15 Signalen van Stress bij Honden

angstige hond

Stress bij honden is net zoals bij ons mensen, slecht voor de gezondheid. Lees hier alles over hoe je stress bij honden herkent en nog belangrijker wat je er aan kunt doen om de stress te verminderen.

Stress bij honden

Stress bij honden: 10 Redenen

Stress bij honden, hoe herkennen we dat en nog belangrijker wat kunnen we er tegen doen. Waarom krijgt een hond eigenlijk stress? dat kunnen meerdere oorzaken zijn:

  1. Geen toegang tot de basisbehoeften, dus water en drinken
  2. Teveel lichaamsbeweging voor jonge honden, puppy’s dus kan ook stress veroorzaken
  3. Als er een directe dreiging is, bijvoorbeeld als je je hond straft en hierbij fysiek geweld gebruikt, wat uiteraard NOOIT nodig is, als je je hond goed traint. Maar ook als je hond wordt aangevallen door een andere hond, dit geeft ook stres.
  4. Train je heel veel met je hond en ook erg lang dan kan dit ook stress opleveren voor je hond, helemaal als hij moeite heeft met de oefeningen. (maak je trainingssessies dan korter en houdt het leuk)
  5. Als je hond te weinig beweging krijgt en te weinig te doen heeft wordt hij ook gestrest, laat je informeren voordat je een hond aanschaft, zodat je een duidelijk inzicht hebt in de behoeftes van je hond. Het ene ras heeft nou eenmaal veel meer beweging nodig dan het andere ras.
  6. Alleen zijn, sommige honden kunnen hier niet goed tegen, maar je kan het je hond wel heel goed leren.
  7. Geen structuur meer door bijvoorbeeld verandering van werk, of omdat jezelf niet goed in je vel zit
  8. een plotselinge angstaanjagende situatie, zoals bijvoorbeeld met oud en nieuw kan stress veroorzaken
  9. Als er teveel lawaai is in de omgeving en je hond kan hierdoor geen rust vinden
  10. Pijn en ziekte kunnen ook stress bij honden veroorzaken

Hoe herkennen we stress bij honden?

Om het gedrag van je hond te kunnen begrijpen moet je naar zijn hele lichaam kijken en luisteren naar het geluid dat hij maakt. Ook speelt de geur van de hond en hoe hij lichamelijk contact maakt een rol. Als Yara bijvoorbeeld angstig is, omdat ze een geluid hoort wat ze niet kent, of een vreemde wil haar benaderen, dan gaat ze wat hoger blaffen en haar hele houding laat zien dat ze angstig is.
Vaak geven honden ook conflictsignalen af.

Conflict signalen zijn naast spanningsgedrag ook kalmerende signalen en het is remmingsgedrag:

hond tongelt
hond die tongelt
  • Tongelen (zie afbeelding boven)
  • Krabben
  • Gapen
  • Pootje optillen
  • wegkijken
  • Grommen
  • Met de rug naar de baas toe gaan zitten

17 Signalen van stress bij honden

  1. Dingen vernielen
  2. Zichzelf krabben, bijten of likken – als een hond gestrest is kan hij zich veel gaan krabben zelfs als hij geen jeuk heeft. Controleer wel of er geen huidirritatie aanwezig is, is dit wel zo ga dan naar de dierenarts.
  3. Janken, blaffen – een beetje anders dan normaal. Een hond die stress heeft klinkt ook gestrest.
  4. Diarree
  5. Tandvlees laten zien – dit kan een teken zijn van stress en een waarschuwing dat jouw hond kan gaan bijten uit angst.
  6. Schudden (dit doen honden wel vaker als je buiten loopt ofzo en er gebeurd iets onverwachts dan gaan ze daarna even schudden, even de spanning er vanaf schudden)
  7. Slechte vacht
  8. Hijgen of trillen – hijgt jouw hond erg zonder een andere reden als warm weer, dan kan het een teken van stress of pijn zijn. Lees ook mijn blog: 7 Redenen waarom een hond veel hijgt!
  9. Angstagressie – als een hond door angst het vertrouwen verliest kan hij plotseling behoorlijk gaan grommen om jouw te laten weten dat hij ergens bang van wordt.
  10. Gebrek aan eetlust – het kan zijn dat jouw hond niet wil eten door stress, maar het kan ook een medisch probleem zijn, bij twijfel ga even langs bij de dierenarts.
  11. vaker dan normaal behoefte moeten doen
  12. Rusteloosheid nerveus gedrag, ijsberen (een hond die bijvoorbeeld niet gaat liggen maar de hele tijd rondjes blijft lopen)
  13. Oren plat naar achteren doen is een teken dat jouw hond overstuur is.
  14. Jouw hond zich gaat verstoppen
  15. Zwetende pootjes
  16. Staart tussen de poten houden – de staart laat altijd zien hoe een hond zich voelt. Een staart die strak tussen de achterpoten is getrokken laat zien dat jouw hond zich echt niet happy voelt en de situatie best angstig vindt.
  17. Het wit van de ogen laten zien – walvisogen – als jouw hond het wit van zijn ogen laat zien ervaart hij stress. Neem maar eens een foto van jouw hond van dichtbij met je mobiel voor zijn neus, dit ervaren veel honden ook als bedreigend.
Walvisogen of wit bij ogen laten zien door hondje
Walvisogen bij hondje

Tips om stress of angst bij jouw hond te verminderen

  • Houdt een boekje bij met de stress triggers van jouw hond, zodat je goed weet waar aan je moet gaan werken samen.
  • Meer quality time met jouw hond doorbrengen – meer dingen samen doen met jouw hond, echt 1 op 1, dit versterkt de band. Neem bijvoorbeeld de tijd voor een extra wandeling samen. Ga met jouw hond op een hondensport. Voer je hond zijn brokken eens uit je hand. Dit alles maakt jouw hond zelfverzekerder en dus minder gestrest.
  • Desensibilisatie – jouw hond langzaam blootstellen aan de dingen die hij eng vindt. Eerst moet je uitvinden waarvoor jouw hond zo bang is. Is dit bijvoorbeeld voor harde geluiden zoals vuurwerk,
    • Koop een cd met vuurwerkgeluiden of je zoekt op youtube naar vuurwerkgeluiden.
    • Vervolgens zet je de cd aan op een laag volume en luister je samen met jouw hond.
    • Let goed op hoe jouw hond reageert, wordt hij toch angstig zet het geluid dan nog zachter.
    • Dit ga je in de loop van de week opbouwen door het geluid steeds iets harder te zetten, net zolang tot jouw hond zich volledig ontspannen voelt bij de geluiden.
    • Heb geduld en train niet langer dan 5 minuten per keer. Eindig altijd leuk en gezellig zodat het een leuke ervaring is.
  • Counterconditionering / Tegenconditionering – een negatieve associatie omzetten naar een positieve associatie. Stel jouw hond is bang voor andere honden en reageert daar altijd op door heel hard te blaffen:
    • Ga wandelen met jouw hond aan de lijn
    • Zorg dat je voldoende snoepjes bij je hebt
    • Bij elke hond die je tegenkomt geef je jouw hond iets lekkers
    • Op deze manier gaat jouw hond de andere honden associëren met iets leuks, er komt een andere hond aan en hij krijgt een snoepje
    • Ook hier geldt heb geduld, blijf rustig en hou vol.
  • Geef je hond een hondenmassage – een goede hondenmassage is ook goed voor de band met jouw hond en het kan als je het goed doet, ook de stress en angst verminderen. Honden masseer je alleen wel anders dan mensen. hieronder een filmpje van een Kyno healthcare over een workshop hondenmassage met een goede uitleg erbij.

Wat kan je doen aan de stress bij honden?

Kijk eerst naar de basis behoeften:

  • Krijgt hij genoeg beweging.
  • Kan hij altijd bij zijn water.
  • Krijgt hij voldoende te eten? Zitten er wel genoeg voedingstoffen in zijn eten?

Mijn maltezer Yara en hoe wij omgingen met haar stress

maltezer Yara

Onze Yara heeft wat meer last van angsten, voornamelijk met mensen die ze niet kent, met onverwachte obstakels en met bussen, werkverkeer en brommers die herrie maken. Wij hebben Yara gekregen met 11 weken en dit gedrag vertoonde ze meteen. Yara wilde wel meteen bij mij zijn, maar niet bij mijn partner. En buiten is Yara soms net een paard, staat er ineens een container op de route dan is dit eng.

Wat wij hier aan doen is Yara hier mee helpen, door haar rustig aan dingen te laten wennen, het extra opzoeken. Yara is klein, dus bij vreemde mensen til ik haar ook op, tot op heuphoogte en niet hoger. Tot op heuphoogte is het je hond steunen, ik zeg haar eigenlijk, deze persoon is wel aardig, vertrouw mij maar. Zou ik Yara gewoon optillen zoals je haar zou knuffelen dan vertoon ik beschermend gedrag en laat ik haar zien dat die persoon wel degelijk onaardig is en hierdoor zal het angstige blaf gedrag dan ook versterken.

Yara weegt maar 2.5 kilo dus die is wel te tillen bij een grote hond lukt dit niet. In zo’n geval zal ik de andere persoon vragen om even geen oogcontact te maken met mijn hond en vragen of het goed is dat ik de persoon even aan mag raken en dat mijn hond even mag ruiken. Dit is een langzaam proces bij honden, maar als de andere persoon mee wil werken gaat het na een aantal keer echt steeds beter. In het geval van Yara zeg ik dan altijd tegen mensen, je bent nu goedgekeurd 🙂

Vertoont jouw hond symptomen van stress of ongewenst gedrag en wil je daar hulp bij, laat het me weten in de comments box hieronder. Ik help je graag.

Groetjes Simone & nikita
Simone en Yara
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.