De Neus van de Hond!

de neus van de hond

Geschatte leestijd: 9 minuten

De neus van een Hond

Hoe goed kan een hond ruiken?

Iedereen weet natuurlijk dat honden erg goed kunnen ruiken, ze worden gebruikt tijdens het jagen om het spoor van het wilde dier te achtervolgen of op Schiphol bij de douane. Een hond kan dus erg goed ruiken, wel 100.000 keer beter dan wij als mensen. De neus van een hond is daarom ook het allerbelangrijkste zintuig.

De reden dat honden zo goed kunnen ruiken is omdat zij een relatief groot hersengebied aan hun reukorgaan hebben besteed. Ook bestaat de neus van een hond uit 4 neusgaten. Een hond heeft daarnaast wel 220 miljoen verschillende reukreceptoren, waarmee het allerlei verschillende geuren kan waarnemen die voor de mens onmogelijk zijn om te ruiken. Ter vergelijking, als je alle reukreceptoren van de hond naast elkaar zou uitspreiden, zou dit een oppervlakte benemen waarmee je de hond als een tweede vacht mee zou kunnen bedekken.

Een hond ziet de wereld als het ware met zijn neus. Wij mensen vinden het soms irritant als onze hond ergens lang blijft snuffelen, maar onze hond is dan gewoon aan het communiceren. Hij ruikt wie er allemaal langs is geweest op dat plekje.

Hoe werkt de neus van een hond?

Een hond kan stereo ruiken, dus echt van 2 kanten ruiken, hierdoor kan een hond ook goed ruiken waar een geur vandaan komt, of waar deze heen gaat. Een hond kan ook sneller inademen ongeveer 300 keer per minuut en dit dan ook weer aan de zijkanten wegblazen waardoor hij bijna continue geur op kan nemen.

De afbeelding hieronder laat goed zien hoe de hondenneus werkt: Afbeeldingen Settles 2002: Airflow during sniffing.

The movement of airflow through a dog’s nostrils is shown. The external nose is designed to allow air – and odor- to come directly out and down the sides of the nose, allowing exhalation without disrupting the inward flow of odor.” (Settles, et al.,2001)

Reukcellen, reukreceptoren, hoe kan die hondenneus zoveel ruiken?

Bij een hond  als hij ruikt worden de geurmoleculen eerst gesorteerd in het slijm op zijn neus (de natte neus) vervolgens opent hij zijn neusgaten waardoor de de geur naar bovensten gedeelte van de snuit  verplaatst wordt, hier zitten de meest reukgevoelige cellen. Hier gaan ze verder via de trilhaartjes naar een geur kwab. De geur kwab is een deel van de hersenen wat geuren analyseert, deze is bij honden ongeveer 40 keer groter dan bij mensen

Hieronder het verschil tussen hoeveel geuren een hond kan ruiken t.o.v. een mens

Ras:                                        Aantal geur / reuk receptoren:
Mens                                           5  miljoen
Tekkel                                       125 miljoen
Foxterriër                                 147 miljoen
Beagle                                        225 miljoen
Duitse herder                           225 miljoen
Bloedhond                                300 miljoen
(Sint-Hubertushond)

Klik op de onderstaande afbeelding of op deze link https://youtu.be/p7fXa2Occ_U om dit interessante filmpje te bekijken wat heel duidelijk uitlegt in het engels alleen wat een hond ruikt en hoe.

Jij ruikt blij, verdrietig, moe, nerveus of misschien wel ziek

Ja echt dat lees je goed, je hond ruikt aan jou hoe je je voelt. Jouw hond kan de hormonen die jij uitstoot als je je blij, verdrietig nerveus of wat dan ook voelt ruiken met andere woorden jouw hond ruikt jouw emoties.

Daarom kan je ook nooit liegen tegen je hond, je kan je heel blij voordoen, maar als je vol stress zit ruikt jouw hond dat toch wel.

Een hond ruikt meerdere lagen

Dit kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als ik bijvoorbeeld een cake bak, dan weet ik wat er in gaat, maar ik ruik als de cake klaar is eigenlijk gewoon de geur van een heerlijke verse cake. Een hond ruikt daarentegen ook de eieren die erin zijn gegaan en de boter en het meel, de suiker enz. wat gebruikt is. Alles heeft een geur. Als je thuis komt van je werk, of van het boodschappen doen dan pikt jouw hond al die geurtjes die je onderweg hebt opgedaan op van jou.

Geur en ontmoeting met een andere hond

Wanneer 2 honden elkaar buitenlopen gaat de neus al werken, ze proberen zoveel mogelijk geur op te snuiven van de onbekende hond. Als ze dichter bij elkaar komen, komen ze eerst neus tegen neus in contact, tezamen met de lichaamstaal weten de honden van elkaar dan al of ze elkaar aardig vinden of niet. Vinden beiden honden elkaar aardig dan zullen ze zijwaarts om elkaar heen gaan om elkaars achterste te besnuffelen. 

Waarom moet er altijd aan de anus geroken worden? Bij de anus zitten klieren die geurstoffen produceren en die vertellen de andere hond met wie hij nou eigenlijk echt te maken heeft. Zo stellen ze zich dus eigenlijk aan elkaar voor.

Snuffelen buiten op straat

foto van de neus van een hond

Wij denken dat we onze hond gewoon even gaan laten plassen en poepen, maar onze hond gaat eigenlijk even ruiken wat er in de buurt allemaal gebeurt is. Door onder andere  aan de ontlasting van andere honden te ruiken, weet jouw hond of hij die hond al kent, of misschien niet. Kent hij de hond al dan kan hij ook vaststellen wanneer deze buiten is geweest. De zoolkussens van de honden bevatten ook zweetklieren die een sterke geur achterlaten, waardoor jouw hond kan zelfs nog ruiken in welke richting de hond is gelopen. Is de geurconcentratie in zijn rechter neusgat sterker dan in het linker neusgat vertellen de hersenen dat de hond naar rechts moet om de geur te volgen.

Dus als jouw hond bij de volgende uitlaatbeurt  plast of poept, laat hij als het ware heel beleefd een berichtje achter voor de andere honden in de buurt die voor hem ook al berichtjes hadden achter gelaten. Het lijkt wel whatsappen.

Wist je dat honden in tegenstelling tot mensen een geur vast kunnen houden? Wij mensen verliezen de geur na een minuut of 15. Honden kunnen een soort hersenslot op de geur zetten, zodat deze aanwezig blijft totdat ze de geur hebben gevonden. Dit verklaart waarom honden zo goed getraind kunnen worden als speurhonden.

Samenwerking mens en hond.

De hond wordt tegenwoordig op steeds meer gebieden ingezet om de mens te assisteren met zijn superneus

Hieronder een lijstje waarop de speurneus van een hond getraind kan worden: (deze lijst is niet volledig, maar geldt als indicatie)

De hond kan getraind worden voor het opsporen van:

 • Drugs/narcotica
 • Explosieven
 • Mensen
 • Voorwerpen
 • Geld
 • Truffels
 • Verschillende ziektes zoals: Kanker en Diabetes
 • Aangeschoten wild

Medische aandoeningen ruiken/opsporen /detecteren

Dit vergt veel training om een hond bijvoorbeeld kanker of andere ziektes op te kunnen laten speuren bij een mens. Honden kunnen namelijk direct van de bron geuren ruiken maar ook geur resten die achterblijven. Geurmoleculen zijn chemische stoffen die opgelost kunnen worden in water. Als ze klein genoeg zijn verdampen ze en komen zo in het slijm van de neus van hond, waar de geur gesorteerd wordt.

Als het stofwisselingsproces van de mens veranderd door bijvoorbeeld ziekte kunnen vluchtige organische stoffen (VOC’s in het engels) zich verspreiden in de bloedstroom en via de adem en of urine uitgescheiden worden. Honden kunnen dit ruiken maar moeten dan wel getraind worden op de geur van de ziekte. En zoals we weten ruikt de neus van de hond echt heel veel, dus de neus moet in deze gevallen ook getraind worden in het negeren van alle andere geuren.

De afbeelding hieronder laat goed zien hoe dit werkt:

Bron: https://www.medicaldetectiondogs.org.uk/the-dogs-nose/ 

Het is onvoorstelbaar maar honden kunnen een ongelofelijk kleine concentratie  namelijk 0.001 deel van een miljoen opsporen/ruiken. 

Politie honden / Beveiligingshonden / Douanehonden

Vaak zijn dit herdershonden of Mechelse herders. Herders zijn echte werk honden, ze leren snel en zijn sterk. Ook dit laatste is belangrijk omdat ze overal ingezet moeten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld ook bij de beveiliging bij voetbal wedstrijden waar grote massa’s mensen zijn. Politie honden worden speciaal getraind voor een bepaalde tak van het politiewerk zo heb je bijvoorbeeld: 

 • Passieve speurhonden, deze zijn getraind om verdovende middelen op te sporen bij mensen, deze honden worden vaak ingezet bij evenementen. 
 • Surveillancehonden deze honden zijn getraind in het vinden van voorwerpen en mensen 
 • Narcoticahond, het woord zegt het al, deze is getraind in het opsporen van alle soorten verdovende middelen 
 • Explosieve honden, ook hier zegt het woord het al, deze hond zoekt explosieven. De hond is dan getraind om te gaan zitten als hij een explosief heeft gevonden. Hij maakt geen geluid i.v.m. met op geluid reagerende explosieven 
 • Plaatsdelicthonden:  deze honden zijn getraind in het volgen van de vluchtroute van de verdachte. 
Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Dit vind je vast ook leuk om te lezen.

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.