Mijn hond trekt aan de lijn!

hond trekt aan de riem

Geschatte leestijd: 8 minuten

Trekt jouw hond aan de lijn? Dat loopt niet echt ontspannen. We gaan eens kijken hoe we weer snel ontspannen kunnen wandelen samen.

Hond trekt aan de lijn

Help mijn hond trekt aan de Lijn?

Mijn hond trekt aan de lijn, hoe vervelend is dat! Het is irritant als je een grote hond hebt, want het kost je bijna je arm. Helemaal als je hond aan de lijn trekt bij het zien van andere honden. Hij is dan bijna niet te houden. Als jouw hond zo’n 30 kilo of zwaarder dan heb je toch ongewild een pittige training te pakken.

Maar geloof me, ik heb 2 kleine hondjes van zo’n 4 kilo per hond. Qua gewicht geen training voor mij, maar ik voel me toch altijd erg voor schud lopen als mijn kleine hond als een idioot loopt te trekken aan de lijn.

Trekken aan de riem is een vervelende, irritante eigenschap van sommige honden die eigenlijk best makkelijk op te lossen is.

Tips om trekken aan de lijn te stoppen

Hond trekt aan de riem

Ben jij de Packleader?

Oh nee, niet dat packleader gedoe weer, dat klinkt zo bazig. Misschien wel maar dat is het niet. Honden leven volgens regels, die ze allemaal van nature kennen. En binnen hun regels is er maar 1 roedelleider. Die roedelleider moet wel elke keer als hij of zij weg is geweest bewijzen dat hij of zei nog steeds de roedelleider is.

Dat klinkt als veel werk? Misschien wel, maar dat valt best mee. Als jij wilt dat je hond buiten netjes aan de riem loopt, niet aan de lijn trekt als hij een andere hond of wat dan ook ziet? Dan gaan we beginnen met het gedrag binnen.

 • Heb controle over het eten van je hond(en). Dit houdt in dat er nergens brokjes staan, of ander eten en er liggen geen botjes of varkensoren op de grond. Als je je hond eten geeft en hij is klaar, haal je het eten weg. Hetzelfde geldt voor botjes en dergelijk. Is jouw Woef uitgekauwd, dan ruim je het botje op. Jij bent de packleader, jij gaat over het eten.
 • Denk uit de ogen van een hond. Dreigt er gevaar en dan bedoel ik geen inbrekers of zoiets, maar bijvoorbeeld iemand die pratend voorbij loopt. In de ogen van jouw hond kan dat gezien worden als gevaar. Zeg dan heel kalm en rustig dank je wel, als je hond blaft. Blijft hij blaffen, sta dan op en loop er rustig heen en zeg weer dank je wel. Hierdoor laat je zien dat hij nergens bang voor hoeft te zijn, jij hebt het gezien en het is goed zo.
 • Ben je even weggeweest voor boodschappen, of ben je gewoon in een andere kamer gaan zitten waar je de deur even dicht gedaan hebt, let dan op het volgende: Als jouw Woef super enthousiast is als je weer binnenkomt, negeer hem dan! Ja maar, dat is altijd zo schattig hij is dan zo blij, springt tegen me op, ik struikel bijna over hem, hij heeft me gewoon gemist! Dat kan allemaal best zo zijn, maar jij bent de Packleader en jij geeft jouw Woef pas aandacht als hij rustig is, zo als een echte roedelleider dat doet.
 • Dit is ook een packleader regel namelijk. Je mag jouw Woef echt wel aaien en knuffelen, maar alleen omdat jij dat wilt en niet andersom.Jij roept jouw Woef bij je en dan ga je aaien of knuffelen!

Cesar’s kalme energie is waar, blijf altijd kalm en heb veel geduld als je de Packleader wil zijn.

Hoe krijg je een hond die rustig mee wandelt en niet trekt aan de lijn?

Wat we willen is een hond die niet trekt aan de lijn, maar die netjes en rustig mee loopt, toch?

Wil jij dat je hond netjes mee loopt aan de riem, dan moet je dus oefenen, ook IN huis. Oke, dat is duidelijk, we gaan wandelen zonder trekken aan de riem.

Ontspannen wandelen met je hond aan de lijn

Voordat je het huis verlaat zorg je dus dat je hond rustig is. Als je de riem pakt en je hond gaat als een idioot rennen of rondjes draaien of wat dan ook. Leg de riem rustig en kalm terug op zijn plaats en ga weer zitten. Je hond zal wat in de war zijn, denken, Hé we gingen toch wandelen. Misschien moet je dit voorval nog een keer herhalen maar dan heeft hij het wel door. Als ik druk doe, gaan we niet lopen, dus ik moet rustig zijn.

Goed we kunnen nu rustig de riem aan de halsband vastmaken. Vervolgens laten we onze Woef zitten en openen de deur, maarrrrr, Woef mag nog niet naar buiten, die blijft rustig zitten. Ook hier geldt, lukt dit niet, doe de deur weer dicht, wacht even en open dan de deur pas weer.

Jij, de Packleader zet de eerst stap, jouw Woef volgt netjes en jullie gaan ontspannen wandelen.

Ik heb alle regels gevolgd, maar mijn hond trekt nog steeds aan de lijn.

Waarschijnlijk heb je alle regels dan bijna goed gevolgd. Wat je ook kan doen als jouw Woef blijft trekken aan de riem, is vertragen. Ga heel langzaam lopen, Woef zal om kijken en denken hé, wat irritant, zo kan ik niet doorlopen.

Heeft dit te weinig effect, verkort de riem en loop met de korte riem voor je hond langs en draai om, nu staat woef inene achter je. Je gaat rustig lopen. Komt Woef je weer voorbij, herhaal dit dan.

Het vervelende kan zijn dat je 10 minuten lang de zelfde 2 meter loopt, maar het is wel effectief.

Is jouw Woef een echt doorzetter en blijft hij trekken. Keer om en ga terug naar huis. Yep, dat klinkt wat lullig, maar is wel effectief, probeer het later gewoon weer opnieuw.

Ongewenst gedrag afleren vergt geduld. En geduld is een schone zaak!

Mijn hond bijt in de riem tijdens het uitlaten.

Een hond die aan de lijn trekt is vervelend, maar een hond die de hele tijd in zijn eigen riem wil bijten tijdens het uitlaten, dat loopt ook niet ontspannen.

Sommige van onze woefs doen dat ja. Je denkt lekker een wandeling te gaan maken, maar je moet bijna een reserve riem meenemen omdat jouw Woef de hele tijd in zijn riem loopt te bijten.

Waarom doet hij dat toch? Om eerlijk te zijn wil jouw Woef toch weer de Packleader zijn, maar er is een handig foefje voor. Koop een ijzeren ketting die maak je vast aan de halsband van jouw Woef en daaraan maak je de gewone riem vast.

Nu inene wordt dat bijten in die riem in ene een stuk minder aantrekkelijk, want nu is het erg hard aan zijn tandjes. Je zal zien dat Woef dit gedrag snel af zal leren. Heel misschien probeert hij nog even op te springen om toch weer bij het zachte gedeelte van de riem te komen, maar dat zal ook maar tijdelijk zijn.

Wat houdt ontspannen wandelen precies in?

 • Niet trekken aan de lijn / riem
 • Wandelen met een losse lijn, ook geen lijn die strak gespannen staat
 • Jouw Woef is kalm en rustig
 • Woef let op jou om te zien wat de bedoeling is
 • Jij bent de Packleader
 • Het energieniveau van jouw Woef is niet hoger dan 2 op de schaal van 10
Relaxte ontspannen hond

Energieniveau van een hond in nummers:

0. Woef slaapt
1. Woef is wakker
2. Woef is ontspannen en relaxt
3. Woef is zich bewust van wat er om zich heen afspeelt
4. Woef is oplettend
5. Woef is aan het staren
6. Woef is zich aan het focussen
7. Woef focust zich nog maar op 1 ding, hoort of ziet verder niks meer
8. t/m 10 is de Red Zone, vol adrenaline, vlucht of vecht gedrag. Je hond is volledig gestrest. Zo ver moet je het NOOIT laten komen!

Honden leren het beste als ze kalm en ontspannen zijn.

Ik hoop dat jullie deze blog leuk en leerzaam vonden, laat het me weten in de reacties hieronder. En deze blog vindt je vast ook interessant: Help mijn hond blaft en gromt naar andere honden!

Aanbevolen producten in deze Blog.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.