Het boek Kalmerende Signalen van Turid Rugaas is een boek wat iedere hondenliefhebber moet lezen. Wil jij jouw hond betet leren begrijpen, met behulp van dit boek leer je zijn taal te begrijpen
Honden lichaamstaal, kalmerende signalen
Het Boekje Kalmerende Signalen in gesprek met je hond, geschreven door Turid Rugaas, is een echte must have voor iedere honden liefhebber. Het is zo interessant om te lezen en om daarna te zien hoe en wanneer je eigen hond deze signalen zelf toepast. Je leert je eigen hond echt veel beter begrijpen.
In tegenstelling tot ons mensen praten honden heel veel met hun lichaam. En dat is heel interessant om eens van dichtbij te bekijken.
Wij lopen bijvoorbeeld op iemand af die we niet kennen en stellen onszelf voor. De ene persoon is hier zelfverzekerder in dan de andere, dat wel.
Een hond loopt in een bocht naar een andere hond toe, heeft zijn oren naar achteren, draait langzaam rondjes met zijn staart, houdt eventueel zijn kop laag of stretcht zich uit naar voren toe met zijn kont omhoog. Dit alles doet jouw hond om de andere hond te zeggen: Hoi, ik heb echt geen kwaad in de zin!
Kalmerende signalen die honden afgeven.
Dit zijn signalen die door honden worden afgegeven om te kalmeren. Ze geven deze signalen af aan elkaar, dus het is niet eenzijdig. We gaan in deze blog eens dieper in op deze interessante kalmerende signalen om ze te leren herkennen. Maar ook om onze honden beter te leren kennen en wij mensen kunnen, naast het kwispelen, ook kalmerende signalen aan onze hond geven. We gaan er hieronder vast een paar bespreken zodat jij meteen kan beginnen met het beter begrijpen van jouw hond, want geloof me, je zal soms echt verrast zijn of denken, Oh ik werd daar altijd boos om als mijn hond dat deed. Er zijn wel een stuk of dertig kalmerende signalen. Ik ga er hieronder alvast 5 met je doornemen.
1.) Het hoofd wegdraaien
Dit kan een hele snelle actie van je hond zijn maar het kan ook langzaam gebeuren. Het ligt aan de situatie. Je hond draait zijn hoofd weg om te proberen om een conflict te vermijden. (hij negeert je dus niet) Voorbeelden wanneer een hond zijn hoofd weg zal draaien:
- een andere hond te snel en te recht (in een rechte lijn) op jouw hond afkomt
- jouw hond antwoord geeft op het kalmeren de signaal dat de andere hond af heeft gegeven
- omdat jouw hond zich niet prettig voelt als je hem optilt of omdat je over hem heen buigt.
- als je een foto van je hond wilt nemen
- wanneer jij als eigenaar boos of agressief overkomt
Hoe kan jij dit signaal gebruiken? Yara vindt mensen die ze niet kent een beetje eng, als je Yara benaderd en ze gaat grommen of keffen dan kan je zelf ook je hoofd wegdraaien je geeft Yara en elke andere hond dan aan dat je geen bedreiging vormt.
2.) Gapen
Een hond gaapt vaker om te kalmeren dan uit vermoeidheid. Wanneer zal een hond het kalmerende signaal gapen gebruiken:
- om zichzelf te kalmeren voor het uitlaten
- in geval van ruzie thuis, bijvoorbeeld boos zijn op je kinderen of partner. Kijk tijdens een ruzietje thuis maar eens naar je hond, vaak zit hij te gapen, in de hoop dat het conflict ophoudt
- in de wacht kamer van de dierenarts, de meeste honden vinden dit toch niet echt prettig
Hoe kan jij dit zelf gebruiken? Gapen is heel makkelijk, we doen het allemaal. Kom je bijvoorbeeld bij iemand met een hele onrustige hond, die maar rondjes blijft lopen ofzo, probeer dan eens te gaan gapen. Grote kans dat de hond dan rustig gaat liggen.
3.) In een bochtje lopen
Honden benaderen andere honden niet recht op elkaar af. Ze doen dit alleen als ze de hond heel goed kennen of heel erg zeker zijn van hun zaak, vaak door de vele andere kalmerende signalen die vooraf gegeven zijn. Maar heel vaak veranderen ze toch van richting als ze dichterbij de andere hond komen. Wij dwingen onze honden vaak om recht langs andere honden te lopen, heel onnatuurlijk dus voor jouw hond. Jouw hond voelt zich hier heel onprettig bij en zal proberen om aan de andere kant van je te gaan lopen om afstand te creëren. Dit is dus geen ongehoorzaamheid, maar een duidelijk conflict vermijdend signaal, wat je vanaf nu niet meer mag negeren.
Hoe kun je dit signaal zelf gebruiken? Benader een onbekende hond ook niet meer in een rechte lijn, maar in een boog, zonder al te veel oogcontact. Reageert de hond onzeker door bijvoorbeeld te gaan blaffen of grommen, draai dan ook nog je hoofd weg
4.) De neus likken
Je hond gebruikt dit bijvoorbeeld als hij een andere hond nadert. of als je plotseling over hem heenbuigt. Dit signaal wordt ook weer gebruikt als je boos bent. Het grappige is dat elke hond het gebruikt, maar zwarte en harige honden gebruiken het vaker. Dit komt omdat hun gezichtsuitdrukking vaan minder goed te zien zijn. Yara, mijn Maltezertje gebruikt het ook vaak. Let maar eens op jouw eigen hond als er iemand met een onbekende hond nadert, grote kans dat hij even snel zijn neus likt.
Hoe kun je dit signaal zelf gebruiken? Je kan zelf ook lippen likken of een stukje van je tong laten zien (ook al ziet dat er voor mensen misschien een beetje raar uit, jouw hond begrijpt het)
5.) Snuffelen
Ja echt waar, honden snuffelen natuurlijk graag om luchtjes op te snuiven enzo, maar ze gebruiken het ook om te kalmeren. Ik merk dit vaak bij Yara als wij buiten lopen en er komt iemand aangelopen die ze niet kent, dan gaat ze een beetje naar de andere kant, dan de kant waar de voorbijganger loopt en dan gaat ze snel aan de grond staan snuffelen. Zodra de persoon in kwestie gepasseerd is loopt ze weer door en snuffelt ze weer op haar normale manier verder. Ook zie je dit signaal vaak als je je hond roept om bij je te komen en je bent een beetje geïrriteerd, want je hond moet even opschieten want je hebt haast. Je zal dan ook vaak zien dat je hond even gaat staan snuffelen, wat jou misschien nog meer frustreert, maar je hond wil je hiermee alleen maar kalmeren.
Zoals je kunt lezen valt er veel te leren over de lichaamstaal van jouw hond. Het is super interessant en daarom ook een echte aanrader het boekje Kalmerende Signalen van Turid Rugaas. Hieronder een paar reviews van Bol.com over het boek.
Gerelateerde berichten
Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator
Hi, I have always wanted a dog but never really knew what the care involved, so this niche is definitely viable and can cater to a lot of people who are thinking about getting a dog but dont know the first steps in caring for it. One problem I had was the language barrier as I dont understand the language, perhaps you could have a translate button
Thank you for your reply. Do you know how I can add an translation button to my website?