Y tuig hond. Bekijk de 15 beste voor jouw hond. [Korting]

beste y tuig hond

Ben je op zoek naar het beste hondentuig, zoek dan naar een Y tuig voor jouw hond. Met een Y tuig kan jouw hond vrij en ontspannen bewegen.

Lijst met 15x het beste Y tuig hond van 2022

Onderstaand een lijst met 15x het beste Y tuig voor jouw hond van 2022. We letten hierbij op de prijs, de kwaliteit, ervaringen van andere gebruikers en we kijken ook naar de voor- en nadelen van het product, zodat jij de beste beslissing kunt nemen voor de Y tuig.

€33,21
2 new from €31,30
as of augustus 16, 2022 8:38 am
Amazon.nl
€48,21
2 new from €47,38
as of augustus 16, 2022 8:38 am
Amazon.nl

5x onze Favoriete Y tuig voor honden

Waarschijnlijk heb je al een keuze gemaakt voor het beste Y tuig voor jouw hond, na het zien van de bovenstaande lijstjes. Nog niet geslaagd? bekijk dan onze Top 5 favoriete Y tuigjes. We hebben de onderstaande selectie samengesteld, door te letten op de prijs, de kwaliteit en de beoordelingen van andere hondeneigenaren.

1. Mister Mill Hondentuigje – Anti-Trek Tuig Hondenharnas – Y Tuig Hond Reflecterend

Het Mister Mill tuigje, heeft alles wat je wenst in een hondentuig. Het is een Y tuig, dus goede druk verdeling voor jouw hond. Het hondentuig is reflecterend. De sluiting rond de borstomvang is elastisch, dit zorgt voor nog bete draagcomfort. Een handvat op de rug, om je hond makkelijk aan vast te pakken.

Tevens heeft dit Y tuig ook een anti trek aanlijn optie, mocht dit nodig zijn. Het Mister Mill hondentuigje is op vier punten verstelbaar, zodat deze uitstekend past bij jouw hond. Verder heeft het twee klikgespen en je doet het aan over de kop van jouw hond.

Het Mister Mill hondentuigje is verkrijgbaar in de maten: S, M, L en XL.

Hondeneigenaren zijn super tevreden over het Mister Mill hondentuigje en beoordelen deze met gemiddeld 4.7 van de 5 sterren bij bol.com.

5 sterren review van Bol.com: "Sterk. Leuk hondentuigje, we hebben altijd hetzelfde tuigje gebruikt voor onze Shar Pei maar deze zat een beetje stroef hier en daar, vervolgens de keuze gemaakt om een nieuw tuigje aan te schaffen en onze Shar Pei is er even gelukkig mee als wij ;)"

2. Julius-K9 IDC®Longwalk Y-tuig hond, S, zwart-grijs – Winnaar van Red Dot en German Design Awards

Het Julius-K9 IDC®Longwalk Y-tuig is speciaal ontworpen om lang en ontspannen te wandelen met jouw hond. Door het speciale DuoFlex®-systeem bewegen de schouderbandjes perfect mee met de bewegingen van jouw hond.

Verder is het hondentuig goed verstelbaar, heeft het reflecterende elementen, een rubberen handvat en een Neopreen voering en speciale stevige binnen voering.

Je kunt dit hondentuig kopen in 7 verschillende maten:

 • XS : Nekomtrek: 26-34 cm, Borstomtrek: 40-52 cm, Gewicht van de hond: 4-8 kg
 • XS : Halsomtrek: 28-40 cm, Borstomtrek: 44-60 cm, Gewicht van de hond: 7-12 kg
 • S : Nekomtrek: 38-46 cm, Borstomtrek: 49-66 cm, Gewicht van de hond: 9-15 kg
 • M : Hals omtrek: 38-54 cm, Borstomtrek: 56-76 cm, Gewicht van de hond: 14-20 kg
 • L : Omtrek van de nek: 43-60 cm, Borstomtrek: 66-86 cm, Gewicht van de hond: 18-25 kg
 • XL : Hals omtrek: 50-65 cm, Borstomtrek: 70-90 cm, Gewicht van de hond: 26-33 kg
 • 2XL : Hals omtrek: 55-70 cm, Borstomtrek: 80-96 cm, Gewicht van de hond: 32-41 kg

Hondeneigenaren zijn enthousiast en beoordelen dit prachtige tuig met gemiddeld 5 van de 5 sterren bij Bol.com.

5 sterren review van Bol.com: "Het werkt heel goed. ik ben 71 jaar en heb een husky waar ik niet mee durfde te wandelen trekken als een gek maar met het tuig is het prima toe doen"

Onderstaande video laat zien hoe je het Julius K9 IDC®Longwalk Y tuig aan doet.

3. Hurtta Padded Y Tuig hond Zwart

Met het Hurrta Padded Y tuig hond weet je zeker dat jouw hond comfortabel loopt. Het tuigje heeft een optimale drukverdeling en ondersteunt de spieren en gewrichten van jouw hond tijdens het lopen.

Het hondentuig trek je aan over het hoofd van jouw hond en heeft 2 klikgespen op de rug. Het Hurrta tuig is goed verstelbaar en ook nog eens reflecterend.

Het Hurrta Padded Tuig Y-Model wordt ook goed ontvangen door hondeneigenaren, want de gemiddelde beoordeling is 4.8 van de 5 sterren bij Bol.com.

5 sterren review van Bol.com: "Aanrader. Makkelijk om te doen, loopt veel prettiger voor de hond, maar ook voor de baas. Geen last meer dat de lijn tussen de poten van de hond komt. Door dit tuigje trekt hij ook minder."

4. Petsafe 3 In 1 Y Tuig hond

Last updated on augustus 16, 2022 8:38 am

Het Petsafe 3 in 1 Y tuig voor jouw hond, is gewoon super. De Y vorm op de borst zorgt voor de optimale bewegingsvrijheid van de spieren en gewrichten van jouw hond. Dit hondentuig mag ook in de auto gebruikt worden om hier een autogordel hond aan vast te maken. Daarnaast heeft het Petsafe Y tuig ook nog een anti trek aanlijn optie, ideaal voor al je jou hond nog moet leren om netjes aan de lijn te lopen.

Het hondentuig is ook voorzien van reflecterende stiksel, hierdoor val je goed op in het donker of bij slecht weer.

Dit hondentuig is goed verstelbaar en heeft 3 klikgespen, hierdoor hoeft het y tuig niet over het hoofd van jouw hond aangedaan te worden.

Hondeneigenaren zijn ook zeer enthousiast over dit hondentuig, de gemiddelde beoordeling is 4.4 van de 5 sterren bij Amazon.

5 sterren review van Amazon: "Uitstekend harnas. Ik ben erg blij met dit harnas, het is absoluut het beste dat ik voor heb clipharnas dat ik voor mijn hond heb geprobeerd. Ze is een 8 maanden oud husky-kruis met een smalle borst voor haar maat. De meeste harnassen zitten te los in de nek, maar deze past het beste omdat hij niet zo vaak opzij schuift. De voorste clip helpt het trekken beter controleerbaar te maken, maar het weerhoudt een vastberaden hond er niet van te trekken en kan de lijntraining niet vervangen.
Ik vind het ook erg leuk dat het niet over het hoofd hoeft te gaan om aan te trekken, want mijn hond heeft puntige oren die in de weg zitten. Het harnas is goed gemaakt en lijkt een tijdje mee te gaan."

5. Annyx hondentuig speurtuig zwart rood – Y tuig hond – maat S

Het Annyx Y tuig hond is ontworpen om zich ergonomisch aan het lichaam van de hond aan te passen. De rug van jouw hond wordt beschermd door de optimale trekverdeling en de schoudergewrichten zijn vrij, voor optimale bewegingsvrijeid.

Het tuig is goed verstelbaar bij de nek en de rug. Het tuig moet over het hoofd aan gedaan worden, want er zijn alleen 2 klikgespen op de rug. Het hondentuig is volledig gevoerd, voor optimaal comfort.

Hondeneigenaren zijn tevreden over het Annyx hondentuig en beoordelen deze met gemiddeld 4.7 van de 5 sterren bij bol.com.

5 sterren review van Bol.com: "Kwaliteitsproduct. Goede kwaliteit van gebruikte materialen. Mooie afwerking."

Veel gestelde vragen over het Y tuig hond

Als het goed is heb je in de lijst hierboven al gezien wat een Y tuig is. Mocht het toch nog niet helemaal duidelijk zijn, hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen over Y tuigen.

Wat is een Y tuig hond?

De naam Y-tuig komt door de vorm van het hondentuig. Wanneer jouw hond een Y tuig omheeft, ziet de voorkant er uit als de letter Y. Met een Y tuig wordt de druk op het lichaam van jouw hond optimaal verdeeld en de rug wordt ontzien. Y tuigjes zijn geschikt voor iedere hond, maar zeker aan te raden voor honden met nek- of rugklachten.

De Y vorm zorgt er ook voor dat de schoudergewrichten vrij kunnen bewegen. Vaak heeft een Y tuig minimaal 4 sluitingen, 2 bij de nek en 2 bij de rug. Het voordeel van de sluitingen bij de nek is dat het tuig niet over het hoofd van de hond heen hoeft.

Sommige honden vinden dat niet prettig wanneer een tuigje over hun hoofd heen aan gedaan moet worden, maar dit geldt gelukkig niet voor alle honden. Een Y tuig met alleen 2 sluitingen op de rug is ook goed.

Frenkies anti trek hondentuig - y tuig hond

Wat zijn de voordelen van een Y tuig hond?

Een Y tuig heeft vele voordelen, zoals:

 • een y tuig heeft een ergonomische vorm. Het laat de schoudergewrichten vrij, dus jouw hond heeft alle bewegingsvrijheid om lekker ontspannen te lopen. Hij voelt zich totaal niet belemmerd in zijn bewegingen.
 • De nek en de rug van de hond wordt ook niet belast met een Y tuig
 • y tuigen zijn goed verstelbaar, dus wanneer je de juiste maat selecteert, kun je ze gemakkelijk helemaal goed afstellen.
 • Wanneer jouw hond een y tuig draagt, wordt de druk optimaal verdeeld, wanneer jouw hond trekt aan de lijn, of jij moet aan de lijn trekken.
 • Een y tuig schuurt niet onder de oksels van jouw hond
 • Ze zorgen voor een optimale drukverdeling, wanneer jouw hond aan de lijn trekt. Veel honden trekken ook minder aan de lijn met een Y tuig.

Waarom een Y tuig voor jouw hond kopen i.p.v een halsband?

De anatomie van de hond is fundamenteel gelijk aan die van ons mensen. (Dus denk je even in dat jij een halsband om hebt en jouw partner trekt aan de riem.)

Een halsband kan de onderstaande schade aanrichten bij jouw hond:

 • De huid kan gaan irriteren, er kan haarverlies, irritatie, wonden, pijn of er kunnen hematomen (blauwe plekken) ontstaan.
 • Wanneer je aan de lijn trekt als jouw hond een halsband om heeft kunnen de spieren in de nek van jouw hond verrekken of zelfs kneuzen. Dit is pijnlijk voor jouw hond en pijn aan de nekspieren hebben invloed op het gehele lichaam van de hond.
 • Bij het dragen van een halsband in combinatie met trekken aan de lijn, kan de luchtpijp beschadigen of zelfs breken
 • Het tongbeen van de hond kan geïrriteerd of erger raken door een halsband. Dit kan leiden tot moeilijk slikken. Het tongbeen wordt gebruikt voor de bewegingen van de tong en voor het slikken.
 • Honden hebben 7 wervels en tussenwervelschijven in hun nek. Door trekken aan de halsband kunnen wervels verschuiven dit kan atrose en hernia’s tot gevolg hebben.
 • Wanneer je hard trekt als jouw hond een halsband omheeft, kan de ruggenmerg vernauwen.
 • Heeft een hond atrose of een hernia opgelopen dan kan dit weer drukken op de zenuwen waardoor pijn en neurologische stoornissen kunnen ontstaan.
 • De aders en slagaders die in de nek zitten kunnen zoveel druk oplopen dat er op termijn een verminderde bloedcirculatie in de hersenen kan optreden
 • Het strottenhoofd en de slokdarm kunnen beschadigd raken waardoor jouw hond pijn krijgt, moeilijk kan slikken of zich vaker gaat verslikken.

Als je bovenstaande lijst goed doorleest, weet ik zeker dat je snel over zult stappen van een hondenhalsband naar een hondentuig, om jouw hond ontspannen mee uit wandelen te nemen,

Wat is het verschil tussen een borsttuig en een Y tuig?

Het belangrijkste verschil is dat een borsttuig de natuurlijke bewegingsgang van jouw hond belemmerd. Een borsttuig is een hondentuig wat een horizontale band heeft voorop de borst van de hond. Deze borstband drukt de schouders naar achteren wanneer jouw hond aan de lijn trekt

Een Y tuig is ergonomisch ontworpen. Het vormt de letter Y op de borst van jouw hond en laat de schouders volledig vrij. Zo heeft jouw hond alle bewegingsvrijheid dit hij ook zou hebben als hij geen tuig om zou hebben.

Waar let je op als je een y tuig hond wilt gaan kopen?

Om het juiste y tuig voor jouw hond te kopen is het verstandig om de onderstaande punten even goed door te nemen.

De maat van het hondentuigje

Het is belangrijk dat je de juiste maat van het y tuig kiest voor jouw hond. Hiervoor kun je het beste jouw hond even opmeten, zodat je zeker weten dat je de juiste maat selecteert. Wanneer jouw hond tussen 2 maten invalt , kies dan altijd voor de grote maat. Dus is hij krap aan een maat M, maar net iets te klein voor de maat L, kies dan toch de L.

Onderstaande video laat zien hoe je de maten van jouw hond op meet voor een hondentuig.

Materiaal

Kies voor een y tuig hond welke gemaakt is met goede kwaliteit stiksels en sterke gespen / sluitingen en D-ringen. We willen ontspannen met onze hond lopen maar ook veilig.

Er zijn ook sluitingen die je vast klikt en een veiligheidsslot hebben, zo weet je zeker dat het tuigje niet los kan schieten.

Het aantal sluitingen van het hondentuig

Zoals je hebt kunnen zien zijn er verschillende soorten y tuigjes. De y tuigjes met 3 of 4 sluitingen hebben het voordeel dat het tuig niet over de kop van jouw hond hoeft, dit is heel handig wanneer jij een heel angstig hondje hebt.

Andere y tuigjes hebben alleen 2 sluitingen op de rug en dus geen sluitingen bij de nek. Beide werken even goed, alleen het aandoen gaat net even anders.

De verstelbaarheid van het y tuig hond

Y tuigen zijn altijd goed verstelbaar en dat is ook erg belangrijk om jouw hond zo comfortabel mogelijk te kunnen laten wandelen. Een y tuig moet verstelbaar zijn rond de nek en rond de borst.

Beoordelingen van andere hondeneigenaren

Beoordelingen kunnen je goed helpen bij het maken van de keuze voor het beste y tuig voor jouw hond. Hondeneigenaren die super tevreden zijn over hun aankoop, laten dit graag weten en benoemen dan ook de pluspunten van het Y tuig. Wanneer er ook minpunten aan het product zijn worden deze meestal ook goed beschreven. Lees de beoordelingen dus even goed door, voordat je een keuze maakt.

Hoe doe je een Y tuig aan bij jouw hond?

Zoals je hebt gezien zijn er verschillende soorten y tuigen te koop. Het ene Y tuig trek je over het hoofd van jouw hond en sluit je met 2 klikgespen om de borst. Zie de video hierboven bij het Julius-K9 IDC®Longwalk Ytuig hoe je een y tuig met 2 klikgespen op de borst aan doet.

Het andere Y tuig heeft ook nog een klikgesp bij de nek band. Het voordeel hiervan is dan dat het tuig niet over het hoofd van jouw hond getrokken hoeft te worden.

Onderstaande video laat duidelijk zien hoe je een Y-tuig met klikgesp bij de nek aan doet.

Hoe maak je een Y tuig hond schoon?

De meeste hondentuigjes, dus ook de y tuigjes voor jouw hond kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Ik doe ze dan meestal in een kussensloop met rits, ter bescherming van mijn wasmachine. Kijk even op het label of het door jouw gekochte tuigje ook in de wasmachine kan, kan dit niet dan kan je het gewoon wassen in een handsopje.


We zijn aan het einde van dit artikel. We hopen dat jullie geslaagd zijn in het vinden van het beste Y tuig voor jouw hond.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.