fbpx

Online puppy cursus

Tips voordat je een puppy koopt

Tips voordat je een puppy kooptHandige tips voordat je een puppy koopt.

Het is zover, het hele gezin, of misschien alleen jij, er komt een puppy. Je of jullie weten het helemaal zeker zijn er helemaal klaar voor.
Toch nog maar even wat handige tips en weetjes die goed van pas kunnen komen voordat je een puppy in huis haalt.

Heb je tijd voor de opvoeding van je pup?

Plan de aanschaf van een pup niet in een voor jou drukke periode zoals een verhuizing, gezinsuitbreiding of tijdens de drukke feestdagen, want de opvoeding van een puppy vergt veel tijd, geduld liefde en aandacht. Je pup heeft ook tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, zijn nieuwe slaapplek, aan alle nieuwe geuren en nieuwe mensen, dus als jij fulltime werkt, hoe ga je dit dan doen? Heb je een goed oppas adres geregeld, of mag je pup mee naar je werk?

Is er budget voor een pup?

Dit is ook een puntje om over na te denken want pups kosten ook maandelijks geld denk hier bij aan:
– voer
– honden snoepjes, botjes en kluifjes  Honden speelgoed - 12 Puppy Speeltjes – Hondenspeelgoed - Honden Touw - Bal - Knuffel - Flostouw - Bijtring - Speeltjes Hond Tegen Verveling - Inclusief Opvouwbare Drinkbak
speeltjes (want deze gaan weleens stuk)
– een verzekering voor je hond, gunstig in geval van ziekte en of letsel
– honden poepzakjes

en verder heb je de dierenartsbezoeken, de ontwormingspillen of pasta en de vlooienbestrijding

Teefje of reutje?

Teefjes zijn vaak iets kleiner dan reutjes. Teefjes worden loops en reutjes niet. Reutjes kunnen wel weer erg reageren op loopse teefjes in de buurt. Als jouw reu niet gecastreerd is en er is een loopse teef in de buurt, dan kan het gebeuren dat jouw hond steeds naar buiten wil. Het kan ook gebeuren dat jouw reu niet wil eten of erg weinig. Zijn koppie is maar bij één ding, die heerlijk ruikende loopse teef.

Wij hebben onze reu wel laten castreren, omdat wij het zielig vinden dat hij als er een loopse teef in de buurt is maar één ding wil: Hij wil erop! Maar dat mag hij niet. Die gedachten vonden wij frustrerend voor hem, wel lekker gemaakt worden maar nooit mogen, dat is onze belangrijkste reden voor castreren geweest

Verder ligt het eraan hoe jij je hond opvoedt, voed jij je hond liefdevol en sociaal op dan zal jouw hond zich ook zo gedragen. Een goede basis ligt bij jezelf.

Voor welk ras ga je kiezen?

 • Neem de tijd om uit te zoeken wel ras er goed bij jou, of jullie past.
 • Doe van te voren kennis op over het gekozen ras, lees je goed in, zowel op internet als in verschillende boeken is er genoeg informatie te vinden
 • Wat zijn de behoeftes van het ras dat je gekozen hebt.
 • Waar is het ras oorspronkelijk voor gefokt?
 • Verdiep je indien mogelijk ook in een volwassen hond van jouw gekozen ras, dan weet je wat je te wachten staat en waar je aandacht aan moet besteden bij het trainen. En onthoudt ook al kies je het perfecte ras, de perfecte hond krijg je alleen door goede training en socialisatie
 • Ben jij zelf nogal zachtaardig van aard, kies dan niet voor een koppig zelfstandig ras, maar kies voor een allemans vriend.
 • Wat zijn de voordelen van het ras, maar vergeet ook niet naar de nadelen te kijken.

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker heeft maar één doel en dat is geld verdienen aan de pups zonder zich te bekommeren over het welzijn van de pups. Door een pup te kopen bij een broodfokker, haal je een pup in huis met een grote kans op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen. Dat kan achteraf niet alleen flinke dierenartskosten met zich meebrengen maar ook veel verdriet omdat sommige pups ingeslapen moeten worden of altijd problemen zullen houden.

Koop ook nooit een pup bij een broodfokker omdat je het zielig vindt voor de pups, want zo kan een broodfokker altijd blijven bestaan. De beste manier om een broodfokker te stoppen is om er geen pups meer te kopen.

Wat is een goede fokker?Wat is een goede fokker?

 1. Een goede fokker heeft de pups in huis en de moederhond is ALTIJD aanwezig.
 2. Kijk goed als je op bezoek gaat bij de fokker of de  pups en de moederhond er goed, gezond en verzorgd uitzien. ( schone oogjes, oorjtes, neusjes en kontjes.)
 3. Hoe is het karakter van de moederhond.
 4. Pups en de moederhond van een goede fokker zijn altijd nieuwsgierig, levendig en sociaal
 5. De fokker is al begonnen met de socialisatie met geluiden, mensen, kinderen enz.
 6. Er is al begonnen met de zindelijkheidstraining, let hier ook op als je bij de fokker komt, waar verblijven de pups en is de ruimte schoon en waar kunnen de pups hun behoeften doen.
 7. Bij een goede fokker krijg je je pup niet mee voordat deze minimaal 7 weken oud is en vaak pas bij 10 weken oud. Eerder dan 7 weken is strafbaar volgens de wet.
 8. Als het en goede fokker fokt maar één ras en heeft geen pups op voorraad.
 9. Een goede fokker bezorgt niet aan huis, dit kan inhouden dat de fokker de leefomstandigheden van de pups niet wil laten zien
 10. De pups zijn gechipt, ontwormd, ingeënt en hebben een paspoort
 11. Er worden jouw vragen over jouw woon-,leef- en gezinssituatie gesteld door de fokker
 12. Een goede fokker is aangesloten bij een rasvereniging
 13. De ouders van de pups zijn getest op gebreken en de resultaten mag je zien.

Ook handig om te weten is dat een puppy: Ook handig om te weten is dat een puppy:

 1. Poept en plast in huis puppy bijt aan schoen
 2. Overal zijn tandjes in wil zetten
 3. Blaft
 4. Graag kauwt
 5. Graven ook erg leuk vindt

Als baasje moet jij je hond leren waar hij mag plassen en poepen, waar hij op mag kauwen, hoe hij zich moet gedragen als er visite komt. Dat hij mag blaffen maar ook moet weten wanneer hij stil moet zijn en hoe hij rustig aan de lijn moet lopen, hoe hij netjes en zelfverzekerd met andere honden, mensen (vreemde mensen) en kinderen om moet gaan enz.

 

Groetjes Simone, Yara & (Nikita)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.