Mijn Hond is bang voor kinderen

hond en kind

Honden en kinderen kunnen een prachtige intense band hebben. Kinderen bouwen niet alleen een band op voor het leven met hun hond, maar ze leren ook meteen om te zorgen voor anderen.

Kind met puppy

Als jouw hond bang is voor kleine kinderen kan dit onveilige situaties opleveren.

We gaan bespreken hoe je jouw hond kan helpen om een geweldige band op te bouwen met kinderen.

Waarom zijn honden bang voor kinderen?

Het kan komen omdat:

 • Kleine kinderen zijn vaak wat luidruchtig, gillen en schreeuwen en dergelijke
 • kleine kinderen gaan er met het hondenspeelgoed vandoor
 • kinderen zijn onbedoeld wat hard handiger, ze trekken aan oren en staarten e.d. in sommige gevallen prikken ze met de vingertjes in de ogen
 • Kleine kinderen willen honden en puppy’s graag knuffelen en kusjes geven.
 • Kleine hondjes worden worden snel opgepakt door kinderen en dan niet altijd op de handigste manier.

Door de ogen van honden gezien zijn kinderen druk, onvoorspelbaar en kleine herriemakers

Sommige honden kunnen heel goed tegen die typische kind gedrag, maar andere honden helemaal niet. Het kan gebeuren dat als je niet op let dat jouw hond gaat grommen naar een kind, of erger nog een kind zal bijten.

Om deze reden wordt er ook altijd gezegd dat je kinderen tot een jaar of 12 nooit alleen mag laten met een hond. In dit geval bedoel ik dan ook wel de eigen, vertrouwde familie hond. Een hond zal een kind onder de 12 jaar nooit als een meerdere zien! Jouw hond ziet zich als meerdere van een kind.

Het juiste gedrag van jouw hond begint bij de vroege socialisatie. De leeftijdsperiode tussen de 8 en 12 weken is de beste periode om jouw hond te socialiseren.

Hoe je jouw pup goed kunt socialiseren lees je ook hier: Puppy Socialisatie Lijst

Het is van groot belang dat je meteen met het socialiseren van jouw puppy met mensen en kinderen begint. Ik bedoel niet dat kinderen geen mensen zijn hoor, misschien kan ik beter zeggen met grote en kleine mensen socialiseren.

Als je wilt dat jouw puppy als hij straks een grote hond is een echte mensenvriend is, dan is het van groot belang om hem in de periode tussen de 8 en 12 weken aan heel veel grote mensen en kleine kinder mensjes voor te stellen.

Ook uiterlijk verschillen zijn belangrijk, dus mannen met baarden en zonder baarden, mannen met petten op en zonder. Mensen die gehandicapt zijn, mensen met verschillende huidskleuren.

En dit is echt het beste als dit gebeurd in die periode tussen de 8 en 12 weken. Is jouw puppy dan nog bij de fokker, vraag de fokker dan om dit te doen. Zo voorkom je dat je straks een bange of angstige hond hebt.

hond is bang voor kinderen. foto kind en puppy

Hoe leren we honden om niet bang te zijn voor kinderen?

Honden leren via associatie leer, dus we moeten goede associaties opbouwen tussen honden en kinderen. Dat gaan we als volgt doen.

Heb jij een hond die bang is voor kinderen en je hebt zelf kinderen?

Kinderen gaan thuis de hond of pup:

 • Eten geven of de voerbak vullen
 • Af en toe onder toezicht van jou even lekker spelen met de pup, leuk een balletje gooien
 • Leer jouw pup bijvoorbeeld het commando “zit” samen met jouw kind of een kind (neefje of nichtje) en geef je pup dan een snoepje wat hij super lekker vindt, de zogenoemde Jackpot. Een snoepje waar jouw puppy alles voor doet. Hierdoor wordt ook de associatie gelegd voor de hond dat kinderen heel leuk en lief, want ze krijgen wat lekkers als er kinderen in de buurt zijn.
 • Heb je zelf kinderen, neem je kind dan lekker mee op een wandeling samen met je pup. Heb je zelf geen kinderen praat dan met je vrienden en familie die kinderen hebben en leg uit dat je jouw bange hond wil trainen om niet meer bang voor kinderen te zijn en ga gezellig samen lopen.

Bouw alles rustig op, want een angstige hond kan ook agressief worden. Desensibilisatie noemen we dat, geleidelijk meer interactie met kinderen en goed in de gaten tot wanneer jouw hond zich nog rustig en ontspannen voelt.

Stel duidelijk omgangsregels op voor de kinderen.

Ook al heb je net een puppy dan zijn onderstaande omgangsregels belangrijk, maar zeker als jij al een hond hebt die bang is voor kinderen.

 • Als een kind (of volwassene) een hond wil aaien doe dit dan niet van bovenaf op de kop? Dit is in hondentaal bedreigend, beter om onder de kin en op de borst te aaien.
 • Kijk een hond niet langdurig in de ogen (staren), in hondentaal betekend dit niks liefs, het zegt dat je wilt vechten.
 • Laat een kind niet zomaar speelgoed of een botvan de hond afpakken. Honden zien kinderen onder de 12 jaar als gelijken of erger als ondergeschikten.
 • Laat kinderen niet stoeien of vechten waar de hond bij is, de hond of pup kan mee gaan doen, maar dan wel op een manier zoals honden spelen.
 • Leg kinderen uit dat ze de pup niet zomaar moeten knuffelen en de armen om zijn nek slaan. Voor honden is dit ook een teken van dominantie en bedreiging. Laat een hond of pup een deel wit van zijn ogen zien als je dat doen, dan weet je zeker dat hij het eng vindt en zeker niet zo leuk en lief als jij het bedoelt.
 • Kinderen moeten de hond laten slapen als deze slaapt. Zorg ook voor een veilige plek voor jouw puppy / hond. Een plek waarvan de kinderen weten dat ze daar niet mogen komen.
 • Niet over de mand van de hond heen hangen. Boven een hond hangen of erover heen buigen is bedreigend
 • Leer jouw kinderen dat als ze hun hondenvriendje een snoepje willen geven dat hij eerst moet zitten en dan pas wat krijgt.
 • Leuk samen spelen mag, dat is het leukste voor kinderen met hun hond, maar alleen als jij als volwassene erbij bent.

Leuke tip: laat jouw kind vriendjes en vriendinnetjes uitleggen hoe ze met zijn of haar hond om moeten gaan!

Hond poseert samen met kind

Hoe ga je buiten om met jouw hond die bang is voor kinderen?

Loop je lekker te wandelen en komen er kinderen aan, let dan goed op het gedrag van jouw hond?

 • Merk je dat hij onrustig wordt, signalen van stress afgeeft, maak de lijn dan korter en loop weg van de kinderen tot het punt dat jouw hond weer rustig is en zich weer op zijn gemak voelt.
 • Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn en snel. Ik merk dat buiten ook, dan komen ze aan gerend willen ze mijn hond meteen aaien. Heb jij een angstige hond, dan is dit gedrag super eng.
 • Ook hier geldt let heel goed op jouw hond, zeg tegen de kinderen dat ze hem niet mogen aaien omdat jouw hond bang is en het nog moet leren. Veel kinderen begrijpen dit best heel goed.
 • Luisteren de kinderen niet, reageer dan snel en haal jouw hond weg uit deze situatie. Dwing hem niet om te gaan zitten zodat de kinderen toch kunnen aaien, want angst slaat snel om in agressie.
 • De hond wordt dan altijd gezien als degene die fout is, maar jij als het baasje hoor jouw hond te kennen en hem te leren hoe hij hier mee om moet gaan, of je schakelt een hondentrainer in.

Angst bij honden is een langzaam proces om terug te draaien, je moet hier echt de tijd voor nemen en doorzetten.

Begin langzaam met jouw hond op veilige afstand van kinderen, is jouw hond nog comfortabel geef hem dan wat lekkers.

 • Een optie is om bij een speeltuintje, met spelende kinderen, in de buurt te gaan zitten met jouw hond, maar dan op een afstand waarbij jou hond zicht nog steeds op zijn gemak voelt.
 • Vertoont jouw hond geen tekenen van stress? Geef hem dan wat met wat echt lekkers en zeg iets positiefs zoals goed zo of een aai.
 • De bezoekjes aan het speeltuintje ga je met grote regelmaat herhalen en in de loop der weken, maanden ga je dichterbij zitten.
 • Ben je dichterbij gaan zitten en vertoont jouw hond meer stress, dan moet je weer verder weg gaan zitten.
 • Straf jouw hond nooit als hij uit angstig reageert, dit bevestigt alleen de angst van jouw hond maar.

Onthoudt: Een angstige hond is sneller geneigd om te bijten, laat het niet zo ver komen

Vindt je het moeilijk om jouw angstige hond te helpen om minder bang te zijn, schakel dan een hondengedragstherapeut in.

Natuurlijk supplement ter ondersteuning

Is jouw hond heel angstig en bang dan kan je hem ook op een 100% natuurlijke manier ondersteunen.

Organimal heeft tabletten voor honden die jouw hond niet versuffen, maar wel helpen om meer te ontspannen. De producten van Organimal zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).

De tabletten bevatten een uiterst effectieve kruidenmix. De tabletten mogen langere tijd gebruikt worden, maar uiteraard moet de oorzaak ook aangepakt worden.

Gedrag in balans pillen ter ondersteuning voor bange honden

(tekst van website van Organimal) Gebruik Gedrag In Balans – Honden o.a.:

 • Ter ondersteuning bij stressgevoeligheid en stressvolle situaties
 • Ter bevordering van rust en ontspanning met behoud van alertheid en energie
 • Geeft ondersteuning bij angst en agressie
 • Ter bevordering van de algehele gemoedstoestand
 • Ter ondersteuning van lichaam en geest
 • Veilig in gebruik

Wees geduldig met het trainen en desensibiliseren van jouw hond. Met veel geduld en doorzettingsvermogen komt het zeker goed.

Lees ook mijn blog: Ik heb een Bange Hond

Groetjes Simone & nikita

Deze Blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.