunt houden terwijl je een sterke band opbouwt met je nieuwe maatje.

1. Introduceer je puppy aan borstelen van jongs af aan
Vachtverzorging begint met borstelen, en het is essentieel om je puppy hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen. Begin met korte, positieve sessies waarbij je zachte borstels en kammen gebruikt. Dit helpt niet alleen bij het verwijderen van losse haren, maar creëert ook een positieve associatie met het verzorgingsproces.

2. Kies de juiste borstels en kammen
Niet alle borstels en kammen zijn gelijk, en het is belangrijk om die te selecteren die het beste bij het vachttype van je puppy passen. Een puppy met een zijdeachtige vacht heeft mogelijk een andere borstel nodig dan een puppy met een dikke, pluizige vacht. Raadpleeg een dierenverzorger of dierenarts voor advies.

3. Leer matten en klitten te herkennen
Matten en klitten zijn veelvoorkomende problemen bij langharige puppy’s. Ze kunnen ongemak en zelfs pijn veroorzaken als ze niet op tijd worden aangepakt. Leer hoe je matten en klitten herkent, en wees voorzichtig bij het verwijderen ervan om het trekken aan de vacht en ongemak voor je puppy te minimaliseren.

4. Regelmatig baden en drogen
Langharige puppy’s moeten regelmatig worden gewassen en goed worden gedroogd, omdat vuil en vocht in de vacht klitten kunnen veroorzaken. Gebruik een milde puppyshampoo en zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt. Droog de puppy zorgvuldig af met een handdoek of een föhn op een lage stand. Probeer om minimaal 6 weken tussen de wasbeurten te laten zitten.

5. Bezoek een professionele trimmer
Sommige langharige puppy’s hebben professionele vachtverzorging nodig, vooral als ze een complexe vachtstructuur hebben. Overweeg om een professionele hondentrimmer te raadplegen om je te helpen bij de juiste verzorging en styling.

Conclusie

Vachtverzorging voor langharige puppy’s is een essentieel onderdeel van hun algehele welzijn. Door vanaf jonge leeftijd goede verzorgingsgewoonten aan te leren, kun je ervoor zorgen dat je puppy opgroeit tot een prachtige, gezonde volwassen hond met een vacht om trots op te zijn. Bovendien versterkt deze tijd die je samen doorbrengt de band tussen jou en je nieuwe harige vriend.

langharige hondenrassen maltezer

Tips en technieken voor de Vachtverzorging voor Langharige Hondenrassen

Langharige hondenrassen hebben vaak verbluffend mooie vachten, maar om die schoonheid te behouden, is de juiste vachtverzorging van vitaal belang. Of je nu een trotse eigenaar bent van een Shih Tzu, een Collie, of een ander langharig ras, deze gids biedt gedetailleerde informatie over hoe je de vacht van je harige metgezel op de juiste manier kunt verzorgen. We zullen borsteltechnieken, de juiste borstels en kammen, en de frequentie van verzorging bespreken, zodat je jouw langharige vriend kunt helpen om er altijd op zijn best uit te zien.

Borsteltechnieken

De juiste borsteltechnieken zijn essentieel om matten en klitten te voorkomen en de vacht van je langharige hond gezond te houden.

Hier zijn enkele technieken om de langharige vacht van jouw hond te borstelen:

 • Laat de borstel of kam het werk doen: Zet niet te veel kracht op de borstel of kam, maar laat deze zelf het werk doen, dit maakt het borstelen makkelijker en minder pijnlijk.
 • Begin bij de uiteinden: Begin met borstelen bij de uiteinden van de vacht en werk langzaam naar boven. Dit voorkomt dat je de klitten naar beneden trekt en de vacht beschadigt.
 • Gebruik kleine, zachte bewegingen: Maak kleine bewegingen en gebruik een lichte druk om voorzichtig door de vacht te gaan. Forceer niet als je een knoop of klit tegenkomt.
 • Controleer de gevoelige gebieden: Sommige delen van de vacht, zoals achter de oren en onder de poten, zijn gevoeliger. Wees extra voorzichtig in deze gebieden om ongemak te voorkomen.
 • Gebruik de juiste borstel voor het juiste doel: Verschillende borstels zijn geschikt voor verschillende delen van de vacht. Een grove kam kan helpen bij het ontwarren, terwijl een zachte borstel de vacht glans kan geven.

De juiste borstels en kammen

De keuze van borstels en kammen is belangrijk om de vacht van je langharige hond goed te verzorgen. Hier zijn enkele tools die handig zijn:

 • Borstels met lange pinnen: Deze zijn geweldig voor het ontwarren van matten en het door borstelen van dikke vachten.
 • Fijne kammen: Gebruik fijne kammen om klitten voorzichtig te verwijderen en om de vacht glad te maken.
 • Slickerborstels: Slickerborstels zijn handig voor het verwijderen van losse haren en om de vacht er glanzend uit te laten zien.
 • Antiklitkammen: Als je te maken hebt met hardnekkige matten, overweeg dan het gebruik van speciale antiklitkammen om ze voorzichtig te ontklitten.

Frequentie van verzorging

De frequentie van vachtverzorging kan variëren, afhankelijk van het vachttype en de activiteit van je hond. Over het algemeen wordt aanbevolen om langharige hondenrassen minstens twee tot drie keer per week te borstelen om klitten te voorkomen. In periodes van vachtverlies kan dagelijks borstelen nodig zijn.

Vachtverzorging voor langharige honden vergt toewijding, maar het is een waardevolle inspanning om de gezondheid en het uiterlijk van je harige metgezel te behouden. Door de juiste technieken toe te passen en regelmatig te borstelen, kun je ervoor zorgen dat je langharige hond er altijd prachtig uitziet en zich comfortabel voelt in zijn vacht

De Invloed van Seizoenen op de Vacht van Langharige Honden

Het seizoen heeft een aanzienlijke invloed op de vacht van langharige honden. Net als bomen hun bladeren verliezen in de herfst en weer laten groeien in het voorjaar, ondergaan langharige hondenrassen ook seizoensgebonden veranderingen in hun vacht. Hieronder zullen we bespreken hoe deze veranderingen plaatsvinden en hoe je het beste kunt omgaan met de seizoensgebonden invloeden op de vacht van jouw langharige vriend.

De Cyclus van de Vachtverandering

De meeste langharige honden ondergaan een natuurlijke cyclus van vachtverandering die samenhangt met de seizoenen. Deze cyclus omvat twee belangrijke fasen:

1. De Groeifase (Lente en Zomer): In de lente en zomer groeit de vacht van langharige honden over het algemeen sneller en dikker. Dit is een aanpassing aan de warmere temperaturen, omdat een dikkere vacht hen in de koudere maanden beschermt en in de zomer kan oververhitten.

2. De Rui (Herfst en Winter): In de herfst en winter werpen honden over het algemeen hun oude, dikkere vacht af om plaats te maken voor een lichtere, isolerende vacht. Dit helpt hen om warmte vast te houden in koudere omstandigheden.

Hoe je kunt omgaan met Seizoensgebonden Veranderingen

Seizoensgebonden vachtveranderingen zijn een natuurlijk en gezond proces voor langharige honden, maar ze kunnen uitdagingen met zich meebrengen voor eigenaren.

Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

 • Regelmatig Borstelen: Verhoog de frequentie van het borstelen tijdens de ruiperiode om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Wanneer je een waterblazer hebt, is uitblazen ook een goede optie, maar doe dit wel in een gesloten ruimte die makkelijk schoon te maken is, want het sneeuwt dan haren.
 • Gebruik de Juiste Borstels: Kies borstels en kammen die geschikt zijn voor zowel de groeifase als de rui. Zachtere borstels kunnen nuttig zijn om gevoelige huid te beschermen.
 • Overweeg Professionele Hulp: In sommige gevallen, vooral bij rassen met dichte ondervachten, kan professionele vachtverzorging helpen bij het beheren van seizoensgebonden vachtveranderingen.
 • Voldoende Voeding en Hydratatie: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende water, omdat voeding een rol speelt in de gezondheid van de vacht.
 • Comfort in Elk Seizoen: Zorg ervoor dat je hond comfortabel is in alle seizoenen. Bescherm hem tegen oververhitting in de zomer en bied warmte in de winter.

Het begrijpen van de seizoensgebonden veranderingen in de vacht van je langharige hond is de eerste stap om hiermee om te gaan. Door passende verzorging en aandacht te bieden, kun je ervoor zorgen dat je langharige vriend zich het hele jaar door op zijn gemak voelt en er gezond uitziet, ongeacht het seizoen.

Tips voor het Omgaan met Vachtverlies bij Langharige Hondenrassen

Het is geen geheim dat langharige honden veel haar kunnen verliezen, vooral tijdens seizoensgebonden veranderingen. Dit kan leiden tot extra schoonmaakwerk en een paar haren op je kleding en meubels. Als eigenaar van een langharige hond is het belangrijk om te weten hoe je met vachtverlies kunt omgaan.

Hier zijn enkele handige tips om je te helpen het haar van je harige metgezel onder controle te houden en je huis netjes te houden.

1. Regelmatig Borstelen – Een van de beste manieren om vachtverlies te beheersen, is door regelmatig je hond te borstelen. Dit helpt bij het verwijderen van losse haren voordat ze zich verspreiden in je huis. Kies de juiste borstel voor het vachttype van je hond en maak er een routine van om minstens enkele keren per week te borstelen.

2. Gebruik een Geschikte Stofzuiger – Investeer in een krachtige stofzuiger met speciale harenborstels die effectief hondenhaar kunnen verwijderen van vloeren en meubels. Overweeg ook om een robotstofzuiger aan te schaffen die dagelijks rond kan gaan om haren op te ruimen.

3. Was Hondenbeddengoed en Kussens Regelmatig – De plekken waar je hond graag ligt, zoals zijn bed en kussens, kunnen snel vol haren raken. Was deze items regelmatig om te voorkomen dat de haren zich ophopen.

4. Gebruik Wasbare Hondendekens – Leg wasbare dekens of lakens op de plekken waar je hond vaak ligt. Hierdoor kunnen haren gemakkelijk worden verwijderd en gewassen.

5. Kledingrollers en Plakband – Kledingrollers met kleefstrips zijn geweldig om snel haren van je kleding te verwijderen. Je kunt ook gewoon plakband om je hand wikkelen met de kleverige zijde naar buiten gericht om haren van stoffen oppervlakken te verwijderen.

6. Bezoek een Trimsalon – Regelmatige bezoeken aan een professionele hondentrimmer kunnen helpen bij het verminderen van vachtverlies door professionele verzorging en ontwollen.

7. Voeding en Voedingssupplementen – Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat de gezondheid van de vacht ondersteunt. Overleg met je dierenarts over mogelijke voedingssupplementen, zoals omega-3 vetzuren, die kunnen helpen om de vacht gezond te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat enig vachtverlies normaal is bij langharige hondenrassen. Het hoort bij hun natuurlijke cyclus en gezondheid. Met deze tips kun je echter het vachtverlies beheren en je huis schoon houden, zodat zowel jij als je harige maatje comfortabel en gelukkig kunnen leven.

Veel voorkomende Hondenkapsels voor Langharige hondenrassen

Langharige hondenrassen hebben prachtige, glanzende vachten, maar soms kan het handig zijn om ze te stylen met bepaalde kapsels die zowel mooi als functioneel zijn. Hieronder bespreken we verschillende hondenkapsels en stijlen die je kunt overwegen voor jouw langharige hond. We kijken ook naar hoe deze stijlen de verzorging van de vacht kunnen beïnvloeden.

1. De Puppy Cut

 • Stijl: De puppy cut is een korter kapsel waarbij de vacht gelijkmatig wordt getrimd en op een lengte wordt gehouden die vergelijkbaar is met een puppy’s vacht.
 • Verzorging: Dit kapsel vereist minder verzorging en is ideaal voor eigenaren die een meer praktische benadering willen. Regelmatig borstelen blijft belangrijk om matten en klitten te voorkomen.

2. De Teddy Bear Cut

 • Stijl: De Teddy Bear cut houdt de vacht van je hond langer en pluiziger, met speciale aandacht voor het gezicht, dat eruitziet als het gezicht van een teddybeer.
 • Verzorging: Dit schattige kapsel vereist vaker borstelen om klitten te voorkomen, vooral rond het gezicht en de oren.

3. De Wollige Stijl

 • Stijl: Dit kapsel houdt de vacht lang en vol, waardoor je hond een wollige uitstraling krijgt.
 • Verzorging: Een wollig kapsel vergt regelmatig borstelen om de vacht gezond en klitvrij te houden. Je moet ook bereid zijn om de vacht te knippen of trimmen om de lengte te behouden.

4. De Topknoop

 • Stijl: Bij de topknoop worden delen van de vacht op het hoofd en de oren langer gelaten en samengebonden in een knot boven op het hoofd.
 • Verzorging: Deze stijl vereist speciale aandacht voor het haar op het hoofd en de oren. Regelmatig borstelen en zorgvuldig verzorgen van de topknoop is essentieel. Haal de knot wel elke avond uit het haar van jouw hond en borstel deze uit. Pas de volgende dag doe je knot weer in het haar. Wil je dit niet, haal de knot dan 1 keer per dag los, borstel door en zet hem er dan weer in.

5. De Volledige Vacht

 • Stijl: Bij deze stijl wordt de vacht volledig lang en onaangeroerd gelaten, waardoor je hond eruitziet zoals de natuur het bedoeld heeft.
 • Verzorging: Een volledige vacht vergt de meeste verzorging, met frequente borstelsessies om matten en klitten te voorkomen. Regelmatig baden en drogen is ook belangrijk. Sommige hondeneigenaren rollen de vacht van hun hond s’nachts in papillotten om klitten tegen te gaan, maar ik weet niet of dit echt prettig is voor jouw hond.

Het kiezen van een hondenkapsel voor je langharige vriend is een kwestie van persoonlijke voorkeur, levensstijl en de tijd die je kunt besteden aan verzorging. Elk kapsel heeft zijn eigen charme, maar het is belangrijk om te onthouden dat regelmatige verzorging essentieel is, ongeacht de stijl die je kiest. Overleg met een professionele hondentrimmer voor deskundig advies en om de beste keuze te maken voor jou en je hond.

Professionele Vachtverzorging versus Thuisverzorging: Wat is het Beste voor Langharige Hondenrassen?

Als eigenaar van een langharige hondenras sta je voor de belangrijke beslissing: kies je voor professionele vachtverzorging of verzorg je de vacht van je langharige maatje thuis? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze kan afhangen van verschillende factoren. Hieronder bespreken we de overwegingen en voor- en nadelen van professionele vachtverzorging versus thuisverzorging, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die het beste is voor zowel jou als je trouwe metgezel.

Professionele Vachtverzorging langharige hondenrassen

Voordelen:

 1. Ervaring en Deskundigheid: Professionele hondentrimmers hebben de nodige ervaring en kennis om de vacht van je hond op de juiste manier te verzorgen, wat vooral belangrijk is bij complexe vachten.
 2. Speciale Tools en Apparatuur: Trimsalons beschikken over gespecialiseerde gereedschappen en apparatuur die vaak niet beschikbaar zijn voor thuisgebruik.
 3. Efficiëntie: Professionele trimmers kunnen de vachtverzorging sneller en efficiënter uitvoeren, wat handig is als je weinig tijd hebt.
 4. Massage en Verwennerij: Je hond kan genieten van een ontspannende en verwennerij-ervaring in het trimsalon.
 5. Professioneel Advies: Trimexperts kunnen je advies geven over de gezondheid van de huid en eventuele huidproblemen opmerken.

Nadelen:

 1. Kosten: Professionele vachtverzorging kan prijzig zijn en frequente bezoeken kunnen de kosten opdrijven.
 2. Stress: Sommige honden ervaren stress of angst bij een bezoek aan het trimsalon.

Thuisverzorging van langharige hondenrassen

Voordelen:

 1. Kostenbesparing: Thuisverzorging is meestal kosteneffectiever dan professionele verzorging.
 2. Flexibiliteit: Je kunt de verzorging aanpassen aan de behoeften van je hond en je eigen schema.
 3. Bandopbouw: Thuisverzorging kan de band tussen jou en je hond versterken, en het kan voor je hond een vertrouwde en minder stressvolle omgeving bieden.

Nadelen:

 1. Leren en Oefenen: Het vergt tijd en geduld om de juiste verzorgingstechnieken te leren en te oefenen.
 2. Gebrek aan Ervaring: Eigenaren kunnen fouten maken als ze niet goed getraind zijn, wat de vacht of de huid van de hond kan beschadigen.
 3. Tijdsintensief: Het kan tijdrovend zijn om regelmatig de vacht van je hond thuis te verzorgen, vooral bij complexe vachten.
 4. Gebrek aan Speciale Apparatuur: Thuisverzorging kan beperkt zijn door het ontbreken van gespecialiseerde apparatuur.

Bij het kiezen tussen professionele vachtverzorging en thuisverzorging is het belangrijk om te overwegen wat het beste is voor zowel je hond als jezelf. Sommige eigenaren combineren beide benaderingen door regelmatig professionele verzorging te combineren met dagelijkse thuisverzorging. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de vacht van je langharige hond de aandacht krijgt die hij verdient, want een gezonde en goed verzorgde vacht is een belangrijk onderdeel van zijn welzijn.

langharige hond

Veel gestelde vragen over langharige hondenrassen

Hieronder proberen wij de meest gestelde vragen over langharige hondenrassen, te beantwoorden. Staat jou vraag er niet tussen, stel deze dan gerust in de reacties onderaan dit artikel.

Hoe vaak moet je langharige honden borstelen?

Hoe vaak je langharige hondenrassen moet borstelen, hangt af van verschillende factoren, zoals het ras, de levensstijl van je hond en de conditie van zijn vacht. Over het algemeen is het een goed idee om je langharige hond minstens een paar keer per week te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Sommige honden hebben misschien dagelijks borstelen nodig, vooral tijdens seizoensgebonden rui. Het is belangrijk om regelmatig te borstelen, maar overdrijf het niet, want te veel borstelen kan de huid irriteren. Houd de vacht van je hond in de gaten en pas de frequentie aan op basis van zijn specifieke behoeften.

Welke langharige hondenrassen hebben de neiging om het meeste vachtverlies te hebben?

Enkele van de langharige hondenrassen die bekend staan om hun aanzienlijke vachtverlies zijn de Duitse Herder, de Golden Retriever, de Siberische Husky en de Newfoundlander.

Zijn langharige honden geschikt voor mensen met allergieën?

Hoewel geen enkele hond volledig hypoallergeen is, zijn sommige langharige rassen beter geschikt voor mensen met allergieën omdat ze minder haar en huidschilfers afgeven. Voorbeelden van hypoallergene langharige rassen zijn de Maltezer en de Bichon Frise.

Zijn langharige honden gevoeliger voor huidproblemen?

Langharige honden kunnen gevoeliger zijn voor huidproblemen, vooral als de vacht niet regelmatig wordt verzorgd. Ze hebben de neiging om matten en klitten te ontwikkelen, wat de huid kan irriteren. Regelmatige vachtverzorging is essentieel om huidproblemen te voorkomen.


Langharige honden zijn als zachte knuffelvrienden met hun prachtige vachten die onze harten stelen. Maar vergeet niet dat die mooie manen wat extra liefde en aandacht nodig hebben. Met regelmatig borstelen, af en toe een bad en wat professionele hulp, kun je je langharige maatje er altijd op zijn best uit laten zien en zich comfortabel in zijn vacht laten voelen. Het is allemaal deel van de liefde en zorg die je aan je langharige maatje geeft. Dus, laat die staart kwispelen en geniet van je avonturen samen! 🐶❤️

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.