Mijn hond snurkt harder dan ik! 5 redenen waarom.

Buldog slapend

Heb je een partner die erg snurk dat slaapt al een stuk minder goed, maar soms snurkt jouw hond nog harder.

Ja echt, soms snurkt mijn Maltezer bijna harder dan ik of mijn man.

Is het normaal dat mijn hond snurkt?

Ja net als wij mensen kunnen honden ook gewoon snurken. Heel soms is de reden medisch en dan moet je hier zeker naar laten kijken door een dierenarts.

Wat is snurken precies?

slapend hondje snurkt

Bij honden en bij mensen is het precies hetzelfde, de luchtstroom in de keel of neus is beperkt. De tong verslapt als je slaapt en kan naar achter zakken waardoor je een zagend / brommend geluid gaat maken. Bij honden is dit hetzelfde.

Waarom of waardoor snurken honden?

Er kunnen dus ook andere redenen zijn waarom een hond snurkt. We gaan de meest voorkomende reden hieronder beschrijven.

  1. De slaaphouding – net als bij mensen heeft dit bij honden ook effect op het snurkgedrag. Honden kunnen soms in de meest vreemde posities liggen waardoor ze moeilijker kunnen ademen. Gaat jouw hond dan anders liggen dan moet het snurken ook stoppen. Sommige honden liggen ook graag ontspannen op hun rug, deze houding kan ook zorgen voor meer snurken.
  2. Overgewicht (obesitas) – De grote boosdoener van snurken is bij honden net als bij mensen overgewicht. Is jouw hond te zwaar dan heeft hij minder lucht en gaat hij snurken. Oplossing is jouw hond meer lichaamsbeweging geven, minder snoepjes en op dieet. Lees ook: Help mijn hond is te Dik!
  3. Luchtweginfectie – geïrriteerde luchtwegen kunnen er ook voor zorgen dat jouw hond snurkt. symptomen kunnen dan zijn dat je hond niest, hoest, slomer is, minder eet, of afscheiding heeft uit zijn ogen en neus.
  4. Neusverkoudheid – Honden kunnen ook verkouden zijn, dit kan snurken veroorzaken. Heeft jouw hond tranende ogen en niest hij, dan kan hij verkouden zijn. Is hij verder niet ziek, eet, drink, poept en plast hij gewoon en wil hij ook nog spelen dan is er niet zo heel veel aan de hand. Wil hij niet eten of drinken en is hij sloom, dan even langs de dierenarts gaan
  5. Neusschimmel (Aspergillose) – Deze schimmel zorgt er ook voor dat jouw hond ineens kan gaan snurken. Neusschimmel komt gelukkig niet heel vaak voor, maar wel voornamelijk bij honden met een langere snuit. Het begint met afscheiding uit 1 neusgat en later uit beiden neusgaten. In een nog latere fase krijgt jouw hond bloedneuzen. Neusschimmel is erg pijnlijk voor jouw hond en een behandeling door de dierenarts is noodzakelijk.
slapende hond snurkt

Rook jij?

Roken is niet gezond, dat weten we, maar soms doen we het toch nog. Rook jij in de ruimte waar jouw hond bij is, dan kan dit ook de reden zijn dat jouw hond snurkt.

Roken veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en astma. Snurkt jouw hond door het roken, ga dan buiten roken, of maak één ruimte waar je zelf kunt roken en waar jouw hond niet mag komen.

Dat jij rookt is jouw keuze, maar niet de keuze van jouw hond!

Is jouw hond een echte graver?

Graaf jouw hond graag de hele tuin om, of steekt hij buiten graag overal zijn neus in? Dan kan het zomaar gebeuren dat er iets in zijn neus is blijven zitten wat nu een beetje irriteert.

Als dit de reden is van het snurken dan zou het binnen enkele dagen wel over moeten zijn.

Snurken door gebitsproblemen

Een andere reden dat jouw hond snurkt kan zijn dat hij gebitsproblemen heeft. Misschien zit er een abces in zijn mond? Of er zijn tanden of kiezen ontstoken.

Nu denk je hoe kan het gebit van mijn hond te maken hebben met zijn snurken. De reden is dat de wortels van honden tanden en kiezen veel langer zijn dan bij ons mensen en dus wel tot de neus komen.

Bepaalde hondenrassen hebben ook meer aanleg om te snurken.

De hondenrassen met de korte snuiten, de brachycefale hondenrassen, zoals:

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) – groep van afwijkingen bij honden met een korte neus en abnormale bouw van de kop . Mogelijke afwijkingen zijn onder andere, vergroot gehemelte, vernauwde neusgaten , te smalle luchtpijp, zacht gehemelte.

slapende Shih Tzu

Wanneer moet je je zorgen maken als jouw hond snurkt?

Snurken hoeft echt niet altijd een ernstig probleem te zijn., maar als de volgense symptomen optreden dan moet je wel direct een afspraak maken.

  • Het eetgedrag van jouw hond is veranderd of verminderd.
  • Jouw hond heeft zichtbare ademhalingsmoeilijkheden
  • de ademhaling van jouw hond maakt een piepend geluid
  • Jouw hond niest en hoest erg

Hoe kun je het snurken van jouw hond tegengaan?

  • Zorg dat jouw hond niet te dik wordt. Geef hem de juiste voeding en laat hem voldoende bewegen.
  • Geef je hond brokken uit een hondenpuzzel of Honden Snack en Voerbal, dit is niet alleen een uitdaging voor jouw hond, maar zorgt er ook voor dat hij langzamer eet. En dat laatste helpt mee aan een gezond gewicht.
  • Stop met roken!, maar helemaal in de ruimtes waar jouw hond bij is.
  • Plaats een luchtreiniger in jouw huis, dan creëer je gezonde lucht voor het hele gezin.
  • Heeft de dierenarts vast gesteld dat jouw hond allergisch is, vraag dan om de juiste medicijnen
  • Geef je hond een ronde mand. Lekker opgerold slapen is lekkerder voor jouw hond.
  • Houd je huis koel in de zomer.
Groetjes Simone & nikita
Simone en Yara
Website | + berichten

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Shop producten voor honden

Simone

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger / content Creator

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.