Apporteren de ene hond lijkt het bijna van nature te snappen, je gooit een balletje of een stok en jouw hond rent er meteen achteraan en komt het terugbrengen terwijl de andere hond je aan kijkt of hij wil zeggen: Hmm, als je het weggooit zal het vast niet leuk zijn.
Een hond leren apporteren is daarom een heel leuk trucje. Het is een geweldig leuke bezigheid voor jou en je hond.
Kies eerst het juiste, favoriete hondenspeelgoed.
Kies een speeltje wat jouw hond echt leuk vindt. De ene hond vindt een knuffeltje leuk om te halen en terug te brengen, de andere hond wordt wild van een balletjes of een stok enz.
Goed hondenspeelgoed om jouw hond te leren apporteren kan zijn:
- Een Kong
- De Kong Flyer
- Chuckit = wel echt voor apporteren buiten
- Kong air squaker tennisbal – deze zijn er in meerdere formaten
- Kong Wubba Floppy ears
- een Tennisbal
- Beeztees Sumo Fit Stick – gemaakt van natuurlijk rubber, dus geen houtsplinters meer. Je krijgt 2 jaar garantie op dit product.
Heb jij een hond die echt geen speeltjes in zijn bek wil nemen, dan kan je hem overhalen door zijn favoriete knuffeltje, bal of wat dan ook even in de kippenbouillion te dopen. Je zult zien dat het dan veel aantrekkelijker wordt om er achter aan te rennen.
Komt hij dan terug met het nu hele lekkere speeltje, dan beloon je hem met iets echt lekkers, om te kunnen “ruilen”
Voordelen van een hond leren apporteren
- Het is een gezonde actieve bezigheid, nadenken, rennen en terugbrengen van een speeltje, allemaal handelingen die goed zijn voor het lichaam en de geest van jouw hond
- Samen spelen met jouw hond is altijd goed voor het (nog meer) versterken van de onderlinge band
- Het verbrand energie bij jouw hond wat weer eventueel probleem gedrag verminderd
- Je stimuleert het jacht instinct van je hond
- En apporteren kan je altijd en overal doen, zowel binnen als buiten.
Hond leren apporteren
Let op: We gebruiken tijdens deze training geen snoepjes!
stap 1
We beginnen niet met het weggooien van het flostouw, we gaan gewoon spelen en zorgen dat hij het flostouw heel interessant gaat vinden.
Het eerst wat we onze hond gaan leren om een speeltje of een flostouw in zijn bek te pakken. Het moet iets zijn wat jij en je hond makkelijk kunnen vasthouden.
In dit voorbeeld nemen we een flostouw. Wat je nu gaat doen is enthousiast doen, je hond druk maken en met het flostouw spelen. Er wordt nu nog niks gegooid, je laat hem alleen het flostouw pakken en je speelt dan eigenlijk even tug of war met je hond, ofwel touwtrekken.
We gaan zorgen dat het flostouw heel interessant en leuk wordt.
Kies een favoriet speeltje van jouw hond om te apporteren.
Stap 2
We zijn lekker aan het touwtrekken, nu pakken we het touw vast en spelen er niet mee. Voor jouw hond is het nu niet zo heel leuk meer en dat is voor even ook de bedoeling, want we willen nu dat hij het touw loslaat. Jouw hond vind het het leukste als jij ook aan het touw trekt, dus als je dat even niet doet, is het spel even niet zo leuk.
Laat hij het dan los, dan krijgt hij het meteen weer terug. Het moet super leuk blijven voor jouw hond want we willen uiteindelijk dat je hond leert apporteren.
De volgende keer hou je het touw iets langer zelf vast en mag hij het nog niet hebben.
Heeft je hond het touwtrekken en loslaten goed onder controle dan gaan we naar de volgende stap.
Stap 3
Ga staan met het touw in je handen. We gaan nu over naar een beetje actie voor zowel hond als baasje.
Gooi het flostouw weg, maar niet te ver. Je hond rent er achteraan en jij ook. Je doet net of jij het touw wilt pakken en je laat je hond het pakken, nu ren jij weg.
Honden jagen graag achter iets of iemand aan, dus je hond zal je volgen met het touw in zijn bek, want hij vindt het superleuk nu.
Nu ga je weer een beetje touwtrekken en zorgen dat je hond het flostouw loslaat en dan gooi je het weer.
Top, jouw hond heeft nu leren apporteren!
Mijn hond vindt het speeltje in ene niet meer interessant.
Dit gebeurt vaak als je net leuk aan het spelen bent. Wat je dan doet is je laat het speeltje weer even leven. Je trekt de aandacht van je hond door hem te roepen en beweegt het touw wat op de grond ligt even heen en weer.
Je hond vindt het speeltje weer interessant en jullie kunnen weer verder spelen.
Ik kan zelf niet mee rennen
Dat kan natuurlijk ook, dat je niet mee kunt rennen, wat je dan kunt doen is het volgende.
Knoop een lange lijn aan het flostouw en ga met het speeltje aan het touw rondjes draaien en enthousiast doen, net zo als een paard aan de lijn rondjes laten lopen of rennen in de bak. Nu laat je het speeltje of flostouw rondgaan zodat jouw hond er achteraan wil jagen om het pakken.
Je hebt het favoriete speeltje vastgeknoopt aan een touw of riem en je hond is net zo enthousiast als jij. Vervolgens pak je nog een riem of stuk touw en die knopen we aan het stuk wat er al aan zit.
We gaan jouw hond leren apporteren. Je gooit nu het speeltje weg en houdt het einde van de lijn in jouw hand. Jouw hond gaat achter het speeltje aan en je vraagt hem om bij je te komen met het speeltje.
Als hij terugkomt reageer je uitbundig en blij, maar hij hoeft het speeltje niet meteen los te laten, je gaat even met haar spelen door het speeltje vast te houden en even touwtrekken of tug of war te spelen.
Hierna vraag je hem het los te laten en gooi je het speeltje opnieuw.
Gaat het terug brengen goed dan kan je besluiten om de lijn eraf te halen.
Om het terugbrengen van iets te stimuleren, ren jezelf weg van de hond!
Heel veel plezier met het jouw hond leren apporteren. Oefen dit pas op een open veld als je hond echt heel goed naar het commando “Hier” luistert.
Andere leuke blogs over commando’s voor honden en honden trucjes lees je hier:
- Honden Commando’s. Kent jouw hond de 5 veiligheidscommando’s?
- 5 Commando’s die elke hond moet leren!5 Commando’s die elke hond moet leren!
- Hoe leer je een hond trucjes?
Have Fun!
Gerelateerde berichten
Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator