Hondenras de Mopshond – Ras beschrijving

Hondenras de Mopshond

De mopshond een kleine compacte, super lief en vrolijk hondje. Wie wordt er nou niet blij als je het koppie van dit leuke hondenras ziet.

FCI Groep: 9 – Gezelschapshonden
Land van Herkomst: China
Levensverwachting: 12 – 15 jaar

mopshond puppy

Geschiedenis van de Mopshond

Ruim 2500 jaar geleden was de kleine Mopshond de lieveling van de boeddhistische monniken in Tibet. Het is dus een hondenras wat al aardig wat jaartje op deze aardbol rondloopt.

De monniken waren er heilig van overtuigd dat als het baasje van de mopshond overleed, de ziel van het baasje in het hondje zou trekken. Je begrijpt dat de kleine mopshond in die tijd tot op het bot verwend werden.

In de 16e eeuw werd de mopshond de mascotte van het Nederlandse koningshuis. Een mopshond waarschuwde prins William van oranje voor een aanval door het Spaanse leger. Hierdoor redde het leven van Prins Willem van Oranje.

Toen William en Mary van Oranje later de Engelse monarchie aan te nemen, kwamen zij tezamen met een aantal Mopshonden, dit zorgde voor de populariteit van dit hondenras in Engeland.

Ondanks deze gezondheidsproblemen blijft de mopshond een populaire gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke karakter en schattige uiterlijk. Veel mensen vinden het heerlijk om een mopshond als huisdier te hebben vanwege hun trouwe en aanhankelijke aard. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de mopshond of gewoon op zoek bent naar een nieuwe huisgenoot, de mopshond is zeker een ras om te overwegen.

Uiterlijk

 • Schofthoogte Reuen: 30 – 36 cm
 • Schofthoogte teef: 25 – 30 cm
 • Gewicht Reu: ongeveer 6 – 8 kg
 • Gewicht Teef: ongeveer 6 – 8 kg
 • Vacht: fijn, glad, zacht en glanzend, niet grof of wollig
 • Vachtkleur: zilver, abrikoos, roodbruin of zwart. Bij de lichtgekleurde vachten moeten de aftekeningen duidelijk begrensd zijn. Er moet een aalstreep op de rug zijn (een zwarte streep over de rug van het achterhoofd tot de staartaanzet). Het masker, de oren, de moedervlekken op de wangen, de duimafdruk op het voorhoofd en de aalstreep moeten zo zwart mogelijk zijn.
relaxte liggende mopshond

Karakter van de Mopshond

Hoe is het karakter van deze kleine, compacte, vrolijke, lieve gezinshond eigenlijk:

 • Enthousiast en vrolijk
 • Loyaal
 • Liefdevol naar de familie
 • Opgewekt
 • Speels
 • Levendig en onstuimig
 • Zeer intelligent
 • Een echte gezinshond
 • Ze gaan goed om met andere honden en andere dieren
 • Voor kinderen zijn ze net zo lief en vriendelijk
 • Mopshonden zijn gevoelig voor stemverheffingen
 • Goede waakhonden

Opvoeding

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding en training van een mopshond is socialisatie. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties. Dit kan voorkomen dat de hond angstig of agressief wordt in bepaalde situaties. Lees ook mijn blog: Puppy Socialisatie Lijst

Daarnaast is zindelijkheidstraining een must voor elke hond, zo ook voor de mopshond. Het is belangrijk om de hond te leren waar hij zijn behoefte mag doen en dit consequent te blijven herhalen.

Gehoorzaamheidstraining is ook belangrijk voor dit hondenras. Het is een slimme hond die graag leert en het is belangrijk om hem te leren luisteren naar commando’s. Het is bijvoorbeeld handig om de hond te leren niet te trekken aan de lijn tijdens het uitlaten.

Een andere training die belangrijk kan zijn voor de mopshond is om overmatig blaffen te voorkomen. Dit kan worden aangeleerd door de hond te belonen wanneer hij niet blaft en te negeren wanneer hij wel blaft.

Tot slot kan verlatingsangst een probleem zijn bij dit hondenras. Het is belangrijk om de hond te leren dat het oké is om alleen thuis te zijn en hem hier stap voor stap aan te laten wennen.

Al met al is het belangrijk om de mopshond op een positieve manier op te voeden en te trainen. Dit zal ervoor zorgen dat de hond zich prettig voelt en goed functioneert in de maatschappij.

Mopshonden hebben een sterke, kalme leider nodig.

Een mopshond is intelligent en pups zijn snel afgeleid, schrijf je daarom in voor een Online Puppy Cursus

De online puppy cursus van 123Tinki bevat:

 • 30 uur puppy cursus
 • Handige schema’s
 • Levenslange toegang
 • 10 puppy e-books
 • Handige Stappenplannen die je uit kunt printen
 • Gegarandeerd antwoord op elke vraag door een gecertificeerde Honden expert.

De mopshond heeft een matige bewegingsbehoefte, dus wandelingen van een paar uur zijn niet nodig en ook niet echt aan te raden bij dit hondenras.

Lekker even spelen in de tuin of het park vindt hij geweldig.

Vanwege zijn korte snuitje moet je met warm weer extra oppassen, omdat deze honden sneller ademhalingsmoeilijkheden kunnen krijgen.

Mopshonden zijn zeer intelligent en zullen dus ook heel snel commando’s leren.

Lees hiervoor ook mijn blogs:

Verzorging

Als trotse eigenaar van een mopshond is het belangrijk om goed voor je viervoeter te zorgen.

De Vacht

Eén van de belangrijkste aspecten van de verzorging van een mopshond is het borstelen van de vacht. Doordat de vacht van deze hond kort is, lijkt het misschien niet nodig om te borstelen, maar toch is dit belangrijk om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden.

Wassen is alleen nodig als je hond niet zo lekker ruikt. Was je hond nooit te vaak, hierdoor kan je de vetlaag aantasten.

Maak wel regelmatig de plooien van dit hondenras schoon. Dit vrolijke hondje heeft aardig wat schattige gezichtsplooien en deze moeten wel goed schoongemaakt worden en droog gehouden worden om infecties te voorkomen.

De Ogen

Dit hondenras heeft ogen die gevoelig zijn voor stof. Bij vuil of prut in de ogen, reinig deze dan met bijvoorbeeld een make-up reinigingswatje en wrijf altijd uit de ooghoeken vandaan. Wrijf je in de ooghoeken dan kan je de traanbuis verstoppen en dit kan een oog ontsteking veroorzaken.

Wat ik een heel goed product vindt als jouw hond traanogen heeft is: Organimal Colloïdaal Zilver Hond. Traanstrepen verdwijnen en een ooginfectie is ook in een paar dagen over.

organimal

De Tanden

Goede kauwbotjes helpen de tandenschoon te houden, maar al bij je mopshond puppy starten met tandenpoetsen is nog beter. Als je vroeg begint wordt het voor beide een gewoonte.

Lees hier voor ook mijn blog: Honden tanden poetsen, hoe doe je dat?

De Nagels

De nagels van een hond morgen niet te lang zijn, dit is niet goed voor de gewrichten in de voetjes. Je kunt de nagels zelf knippen, gebruik hiervoor wel een Professionele Nagelschaar voor honden

Je kunt ook bij de dierenarts langs gaan om ze even te laten knippen.

Bij veel honden trimsalons kun je ook langs om alleen de nageltjes even te laten knippen.

De Oren

De oren van de Mopshond moeten aan de binnenkant droog zijn en roze van kleur, is dit niet het geval dan de oren even schoonmaken met een watje en lauw water.

De haren die in de oren groeien moeten er uitgetrokken worden, dit kan je zelf doen, lukt dit niet, vraag het de dierenarts of ga even langs bij een hondentrimmer.

Kortom: Door regelmatige verzorging en aandacht te besteden aan de behoeften van je mopshond, kun je ervoor zorgen dat je viervoeter gezond en gelukkig blijft.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

 • Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) – groep van afwijkingen bij honden met een korte neus en abnormale bouw van de kop . Mogelijke afwijkingen zijn onder andere, vergroot gehemelte, vernauwde neusgaten , te smalle luchtpijp, zacht gehemelte.
 • Pug Dog Encephalitis (PDE) – Een ontsteking in de hersenen, deze ziekte is erfelijk en helaas niet te genezen.
 • Patella Luxatie – de knieschijf zit los en naast de normaal kraakbeensleuf schiet, hierdoor gaat jouw hond kreupel lopen.
 • Overgewicht – houd jouw hond in beweging en voer hem niet te veel, want overgewicht is heel slecht voor zijn rug en maakt het ademhalen nog moeilijker
 • Entropion – het naar binnen krullen van de ooglidrand
 • Heupdysplasie – afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Een aandoening die pijn en bewegingsstoornissen geeft. Chirugische ingreep is mogelijk of therapie om de pijn te verlichten.
 • Allergieën en huidirritaties – de neusrimpels zijn bijvoorbeeld gevoelig voor huidirritaties, daarom moeten deze ook wekelijks goed schoongemaakt worden. Dagelijks misschien alleen even droogwrijven.
Zittende mopshond met oranje/beige shirtje aan

5 Leuke weetjes over de Mopshond

 1. De perfecte staart van een Mopshond hoort twee krullen te hebben
 2. Ze zijn 1 van de oudste hondenrassen, Mopsen bestaan al sinds 400 voor Christus
 3. In de jaren 1500 was dit hondenras de mascotte van het Nederlandse huis van Oranje
 4. In het Latijns wordt de Mopshond vaak beschreven als “multum in parvo” , wat  “veel in weinig” betekent, dit omdat het een klein hondje is met een grote persoonlijkheid
 5. Het Mopshondje genaamd: Chester Ludlow  heeft in 2009 zijn MBA diploma gehaald 🙂
  Zie de leuke video hieronder:

Een Mopshond puppy kopen?

Wil je een mopshond puppy kopen dan moet je echt een goede fokker zoeken. Sinds 2019 is het verboden om mopsen te fokken in Nederland. Tenzij de fokhonden voldoen aan de criteria gesteld door minister Schouten (LNV), alleen dan is het nog toegestaan.

Gelukkig maar want dit draagt wel bij aan gezonde mopshonden, want je moet er niet aan denken dat je je kleine mopshond puppy als snel kwijt moet raken vanwege verkeerd en ongezond fokken.

Op de website Commedia Mopshonden vereniging vindt je een lijst met aangesloten fokkers die het correcte fokbeleid hanteren.

Hier kun je kijken of er op dit moment nestjes met pups aanwezig zijn. Hieronder vindt je een link naar de aangesloten Mopshond fokkers.

Mopshonden fokkers per regio

Hoe is de mopshond als huisdier?

Een mopshond is een populair ras als huisdier vanwege zijn unieke uiterlijk en karakter.
Het karakter van dit hondje kan worden omschreven als liefdevol, aanhankelijk en speels.
Liefdevol: ze zijn zeer liefdevol naar hun eigenaren en hebben veel behoefte aan aandacht en knuffels. Ze zijn vaak erg trouw aan hun baasje en kunnen niet goed alleen zijn.
Aanhankelijk: ze hebben een sterke band met hun eigenaar en vinden het fijn om bij hem of haar in de buurt te zijn. Ze volgen hun baasje graag overal naartoe en zijn altijd in voor een spelletje.
Speels: Ondanks hun luie uiterlijk zijn mopshonden erg speels. Ze houden van spelen en rennen en zijn dol op speeltjes. Door hun kleine formaat zijn ze ook geschikt voor mensen die in een appartement wonen en geen grote tuin hebben.
Kortom, de mopshond is een fantastisch huisdier voor wie op zoek is naar een liefdevolle, aanhankelijke en speelse metgezel.

Heel veel plezier met jouw Mopshond puppy

Groetjes Simone & nikita
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Shop producten voor honden

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.