Puppy Taal. Leer de hondentaal van jouw pup spreken.

puppy taal

De puppy taal, het liefst zouden we hele conversaties houden met onze puppies en volwassen honden, maar helaas is de hondentaal anders dan de mensen taal.

puppy ogen, hondentaal

Heb jij ook weleens het gevoel dat jouw puppy met jouw wil praten? Dan kijkt hij je met die lieve puppy ogen aan en dan denk je toch, sprak ik de hondentaal maar, dan konden we echt communiceren samen.

Iedereen praat met zijn puppy, ik doe dat ook en ik wil ook graag geloven dat mijn hond alles begrijpt wat ik zeg.

Als je net een puppy hebt, dan zal jouw puppy zijn lichaamstaal gebruiken om met jou te communiceren. Het is aan jou als baasje om de lichaamstaal van jouw puppy te leren begrijpen.

De honden taal van de ogen leren

Die lieve puppyogen kennen we allemaal. Ahhhh, kijk nou hoe hij mij aankijkt, wat liefffffffffffffff.

We gaan eens kijken wat dat precies betekent:

 • Zachte blik, Hangende ogen – Dit zijn die typische puppy ogen, beetje laag en hangend en het knipperen gaat langzaam. Zie je deze ogen dan Is jouw puppy gelukkig en ontspannen, bijvoorbeeld als je hem lief aan het aaien bent. Deze ogen zeggen letterlijk Ïk hou van jou”tegen je. Lees ook mijn blog: In Hondentaal “Ik hou van Jou” tegen je hond leren zeggen.
 • Knipogen – honden knipogen soms ook, dit wil zeggen dat jouw hond speels en gelukkig is.
 • Ogen wijd open en jouw aankijken – let hier ook op de hele houding van jouw hond, vaak is dit gewoon een uitdaging omdat hij met je wil spelen
 • Ogen wijd open of walvisogen (wit van de ogen laten zien) – er is dan toch wat spanning bij jouw puppy. Hij vindt iets eng of spannend en is niet op zijn gemak.
 • Ogen afwenden – geef jouw puppy dan even wat ruimte, dit is een duidelijke uiting dat jouw puppy de situatie echt niet leuk vindt.
 • Grote pupillen en staren – Nu ben je echt te ver gegaan. Kijkt jouw pup jouw aan met een harde blik, ogen wijd open en worden de pupillen groter, dan is jouw pup echt niet blij en zegt hij, ga weg of ik ga bijten. Het kan ook betekenen dat jouw hond helemaal opgewonden is, let daarom goed op de algehele lichaamstaal van jouw pup. Is het lichaam gespannen zie je bijvoorbeeld ook de nekharen rechtop staan, geef hem dan de ruimte om even tot rust te komen.
 • Vernauwde ogen en staren – oppassen dit wil in de honden taal zeggen dat jouw hond zich agressief voelt en over kan gaan tot een aanval.

Wat vertellen de Oren ons in puppy taal

de oren van een puppy

Ook bij de oren is het zo dat ze hele wat te vertellen hebben maar kijk ook altijd naar het hele lichaam van jouw hond. Hondentaal is echt Lichaamstaal.

 • Oren rechtop (niet naar voren of naar achteren) – jouw puppy voelt zich gelukkig en ontspannen.
 • Oren staan iets naar voren – jouw puppy ziet iets wat hij interessant vindt.
 • De Oren laag of naar achteren – jouw puppy is wat nerveus of angstig
 • Oren die stijf naar voren staan – de hond is dominant en agressief. Blijf maar uit de buurt want de hond kan aanvallen.
 • Relaxt omhoog staande oren – jouw hond wil spelen, doe je gezellig mee 🙂

Wat zegt onze pup met zijn mond in puppy taal?

Ook met hun mond kunnen honden goed communiceren en dan bedoel ik niet alleen verbaal.

 • Mond open, tong vaak wat uit de mond – hier lijkt het ook wel of je hond lacht en dat is misschien ook wel zo, zijn spieren in zijn gezicht zijn ontspannen, jouw puppy is erg gelukkig en heeft het prima naar zijn zin.
 • Voortanden laten zien – meestal is dit een waarschuwing, vaak gaat het ook wel gepaard met grommen. Sommige honden zijn heel erg zo wat van mij is daar moet je van afblijven. Heeft jouw hond bijvoorbeeld een bot en laat hij zijn tanden zien als jij het wil pakken dan is het een waarschuwing die betekend: Als jij dat bot afpakt, gebruik ik de tanden die ik je nu laat zien. Je merkt aan alles bij jouw puppy dat hij “boos”is.
  Honden kunnen ook hun tanden laten zien en verder een ontspannen of onderdanige houding aannemen, dan is het meer een signaal om te kalmeren.
 • Iets gespannen houding en de mond is ook iets gespannen – jouw hond is gewoon alert en wil iets onderzoeken wat hij ziet.
 • Gespannen en gerimpelde mond, omhoog krullende lippen en tanden zichtbaar – dit is dominant en agressief in de honden taal. Jouw hond is klaar om te bijten of aan te vallen.

De staart van de hond vertelt ook een verhaal.

Het is zeker niet zo dat een kwispelende staart altijd betekent dat een puppy blij is, daarom gaan we eens kijken wat voor berichten de hondenstaart allemaal doorgeeft.

De snelheid waarmee de hond kwispelt heeft ook iets te betekenen.

 • Heel snel kwispelen – erg enthousiast, dit zie je vaak als je even weggeweest bent en weer binnenkomt of als je hond iemand ziet die hij goed kent en leuk vindt.
 • Langzamer kwispelen maar nog best snel – minder enthousiast maar nog wel blij
 • Langzame maar brede slagen – bij de labrador zie je dat goed, dan zwiept de staart rustig van links naar rechts. Dit houdt in dat de hond gelukkig is.
 • Stijve korte snelle slagen – jouw puppy is wat gespannen, vindt de situatie eng, of ziet iets wat hem niet bevalt.

De kant waarop de staart zich beweegt zegt ook iets.

 • Staart kwispelt naar rechts – jouw pup voelt zich goed en blij, dit doet hij ook als er iemand aankomt die hij kent en leuk vindt.
 • De Staart kwispelt naar links – als jouw hond dit doet als er een andere hond aankomt, die hij niet kent, dan wil hij even goed laten zien dat hij de baas is. Hij laat dominantie zien.

De stand van de staart heeft ook nog wat te vertellen

 • Staart helemaal tussen de achterpoten – jouw puppy is heel bang en ongelukkig, haal hem maar snel uit deze vervelende situatie of praat wat liever tegen hem.
 • Staart recht omhoog – jouw puppy is alert, hij ziet iets en vindt het interessant
 • De Staart beetje recht naar achteren – jouw hond voelt zich ook, hij is een beetje aan het onderzoeken wat hij er van moet denken.
de puppytaal

De Vacht van de hond kan ook mee doen in de conversatie

De vacht van de honden kan rechtop gaan staan, we noemen dit Pilo-erectie of borstelen en dat is eigenlijk gewoon kippenvel.

Wanneer de vacht, de nekharen of alle haren op de rug rechtop gaan staan kan dat meerdere betekenissen hebben:

 • Jouw puppy kan gewoon erg opgewonden zijn
 • Erg geïnteresseerd in iets kan er ook voor zorgen dat jouw hond kippenvel krijgt.
 • Jouw puppy kan ook gestrest of van streek zijn

Borstelen of pilo-erectie is niet per definitie negatief, vaak is het een onwillekeurige reactie van jouw hond.

Puppy taal is lichaamstaal

Nu we meer weten over hoe honden communiceren is het wel belangrijk om de hele houding van de hond er bij te betrekken.

Wil je echt leren communiceren met jouw puppy, dan moet je op het hele lichaam letten. Niet alle hondenrassen zijn even makkelijk te lezen zijn, door bijvoorbeeld de lange haren van mijn Maltezer is borstelen niet goed te zien.

 • Een ontspannen hond – ontspannen lichaamshouding, hoofd omhoog, staart neutraal, oren ontspannen, mond vaak open en de tong losjes uit de mond. De ogen stralen ook zachtheid en blijheid uit.
 • Gestrest of bang – lichaam is laag en dicht bij de grond, staart tussen de achterpoten, hoofd vaak naar beneden. Staart is stil of beweegt snel, wit van de ogen laten zien (walvisogen), oren plat tegen het hoofd, of laag naar beneden hangend. Tongelen en hijgen. De gehele houding van jouw hond straalt dan angst uit, het is gewoon zielig.
  Alert – mond vaak gesloten, lichaamshouding iets gespannen, oren iets naar voren, intense blik die zich focust op datgene wat zijn interesse heeft. De staart is staat recht naar achteren en als hij kwispelt is dit langzaam. Hou de lijn goed vast want de achtervolging kan ingezet worden.
 • Agressief of dominant – Het lichaam is aangespannen en bij de mond van de hond zie je vaak rimpels van de spanning. Staart wordt hoog gedragen, rechtop indien mogelijk en kan kleine snelle bewegingen maken. De oren staan stijf naar voren en jouw hond laat zijn tanden zien, vaak wordt er nu ook geborsteld, dus de nekharen en rug haren staan rechtop.
  Ik wil spelen – een hond die ontspannen is laat vaak zien dat hij klaar is voor een spelletje. De kong van de hond gaat omhoog en hij zakt door zijn voorpoten heen, het lijkt wel een yoga oefening. Hiermee laat jouw hond zien dat hij met jouw of een andere hond wil spelen.

Naast de zichtbare lichamelijk signalen van jouw hond, voel je het als hondeneigenaar ook wel als jouw hond angstig, opgewonden, ontspannen of boos is.

Doggie Language, of wel hondentaal, een helder en leuk boek.

Wil je nog meer leren over de lichaamstaal van honden, dan is dit boek een echt aanrader.

Doggie Language: A Dog Lover’s Guide to Understanding Your Best Friend

Dit boek je is wel in het Engels maar het is rijkelijk geïllustreerd. Middels de illustraties krijg je een heel duidelijk beeld van wat jouw hond jouw wil vertellen.

Een echte must have voor elke hondenbezitter. Het boek is ook als e-book te verkrijgen.

We zijn aan het einde van deze blog. Vind je de hondentaal interessant lees dan ook zeker mijn blog: Kalmerende Signalen, leer de taal van jouw hond!

Groetjes Simone & nikita

Shop producten voor honden

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.