Tandvlees hond, de kleur zegt veel over de gezondheid van jouw hond

tandvlees hond

Het tandvlees van jouw hond kan veel zeggen over de gezondheid van jouw hond.

Tandvlees hond

Hoe vaak kijk jij naar het tandvlees van jouw hond? Niet zo vaak misschien. Na het lezen van deze blog ga je vaker naar het tandvlees van jouw hond kijken.

Welke kleur heeft gezond tandvlees bij honden?

Gezond tandvlees heeft een roze kauwgom kleur. De kleur die je zit op de bovenstaande foto. Wanneer je met je vinger drukt op het tandvlees moet deze lichter tot wit van kleur worden. Laat je je vinger weer los, dan moet het tandvlees binnen 2 seconden weer de normale roze kleur hebben.

Dit heet Capillaire bijvultijd en betekent de tijd die het tandvlees nodig heeft om zijn normale kleur weer te krijgen. (dit moet binnen 2 seconden zijn)

Gezond tandvlees bij honden is dus matig roze van kleur en glad en/of nat als je er aan komt. Het mag niet droog of plakkerig zijn.

Hoe controleer je het tandvlees van jouw hond?

Het is wel belangrijk dat jouw hond het gewend is dat je in zijn mond kijkt, of dat hij dingen vaak goed vindt, want we willen niet gebeten worden door onze hond. Lukt het zelf niet omdat jouw hond het echt niet wil, vraag het dan bij de dierenarts, dan kan deze even kijken.

Volg de onderstaande stappen om in de mond van jouw hond te kijken:

 • Pak het hoofd van jouw hond aan één kant vast en til met je andere hand de lip van de hond omhoog, meestal doe je dit bij de hoektanden
 • Is de kleur mooi roze? Sommige honden hebben gepigmenteerd tandvlees, dus met meer donkere vlekken erin, kijk dan naar de kleur van het roze gedeelte.
 • Controleer nu meteen de capillaire bijvultijd als dat lukt. Druk even stevig op het tandvlees, laat los, binnen 1,5 tot 2 seconden moet de kleur van het tandvlees van licht of wit weer terug zijn naar de normale kauwgom roze kleur.

De betekenis van de kleur van het tandvlees van jouw hond

 • Roze tandvlees – gezond tandvlees.
 • Bleek of licht roze tandvlees – niet goed, het tandvlees wordt licht roze tot wit van kleur omdat er niet genoeg bloedcirculatie is. Jouw hond kan last hebben van 1 van de onderstaande aandoeningen
  • bloedarmoede of acuut bloedverlies
  • inwendige bloedingen (na bijvoorbeeld een ongeval of hondengevecht of iets dergelijks, maar ook door een ernstige aanval van vlooien, teken en/of mijten)
  • Hartaandoeningen
  • Bloedstollingsstoornis
  • Bepaalde vormen van kanker kunnen er ook voor zorgen dat het tandvlees van jouw hond bleek kleurt.
 • Helder rood tandvlees – ook deze kleur is zeker niet goed. De fel rode kleur kan meerdere oorzaken hebben.
  • Jouw hond is oververhit of heeft een hitteberoerte, in dit geval zal hij ook erg hijgen om zo te proberen zijn lichaamstemperatuur te verlagen.
  • Stomatitis – een ontsteking van de mondslijmvliezen, jouw hond stinkt dan uit zijn bek en produceert veel speeksel.
  • Gingivitis – ontstoken tandvlees. Het tandvlees bloedt dan ook sneller. Het wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Lees daarom ook mijn blog: Honden tanden poetsen, hoe doe je dat?
 • Zwart – de kleur zwart kan normaal zijn, sommige hondenrassen hebben donker geleurd tandvlees en elke hondenras kan zwarte vlekken op het tandvlees en tong hebben. Heeft jouw hond echter plotseling zwarte vlekken op zijn tandvlees en stinkt hij erg uit zijn bek, dan kan het parodontitis (ontsteking in de mond) zijn. In het ergste geval heeft jouw hond mondkanker.
 • Blauw of paars tandvlees – dit is ernstig, dit houdt in dat jouw hond te weinig zuurstof in zijn bloed heeft. Vaak krijgt de huid van jouw hond op sommige plekken ook een blauw / paarse kleur.
 • Gezwellen op het tandvlees – het kan zijn dat jouw hond last heeft van wratten in zijn mond, ook wel papillomatose genoemd. Het kunnen ook tumoren zijn. Beiden zijn zichtbaar en waarschijnlijk eet jouw hond slechter of niet omdat hij pijn heeft in zijn mond.

Voor alle kleuren van het tandvlees die niet roze zijn is het zeer verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

roze tandvlees bij hond

Hoe voorkom je tandvlees en tandproblemen bij jouw hond?

Er is zelf ook veel wat we kunnen doen aan de mondverzorging van onze hond, In het begin is het wat wennen voor zowel het baasje als de hond, maar als je het rustig opbouwt kun je zelf heel goed de tanden van jouw hond schoonhouden.

Oxyfresh Mondwater of mondspray gebruiken

Mondwater en mondspray van Oxyfresh zijn echt de makkelijkste manieren om de mond van jouw hond schoon, fris en gezond te houden.

 • Werkt op basis van zink en oxygene.
 • Is veilig, niet-giftig en heeft géén bijwerkingen.
 • Het mondwater is smaak- en geurloos

Doe 1 theelepel Oxyfresh door 250 ml water gewoon in de drinkbak van jouw hond. In no time ruikt jouw hond weer fris uit zijn mond.

Bacteriën die de slechte adem veroorzaken houden niet van een zuurstofrijke en gehydrateerde omgeving, dus weer een fris ruikende mond en de vorming van tandplak en tandsteen worden tegengegaan

 • unieke combinatie van Oxygene (gestabiliseerde chloordioxide) en zink
 • Is veilig, niet-giftig en heeft géén bijwerkingen.
 • De mondspray is smaak- en geurloos

Evenals bij het OxyFresh mondwater voor mensen schakelt deze combinatie de schadelijke bacteriën effectief uit. Een slechte adem wordt hiermee direct verholpen en tegelijkertijd worden andere problemen als tandplak en tandvleesontsteking verminderd of voorkomen.

De tandenpoetsen van jouw hond

Het tandenpoetsen van jouw hond is iets wat jullie samen moeten leren, maar als je hond er gewend aan is gaat het best makkelijk, lees ook mijn blog: Honden tanden poetsen, hoe doe je dat?

Voor het tandpoetsen heb je uiteraard een tandborstel voor honden en honden tandpasta nodig. Onderstaande producten zijn de producten die ik aanbeveel en ook zelf gebruik voor mijn honden.

Ik zelf wissel af tussen een vinger tandenborstel en een gewone honden tandenborstel. Ik heb 2 kleine hondjes en soms vind ik de vinger tandborstel gewoon prettiger werken.

Artero Vingerdoekjes voor tanden 50 stuks

Deze doekjes zijn erg handig in het gebruik en ook snel te gebruiken. Het lijkt op een vingertandenborstel, je doet het doekje om je vinger en je gaat so langs de tanden en kiezen van jouw hond.

Professionele Tandsteen Verwijderaar Set inclusief Bewaardoosje + Tonova Pen

Heeft jouw hond echt zichtbare tandplak zitten dan kan je met deze set de aangekoekte tandplak verwijderen. Wanneer je goed door hebt hoe het werkt en jouw hond werkt ook mee, dan zal je verbaast staan hoe snel je tandplak kunt verwijderen.

Deze set is van sterk materiaal en zal ook niet breken. Het is een geweldige oplossing als je niet wilt dat jouw hond onder narcose moet voor een gebitsreiniging bij de dierenarts.

Bij het reinigen op deze manier is het weer echt samenwerken en jouw hond hier aan laten wennen, zodat hij weinig stres ervaart.

Hieronder een video hoe je een professionele tandsteen verwijderaar gebruikt

We zijn aan het einde gekomen van deze blog. Je ziet dat je heel veel af kunt lezen aan de kleur van het tandvlees van jouw hond.

Daarnaast heb ik jullie de beste producten laten zien om tandvlees- en gebitsproblemen te voorkomen bij jouw hond. Goede mondverzorging is voor honden net zo belangrijk als voor ons mensen.

Maak het deze tips en producten een dagelijkse routine om het gebit en tandvlees van jouw hond en daarmee zijn gezondheid in top conditie te houden.

Groetjes Simone & nikita

Deze blogs vind je vast ook leuk om nog te lezen

Nikita

Hondenliefhebber, dierenliefhebber. Certified natural dog trainer. Blogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.