Waarom wil een hond zijn eigen staart achterna jagen?

Staart najagen hond

De eigen staart achterna jagen, het ziet er komisch uit, maar waarom doen honden dat eigenlijk.

We beginnen met een schattig filmpje van een mopshondje wat druk bezig is zijn eigen staart achterna te jagen.

Wat is de reden dat een hond zijn eigen staart wil najagen?

Op zich is het altijd wel lachen om te zien, dat super snel rondjes draaien om hun eigen staart te kunnen pakken.

Toch vraag ik me dan wel af, wat bezielt die hond dat hij dat doet? Heeft hij niet door dat het zijn eigen staart is? Heeft hij jeuk? Of verveelt hij zich en vindt hij geen van zijn eigen speeltjes leuk?

Laten we eens kijken naar welke reden een hond kan hebben om zijn eigen staart na te jagen.

 • Eigen staart achterna jagen om hun jachtinstincten trainen – Een van de meest voorkomende redenen is het oefenen van jachtvaardigheden. Honden zijn van nature jagers en door hun staart na te jagen, kunnen ze hun jachtinstincten trainen.
 • Eigen staart achterna jagen uit verveling of gebrek aan mentale stimulatie zijn – Wanneer een hond niet genoeg uitdaging krijgt, kan hij zich gaan vervelen en op zoek gaan naar manieren om zichzelf te vermaken. Het achterna jagen van de staart kan dan een vorm van vermaak worden. Je kan je hond een andere optie geven zoals een honden puzzel, of een Kong Wobbler of je gaat even een lekker stuk wandelen met je hond.
 • Eigen staart achterna jagen door Speelsheid – Bij puppy’s is het vaak een kwestie van hun eigen staart leren kennen die vinden dat bewegende uitsteeksel gewoon interessant en leuk om mee te spelen. Dit gaat dan ook over als ze ouder worden. Het is gewoon speelsheid. Uiteindelijk leren ze wel dat het pijnlijk is om in hun eigen staart te bijten.
 • Eigen staart achterna jagen om Aandacht te vragen – het kan zijn dat je hond uit verveling zijn eigen staart achterna is gaan zitten. Waarschijnlijk moest jij daar als baasje om lachen en dat laatste is aandacht. Honden leren ook door associatie, dus als je iedere keer gaat lachen kan je hond dit dus ook blijven doen om aandacht te vragen.
 • Eigen staart achterna jagen door overmatige energie of hyperactiviteit – Overmatige energie of hyperactiviteit kan ook een reden zijn waarom honden hun staart achterna jagen. Sommige honden hebben veel energie en moeten deze kwijt. Het achterna jagen van de staart kan dan dienen als een uitlaatklep voor deze energie.
 • Eigen staart achterna jagen door Fysieke aandoeningen – Fysieke aandoeningen zoals jeuk of pijn kunnen ook leiden tot het achterna jagen van de staart. Een hond kan bijvoorbeeld jeuk hebben aan zijn staart en door deze na te jagen, probeert hij de jeuk te verlichten.

Beter is om dan wat vaker even met je hond te spelen of hem een andere alternatief geven om mee te spelen zoals een Kong gevuld met iets lekkers of een lekker bot. Je hond iets meer beweging en uitdaging geven lost het staart najagen wel op.

spelen met je hond / puppy, touwtrekken

Eigen staart achterna jagen vanwege Vlooien of Teken

Als je hond zijn eigen staart achterna zit en er veel in bijt, dan kan je eens goed nakijken of je hond geen vlooien heeft. Is dat het geval dan is de reden duidelijk, je hond heeft gewoon jeuk. En jij denk ik ook als dat de reden is. Ik krijg zelf tenminste al jeuk bij het woord vlooien 🙂

Vlooien herken je door kleine zwarte stipjes of vlekjes in de vacht. Hoe eerder je dit verhelpt hoe beter, want door de jeuk kunnen ze kale plekken veroorzaken en een geïrriteerde huid.

Eigen staart achterna jagen vanwege een medische aandoening

Blijft je hond maar achter zijn staart aan zitten en is het niet te stoppen, dan zou ik een afspraak met de dierenarts gaan maken.

De dierenarts kan nakijken of er bijvoorbeeld een infectie aanwezig is of er is misschien iets met de wervelkolom. Er wordt zelfs gezegd dat een hersenafwijking het najagen van de eigen staart kan veroorzaken.

In ieder geval kan je beter naar de dierenarts gaan als het echt een obsessie lijkt te zijn voor jouw hond om zijn eigen staart achterna te zitten.

Eigen staart achterna jagen door Angst of stress

Ja angst of stress kan ook een reden zijn voor het staart najaag gedrag van jouw hond. Als jouw hond erg angstig is kan hij het staart najagen gebruiken als een soort van coping mechanisme. Is dit het geval dan kan je beter een honden gedragstherapeut inschakelen.

Voorbeelden van oorzaken van angst bij honden:

 • Verlatingsangst
 • Angst voor harde of vreemde geluiden
 • Angst voor vreemde mensen
 • Stress ervaren in de bench.
 • Misschien heb je nog een huisdier en klikt het niet samen
 • je hond is al ouder en zintuigen worden slechter, dit kan ook angst veroorzaken

Eigen staart achterna jagen ontmoedigen

Ondanks dat het vaak onschuldig is, is het toch beter als jouw hond erg veel achter zijn eigen staart aanzit om dit te ontmoedigen.

In een hond zijn staart zitten ook veel kleine botjes, deze kunnen in het ergste geval gebroken worden.

Het beste is om te kijken of je het staart najagen kan stoppen door je hond iets anders te laten doen zoals hersenspellen, samen even spelen met een balletje of een flos touw. Of geef je hond een lekkere Kong, is altijd een leuke bezigheid voor je hond.

Je kan ook samen lekker een frisse neus gaan halen.

Mogelijke oorzaken van het eigen staart achterna jagen bij honden

Onnodig blaffen, obsessief graven, overmatig likken en het verzamelen van objecten zijn allemaal voorbeelden van ongewone gedragingen bij honden. Echter, er is nog een andere gedraging die hier aan toegevoegd kan worden: het achterna jagen van de eigen staart. Dit gedrag kan voorkomen bij zowel puppy’s als volwassen honden en kan verschillende oorzaken hebben.

Een mogelijke oorzaak van het achterna jagen van de eigen staart is simpelweg verveling. Als een hond niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgt, kan het achterna jagen van de eigen staart een manier zijn om zichzelf bezig te houden. Sommige honden doen dit ook als ze opgewonden of enthousiast zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen.

Echter, het achterna jagen van de eigen staart kan ook een teken zijn van onderliggende problemen, zoals angst of hyperactiviteit. Als een hond dit gedrag vertoont in combinatie met andere ongewone gedragingen, kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.

In sommige gevallen kan het achterna jagen van de eigen staart ook leiden tot verwondingen, zoals kale plekken of zelfs wonden. Het is dus belangrijk om dit gedrag in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen om het te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door meer beweging en stimulatie te bieden of door training en gedragsaanpassingen.

Al met al is het achterna jagen van de eigen staart een ongewone gedraging bij honden die verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om dit gedrag te monitoren en indien nodig actie te ondernemen om het welzijn van de hond te waarborgen.

Nou ik hoop dat het najagen van de eigen staart iets duidelijker is geworden.

Groetjes Simone & nikita

Aanbevolen producten in deze blog te koop bij Bol.com:

kong Wobbler helpt tegen uit vervelding de eigen staart achterna jagen
Waarom wil een hond zijn eigen staart achterna jagen? 12
snuffelmat voor hond
Waarom wil een hond zijn eigen staart achterna jagen? 13
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.