Markiesje: Klein ras met een charmante persoonlijkheid

Markiesje

Het Markiesje, een parel van een hondenras, is een charmante en elegante metgezel met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Gouden Eeuw in Nederland. Ondanks zijn bescheiden formaat is het Markiesje een opvallende verschijning dankzij zijn prachtige vacht en intelligente uitstraling. Met een uniek mengsel van speelsheid, toewijding en verfijning heeft dit ras zijn weg gevonden naar de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken, eigenschappen en geschiedenis van het Markiesje, waardoor we een beter begrip krijgen van deze onweerstaanbare kleine metgezel.

FCI Groep: Rasgroep 9, Gezelschapshonden
Land van Herkomst: Nederland
Levensverwachting: 13 – 16 jaar

Geschiedenis van het Markiesje

Het Markiesje, een relatief zeldzaam hondenras, heeft een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw in Nederland. Oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor de Nederlandse adel, kreeg het ras al snel de naam “Markiesje” vanwege zijn aristocratische uitstraling en houding. Deze honden waren geliefd bij de hoogste klassen van de samenleving vanwege hun compacte formaat, elegante verschijning en trouwe karakter.

Hoewel het ras gedurende verschillende perioden bijna uitgestorven leek te zijn, bleven toegewijde fokkers zich inzetten om het Markiesje te behouden. Dankzij hun inspanningen en de groeiende belangstelling voor zeldzame rassen, heeft het Markiesje een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis kunnen beginnen, waarin het wordt erkend en gewaardeerd als een waardevolle metgezel met een rijke erfgoed.

Karakter

Het Markiesje staat bekend om zijn unieke en aantrekkelijke karaktereigenschappen. Over het algemeen wordt het ras beschouwd als intelligent, liefdevol en levendig.

Hier zijn enkele kenmerken van het karakter van het Markiesje:

 • Aanhankelijkheid: Markiesjes hebben een sterke band met hun eigenaren en zijn vaak aanhankelijke metgezellen. Ze genieten van fysiek contact en zullen graag naast je zitten of op je schoot liggen.
 • Speelsheid: Ondanks hun elegante verschijning zijn Markiesjes speelse honden. Ze vinden het leuk om met speeltjes te spelen en kunnen zich gemakkelijk vermaken door interactieve activiteiten met hun eigenaren.
 • Intelligentie: Ze staan bekend om hun slimheid en snelle leervermogen. Ze pikken nieuwe commando’s en trucjes snel op, wat hen tot geweldige kandidaten maakt voor gehoorzaamheidstraining.
 • Sociaal: Over het algemeen zijn Markiesjes sociaal en vriendelijk tegenover mensen en andere huisdieren. Ze kunnen goed overweg met kinderen en zijn vaak nieuwsgierig en benaderbaar.
 • Waakzaamheid: Hoewel het Markiesje over het algemeen een vriendelijke aard heeft, hebben ze ook een waakzaam karakter. Ze kunnen hun eigenaren op de hoogte stellen van naderend bezoek of verdachte geluiden.
 • Gehoorzaamheid: Deze hondjes hebben de neiging om goed te luisteren naar hun eigenaren en zijn meestal gemakkelijk te trainen. Positieve bekrachtiging en consistente training zijn echter belangrijk voor het creëren van gehoorzame en goed aangepaste huisdieren.
 • Energie: Hoewel ze geen overdreven energieke honden zijn, hebben Markiesjes wel dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Korte wandelingen en speeltijd zijn vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Het karakter van individuele Markiesjes kan variëren, maar over het algemeen staat het ras bekend om zijn evenwichtige en vriendelijke persoonlijkheid, waardoor het een geweldige metgezel is voor verschillende soorten huishoudens.

Uiterlijk

De beschrijving van het uiterlijk van het Markiesje

 • Algemene Grootte en Bouw: Evenwichtig en Sierlijk
  Het Markiesje is een middelgroot tot klein hondenras met een harmonieuze en evenwichtige lichaamsbouw. Volwassen honden bereiken meestal een hoogte van 35 tot 41 centimeter bij de schouder. De lichaamsstructuur is goed geproportioneerd en toont een sierlijke houding die de aandacht trekt.
 • Opvallende Vachtkleur en Textuur: Glanzend en Zijdezacht
  Een kenmerkend aspect van dit hondje is zijn opvallende vacht. De vacht is glanzend en zijdezacht van textuur. De kleur varieert meestal tussen diepzwart en donkerbruin. Soms kunnen er ook witte aftekeningen aanwezig zijn op de borst en/of poten. Het haar is lang en recht, terwijl het op het gezicht en de voorkant van de benen korter is.
 • Expressieve Kop: Verfijnde Kenmerken en Vriendelijke Uitdrukking
  De kop van het Markiesje is een bron van expressie en charme. De ogen zijn vriendelijk en expressief, meestal donker van kleur. De oren zijn middelgroot en hangen dicht bij het hoofd, met een subtiele bevedering langs de randen. De neus vertoont een diepzwarte of donkerbruine kleur, passend bij de vachtkleur.
 • Lichaam en Houding: Compact en Gespierd
  Met een compact en gespierd lichaam heeft het Markiesje een rechte rug en een licht oplopende croupe. De staart is hoog aangezet en vormt een sierlijke boog over de rug. De poten zijn recht en slank, met ovale voeten en goed ontwikkelde tenen die stabiliteit bieden.
 • Een Elegante Verschijning: Aristocratische Uitstraling en Charmante Houding
  Kortom, het Markiesje straalt een aristocratische elegantie uit met zijn goed geproportioneerde lichaamsbouw en zijdezachte vacht. Deze charmante hond combineert verfijnde kenmerken met een vriendelijke uitdrukking, waardoor het een opvallende en geliefde metgezel is voor hondenliefhebbers wereldwijd.
Markiesje

Training en opvoeding

Het Markiesje staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, waardoor het een plezier is om te trainen en op te voeden. Hier zijn enkele tips en aandachtspunten om het beste uit de training en opvoeding van een Markiesje te halen:

1. Positieve Versterking: Belonen en Prikkelen
Dit hondenras reageert goed op positieve versterking. Gebruik beloningen zoals traktaties, lof en speeltijd om gewenst gedrag te versterken. Dit creëert een positieve leerervaring en motiveert het Markiesje om te gehoorzamen.

2. Vroege Socialisatie: Vriendelijkheid naar Mensen en Dieren
Begin op jonge leeftijd met socialisatie om het Markiesje te laten wennen aan verschillende mensen, dieren, situaties en omgevingen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een zelfverzekerd en goed aangepast karakter.

3. Geduldige Benadering: Klein maar Slim
Hoewel het Markiesje intelligent is, kan het soms eigenwijs zijn. Neem een geduldige en consistente benadering bij training. Houd trainingssessies kort en boeiend om de aandacht van het Markiesje vast te houden.

4. Variatie in Training: Geestelijke Uitdagingen
Daag jouw hondje mentaal uit door gevarieerde trainingsactiviteiten aan te bieden. Dit kan puzzels, zoekspelletjes en gehoorzaamheidsoefeningen omvatten. De combinatie van fysieke en mentale stimulatie helpt verveling te voorkomen.

5. Zachtmoedigheid: Vermijd Harde Correcties
Vanwege de gevoelige aard van het Markiesje is het belangrijk om zachte en positieve trainingsmethoden te gebruiken. Harde correcties kunnen contraproductief zijn en leiden tot terughoudendheid of angst.

6. Gehoorzaamheidstraining: Basisvaardigheden Versterken
Bouw voort op basisvaardigheden zoals zitten, liggen en komen. Gehoorzaamheidstraining zorgt niet alleen voor een gehoorzame metgezel, maar versterkt ook de band tussen jou en je Markiesje.

7. Dagelijkse Beweging: Actief en Gelukkig
Geef jouw hondje dagelijkse beweging om zijn energie kwijt te kunnen. Korte wandelingen, speelsessies en mentale stimulatie dragen bij aan een tevreden en evenwichtig huisdier.

Door positieve training en een liefdevolle maar consistente opvoeding zal het Markiesje bloeien tot een goed opgevoede en aanhankelijke metgezel. De intelligente en speelse aard van het ras maakt de training tot een lonende ervaring voor zowel hond als eigenaar.

Verzorging

Hier zijn enkele tips voor de verzorging van het Markiesje:

 • Vachtverzorging: Regelmatig Borstelen
  • De zijdezachte vacht van het Markiesje vereist regelmatige borstelbeurten om klitten en knopen te voorkomen. Borstel de vacht minstens een paar keer per week om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.
 • Oren Reinigen: Voorkom Oorinfecties
  • Aangezien de oren van het Markiesje dicht bij het hoofd hangen, is het belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken. Gebruik een zachte doek en een oorreiniger die geschikt is voor honden om overtollig oorsmeer en vuil te verwijderen.
 • Gebitsverzorging: Orale Gezondheid Behouden
  • Zorg voor de mondhygiëne van het Markiesje door regelmatig tandenpoetsen te introduceren. Dit helpt tandplak en tandsteen te voorkomen, wat kan leiden tot tandheelkundige problemen. Geef ook kauwspeeltjes en -botten om de mond gezond te houden.
 • Nagelverzorging: Houd Nagels op Lengte
  • Houd de nagels van het hondje op een geschikte lengte door ze regelmatig te knippen. Zorg ervoor dat je niet te ver knipt om bloedingen en ongemak te voorkomen. Als je niet zeker bent, vraag dan advies aan een dierenarts of een professionele trimmer.
 • Beweging en Activiteit: Dagelijkse Uitlaatklep
  • Het Markiesje mag dan klein zijn, maar het heeft nog steeds dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Korte wandelingen, speelsessies en interactieve spelletjes houden de hond gezond en gelukkig.
 • Dieet en Voeding: Evenwichtige Maaltijden
  • Kies een hoogwaardig hondenvoer dat past bij de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van het Markiesje. Volg de aanbevolen voedingsrichtlijnen en vermijd overvoeding om een gezond gewicht te behouden.
 • Dierenartsbezoeken: Regelmatige Controles
  • Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controle en vaccinaties. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen en het behouden van de algehele gezondheid van het Markiesje.
 • Hygiëne: Houd Ogen en Plooien Schoon
  • Houd de ogen van je hondje schoon en vrij van traanvlekken door ze regelmatig af te vegen met een vochtige doek. Controleer ook de huidplooien, zoals die rond de neus en mond, en houd ze schoon om irritatie te voorkomen.

Met de juiste verzorging en aandacht kan het Markiesje genieten van een gezond en gelukkig leven als jouw trouwe metgezel. Houd rekening met de specifieke behoeften van het ras en pas je verzorgingsroutine dienovereenkomstig aan.

Voeding en dieet

Het voeden van een Markiesje vereist aandacht voor de voedingsbehoeften van het ras om ervoor te zorgen dat het een gezond en actief leven leidt.

Hier zijn enkele richtlijnen voor het voeding en dieet van dit hondenras:

 • Hoogwaardig Hondenvoer: Kies Kwaliteit
  • Kies voor hoogwaardig commercieel hondenvoer dat geschikt is voor de grootte, leeftijd en activiteitenniveau van je Markiesje. Zoek naar voer dat eiwitrijk is en gebalanceerde ingrediënten bevat om aan de voedingsbehoeften van het ras te voldoen.
 • Droogvoer versus Natvoer: Persoonlijke Voorkeur
  • Zowel droogvoer als natvoer kunnen geschikt zijn voor Markiesjes, maar droogvoer heeft vaak het voordeel van het helpen bij de tandgezondheid door het kauwen. Je kunt ervoor kiezen om droogvoer te geven, natvoer te mengen of een combinatie van beide te gebruiken, afhankelijk van wat het beste werkt voor je hond.
 • Portiegrootte en Voedingsrichtlijnen: Weeg Af
  • Volg de aanbevolen voedingsrichtlijnen op de verpakking van het hondenvoer, maar houd ook rekening met de individuele behoeften van je Markiesje. De juiste portiegrootte is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en metabolisme.
 • Regelmaat en Timing: Vaste Maaltijden
  • Geef je hondje regelmatige maaltijden op vaste tijden gedurende de dag. Dit helpt bij het reguleren van de spijsvertering en creëert een routine voor je hond. Vermijd het geven van tafelrestjes of menselijk voedsel, omdat dit de gezondheid van je hond kan schaden.
 • Gezonde Lekkernijen: Matig Geven
  • Als je lekkernijen of traktaties aan je Markiesje wilt geven, kies dan gezonde opties zoals hondenkoekjes of stukjes groenten en fruit. Houd er rekening mee dat traktaties een kleine aanvulling op het dieet moeten zijn en niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname van je hond mogen vormen.
 • Water: Onmisbaar Element
  • Zorg ervoor dat je hondje altijd toegang heeft tot vers en schoon drinkwater. Voldoende hydratatie is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van je hond.
 • Speciale Overwegingen: Pups en Senioren
  • Voor puppy’s is het belangrijk om voer te kiezen dat is afgestemd op hun groeiende behoeften. Voor oudere Markiesjes kan het nodig zijn om over te stappen naar voer dat rekening houdt met hun verminderde activiteitenniveau en eventuele specifieke gezondheidsbehoeften.

Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je Markiesje. De individuele behoeften van honden kunnen variëren, dus het is belangrijk om voedingskeuzes te maken die passen bij de unieke kenmerken en levensfase van je hond.

Ziekte en erfelijke aandoeningen

Markiesje-wandelen

Het Markiesje is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen ook zij vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen.

Hier zijn enkele van de potentiële ziekten en erfelijke aandoeningen die bij het Markiesje kunnen voorkomen:

1. Patella Luxatie (Glijdende Knieschijf): Dit is een aandoening waarbij de knieschijf van zijn normale positie glijdt, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken. Het komt vaak voor bij kleine hondenrassen.

2. Mitralisklep Dysplasie: Dit is een aandoening van de hartklep die kan leiden tot hartfalen. Het kan soms voorkomen bij dit hondenras.

3. Cataract: Cataract verwijst naar het troebel worden van de ooglens, wat tot verminderd zicht of blindheid kan leiden. Het kan bij sommige Markiesjes erfelijk zijn.

4. Retinale Dysplasie: Dit is een aandoening van het netvlies die kan leiden tot verminderd zicht of blindheid.

5. Epilepsie: Sommige Markiesjes kunnen vatbaar zijn voor epileptische aanvallen.

6. Von Willebrandziekte: Dit is een erfelijke bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden na verwondingen of chirurgische ingrepen.

7. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en gewrichtsproblemen.

8. Hypothyreoïdie: Een verminderde schildklierfunctie kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder gewichtstoename, verminderde energie en huidproblemen.

9. Legg-Calvé-Perthesziekte: Een aandoening waarbij het bot in de dijbeenkop afsterft, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.

10. Otitis Externa: Deze aandoening verwijst naar ontsteking van de uitwendige gehoorgang en komt vaker voor bij honden met hangende oren zoals het Markiesje.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Markiesjes deze aandoeningen zullen ontwikkelen, en veel hangt af van genetische factoren, fokpraktijken en omgevingsinvloeden. Het is echter altijd aan te raden om een Markiesje bij een gerenommeerde fokker te kopen die zich inzet voor gezonde fokpraktijken en regelmatige dierenartscontroles te plannen om de gezondheid van je hond te monitoren.

5 leuke feitjes over het Markiesje

Hier zijn vijf leuke feitjes over het Markiesje:

 1. Historische Afkomst: Het Markiesje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Nederlandse Gouden Eeuw. Oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor de Nederlandse adel, dankt het ras zijn naam aan zijn aristocratische uitstraling en houding.
 2. Schaars Maar Geliefd: Het Markiesje is een relatief zeldzaam ras, vooral buiten Nederland. Ondanks zijn beperkte aantal liefhebbers, heeft het ras een toegewijde fanbasis die zijn charmante karakter en elegante uiterlijk waardeert.
 3. Veelzijdigheid in Activiteiten: Hoewel het Markiesje klein is, staat het bekend om zijn behendigheid en veelzijdigheid in hondensporten. Ze kunnen uitblinken in activiteiten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en zelfs hondenshows.
 4. Oog voor Detail: Het Markiesje heeft vaak opvallende witte aftekeningen op zijn borst en/of poten, wat een uniek en charmant aspect aan zijn uiterlijk toevoegt.
 5. Uitdrukking van Ogen: De vriendelijke en expressieve ogen van het Markiesje zijn een kenmerkend onderdeel van zijn charme. Ze kunnen een breed scala aan emoties overbrengen en maken de interactie tussen het ras en zijn eigenaar extra speciaal.

Stappen om een gerenommeerde Fokker te vinden

Het vinden van een gerenommeerde Markiesje fokker vereist onderzoek en zorgvuldige overweging.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen bij het zoeken naar een betrouwbare Markiesje fokker:

 • Online Zoeken: Gebruik online zoekmachines en hondenfokkerij-databases om fokkers te vinden die Markiesjes fokken. Zorg ervoor dat je zoekopdrachten specifiek genoeg zijn om relevante resultaten te krijgen.
 • Hondenorganisaties: Neem contact op met hondenorganisaties en verenigingen die gespecialiseerd zijn in dit hondenras. Zij kunnen je doorverwijzen naar erkende fokkers en bronnen voor meer informatie.
 • Bezoeken van Shows en Evenementen: Bezoek hondenshows, tentoonstellingen en evenementen waar Markiesjes worden getoond. Dit kan een geweldige gelegenheid zijn om in contact te komen met fokkers en hun honden te ontmoeten.
 • Referenties en Aanbevelingen: Vraag andere hondenliefhebbers, dierenartsen of kennissen in de hondenwereld om aanbevelingen voor betrouwbare Markiesje fokkers.
 • Fokkersverenigingen: Controleer of er fokkersverenigingen zijn die zich specifiek richten op het Markiesje ras. Deze verenigingen hebben mogelijk lijsten met fokkers die zich aan bepaalde normen en ethische praktijken houden.
 • Fokker Websites: Bezoek de websites van potentiële fokkers om meer te weten te komen over hun filosofie, fokpraktijken en beschikbare puppy’s. Een goede fokker zal transparante informatie delen over de ouderdieren, gezondheidstests en leefomstandigheden van hun honden.
 • Persoonlijk Bezoek: Als je een fokker overweegt, plan dan een persoonlijk bezoek aan hun fokkerij. Dit geeft je de kans om de omstandigheden waarin de honden worden grootgebracht te beoordelen en om vragen te stellen.
 • Gezondheidstesten: Een gerenommeerde fokker voert gezondheidstesten uit op hun ouderdieren om potentiële erfelijke aandoeningen te identificeren. Vraag naar de gezondheidstesten die zijn uitgevoerd en vraag om bewijs hiervan.
 • Stel Vragen: Wees bereid om de fokker vragen te stellen over hun fokpraktijken, ervaring, socialisatie van puppy’s en wat ze doen om de gezondheid en het welzijn van hun honden te waarborgen.
 • Contract en Garanties: Vraag om een koopcontract en garanties die de gezondheid van de puppy en eventuele terugnamevoorwaarden beschrijven.

Onthoud dat het vinden van een betrouwbare fokker tijd en moeite kan kosten, maar het is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van je toekomstige Markiesje. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voordat je een beslissing neemt.

Kennel de zwarte Tulp – gerenommeerde fokker

Veel gestelde vragen

Benieuwd naar van die veel gestelde vragen over dit schattige hondenras? Nou, we hebben ons best gedaan om ze hieronder te tackelen! En als jouw nieuwsgierige vraag niet toevallig in het lijstje beland is, geen paniek! Schrijf ‘m gewoon lekker in de reacties onderaan dit artikel. We zijn er om te helpen! 🐾

Zijn Markiesjes geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Markiesjes zijn over het algemeen vriendelijk en tolerant tegenover kinderen. Ze moeten echter op de juiste manier gesocialiseerd worden met kinderen en altijd onder toezicht staan tijdens interacties.

Zijn Markiesjes goede gezelschapshonden?

Dit hondenras staat bekend om hun aanhankelijke en liefdevolle karakter, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn. Ze gedijen goed in gezinnen en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Zijn Markiesjes geschikt voor appartementen?

Ja, ze kunnen goed in appartementen leven vanwege hun kleinere formaat en gematigde energieniveau. Ze hebben echter nog steeds dagelijkse beweging en mentale stimulatie nodig.

Zijn Markiesjes geschikt voor beginners in hondenbezit?

Ja, Dit hondenras kan geschikt zijn voor beginners, maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de zorg, training en behoeften van het ras voordat je er een aanschaft.


Met zijn koninklijke uitstraling, sprankelende ogen en eindeloze charisma heeft het Markiesje een speciaal plekje veroverd in de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld. Of je nu valt voor zijn aristocratische houding, zijn levendige persoonlijkheid of zijn zachte aanraking, één ding is zeker: het Markiesje laat een onuitwisbare indruk achter en blijft altijd een bron van vreugde en gezelschap.

Met zijn trouwe aanwezigheid en onweerstaanbare charme is het Markiesje veel meer dan alleen een hondenras – het is een vriend voor het leven. 🐶❤️

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.