Mijn Hond Luistert niet als ik Roep.

Franse bull met de rug naar ons toe

Geschatte leestijd: 10 minuten

Mijn hond luistert niet als ik roep, of mijn hond luistert niet als hij losloopt, dit zijn veel voorkomende frustraties van hondeneigenaren. In deze blog gaan we kijken hoe je kan zorgen dat jouw hond wel weer luistert.

Hond rent met stok

Help mijn hond luister niet! of niet meer

Hoe vervelend is dat! Je hebt de hele puppy cursus gedaan, alles ging super goed daar. Maar nu…. als je buiten komt, of gewoon thuis, je hond luistert niet meer als je hem roept. Hij luistert gewoon voor geen meter meer.

Vaak doen we een puppy training, misschien nog een vervolg training, dat gaat allemaal heel goed. Daarna denken we dan dat we klaar zijn. Je hond heeft alles geleerd en jij hebt je als een goed baasje gedragen. We denken dus dat we klaar zijn.

Train je met je hond dan wordt gedrag beter
Train je niet met je hond dan wordt gedrag vaak slechter.

Waarom wil je trainen met je hond?

Trainen is een vorm van communiceren met jouw hond. Een hond is een sociaal dier, dus niet trainen met jouw hond is eigenlijk een vorm van jouw beste vriend negeren, het is niet erg sociaal van je en dat wil je jouw maatje niet aan doen lijkt me.

Om te begrijpen waarom jouw hond niet luistert, moeten we eerst eens kijken naar het honden gedrag.

Volkomen normaal hondengedrag is:

 • Snuffelen
 • Likken
 • Grommen
 • Janken
 • Blaffen
 • Bijten
 • Zitten
 • Liggen
 • Lopen
 • Achter bewegende dingen aanjagen
 • Poepen
 • Plassen
 • Graven

Gedrag is altijd in beweging, het verandert dus altijd.

Voor een hond heeft gedrag altijd een bepaald gevolg.

 • Goed gevolg: Neem bijvoorbeeld het commando zit, de hond gaat zitten en krijgt een snoepje of een aai of een knuffel. Het snoepje, de aai of de knuffel is dan dus het leuke gevolg. Met de nadruk op leuk, je hond zal dit gedrag hierdoor vaker gaan vertonen, want het levert hem iets leuks en lekkers op.
 • Slecht gevolg: De hond wil iets uit de vuilnisbak pakken, de deksel valt op zijn neus. Zo dat was schrikken denkt je hond. Daar pak ik niks meer uit want dan heb ik pijn als ik dat doe.
 • Geen gevolg: dit is het geval van gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren. Bijvoorbeeld een puppy springt tegen je op, als je de pup dan aait, beloon je dit gedrag, dus zal hij dit blijven herhalen. Negeer je dit gedrag consequent, dan levert het jouw puppy niks op en zal hij er mee gaan stoppen.

Zoals ik net hierboven schreef, trainen met je hond is communiceren met je hond. Als je dus na de puppy training gestopt bent met trainen thuis. Gestopt met het doen van de oefeningen, dan communiceer je niet meer met je hond.

Hoe goed denk je dat jouw relatie met jouw partner blijft als je besluit om niet meer of bijna niet meer te communiceren?

Train gemotiveerd

Trainen begint al bij het omdoen van de riem, je roept je hond bij je en je laat hem zitten en doet dan de riem pas om. Je loopt naar de deur, je laat je hond weer zitten en dan pas ga je naar buiten.

Training werkt het beste met lekkere beloningen en dan bedoel ik niet hele worsten, maar gewoon kleine stukjes van iets wat jouw hond echt Super lekker vindt. Heb jij een hond die alles doet voor een speeltje, dan kan dat natuurlijk ook.

Wil je een hond echt iets goed leren, motiveer hem dan met iets wat hij Echt leuk vindt. En houdt de trainingen altijd kort, zo rond de 5 minuten per sessie.

Een hond heeft meerdere herhalingen van gewenst gedrag nodig om het zich aan te leren. En… niet onbelangrijk ook op verschillende plekken want anders leert jouw hond bijvoorbeeld alleen om te zitten in de woonkamer, want daar is alleen maar geoefend. Dus ga ook naar buiten, naar andere kamers, naar de tuin enz.

Mijn hond luistert niet als hij losloopt.

Je gaat lekker een wandeling maken met jouw hond. Het is heerlijk weer en je hond loopt heerlijk aangelijnd naast je. Je hebt je jackpot voor je hond bij je.

Een jackpot is datgene waar jou hond alles voor doet, dit kunnen snoepjes zijn, worst of kipfilet of een speeltje waar jouw hond lyrisch over is.

Je komt aan bij het losloopveld en er zijn al wat andere honden gezellig aan het spelen. Jouw hond staat ook te popelen om er heen te mogen. Je maakt de lijn los en geeft hem het commando “ga spelen” of “vrij” of iets wat jij hier voor gekozen hebt.

Je laat je hond lekker spelen en roept hem zo af en toe bij je en beloont hem met een aai, een snoepje of zijn speeltje. dit is dus een Goed Gevolg voor de hond.

Wat veel mensen doen is: ze gaan naar een losloop gebied, de riem wordt losgemaakt en de hond mag vrij spelen. Super leuk, dan is het tijd om te gaan, de hond wordt geroepen en wordt weer aangelijnd. Hmmmmmmmm, dat is niet leuk denkt jouw hond dan. Als ik aan het spelen ben en ik moet bij mijn baasje komen dan ben ik mijn vrijheid kwijt. Dat is dus Slecht Gevolg voor jouw hond.

De kans dat jouw hond, al heeft hij zijn puppy cursus nog zo goed gedaan, nog komt als jij roept wordt hierdoor wel veel kleiner. Totdat de hond uiteindelijk met heel veel moeite nog komt, omdat naar het baasje toe komen niet echt leuk is op deze manier.

Je wilt niet dat het een spelletje als pak me maar als je kan gaat worden. Ten eerst is dat heel vermoeiend, je hond rent denk ik sneller dan jij. Ten tweede is het frustrerend, helemaal als er andere honden rond lopen die wel heel goed luisteren.

Waarom luister je hond niet als je hem roept?

Je hond kan bang voor je geworden zijn. Dat klinkt niet leuk, maar kan wel een hele goede reden zijn waarom jouw hond niet luistert. Misschien ben je een keer heel erg boos geworden of heb je hem gestraft omdat hij niet wilde luisteren. Wat de reden ook is, los het op, nu meteen:

 • Praat liefdevol tegen je hond en maak je klein
 • Blijf rustig achteruit lopen met snoepjes in je hand
 • Als je hond komt geef je hem een aantal snoepjes, je pakt rustig zijn halsband en je prijst hem uitbundig.

Dit zal het vertrouwen tussen jouw en je hond weer herstellen, neem hier de tijd voor, verwacht niet dat het in één keer goed gaat.

Geef je hond altijd een echt goede reden om naar jou toe te komen. Wees enthousiast, zelfs als je eigenlijk je dag niet hebt.

Border collie komt rennend naar je toe

Heb je een luie hond, die niet komt als je wilt gaan lopen met hem?

Mijn Maltezer is ook zo. Die lijkt soms echt wel te lui om te gaan lopen. Mijn Yorkie staat al te springen als je het woord lopen gebruikt, maar Yara mijn Maltezer heeft negen van de 10 keer zoiets van: Moet jij nu alweer lopen.

Luie honden zijn er aan gewend geraakt dat wij uiteindelijk wel naar hun toe komen, dus waarom zouden zij moeite doen om naar ons te komen!

Dat had ik dus met Yara ook. Ik liep altijd naar haar toe om haar te halen. Daar ben ik mee gestopt. Rocky mijn Yorkie komt naar de deur en als Yara niet komt zegt ik tegenwoordig “Doei, Doei”

Verrassend genoeg komt er dan wel beweging in Yara en loopt ze gezellig mee buiten.

Loop nooit achter je hond aan, of richting jouw hond om hem aan te lijnen.

Je hond trainen om weer te luisteren

De volgende training is heel effectief om jouw hond weer te laten luisteren als je hem roept. We gaan de training onderdeel van het spel maken. Oefen dit eerst in de tuin, of op een niet al te grote plek.

 1. U hond speelt in de tuin met zijn halsband om. Loop rustig naar de hond, pak met je linkerhand de halsband en geef met de rechterhand een snoepje. Geef het commando “Vrij” of “Ga Spelen” Herhaal dit een aantal keer totdat dit helemaal goed en makkelijk gaat.
 2. Herhaal stap 1 maar voordat je met je rechterhand een snoepje geeft geeft je eerst het commando “zit” en daarna geef je pas een snoepje. Ook dit oefen je een aantal keer tot het soepeltjes gaat.
 3. Loop weer rustig naar je hond, geef hem het commando “Zit”. Het snoepje heb je al in je hand hier stimuleer je een goede “Zit”. Je hond zit, je pakt weer met je linkerhand de halsband vast en geeft hem het snoepje met de rechterhand en daarbij zeg je dan vol blijdschap “Goed zo”of “Goed Gedaan” en nu geef je weer het commando “Vrij” of “Ga Spelen” . Heb je deze oefening onder controle dan gaan we naar de laatste stap.
 4. Je hond is lekker aan het spelen. Vanaf een kleine afstand lokt je je hond met iets lekkers naar je toe en je laat hem zitten. Pak de halsband weer met links en geef hem met rechts iets lekkers. Wees weer uitbundig in het prijzen en geef hem dan weer het commando “Vrij” of “Ga Spelen”. Oefen dit ook weer regelmatig totdat het er goed in zit.

Wees altijd consequent tegen jouw hond!

Met deze training went je hond snel en op een leuke manier. De hond zal al snel denken, hé daar heb je mijn baasje weer met iets lekkers. Het bij jou komen wordt zo weer veel leuker. Je hond heeft 3 keer een Goed Gevolg achter elkaar.

 • hij mag vrij spelen en snuffelen
 • als hij bij zijn baasje komt is het baasje blij en krijgt hij een snoepje
 • hij mag weer verder spelen of snuffelen.

Jij ook weer blij want je hebt weer een hond die wel luister als je hem roept.

Veel plezier met het communiceren en trainen met jouw hond!

Groetjes Simone & nikita

Deze Blogs vind je vast ook leuk om te lezen

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.