Mijn hond blijft aan zijn poot likken.

hond blijft poot likken

Hond blijft aan zijn poot likken.

Soms zie je dat ineens bij je hond, dan likt hij de hele tijd aan zijn poten.
In het begin denk je er vaak niet zo heel veel van, maar als het dagelijks gebeurd en bijna obsessief lijkt dan moeten we toch eens verder kijken.

Het likken van de poten hoort bij de verzorging, maar overmatig likken kan toch een andere betekenis hebben. Het kan een teken zijn van een probleem zoals een verwonding.

Het overmatig poot likken kan zorgen dat de vacht verkleurt, speeksel kleurt een witte of lichte vacht bruin. Bij donkere vachten zie je dit uiteraard niet of niet zo goed.

hond blijft aan poot likken

Redenen waarom een hond aan zijn poot blijft likken.

Likt jouw hond gewoon rustig zijn poten even, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je moet opgaan letten als het heel obsessief wordt, net of jouw hond er gewoon niet mee kan stoppen.

Er kunnen veel verschillende reden zijn waarom jouw hond plotseling veel aan zijn poten likt. We gaan eens naar de meest voorkomende redenen kijken.

Door een verwonding aan de poot likken

Het kan zijn dat jouw hond in glas heeft gestaan, of iets scherps wat nu in zijn voetzooltje zit. In de winter heb je dit vaak met sneeuw en van die ijsballetjes, die kunnen irriteren.
Een doorn van een plant buiten kan ergens in de voetzool of tussen de tenen steken en dit kan ook irriteren.

Grasaren zijn ook vervelende dingen, ze kruipen in de huid en zorgen voor irritatie en pijn bij jouw hond. Zie je een grasaren zitten, pak een pincet en trek hem er zo snel mogelijk uit.
Zijn er bij jouw in buurt veel grasaren, controleer jouw hond dan even na elke wandeling, want het zijn echt nare kruipers die grasaren.

Dat is vervelend en misschien pijnlijk, dus hij zal proberen om dit er uit te likken.

Kijk de poot goed na, of je zelf iets kan voelen. Zet de poot even in een bakje lauw water, hopelijk spoelt datgene wat irriteert eruit.

Vertoont jouw hond veel tekenen van pijn, of mag je absoluut niet aan de poot komen, ga dan direct naar de dierenarts.

Aan de poot likken door een allergische reactie

  • Een voedsel allergie – deze geeft jeuk aan de poten, ben je veranderd van brokken voor jouw hond, dan moet je dit misschien weer terugdraaien.
    Je kan dit met je dierenarts bespreken, maar eigenlijk moet je al het voer en snoepjes beperken tot één soort brokken en dan kijken of het minder wordt, of je haalt speciale brokken bij de dierenzaak of dierenarts.
  • Chemicaliën in de tuin – je hond kan een allergische reactie hebben op chemicaliën die gebruikt worden in de tuin, of buiten in het park, om onkruid te bestrijden.
    Als je denkt dat jouw hond een allergie heeft voor gras of iets anders buiten dan kun je een huidtest laten doen bij de dierenarts. Na de uitslag kan er dan een behandelplan worden opgesteld.
    Een allergische reactie is niet zomaar over, dit is best een langdurig proces, maar jeuk is erger dan pijn, dus uiteindelijk is het beter voor jouw hond. Een hond kan trouwens ook over een allergie heen groeien.

Pijn, of beestjes kunnen ook zorgen voor overmatig aan de poot likken

  • Artritis – pijn is helaas ook een belangrijke reden voor overmatig likken van de poten. Heeft jouw hond last van artritis, dan ervaart hij pijn en kan dit het gedrag verklaren. In dit geval geldt ook neem contact op met jouw dierenarts. Artritis is helaas niet te genezen, maar pijnmedicatie kan dan wel een optie zijn. Lees ook mijn blog: Artrose bij Honden, oorzaken en Symptomen
  • Vlooien en/of wormen – heeft jouw hond last van vlooien of wormen, dan kan jouw hond hierdoor ook meer aan zijn poot of poten blijven likken. Vlooien en teken veroorzaken jeuk en dat zorgt dat jouw hond overmatig aan zijn poten gaat likken.

Angst en/of verveling

  • Angst of verlatingsangst – merk je dat jouw hond snel schrikt van geluiden of andere onverwachte dingen. Is jouw hond helemaal van slag af als jij hem even alleen moet laten?
    Deze angsten kunnen er voor zorgen dat hij zijn aandacht op zijn poot of poten gaat richten omdat hij zich dan minder angstig voelt. Overmatig zijn poot likken wordt dan rustgevend.
    Is dit het geval moet je je hond helpen door hem te leren om alleen te zijn en hem zelfverzekerder te maken. Je kunt hier ook een hondengedragsdeskundige voor inschakelen.
  • Verveling – Het kan zijn dat jouw hond zich verveeld, dat hij te weinig uitdaging heeft, dit is gemakkelijk op te lossen met intelligentie spelletjes, zoals snuffelmatten en hondenpuzzels. Verveling kan zich ook uiten in het obsessief aan de poot likken.
    Elk soort speelgoed waar voedsel in gestopt kan worden, het is even zoeken naar wat jouw hond leuk vindt om te doen.

kubus intelligentie speelgoed

Puzzel trainingsspeelgoed

in deze kubus kunnen brokjes of snoepjes verstopt worden en voor jouw hond is dit dan een uitdaging om deze eruit te krijgen.

Dit soort spelletjes verminderen stress en geven een goede mentale uitdaging voor jouw hond.


Lees ook mijn blogs:

Een cyste of een tumor.

Blijft jouw hond echt overmatig aan zijn poot likken en heb je geen idee wat het kan zijn, maak dan een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan verdere onderzoeken doen en zien of er misschien een cyste of een tumor zit, die dan weggehaald kan worden.

Wacht niet te lang met het inschakelen van een dierenarts, want het overmatig likken, houdt de poot ook vochtig. De poot wordt hierdoor vatbaar voor schimmelsinfecties of een bacteriële infectie. Het likken kan zwellingen en een geïrriteerde huid veroorzaken.

De dierenarts kan ook anti jeukspray, antibiotica voor een bacteriële infectie of antischimmelmiddelen voor schimmelinfecties voor te schrijven die de jeuk verminderen.

Heel veel succes en gezondheid voor jouw hond.

Groetjes Simone & nikita
Simone en Yara
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Shop producten voor honden

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.