Geschatte leestijd: 7 minuten
Een Kindvriendelijke hond wat bedoelen we daar precies mee?
Ik zoek een kindvriendelijke hond?
Die vraag wordt vaak gesteld. Ik wil wel een kindvriendelijke hond, of een hond die goed is met kinderen, maar wat zijn kindvriendelijke honden? Volgens mij valt en staat hier alles bij de opvoeding en of het baasje een echte Packleader is. (dit woord klinkt gewoon veel leuker in het Engels vind ik :-))
Natuurlijk bestaan er zeker hondenrassen die van nature een hele vrolijke, relaxte, meegaande aard hebben. Zo zeggen ze altijd als je een Labrador vals krijgt moet je daar echt je best voor hebben gedaan! Laat ik vooropstellen als je dat voor elkaar hebt gekregen, dan moet je denk ik geen hond bezitten, maar dat is mijn mening.
Waar let je op als je een kindvriendelijke hond zoekt
- Energieniveau – dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Heb je een actief leven en heb je de tijd voor een actieve hond dan kan dat je keuze zijn. Andersom geldt hetzelfde.
- Persoonlijkheid / temperament – Hier mee bedoelen we de persoonlijkheid van je hond. Je moet je altijd in het ras verdiepen voordat je een hond uit gaat zoeken. Veelal bepalen mensen de keuze van een hond op het uiterlijk. Handiger is om je te verdiepen in het ras. want al heb jij bijvoorbeeld een heel actieve leefstijl dan zoek je misschien een actieve hond. Heb je of of is er een kindje op komst, dan is misschien een wat rustigere hond beter. Rustigere honden vormen vaak sterke banden met hun eigenaren en kinderen.
Voorbeelden van kindvriendelijke honden
- Labrador retriever – loyaal, erg liefdevol en goed te trainen
- Golden retriever – sociale trouwe honden met een engelen geduld
- Newfoundlander – super grote hond, maar erg lief en beschermend
- Cockerspaniël – vrolijk, speels en lief
- Beagle – actief, tikkeltje eigenwijs maar ook makkelijk in de omgang
- Bulldog – niet de actiefste maar zeker erg aanhankelijk, geduldig en sociaal.
Er komt een baby, hoe train ik mijn hond?
Allereerst gefeliciteerd met de komst van de kleine. Nu gaan we je hond uitleggen dat hij straks niet meer de enige Nr. 1 lieveling is, maar dat hij zijn plaats moet gaan delen. We leren jouw lieve hondenvriendje nu hoe hij een kindvriendelijke hond moet zijn.
Maak een plan wat je van je hond verlangt Voordat de baby er is:
- Zorg dat je hond goed naar jou luistert en de basis commando’s kent.
- Betrek je hond bij de babykamer, laat hem ruiken aan alle nieuwe spulletjes, babylotion, luiers enz.
- Heb je al spulletjes of speelgoed voor de baby, laat deze bewust op de grond vallen en leer jouw hond hier van af te blijven. Hun neus ruikt heel goed dat dit geen spullen van hun zijn.
- Als jouw hond zelf op de bank springt, oefen dan met bijvoorbeeld een pop, dat jouw hond dan niet op de bank mag springen.
- Houd alvast rekening met de verandering in de routine die jullie nu hebben, denk daar over na en begin deze al vast met kleine stapjes te veranderen. Dan is het straks makkelijker voor je als de baby er is.
- Mag de hond wel in de baby kamer, zet er dan een mand neer in de hoek en geef je hond daar regelmatig snoepjes, zodat de associatie “hier is het super leuk” wordt gelegd.
- Mag jouw hond niet in de babykamer plaatst dan een baby hek in de deuropening zodat het meteen duidelijk is dat deze kamer off limits is. Op deze manier kan je hond er aan wennen dat die kamer niet of niet meer toegankelijk is.
- Baby’s en helemaal als ze iets ouder worden kunnen onvoorspelbare bewegingen maken. Een goede tip is om je hond te laten wennen aan deze bewegingen, door hem soms even aan zijn oor of staart te trekken of hem met je vinger te prikken. Dit klinkt nu een beetje als pesten, maar het is beter als hij hier al door jou aan went dan dat hij straks schrikt van de kleine. Je laat je hond uiteraard nooit alleen met de baby, maar soms kunnen die handjes toch verassend snel zijn.
- Kruipen kan je ook al van te voren oefenen. Mijn honden zijn helemaal door het dolle heen als ik kruip. Die denken meteen hee, wat leuk ze komt spelen. Maar ik heb geen kinderen dus dan kan het. Voor jou is het de bedoeling dat je hond je rustig komt benaderen, zodat hij dit straks ook doet als de baby er is en dus leert om kindvriendelijk te zijn. Kijkt je hond als je kruipt geef hem dan een beloning, ook als hij rustig naar je toekomt beloon je hem. Komt hij als een dolle op je af, kan je hem beter negeren en meteen weer gaan staan tot hij door heeft dat hij rustig naar je toe moet komen.
Tips om jouw hond te leren als de baby er eenmaal is.
- Laat je hond kennis maken met de baby, dus even laten snuffelen terwijl jij jouw baby vast hebt.
- Zorg dat jezelf rustig bent en de baby ook als je de baby aan de hond voorstelt.
- Wat handig is is dat je ook altijd een speeltje voor de hond bij je hebt, mocht hij iets willen pakken wat van de baby is dan kan je hem snel zijn eigen speeltje geven.
- Mag jouw hond niet in de babykamer komen, hou je daar dan ook aan. je hebt het als het goed is al geoefend en anders nu meteen beginnen. Geef bijvoorbeeld wat snoepjes voor het hekje van de deur, dat maakt het voor je hond ook leuk om daar te wachten.
- Laat jouw hond ook aan de kleertjes van de baby ruiken, zodat het snel een vertrouwde geur voor hem is.
- Leer je hond meteen dat hij van het speelgoed van de baby af moet blijven. wees hier in consequent.
Laat je hond Nooit alleen bij de Baby!
- Echt blijf er altijd bij als je hond en de baby in een ruimte zijn. Ook al is het ook je kindje, je hond, soms kan er iets kleins gebeuren wat toch grote gevolgen kan hebben. Hou van je kind en je hond en neem die verantwoording.
Het boek “Mijn hond en Ik” beschrijft op een hele plezierige en hele duidelijke manier wat het betekend om een hond te hebben.
Wat heb je er voor nodig, wat heeft jouw hond nodig? Waarom geef je hem dit wel te eten en iets anders niet? Waarom is bewegen elke dag belangrijk voor je hond.
“Mijn hond en Ik” is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen die een hond willen nemen, maar zeker willen weten of het wel bij hun leven past.
Want je weet:
Een hond heb je niet voor even, maar voor zijn hele leven!
Zo vind je dus een kindvriendelijke hond, of train je je hond om goed met kinderen om te gaan.
Dit vindt je vast ook leuk om te lezen
Gerelateerde berichten
Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator