Mijn hond trekt aan de lijn!

hond trekt aan de hondenriem

Help, mijn hond trekt aan de lijn! Natuurwandelingen met je trouwe viervoeter zijn een bron van plezier, tot je hond begint te trekken aan de lijn, toch? Maar geen zorgen, we staan voor je klaar met handige tips en advies om dit gedragsprobleem aan te pakken.

In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het ontspannen wandelen met je hond, zodat jullie samen op avontuur kunnen gaan zonder het ongemak van dat vervelende getrek. Leer hoe je de band met je harige metgezel versterkt terwijl jullie samen genieten van de prachtige buitenwereld.

Help mijn hond trekt aan de Lijn?

Mijn hond trekt aan de lijn, hoe vervelend is dat! Het is irritant als je een grote hond hebt, want het kost je bijna je arm. Helemaal als je hond aan de lijn trekt bij het zien van andere honden. Hij is dan bijna niet te houden. Als jouw hond zo’n 30 kilo of zwaarder dan heb je toch ongewild een pittige training te pakken.

Maar geloof me, ik heb 2 kleine hondjes van zo’n 4 kilo per hond. Qua gewicht geen training voor mij, maar ik voel me toch altijd erg voor schud lopen als mijn kleine hond als een idioot loopt te trekken aan de lijn.

Trekken aan de riem is een vervelende, irritante eigenschap van sommige honden die eigenlijk best makkelijk op te lossen is.

Hond trekt aan de lijn – Tips om dit gedrag te stoppen

aangelijnde-hond-franse-bull - hond trekt aan de lijn

Ben jij de Packleader?

Oh nee, niet dat packleader gedoe weer, dat klinkt zo bazig. Misschien wel maar dat is het niet. Honden leven volgens regels, die ze allemaal van nature kennen. En binnen hun regels is er maar 1 roedelleider. Die roedelleider moet wel elke keer als hij of zij weg is geweest bewijzen dat hij of zei nog steeds de roedelleider is.

Dat klinkt als veel werk? Misschien wel, maar dat valt best mee. Als jij wilt dat je hond buiten netjes aan de riem loopt, niet aan de lijn trekt als hij een andere hond of wat dan ook ziet? Dan gaan we beginnen met het gedrag binnen.

 • Heb controle over het eten van je hond(en). Dit houdt in dat er nergens brokjes staan, of ander eten en er liggen geen botjes of varkensoren op de grond. Als je je hond eten geeft en hij is klaar, haal je het eten weg. Hetzelfde geldt voor botjes en dergelijk. Is jouw Woef uitgekauwd, dan ruim je het botje op. Jij bent de packleader, jij gaat over het eten.
 • Denk uit de ogen van een hond. Dreigt er gevaar en dan bedoel ik geen inbrekers of zoiets, maar bijvoorbeeld iemand die pratend voorbij loopt. In de ogen van jouw hond kan dat gezien worden als gevaar. Zeg dan heel kalm en rustig dank je wel, als je hond blaft. Blijft hij blaffen, sta dan op en loop er rustig heen en zeg weer dank je wel. Hierdoor laat je zien dat hij nergens bang voor hoeft te zijn, jij hebt het gezien en het is goed zo.
 • Ben je even weggeweest voor boodschappen, of ben je gewoon in een andere kamer gaan zitten waar je de deur even dicht gedaan hebt, let dan op het volgende: Als jouw Woef super enthousiast is als je weer binnenkomt, negeer hem dan! Ja maar, dat is altijd zo schattig hij is dan zo blij, springt tegen me op, ik struikel bijna over hem, hij heeft me gewoon gemist! Dat kan allemaal best zo zijn, maar jij bent de Packleader en jij geeft jouw Woef pas aandacht als hij rustig is, zo als een echte roedelleider dat doet.
 • Dit is ook een packleader regel namelijk. Je mag jouw Woef echt wel aaien en knuffelen, maar alleen omdat jij dat wilt en niet andersom.Jij roept jouw Woef bij je en dan ga je aaien of knuffelen!

Cesar’s kalme energie is waar, blijf altijd kalm en heb veel geduld als je de Packleader wil zijn.

Hond trekt aan de lijn – hoe leer ik hem rustig mee wandelen zonder trekken?

Wat we willen is een hond die niet trekt aan de lijn, maar die netjes en rustig mee loopt, toch?

Wil jij dat je hond netjes mee loopt aan de riem, dan moet je dus oefenen, ook IN huis. Oke, dat is duidelijk, we gaan wandelen zonder trekken aan de riem.

Ontspannen wandelen met je hond aan de lijn

Voordat je het huis verlaat zorg je dus dat je hond rustig is. Als je de riem pakt en je hond gaat als een idioot rennen of rondjes draaien of wat dan ook. Leg de riem rustig en kalm terug op zijn plaats en ga weer zitten. Je hond zal wat in de war zijn, denken, Hé we gingen toch wandelen. Misschien moet je dit voorval nog een keer herhalen maar dan heeft hij het wel door. Als ik druk doe, gaan we niet lopen, dus ik moet rustig zijn.

Goed we kunnen nu rustig de riem aan de halsband vastmaken. Vervolgens laten we onze Woef zitten en openen de deur, maarrrrr, Woef mag nog niet naar buiten, die blijft rustig zitten. Ook hier geldt, lukt dit niet, doe de deur weer dicht, wacht even en open dan de deur pas weer.

Jij, de Packleader zet de eerst stap, jouw Woef volgt netjes en jullie gaan ontspannen wandelen.

Ik heb alle regels gevolgd, maar mijn hond trekt nog steeds aan de lijn.

Je bent waarschijnlijk al goed op weg om de regels te volgen, maar als jouw trouwe viervoeter blijft trekken aan de riem, is er nog een leuke truc die je kunt proberen. Vertraag je pas tot een slakkengangetje, en kijk hoe Woef om zich heen kijkt, zich afvragend waarom de wandeling ineens zo irritant langzaam is geworden.

Als dit nog niet het gewenste effect heeft, kun je de riem wat korter maken en voor je hond langslopen, terwijl je een gracieuze draai maakt. Hierdoor bevindt Woef zich plotseling achter jou, en kun je rustig je wandeling vervolgen. Mocht Woef weer proberen voorbij te schieten, herhaal deze handeling dan.

Het kan inderdaad een tikkeltje eentonig lijken wanneer je tien minuten lang dezelfde twee meter loopt, maar de aanhouder wint! En voor de honden met een doorzettingsvermogen die blijven trekken, is er een ultieme truc: keer gewoon om en ga terug naar huis. Het klinkt misschien een beetje streng, maar het is een effectieve methode. Probeer het later gewoon opnieuw, en wie weet kun je binnenkort samen genieten van een ontspannen wandeling zonder al dat trekgedrag.

Ongewenst gedrag afleren vergt geduld. En geduld is een schone zaak!

Mijn hond bijt in de riem tijdens het uitlaten – hond trekt aan de lijn

Een hond die aan de lijn trekt is vervelend, maar een hond die de hele tijd in zijn eigen riem wil bijten tijdens het uitlaten, dat loopt ook niet ontspannen.

Sommige van onze woefs doen dat ja. Je denkt lekker een wandeling te gaan maken, maar je moet bijna een reserve riem meenemen omdat jouw Woef de hele tijd in zijn riem loopt te bijten.

Waarom doet hij dat toch? Om eerlijk te zijn wil jouw Woef toch weer de Packleader zijn, maar er is een handig foefje voor. Koop een ijzeren ketting die maak je vast aan de halsband van jouw Woef en daaraan maak je de gewone riem vast.

Nu inene wordt dat bijten in die riem in ene een stuk minder aantrekkelijk, want nu is het erg hard aan zijn tandjes. Je zal zien dat Woef dit gedrag snel af zal leren. Heel misschien probeert hij nog even op te springen om toch weer bij het zachte gedeelte van de riem te komen, maar dat zal ook maar tijdelijk zijn.

Wat houdt ontspannen wandelen precies in? – hond trekt aan de lijn

 • Niet trekken aan de lijn / riem
 • Wandelen met een losse lijn, ook geen lijn die strak gespannen staat
 • Jouw Woef is kalm en rustig
 • Woef let op jou om te zien wat de bedoeling is
 • Jij bent de Packleader
 • Het energieniveau van jouw Woef is niet hoger dan 2 op de schaal van 10
Franse Bulldog met sweater aan - hond trekt aan de lijn

Energieniveau van een hond in nummers:

0. Woef slaapt
1. Woef is wakker
2. Woef is ontspannen en relaxt
3. Woef is zich bewust van wat er om zich heen afspeelt
4. Woef is oplettend
5. Woef is aan het staren
6. Woef is zich aan het focussen
7. Woef focust zich nog maar op 1 ding, hoort of ziet verder niks meer
8. t/m 10 is de Red Zone, vol adrenaline, vlucht of vecht gedrag. Je hond is volledig gestrest. Zo ver moet je het NOOIT laten komen!

Honden leren het beste als ze kalm en ontspannen zijn.

Ik hoop dat jullie deze blog leuk en leerzaam vonden, laat het me weten in de reacties hieronder. En deze blog vindt je vast ook interessant: Mijn hond blaft naar andere honden, Tips om dit te stoppen

Navigeer Naar Ontspannen Wandelingen: Een Recensie van ‘Help Mijn Hond Trekt’ door Turid Rugaas


Turid Rugaas heeft opnieuw haar expertise en diepgaande inzicht in de wereld van honden gedeeld in haar meesterlijke werk, “Help Mijn Hond Trekt.” Als een opvolger van haar eerder geprezen boek “Kalmerende Signalen,” biedt Rugaas een uiterst waardevolle gids voor iedereen die ooit met het probleem van een hond die aan de lijn trekt heeft geworsteld.

Help mijn hond trekt!

★★★★★
16,75
Bol.com
as of juni 10, 2024 6:43 am

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is Rugaas’ toewijding aan hondvriendelijke methoden. Haar benadering is gebaseerd op begrip, respect en positieve versterking, waardoor eigenaren en honden op natuurlijke wijze kunnen samenwerken. De methode die ze beschrijft, is niet alleen effectief, maar ook toegankelijk voor honden van alle groottes, rassen en leeftijden. Of je nu een enthousiaste pup hebt die niet kan wachten om op avontuur te gaan, of een volwassen hond met jarenlange gewoontes, deze methode past perfect.

Rugaas gaat verder dan alleen de theorie en voorziet haar lezers van stapsgewijze instructies en informatieve foto’s om de leerervaring te versterken. Hierdoor wordt het leren van de techniek een intuïtief en praktisch proces. Het boek biedt ook inzicht in welk materiaal het beste is voor het aanpakken van het probleem en geeft gedetailleerde casestudies om real-world scenario’s te illustreren.

Dit boek biedt niet alleen waardevolle inzichten voor hondeneigenaren, maar het gaat ook een stap verder door het belang van een ontspannen wandeling te benadrukken, waarbij zowel de hond als de eigenaar profiteren van een stressvrije ervaring. “Help Mijn Hond Trekt” is een onmisbare gids voor iedereen die streeft naar een beter begrip van hun trouwe metgezel en een harmonieuze wandelervaring. Rugaas’ expertise straalt door elke pagina, en haar toewijding aan het welzijn van honden is zowel bewonderenswaardig als inspirerend.

Aanbevolen producten in dit artikel.

In dit artikel worden enkele aanbevolen producten besproken die je kunnen helpen bij het oplossen van het trekgedrag van je hond. Deze handige tools en hulpmiddelen zijn zorgvuldig geselecteerd om je te ondersteunen bij het creëren van een meer plezierige en ontspannen wandelervaring met je harige metgezel. Of je nu op zoek bent naar een specifieke riem, harnas, of andere accessoires, we hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet om jou en je hond op weg te helpen naar betere wandelingen samen.

Veel gestelde vragen over mijn hond trekt aan de lijn

Zit je nog met wat brandende vragen over mijn hond trekt aan de lijn? Maak je geen zorgen, we zijn hier om ze stuk voor stuk te beantwoorden!

Waarom trekt mijn hond aan de lijn tijdens wandelingen?

Jouw hond trekt aan de lijn? Honden trekken aan de lijn om verschillende redenen. Het kan een natuurlijk gedrag zijn, uit opwinding, nieuwsgierigheid, of gebrek aan training.

Welk type harnas of riem moet ik gebruiken om het trekken te voorkomen?

Wanneer Help, hond trekt aan de lijn geldt voor jouw hond dan kan een anti-trek harnas of een hondenriem die de druk gelijkmatig verdeelt kan nuttig zijn. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals tuigjes met een voorklik, die je kunt overwegen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond aan de lijn trekt?

Jouw hond trekt aan de lijn, zo kun je het voorkomen. Je kunt beginnen met het trainen van je hond met behulp van beloningsgebaseerde technieken, zoals positieve bekrachtiging. Leer je hond om naast je te lopen zonder te trekken en beloon goed gedrag.

Wat moet ik doen als mijn hond blijft trekken, ondanks de training?

Als je hond volhardend blijft trekken, overweeg dan professionele hulp van een hondentrainer of gedragsdeskundige. Ze kunnen specifieke technieken aanbevelen die passen bij jouw hond.

Is het gebruik van een prikband of schokkraag een goede oplossing om het trekken te stoppen?

Het gebruik van prikbanden of schokkragen wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat dit aversieve methoden zijn en schadelijk kunnen zijn voor de relatie tussen jou en je hond. Het is beter om positieve trainingsmethoden te proberen.


In de wereld van hondenbezit is het niet ongewoon om enkele uitdagingen tegen te komen, zoals het trekken aan de lijn. Maar vergeet niet dat de band tussen jou en je hond sterker kan worden door deze obstakels te overwinnen. Met geduld, positieve trainingsmethoden en de juiste hulpmiddelen kun je samenwerken om van elke wandeling een plezierige en harmonieuze ervaring te maken.

Dus, als je jezelf ooit hebt afgevraagd: “Help, mijn hond trekt aan de lijn,” onthoud dan dat met toewijding en liefde, je kunt leren om met je trouwe metgezel te dansen in plaats van te trekken, en samen de wereld verkennen in perfecte harmonie.

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.